icon

Ako zvládnuť starostlivosť o dvojmesačné bábätko, keď som chorá?

27. aug 2025

Mame doma babatko a ja som dost vazne ochorela.Prve dva dni sucho v ustach,ja ze unava tak ani rusko ani nic na ustach,dnes to vypuklo,bolest hrdla a nadcha,sopel,kychanie.
Bojim sa o to male stvorenie,ktore je odkazane len na mna.
Muz v praci a ja sa musim starat o male.
To by mi nevadilo,nie som unavena ale co ten osobny kontakt...
Vetram ako sa da,uz som si aj rusko dala od rana no vobec neviem,co robit ked som takato chora.
Vobec nic nerozpravam,dam ju na sebe odgrgnut a sup do hniezda a ona place,narieka.
Dudlik jej podavam z kilometra,naciahnem ruku a tak,proste snazim sa byt co najdalej.
AKO ste to riesili vy ak ste ochoreli?Uplne som poondiata strachom a este do toho jej neustaly plac...tak rada by som ju utisila no radsej sa jej nechytam.
Je tam drobna,take tintitko a ja s tymi bakteriami😰
Mam antibiotika od dnes no kym zaberu(nekojim)..chudiatko snad bude v poriadku😨

Strana
z2
jvasenka
27. aug 2025
@anonym_autor

@jvasenka u vas sa nepouziva slovicko vazne l-v preklade naozaj??No vazne je to tak?nie????U nikoho tu s diskutujucich? ...ja som skutocne nemyslela na vaznu chorobu...ani som si to necitala po sebe,az teraz lebo neak moc sa to tu prebera,vobec ani netusim ze som pouzila slovicko vazne.Skoda,lebo skoro kazda sa tu chyta iba toho.

@anonym_autor dosť nešťastný výber keďže vážne v spojení s chorobou evokuje vážne ochorenie (ťažko liečiteľské)-napr rakovina ako tu bolo spomenuté. mala si napísať som silne chora, beriem atb, mám silne bolesti hrdla-čo tuším aj máš v opise.. a chytá sa možno preto že hneď si utvorili iný názor a zistili že robis z komára somára-hoci keď ide o prvé dieťa je to pochopiteľne, ale keď budeš mať dalsie alebo už budete mať za sebou x chorôb tiež to budeš inak vnímať.
a teda naozaj chora, dá sa byt aj nenaozaj chorý?😂

autor
27. aug 2025
@anonym_e76ea1

@anonym_autor ale veď ja som ti odpovedala, že som nemala ani rúško a normálne som fungovala...tak som dieta nebozkávala na ruky (ktoré si pchá do úst) a ani na tvár, umývala si ruky, dokonca ked plakalo, mojkala a hladkala a aj na hruď si dieťa prikladala. Proste klasika ako keď som zdravá, len s tými bozkami som to nepreháňala a dieťa aj spalo so mnou v posteli aj keď som bola chorá...neochorelo....a ako som spomínala, určite som.po byte nechodila s rúškom na ústach.

@anonym_e76ea1 dakujem,aj ja si ho dam zajtra dole,dusim sa v nom a za usami z tych gumiciek bolest po celom dni ,takto sa VAZNE(😬)fungovat neda...malicka zaspala,dycha ok,som uz pokojna

autor
27. aug 2025
@jvasenka

@anonym_autor dosť nešťastný výber keďže vážne v spojení s chorobou evokuje vážne ochorenie (ťažko liečiteľské)-napr rakovina ako tu bolo spomenuté. mala si napísať som silne chora, beriem atb, mám silne bolesti hrdla-čo tuším aj máš v opise.. a chytá sa možno preto že hneď si utvorili iný názor a zistili že robis z komára somára-hoci keď ide o prvé dieťa je to pochopiteľne, ale keď budeš mať dalsie alebo už budete mať za sebou x chorôb tiež to budeš inak vnímať.
a teda naozaj chora, dá sa byt aj nenaozaj chorý?😂

@jvasenka naozaj alebo skutocne,ma to viac vyznamov .Som od Trnavy a toto som si neuvedomila.Ale inak co sa tyka vaznosti tak v 2019 bol respiracny problem najvaznejsi celosvetovy problem.Pokial si pamatam aj rakovina isla bokom,aj cokolvek ine...len teda kratka vsuvka pre pamatnikov🥴

jvasenka
27. aug 2025
@anonym_autor

@jvasenka naozaj alebo skutocne,ma to viac vyznamov .Som od Trnavy a toto som si neuvedomila.Ale inak co sa tyka vaznosti tak v 2019 bol respiracny problem najvaznejsi celosvetovy problem.Pokial si pamatam aj rakovina isla bokom,aj cokolvek ine...len teda kratka vsuvka pre pamatnikov🥴

