icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

nwnw
24. jan 2023

@inka04 a FT mam riesit priamona infekcnom?
Tie kontrolne testy clenov domacnosti mam kde dat spravit? Neviem izolovat nikoho a deti maju ruky vsade a potom este aj v pusine.
Mne totiz dr nic nepovie a vacsinu casu ani neordinuje. Zistili to na pohotovosti a vratili mi domov hnackujucu osobu.

kata_rina25
25. jan 2023

@nikol179 To som rada, že sa má lepšie. Držím silno palce.. Jj, to o ATB je sila.. Ja mám tiež rešpekt. Ja mám dieťa prvý rok v škôlke a k tomu ešte tie epidémie.. Malý to mal tiež, nemôžeme ATB ani jeden. Viete si predstaviť ten môj strach, keďže sme v epicentre baktérii (škôlka).. Momentálne už druhý týždeň s Moraxellou, ktorej sa neviem zbaviť 😭 Snáď to bez tých atb prežijeme

kata_rina25
25. jan 2023

@nwnw Dobrý deň. Či to môžete dostať? Ak ste inak zdraví jedinci s normálnou imunitou chytiť by ste to nemali. Môj malý to odomňa dostal, ale bol už zrejme kolonizovaný od mala, mal dlhodobé problémy s črevom aj predtým, plus v čase, keď sa nakazil bral ATB. Nemali by ste sa nakaziť, ak ste zdraví, každopádne hygienu dodržiavajte prísnu. Čo variť? Mäso, ryža, zemiaky, polievky ryžové, dusena mrkva, dusené jablko, suchare, banán. To sme mali v nemocnici. A ako dlho? To je individuálne. Mne to začalo pred 5 mesiacmi, som po troch liečbach ATB a po fekálnej transplantácii už takmer tretí mesiac. Som negatívna už konečne, ale trávenie sa stále dáva dokopy. Nejem ani zďaleka všetko a mám 40 kíl. 🤷‍♀️ Niekto sa z toho dostane po prvej liečbe, závisí to od veľa okolností. Či je to prvý attak, či sa to vráti, v akom stave je organizmus a pod.

inka04
autor
25. jan 2023

@nwnw Cdiff sa lieci u nas v BA hospitalizaciou na infekcnom. FT robia, ale presne pravidla neviem. Kedysi to boli dve rekurencie. Nerobia to na vlastnu ziadost. Co sa tyka vysetrenia na cdiff u clenov domacnosti, tak deti vysetrila pediatricka a manzel tusim ako samoplatca. Viem si predstavit, ze to aj pediater odmietne urobit. Ale ano, pokial nik doma nehnackuje, asi to ani nema zmysel robit. Nakazit sa klostridiou nakazia asi vsetci, ale neprepukne im to ak maju dobru imunitu. Cdiff sa nachadza v creve takmer u 30 % ludi. Cdiff je bezna nemocnicna bakteria.

nwnw
25. jan 2023

@inka04 mam hnacku niekolko dni ake tak ze rano 5x a potom nic az vecer. No myslim, ze ja uz so stresu. Deti brali augmentin. Hygienu sa snazim, ale WC a kupelnu mame spolocnu... No a deti nie vzdy ustriehnem... Dakujem za rady. S tym varenim som to uz upravila... Uvidime kam poslu Dr. Irdinuju totiz az o tyzden v utorok 😩

panenka20
2. feb 2023

Ahoj všichni jsem taky oběť antibiotik Dalacin C a klindamacin ten mi podávali v nemocnici nitrožilně.
Od té doby mám potíže se střevy a stolici už v nemocnici začalo bolet břicho na pravé straně ale nebylo to úplně hrozné a kašovitá stolice 3-4denne plus jsem měla ve stolici černé nitky.byla jsem u gastroenterologa (nedělal kolonoskopii)ten by řekl že mám dismikrobii brát Hylák a neomezovat se v jídle opravdu se mi zlepšila stolice ne úplně ale byla lepší.
Pak mi našli zánět močových cest tak mi dali antibiotika urosept jeden sácek rozmíchaný s vodou.
Za dva dny sem měla už průjem a zas kašovitou stolici.dal sem to neřešila a za 14dni jsem onemocněla chřipkou když mi bylo lépe začli mi vyloženě průjmy hlenoviteho charakteru později i zelené barvy už jsem to měla 7dni šla jsem na infekční tam mi dělali rozbor stolice vše negativní jen pozitivní byla clostridie poslali na kultivaci a potvrdila se bez toxinů A B.
Dostala jsem antibiotika vankomacin zlepšila se mi stolice ale začal mi bolet žaludek a více mě začlo bolet břicho na pravé strane.
Tak jsem se šla objednat na kolonoskopii a rovnou sem to vzala na chirurgii na CT mi našli rozšířeny apendix (slepé střevo)ale není akutní tak mi řekli že musí ven ze se neví proč se rozšířil.jinak jsem byla 2x na chirurgii vždy vyloučili i to slepé střevo.po vankomacinu se mi zlepšila na týden stolice a teď aktuálně 8dni mám kašovitou stolici.Plus pořád riham a mám nutkání na stolici nebo větry já už nevím.jsem unavená cele to trvá už přes dva měsíce.
Dnes jsem volala na infekční že prý mám volat jen když budu mít průjem 10denne křeče a teploty že jinak to pro ně není.a opakující testy se nedělají.
Taky jste měli bolesti na pravé straně břicha Při této nemoci?řeším teď jestli mi to dělá clostridie a nebo ten slepák.

