icon

Budíte sa so strachom? Zistite, ako to riešiť

veronika19895
21. nov 2024

Ahojte potrebujem pomôcť. Tieto dni sa budím so strachom a ešte aj so strachom idem spať. Že čo sa stane do rána. Že ako je možné že sa rutine do záhuby pre dva štáty ktoré sa nenávidia

Strana
z2
janinah
21. nov 2024
veronika2316
21. nov 2024

Mám to podobné ale trošku ma upokojil jeden predstaviteľ NATO na Slovensku síce chápem že mi nemôže napísat že áno bude vojna ale teda ten sa na moje otázky vyjadroval že si je istý že nič nehrozí že tie vyhrážky v podstate budú aj preto teraz silnieť lebo každý sa snaží mať čo najväčšiu moc keď nastanú rokovania. Tiež sa bojím a štve ma že som to hrozne preniesla na môjho malého syna ktorý sa teraz boji tiež ale teda osobne si myslím že vojnu nechce nikto. Im ide o peniaze a moc a nie aby sa zabili vezmi si koľko z nich má rodinu a určite im je jasné že v kryte nemôžu dlho žiť alebo by to ani proste nebol život. Myslí pozitívne. Ja som sa takto hrozne bála keď vojna začala bola som nepoužiteľná deti to tiež videli vtedy a pozri ešte sme stále tu. Oni sa musia vyhrážať ale každý vie čo by znamenalo spustenie jadrovej vojny a verím že to nikto nechce. Rusi sú priateľmi s cinou určite áno oni nechcú jadrovú vojnu venuj čas deťom možno je viac pravdepodobné že ťa zajtra zrazí auto ako že na teba padne raketa 🤔

zuzinabila
21. nov 2024

@janai1 no nic si neposlala😅ja ze sa dozviem z nejakeho tajneho zdroja na MK nieco.cely svet caka na vysledky expertizy,ale ty už mas presne info.😀

veronika2316
21. nov 2024

@veronika19895 ešte k tomu poviem pokiaľ Putin nie je hlúpy čo nie je inak by podľa mňa Ukrajinu dávno dobil stačilo by mu pár silnejších rakiet tak nezačne teraz vojnu lebo vie že by to znamenalo vojnový stav a tým že nenastúpi Trump. A ja si myslím že chce aby konečne Biden odišiel z funkcie a mohol začať normálne rokovať... Takže tak

annm81
21. nov 2024

@veronika2316 Čo podľa teba znamená normálne rokovať? Tvrdili, že idú ochrániť rusky hovoriacu menšinu- tú vyhnali z domov, pozabijali, znásilnili, uniesli im deti, ich domov zrovnali so zemou a na vrch ešte zamínovali. Asi teda cieľ splnili... nebolo by na čase odísť domov? Potom zasa tvrdili, že jediný spôsob, ako budú rokovať, bude ten, že polovica Európy sa vzdá členstva v NATO. Nemali by o tom rokovať skôr s nami, Poliakmi, pobaltím, či Slovincami? (Už nechám stranou úvahy, či sme fakt tak na hlavu padnutí, že by sme súhlasili). Paradoxne, ešte stále je možná alternatíva, že sa Trump dobre vyspí a jeho podpora UA bude radikálnejšia než toto, čo máme teraz.

zuzanita1609
22. nov 2024

Báť sa treba začať,keď zodvihnú kotvy jachty ruských oligarchov pri Francúzskej riviére,keď detičky bohatých ruských oligarchov prerušia štúdium na západných univerzitách. 😏

hellwant
22. nov 2024

@zuzinabila je to ako s trhmi, ak budes pozerat tie spravy budes si mysliet, ze cela ekonomika uz uz kolabuje( covid, vojna atd) A stale ide. Media su v tomto hnusne a slabsi to neustoja.
Ano, celosvetovy konflikt hrozi, ale nic s tym neurobis. Musime len cakat ako to dopadne. Stale verim, ze aj Putin vie, ze by to( jadrove zbrane) nic nevyriesilo, ale podpichuje rôznymi zmluvami o ich pouziti a snazi sa aby nestratil "tvar" a ziskal co najviac. Hnusna politika veľmocí ( Usa, Rusko, Cína), nevinní trpia.

zuzinabila
22. nov 2024

@hellwant jasne,nic s tym neurobis. Ja ani netvrdim ze ano. Ani nemam paniku ani nic podobne, lebo dennodenne poskytujem krizovu intervenciu takze bolo by blbe,keby som sa teraz zosypala,vsakze. Mozno to vnimam trochu inak aj preto ze som pracovala aj s obetami vojny. Tam prestanes podozrievat aj tie zle media ze by si vymyslali. Resp.realita bola casto horsia ako tie zle media popisali.