@anonym_autor porovnávať rakovinu a covid 🫠🫣 chapem, tak už ďalej radšej nič. už ma ďalej neoznačuj

anonym_ee7aab
27. aug 2025

No nechcem ti pridávať, ale odteraz to bude bohužiaľ tak- keď si chorá a je jedno ako ti bude zle, si mama a musíš kmitat a nikoho (maličké babatko už vôbec) to nebude zaujímať. A to viem o com hovorím- pri dvoch malých deťoch s malým rozdielom som si prešla kadejakými chorobami s horuckami 40,2, pásovým oparom a podobne, a deti fičali ako predtym, nikto na mna nebral ohľady ze mi je na umretie.
Mala keď mala 3tyzdne, bohužiaľ sme dostali covid. Ja teploty, respirátor deň aj noc, aby som minimalizovala riziko prenosu. Bohužiaľ pri tak blízkom kontrakte sa to nedá nenakazit sa, ale bola pri mne, spolu sme to zvládli. Zvládnete aj vy. Teraz je podľa mna horšie keď ju od seba dávaš preč (aj keď chápem ze ju nechceš nakaziť), ale ona je ešte malinká a nechce byt bez tvojho kontaktu. Takze za mna zvýš hygienu ruk, ak kojis tak v tom pokračuj. Neboj dobre bude

janetinka27
28. aug 2025

@anonym_autor ahoj, myslela som, ze as smrtelnu chorobu
U nas babo ochorelo odo mna, ked malo 2, 4 a 8 mesiacov kychalo,.plny nostek, kasel,trvalo to asi 3 tyzdne. Co narobis

anonym_12e66a
28. aug 2025

Nemusíš nosiť rúško ani si dezinfikovať ruky. Normálne sa o ňu staraj, koľko vládzeš. Dávam ti slovo, že sa od teba na 100 % nenakazí. Môžeš ju aj bozkávať.

autor
28. aug 2025
@jvasenka

@anonym_autor porovnávať rakovinu a covid 🫠🫣 chapem, tak už ďalej radšej nič. už ma ďalej neoznačuj

@jvasenka ty musis byt velmi,ale velmi zly clovek.Jasne napisem ze rakovina isla bokom cez kovid,celosvetovo,ze jediny problem ludstva(co nam vstepovali media)bol kovid,ze aj na operacie sa cakalo dva krat dlhsie a tento osial trval viac ako tri roky a hej,media sa tvarili ze je to VAZNE a ty tu trepnes ze porovnavam rakovinu s kovidom.Si provokaterka ktora vyprovokuje a potom samozrejme napise,uz mi nic radsej nepis.Tak ty mi laskavo nepis,ja som sa ti o to neprosila.To ty tu odzaciatku splietas rakovinu,len som ti odpovedala co bola chyba,provokaterke odpovedat...

autor
28. aug 2025
@janetinka27

@anonym_autor ahoj, myslela som, ze as smrtelnu chorobu
U nas babo ochorelo odo mna, ked malo 2, 4 a 8 mesiacov kychalo,.plny nostek, kasel,trvalo to asi 3 tyzdne. Co narobis

@janetinka27 a ako sa liecilo tak male babatko prosim ta,antibiotikami?

anonym_027f83
28. aug 2025

Hádam každá mama si tým prešla, že je chorá, má horúčku,a musí sa starať o dieťa. Áno, je to extrémne náročné,.ale ak máš atb, lieky, tak pár dní vydržis a bude lepšie. Keď je to veľmi zlé, tak nech si na tri dni vezme muž na teba očr. Ako áno, je to náročné, ale nič výnimočné, tiež som čakala, že napíšeš, že máš rakovinu....toto je materstvo, neustála obeta...

autor
28. aug 2025
@anonym_ee7aab

No nechcem ti pridávať, ale odteraz to bude bohužiaľ tak- keď si chorá a je jedno ako ti bude zle, si mama a musíš kmitat a nikoho (maličké babatko už vôbec) to nebude zaujímať. A to viem o com hovorím- pri dvoch malých deťoch s malým rozdielom som si prešla kadejakými chorobami s horuckami 40,2, pásovým oparom a podobne, a deti fičali ako predtym, nikto na mna nebral ohľady ze mi je na umretie.
Mala keď mala 3tyzdne, bohužiaľ sme dostali covid. Ja teploty, respirátor deň aj noc, aby som minimalizovala riziko prenosu. Bohužiaľ pri tak blízkom kontrakte sa to nedá nenakazit sa, ale bola pri mne, spolu sme to zvládli. Zvládnete aj vy. Teraz je podľa mna horšie keď ju od seba dávaš preč (aj keď chápem ze ju nechceš nakaziť), ale ona je ešte malinká a nechce byt bez tvojho kontaktu. Takze za mna zvýš hygienu ruk, ak kojis tak v tom pokračuj. Neboj dobre bude