janeska17
2. feb 2023

@panenka20 ahoj. Nemala som bolesti ako popisujes. Mne sa clostridia po douzivani vanco vratila.

panenka20
2. feb 2023

@janeska17 děkuji za odpověď můžu se zeptat v jaké míře se ti to vrátilo?

janeska17
3. feb 2023

@panenka20 v maximalnej. Hnacky moc krat za den. Vsetko co som prehltla islo hned von

chichua
3. feb 2023

@panenka20 daj si vyšetriť stolicu ako samoplatca, nech vieš na com si. Vôbec nemusíš mať hnačku až 10x za deň.

panenka20
3. feb 2023

@chichua to mě taky napadlo vyšetřit sama.
Momentálně jsem v nemocnici jsem po operaci slepáku teď mi přišli říct že byl v pohodě takže operace zbytečná mám takový vztek.
Za měsíc jdu na kolonoskopii tak se tedy ukáže co mi je ale já si myslím že to je crohnova nemoc podle příznaků a hodně se to zaměňuje se skvělým střevem a pomáhají ta clostridie jsem už zoufalá
Dnes jsem sní toaletě nebyla a vůbec se mi nechce poslední dny sem musela stolici ze sebe vyloženě tlačit a byla kašovitá s místama trvdy.i kousky.

kata_rina25
4. feb 2023

@panenka20 mňa až pri srdci zapichá, keď vidím, že tu pribudol ďalší človek s touto diagnózou.. Príšerné niečo. Každopádne mne sa napríklad po vanko klostrídia nevyliečila úplne. Takže mala som normálnu stolicu 4-5x denne kopec hlienu, bolesti v konečníku a v bruchu. Bola som stále pozit aj na toxíny a tiež ma odmietli liečiť, že to nie je hnačka. Šla som do iného miesta a tam ma liečili. Som tri mesiace po fekálnej, som negatívna ale mám stále stavy podobné klostrídí alebo diskomfort, ktorý sa strieda s lepšími dňami. Som na tom teraz podobne ako @chichua. Na kasovite stolice mi pomahala prisna dieta prevazne o ryzi a sucharoch, enterol 4 tabl. denne a butyrat 2 tablety denne. Drzim ti palce, neklesaj na duchu, cesta von existuje len to trva dlho. Bude to dobre 😉

panenka20
5. feb 2023

@kata_rina25 Určitě zkusím jiné zařízení nenechám to tak ale musím se teď zotavit po operaci slepáku po tom se taky má držet bezezbytkova a nedrazdiva strava tak snad mi to nějak vydrží pak půjdu na kolonoskopii a tam uvidíme...jinak už jsem byla na stolici a byla taková normální snad mi to vydrží 😇a taky beru probiotika něco jako enterol jmenuje se to Optibac S.boulardi a je tam ještě více množství té bakterie nez je v enterolu a navíc je to bez laktózy.