ndrag
22. nov 2024

@veronika19895 zacni pozerat spravodajstvo. Nie len nase, poprepinaj si spravodajstvo na od cechov cez cnn, aljazeeru, bbc, euronews atd. Na internete zacni sledovat normalne zdroje a nie vseliake influencerky s nazorom, ci co to tu minule jedna riesila. My sme doma informovany, vieme co sa deje a stavy z toho teda nemame.

zuzinabila
22. nov 2024

@ndrag rovnaká vlnová dĺžka🙂 presne z toho som znechutená. ľudia si zapnú Nový Čas, Topky a kadejaké somariny a pokladajú to za dôveryhodné zdroje. unikajú im súvislosti a vyberajú veci bez kontextu. však aj preto to tu na SK vyzerá ako vyzerá čo sa týka dezinfo scény a pod

moonlight1210
22. nov 2024

@veronika19895 ak ti to nerobi dobre, prestan tie spravy citat.
Alebo ich citaj, ak ti to dava pocit, ze mas aspon prehlad, ale miesto toho, aby si sa utapala v bezmocnom ziali a strachu, zacni konat.

Nakup si zasoby (udrziavaj si doma sklad fifo - takze priebezne zatial z neho aj spotrebuvaj najstarsie zasoby a doplnaj cerstve). Nakup si do zasoby veci prvej pomoci na zranenia. Nauc sa osetrovat, zakladat ohen, varit z minima, varit z nahrad potravy, aby to malo zaklade ziviny, proste prezit v prirode - chod na kurz.
Maj na jednom mieste (v jednom sanone) odlozene najdolezitejsie dokumenty, aby si ho vedela hned vziat so sebou (hodi sa to aj pre pripad poziaru) - teda rodne listy, pasy, doklady o vlastnictve nehnutelnosti (nebudeme hned predpokladat, ze ostanu iba ruiny) a podobne veci.
Maj premyslene, co vies zbalit do auta, keby ste museli utekat, nech potom v panike nebehas, ze co prve brat. Trebars ktore spacaky, ktore oblecenie, obutie,… uprac si v tom zmysle aj byt/dom, aby si si vedela udrzat prehlad, co kde mavas a kde to rychlo hladat.

Mozes sa zamestnat sto roznymi vecami, aby si sa aktivne pripravila na to, coho sa bojis a vytvorila si aspon daku zonu istoty, bezpecia, pripravenosti.

A pomedzi to nebudes ani zanedbavat bezny zivot. Nebudes obrazne povedane uz iba sediet na verande s brokovnicou na kolenach, vyhliadajuc nepriatela, ci uz ide.
Takze idu Vianoce - vies, co to obnasa. Upratat, adventne sviecky, stromcek, darceky, kolaciky, rozpravky na gauci v teplej deke s kakaom,…
Hrat sa s detmi, varit dobroty, … proste normalne zit.

A ak sa nieco nahodou zomelie, uz sa len prepnes do modu matka-bojovnicka, deti dnu, zasoby mame, pripraveni sme.

Je sice pochopitelne, ze sa bojis, ale nesmies v tom strachu zamrznut.
Nema zmysel ist so strachom spat a rano sa vystrasena budit. Tlaci ta to do depresii.
A v najhorsom scenari to moze vyustit do toho, ze sa odtrhnes od reality a porobis hrozne veci.

zuzinabila
22. nov 2024

@moonlight1210 presne tak. niečo mi to inak pripomenulo🙂 bývame v riadnej divočine a ja viem, že za našim plotom môže byť vlk, medveď a pod. ked sme sem dosli, povedala som si, že nemienim kvoli tomu sedieť za plotom, ale idem sa adekvátne situácii pripraviť😀najprv som si kúpila veľkého psa, takže konečne som mohla ísť bez strachu aj hlbšie do lesa alebo len tak sa sama motať v divočine. potom som raz mala so psom na prechádzke stret s vlkmi, tak som zistila, že ani ten pes nie je záruka🙂, zadovážila som si zbraň-poplašňák a zavolala poľovníckemu zväzu, ako sa zachovať v takých situáciách. takže, ja, žena, ktorá žila vyše 20 rokov v Petržalke a šuchot v kríkoch ju dokázal vystrašiť do bezvedomia som teraz dostatočne odolná, strach som skresala na minimum . ale bez tej prípravy by to nešlo🙂podobne uvažujem, že to tak môže byť v prípade nejakej situácie, o ktorej píšeš ty.