@anonym_ee7aab dakujem za radu..inak mne je jedno ze mi je na umretie.Len sa bojim o to svoje babo..vsetko prebieha normalne,aj som pri nej samozrejme no chyba nam teraz ten "mojkaci"kontakt.A to som chcela vediet,ze ci chore mamy fungovali s tymi detmi v normalnom mojkacom rezime ked boli chore,alebo to radsej preckali a kontakt minimalizovali na zakladnu starostlivost-prebalit,napapat,odgrgnut,okupat-proste iba to som chcela vediet no som tu zavlecena uz neviem ani do akych diskusii o rakovine aj ked som to tu xy krat vysvetlila...a uplne islo bokom to co ma trapi kvoli jednemu slovicku

autor
28. aug 2025
@anonym_027f83

Hádam každá mama si tým prešla, že je chorá, má horúčku,a musí sa starať o dieťa. Áno, je to extrémne náročné,.ale ak máš atb, lieky, tak pár dní vydržis a bude lepšie. Keď je to veľmi zlé, tak nech si na tri dni vezme muž na teba očr. Ako áno, je to náročné, ale nič výnimočné, tiež som čakala, že napíšeš, že máš rakovinu....toto je materstvo, neustála obeta...

@anonym_027f83 to je v poriadku,nie som niak unavena,ja sa rada staram o malinku aj v tomto stave,to mi fakt ze nevadi ci je to narocne.Muz ma nemoze zastupit.Je v skusobnej dobe a pocas tehu si na mna vyminal vsetko co mohol kedze boli problemy...stara sa o nu aspon v noci,ja spim v inej miestnosti..dakujem za povzbudenie

rivini
28. aug 2025

@anonym_autor ja som dojcila. Kojene deti maju 3-6 mesiacov tzv.imunitu hniezda a protilatky z mlieka. Cize som si pri prechladnuti nejake starosti nerobila. Aj ked som bola prechladnuta, dieta spalo na mne. Nenakazilo sa. A otazka o mojkani mi pripada ako od skolkarky, sorry. Tak ked mi tecie z nosa, dieta nemojkam. To ale neznamena, ze spim v inej izbe. Ak beries Antibiotika, aj tak uz po 24 hodinach nie si infekcna. Ak mas virus, antibiotika su nanic. Uplne sa moznosti, ze babo nakazis, nevyhnes, ale zas ma uz dva mesiace, nie dva tyzdne.

michaelam2
28. aug 2025

Prvykrat som bola chora ked mala mala asi dva tyzdne. Ale tak chora ze som mala horucky 39,6 niekolko dni. Do toho herpes atd. Rusko som si davala ale starala som sa inak normalne. Kojila som a nastastie sa nenakazila. Mne ale partner pomahal, nenechal by ma v takom stave samu. Ak ale nemas horucky a vladzes, tak by som kontakt neobmedzovala, len rusko a casto umyvat ruky.

anonym_021084
28. aug 2025

@anonym_autor no tak nech si muz vezme ocr akoze halo?
A ty sa izoluj
Tak ty chora dieta reve do vycerpania a muz si chodi do roboty , to sa mi snad sniva toto

autor
28. aug 2025
@anonym_021084

@anonym_autor no tak nech si muz vezme ocr akoze halo?
A ty sa izoluj
Tak ty chora dieta reve do vycerpania a muz si chodi do roboty , to sa mi snad sniva toto

@anonym_021084 ano,naozaj sa ti sniva ze moje dieta place do vycerpania aj ked som pisala,ze place(nic viac a nic menej som k tomu nenapisala tak gratulujem k fantazii)-to asi deti robia tak ci tak.Davam jej dudko,ktore s prestavkami dudle a dnes uz aj opatrne na seba na dlhsie.O muzovi som pisala PRECO NEMOZE IST NA OCR ale kedze sa ti sniva tak si nepostrehla

autor
28. aug 2025
@michaelam2

Prvykrat som bola chora ked mala mala asi dva tyzdne. Ale tak chora ze som mala horucky 39,6 niekolko dni. Do toho herpes atd. Rusko som si davala ale starala som sa inak normalne. Kojila som a nastastie sa nenakazila. Mne ale partner pomahal, nenechal by ma v takom stave samu. Ak ale nemas horucky a vladzes, tak by som kontakt neobmedzovala, len rusko a casto umyvat ruky.