kata_rina25
9. feb 2023

@panenka20 perfektné 🙂 Verím, že sa máš stále lepšie a lepšie. 😉

sminnies
13. apr 2023

Ahojte všetci. Pridavam sem svoju skusenosť pre ďalších ľudí, ktorí sa s CDI bohužiaľ stretnú. Choroba mi prepukla 14 januara po jedinej davke atb a kotrikoidov intravenozne v nemocnici. V nemocnici som stravila 5 dni a za ten cas som musela tuto pliagu, o ktorej som ani nevedela, že existuje chytiť aj ked som sa ničoho nechytala a dezinfikovala ako besna. Doteraz nemam vyhrate. 14 januara zacali sialene hnacky 15 krat a viac a nadychane velkoobjemove. Ja sprosta, keďže cely život často hnačkujem som to nechavala tak. Cokolvek som zjedla s fanfarami a rychlostou blesku slo von. Postupne sa pridaval hlien a krv. Keď som nejedla, tak zo mna siel len hlien a bolo ho vela. Na 9ty!! deň hnačky som mala isť prave pre vysledky na gastro(intolerancie) a zobrala som si so sebou aj vzorku viete čoho. Tam ma doktorka pozrela sonom a povedala, že všetko je krasne a nech si dam cierne uhlie a utlmovac peristaltiky. Tak som ju posluchla. Vzorku dala do labaku. Na druhy deň hned skoro rano mi volali ze mam CDI a ze nech si nedavam uhlie ani nič a že mam predpisany Entizol. Začala som brať Entizol, nič som v sebe neudržala a hnačky pokračovali. Po 4 dnoch som zavolala na Infektologiu na Kramare. Povedali, že nech hned pridem a že Entizol v tejto dobe už vobec neucinkuje. Naordinovali mi Vankomycin a parenteralnu stravu, urcite viete co to je. Dodržovala som, dobrala lieky a hneď na treti deň po dobrati šup znovu hnačky 10 krat a viac. Par dni sa nemožem nikam dovolať vikend a tak. Pridali sa aj hlieny. Znova dostavam Vankomycin a cislo na CDI poradnu. Zo vzorky CDI znova pozitivna. Vankomycin nezabera, hnacky stale. Na 8my den volam na poradnu kde mi naordinuju zvysenie davky na dvojnasobok na tyzden a potom kazdy tyzden znizovat davky cca 8 tyzdnova liecba u mna az kym sa nedostanete na 1 tabletu kazdy 3 den. Zakazdym, ked som znizila davku sa na 3ti den na niekolko dni dostavili hnacky a specificka stolica pre CDI. Nemohla som nic jest okrem zemiakov na vode a kuracieho na vode. Vsetko ostatne ani varenu mrkvu som netolerovala. Schudla som doteraz 10 kil na 43. Dnes mi robili transplant, este tesne predtym som stihla chytiť hnačku a modlila sa aby to neprepuklo znova, dali mi stolicu vyšetrit a nastastie bola negativna tak pokračovali s transplantom a ani mi nemuseli robiť klystir keďže som si ho urobila sama. (Ci uz psychika alebo totalne odpisane creva tazko povedat) Transplant drzim uz vyse 6 hodin v sebe a modlim sa. Modlim sa aby zabral, aby zabral tento jeden a mala som konecne pokoj. Bojim sa cokolvek zjest ale je mi to jedno len nech uz mam pokoj. Mam len 29 a aj tak to malo takyto priebeh. Inak na infektologii na kramaroch su uzastni, dokonali vsetci rad radom kazda doktorka kazdy doktor mily slusny. V Trnave po mne po telefone nakricali ze co od nich chcem a ze nemaju ani darcov viete coho. Každy kto sa s tymto stretne, nepodcenujte to a dřzim vam všetkym palce.

sminnies
13. apr 2023

@sminnies a ešte pre istotu dodavam, že som samozrejme cely ten čas brala drahy enterol aj stale beriem a pridavala aj Enterinu a Biogaiu probiotika

naja85
29. apr 2023

Baby, co vsetko ste jedli? Nasla som,ze pri klostridiach by mala byt low fodmap dieta. Lenze su tam aj take potraviny ako spenat, vajcia, ryby atd. Vajcia som vsak nasla vo viacerych clankoch, ze sa mozu, samozrejme myslim natvrdo vajcia. A rastlinne mlieko?
A ako sa postupuje pri liecbe?
Otec(79) si doniesol z jisky sepsu, na nu dostal antibiotika a potom prepukli klostridie. Vcera ho prepustili z geriatrie. Do zajtra berie este entizol a do 5. maja vankomycin. V utorok pojdeme k jeho obvodnemu. Ako hnacky su o nieco lepsie,ale stale su dost pocetne. V nemocnici mal 3k dietu(jedol aj pasteku,jogurt,babovku atd.) a v lekarskej sprave ma napisane racionalne stravovanie🤷🏼‍♀️. Otec je viac menej imobilny, je po porazke, a momentalme dost vysileny z hnaciek. V jedle je velmi priebercivy. Vcera mal ryzu s kuracim a mrkvou.Rano rozok s trochou masla a medom, na obed zas kuracie s rozmixovanymi zemiakmi a dusenymi jablkmi.