annm81
22. nov 2024

@ndrag Vôbec si nemusí prepínať na X zdrojov. Áno BBC má tradíciu dôveryhodnosti, Al-Jazeera má široké pokrytie a dáva iný pohľad na niektoré veci... sama sledujem viaceré noviny z rôznych krajín. Ale z toho bude človek, ktorý nevie rozlíšiť seriózny zdroj, len zmätenejší. Šokovala ma jedna diskutérka spred pár dní, ktorá tu hodila z angličtiny zle preloženú správu nejakej influencerky o útoku na Rusko. Dám stranou otázku, či ten preklad bol úmyselne nesprávny práve v takej zásadnej veci, v akej bol (myslím, že áno)... Pre začiatok stačí sledovať výlučne spravodajstvo a stačia na to jediné noviny - seriózne médiá ho majú aj tak totožné, bez ohľadu na to, kde v názorovom prúde stoja. Ak toto ustojí a chce vedieť viac, potom si môže v takychto novinách nájsť rozhovory s odborníkmi. Až nakoniec, ak vôbec, sa môže dostať k publicistike a vtedy už má zmysel sledovať viac zdrojov.

Pre srandu som si otvorila Nový Čas. Človek, ktorý chce byť informovaný, by sa asi mal vyhýbať novinám, kde sa v nadpisoch štandardne objavujú výkričníky. Na titulke som videla slová "boj o život ", "desivý", "hrozivý" (2x), "mrazivý príhovor", "naháňa strach".... no nečudo, že ľudia sú doslova na prášky od psychiatra a zakladajú tu takéto diskusie, keď čítajú podobne kvalitné spravodajstvo.

slniecko5
22. nov 2024

Ja som v rámci conflict managementu inštruovala vecne a fakticky staršie deti, čo robiť, ked sa nieco stane a nebudeme spolu, co je pravdepodobne (skola) a nabalila im do tasky jodove tablety. Kontakt sa v tom pripade prerusi na par dni, takze budu ponechane same na seba. Stale ale verim, ze im to nebude treba. Nie som clovek strachu, ale som clovek pragmatizmu.

senta_sofia
22. nov 2024

@veronika19895 nemusis sa bat, nas si len pripoja ako guberniu a deti sa zacnu ucit po rusky

matej2227
22. nov 2024

@annm81 Iste viete, ze Ukrajina bola zväzovy štát ZSSR. Čisto hypoteticky USA sa rozpadne, alebo spojené kráľovstvo. Je to jedno. A Rusko by malo príklad na Floride taky vplyv ako teraz Američania na Ukrajine. Florida by chcela vstúpiť do vojenského paktu s Rusmi. Rusi by tam mali svoje laboratória. Ja sa pýtam, ako by reagoval zbytok Spojených štátov.?? Dúfam, ze pochopíte co som tým chcel povedať..

zuzanita1609
22. nov 2024

@matej2227 toto je taká sprostosť. Ukrajina je slobodná, samostatná krajina, ktorá sa má právo slobodne rozhodovať,kam chce patriť a nie pridružený štát. A odovzdala svoje jadrové zbrane za nejakých podmienok , ktoré jej niekto prisľúbil a nedodržal.

jaja23
22. nov 2024

@veronika19895 mam to rovnako,začínam si uvedomovať,že si tým veľmi škodim,zhoršuje sa to.

annm81
22. nov 2024

@matej2227 UA je suverénna krajina, ktorá má podľa medzinárodného práva možnosť sama rozhodovať o svojich spojenectvách. To po prvé. A po druhé, otázka UA v NATO nebola do začiatku invázie vôbec na stole.

Vás nevyrušuje fakt, že Putin požaduje vystúpenie SR z NATO?