@michaelam2 ano,horucky nemam tak to je pozitivne.Mozno preto ani nie som unavena.

janetinka27
28. aug 2025
@anonym_autor

@janetinka27 a ako sa liecilo tak male babatko prosim ta,antibiotikami?

@anonym_autor ahoj, ked ochorelo prvykrat v 2 mesiacoch, tak sme isli k derskej, popocuvala a odporucila sterimar do nosteka, je ich viac druhov 3x denne plus vysavac a ked bolo horsie, tak kvapky nasivin zelene pre deti, max 3x denne max 7 dni, ale vzdy sme to zvladli so sterimarom abo 1-2x nasivin do nosteka denne 3 najhorsie dni
Mali sme aj hedelix sirup, som dala asi 2-3x za celu chorobu.
Potom v 4 a v 8 mesiacoch sa to strasne vlieklo,lebo bola zime a jar a to iste-sterimar, obcas nasivin, hedelix nebolo treba
Ale vzdy som konzultovala s mudr, popocuvala babo,pytala sa ako papa, spinka atd

anonym_5cc9cf
28. aug 2025

Dieta netreba extremne chranit pred bakteriami a virusmi. Trochu sa uvolni . Mna ked prisla mama pozriet ked sme prisli z porodnice -sme 800km od seba , bola chora a nerobila som paniku.
Klud a normalne rozpravaj pre boha 🤦‍♀️

michaelam2
28. aug 2025
@anonym_5cc9cf

Dieta netreba extremne chranit pred bakteriami a virusmi. Trochu sa uvolni . Mna ked prisla mama pozriet ked sme prisli z porodnice -sme 800km od seba , bola chora a nerobila som paniku.
Klud a normalne rozpravaj pre boha 🤦‍♀️

@anonym_5cc9cf tak mozno netreba robit paniku ale zas ist chory k novorodencovi je tiez maximalne nezodpovedne

biglovemom
28. aug 2025
@michaelam2

@anonym_5cc9cf tak mozno netreba robit paniku ale zas ist chory k novorodencovi je tiez maximalne nezodpovedne

@michaelam2 tvoj nazor . Isli 800km autom .klima jej neurobila dobre .nebudem ju naspät posielat.dietatu nic nebolo .
To vasa slovenska Mentalita je moc ustrachana . To je problem .

michaelam2
28. aug 2025
@biglovemom

@michaelam2 tvoj nazor . Isli 800km autom .klima jej neurobila dobre .nebudem ju naspät posielat.dietatu nic nebolo .
To vasa slovenska Mentalita je moc ustrachana . To je problem .

@biglovemom nemyslim ze to je ustrachanost. Skor myslim ze je uplne prirodzene chranit novorodenca co ma naozaj ze par dni od vsetkych moznych virusov.

biglovemom
28. aug 2025
@michaelam2

@biglovemom nemyslim ze to je ustrachanost. Skor myslim ze je uplne prirodzene chranit novorodenca co ma naozaj ze par dni od vsetkych moznych virusov.

@michaelam2 neviem zalezi od matky . Ja nie som taka co riesi kazdy soplik a kychanie mozno aj preto je malo chora lebo som ju nechranila tak extremne

michaelam2
28. aug 2025
@biglovemom

@michaelam2 neviem zalezi od matky . Ja nie som taka co riesi kazdy soplik a kychanie mozno aj preto je malo chora lebo som ju nechranila tak extremne

@biglovemom ja tiez nie som zastanca toho aby dieta bolo od vsetkeho chranene. Pisem naozaj o uplne malinkom babatku co sa zrovna narodilo. Upozornovali nas na to aj v nemocnici a aj pediater. Ale to je jedno, nic sa nestalo a to je hlavne.

biglovemom
28. aug 2025
@michaelam2

@biglovemom ja tiez nie som zastanca toho aby dieta bolo od vsetkeho chranene. Pisem naozaj o uplne malinkom babatku co sa zrovna narodilo. Upozornovali nas na to aj v nemocnici a aj pediater. Ale to je jedno, nic sa nestalo a to je hlavne.

@michaelam2 Chapem ta 😊 ☺️

Strana
z2