17alexis
22. nov 2024

@veronika19895 pre ale dva staty? Ja viem len o jednom agresorovi - Rusku.

ailiba
23. nov 2024

@veronika19895 tym, co neovplyvnis sa nestresuj. Naco plytvat energiou. Aj tak vieme, len to, co nam povedia. A vies kolko veci nevieme?
Zi naplno, miluj, ries seba. Doveruj, ver v to, ze bude dobre. Naco posilnovat negativne energie. Keby sme mysleli stale na to, co sa moze stat, tak by sme boli stale plny strachu. A naco taky zivot?
Bud stastna a vdacna za to, co mas.

stanulienkat
23. nov 2024

@veronika2316 putin nechce rokovat. A uz vobec nie normalne, pretoze on nie je normalny. Niekto mu drzal pistol pri hlave, aby napadol vojensky cudzi samostatny stat? Niekto mu drzi pri hlave pistol, aby nemohol stiahnut svoje vojsko z cudzieho uzemia? Nie. On nema zaujem. On si uz nakradol, on sa uz len na svoje stare senilne kolena zabava. Vzdy to bola slizka fasisticka diktatorska krysa.

veronika2316
24. nov 2024

@stanulienkat videla si keď sa pýtali tých ľudí žijúcich v tej oblasti kam chcú patriť? Kým vždy patril k Rusku a ľudia to tak aj chceli 🤔

stanulienkat
24. nov 2024

@veronika2316 preto putin zabija a ostreluje svojich? Tak mali ist do ruzzka, ked tam chcu zit. Ostatni tam zit nechcu. Vies si predstavit, keby sa pytali ludi na juznom Slovensku kam by chceli patrit? Ked povedia, ze k madarom, tak to dava Orbanovi pravo nas napadnut a ukradnut NASE uzemie? Od ruzzkeho trolla nemozem asi chciet rozmyslat, ze? Ked ludia na sk povedia, ze chcu patrit k Rakusku, tak nas akoze moze Rakusko napadnut a ziadat NASE uzemie? Alebo podla akej logiky obhajujes vrazdenie krpateho fasistu? Ked k tebe pride sused a zoberie ti televizor, tak budes cusat?

lindahhh
Odpoveď bola odstránená
veronika2316
24. nov 2024

@stanulienkat ja som ruský trol hej 🤣 tak potom z teba ide tá západná agresivita ako tu na mňa útočis pre môj názor ,🤣 tu nechce o mieri rokovať áno jeden a ten druhý by ho rád podľa mňa mal aj v iných štátoch nech sa nebojuje len u neho na Ukrajine ani z úst jedného nepadlo slovo mier žiadne rokovania nič len viac zbraní každý za každú cenu

stanulienkat
24. nov 2024

@veronika2316 mier ma v rukach ten,kto napadol cudzi stat. NIKTO INY!!! Zelensky nema svoje vojska v ruzzku. Trosku to mas pomotane. Staci jeden povel od putlera a je MIER!! WAU. Ake jednoduche, ze?

annm81
24. nov 2024

@veronika2316 Ale áno, si ruský troll. Jedine, že by si to robila zadarmo a verila tomu. Potom si jednoducho proruský užitočný...

Už vyššie som ti položila otázky o tom, ako by to normálne rokovanie malo podľa teba vyzerať. A upozornila som ťa na fakt, že Putin je ochotný rokovať len vtedy, keď aj my (=SR) vystúpime z NATO. Takže chceš z NATO odísť, aby už bol ten mier, áno? A kde konkrétne by si hľadala spojencov, ktorí sú reálne schopní poskytnúť nám nejaké bezpečnostné záruky?

Ešte by som ťa upozornila na pár faktov - mier v Európe bol. Do bodu, kedy Putin začal mier narúšať - privlastnil si cudzie územie, navozil "dovolenkárov", napochodoval s neoznačenými vojakmi, vyhadzoval do vzduchu sklady zbraní aj na území NATO, podnikal kybernetické útoky, zaplatil trollie farmy, vyhrážal sa atómovými útokmi, platil vybraných politikov a médiá, aby šírili na území NATO proruskú propagandu plnú klamstiev, začal verbovať všemožných konšpirátorov, aby podnikali sabotážne akcie na území NATO, financoval nelegálnu migráciu do EU, pri opakovaných žiadostiach západu o MIER, klamal, že on len neškodne cvičí, poslal vojakov vraždiť civilistov a aby unášali deti na prevýchovu, namiesto snahy o upokojenie situácie využíval svojich pozorovateľov v OSCE na to, aby zbierali diskreditujúce materiály na ostatných pozorovateľov... a môžem pokračovať. Vo výsledku je objektívnym faktom, že mier narušili Rusi a nikto zo západu ich k tomu nevyprovokoval. A sú len dva spôsoby, ako mier bude znova - buď sa Rusko dobrovoľne stiahne tam odkiaľ prišlo a dá nám pokoj, alebo sa musíme brániť aj pomocou sily a tým ho ukázniť. Ale vy trollovia máte isto lepší plán, že?

Strana
z2