kata_rina25
1. máj 2023

@sminnies velmi podobne mojmu pribehu.. velmi drzim palce ❣️po fekalnej som mala dlhsie stale problemy ale bola som uz negativna... Dnes som 7. mesiac po fekalnej mam sa uz skoro normalne ale jest sa bojim a stale si davam pozor.. Ale pribrala som kilo a pol co je pre mna uspech (schudla som na 40 kil pocas CDI). O dva tyzdne mam kolono aby potvrdili/vylucili ine ochorenia, kedze stale mavam miernejsie problemy.. za tych 7 nesiacov sa mi asi 3x z nicoho nic spustila hnacka a skoro som skolabovala ale vola som negativna a do dvoch dni presla. Naposledy pred tyzdnom.. Je to zatial najrosia choroba ktorou som si presla. Je to nieco strasne.. Mal ju aj moj 3. rocny syn a velmi sa bojim ako dlho ho dokazem drzat od antibiotik, ale som ochotna bit sa zato zubami nechtami. Je mi luto ze v takom veku to musime prezivat.. Na mna vsetci pozeraju ako na zazrak ze taka mlada, ze ake nezvycajne, ale ako tu citam, az take ojedinele to nie je.

kata_rina25
1. máj 2023

@naja85 skoro nic.. a velmk dlho.. vlastne doteraz mam velmi obmadzeny jedalnicek. Berie lieky? Ked je v liecbe alebo tesne po nej tak naozaj velmi malo. Ryzu, zemiaky, maso, starsie pecivo, banany, jablkovy kompot, mrkvu, kuraci vyvar.. med nie, maslo nie.. aspon j mna teda az neskor. Maslo nejem vobec len rastlinne, nejem nic mliecne.. rastlinne mlieka som si dala nedavno aj to len varene v lievanci a som 7. mes po fekalnej.

nikol179
1. máj 2023

@naja85 podla mna cim skor podstupite FT tym skor pride zotavenie..nkc nezaberie lepsie ako toto...ja som sa za nu bila zubami nechtami presla som takmer vsetky pracoviska kde to aplikuju...ale aj po nej dodrziavat prisny jedalnicek.. ziadne mliecne ziadny cukor..ziadne lieky s obsahom laktozy,ziadny zinok..len chude maso,mrkva ryza zemiaky jablko,suche pecivo banany...

sminnies
1. máj 2023

@kata_rina25 Ahoj, je uzastne vedieť, že sa maš stale lepšie a že ma tato nekonečna choroba niekde aj koniec. Ja sem ešte pre všetkých idem dopísať pokračovanie môjho nekonečného príbehu. Transplant som udržala vyše 24 hodín. Skúsená pani doktorka mi dala transplantu len 90ml aj keď sa bežne dáva 120 až 140ml. Pohyby v crevách sa hneď na druhý deň zastavili a na velku som bola na druhý deň po transplante len raz. Nebolo to normálne ale bolo to formované. Potom prišiel víkend a na stolicu som bola za dva dni tiež len raz. V pondelok som mala veľmi nafúknuté brucho a začala som mať silné krče v bruchu a zimomriavky po celom tele. Na velku som išla až 8 krát so silnými bolesťami ale stolica bola vždy formovaná. Toto sa opakovalo ešte utorok a stredu a pridal sa aj hlien načo som volala na klostridiovu poradňu či je to normálne. Tam mi povedali, že nie je a nech prinesiem vzorku. Pani doktorka v nemocnici mi povedala, že pokiaľ sa to vráti pôjdem na Fidaxomycín a že sa vôbec nemusím báť. Zaniesla som teda stolicu na rozbor vo štvrtok, v piatok sa potvrdilo, že klostrídiu mám a mám aj toxíny. Volala som teda s týmto výsledkom na klostrídiovú poradňu, kde mi pani doktorka v službe povedala, že teda nech prídem na hospitalizáciu a dajú mi Fidaxomycín a potom transplant znova a že celý čas budem musieť byť hospitalizovaná. Ja som ju informovala o tom, že mi pani doktorka, ktorá robila transplant povedala, že pojdem na Fidaxomycín, tiež mi povedal iný pán doktor na infektológii, že teraz je to už na mne, že môžem už aj tento liek užívať. Celý čas mi totiž hovorili, že tento liek sa užíva, až keď nezaberie ani Vankomycín. Tak sa teda balím do nemocnice. Neprejde ani 10 minút a tá istá doktorka mi začne najprv ospravedlňujúco hovoriť, že mi Fidaxomycín nedajú, že pôjdem znovu na Vankomycín ale v konských dávkach a potom transplant. Hovorím jej, že ten vankomycín som brala 3 mesiace v kuse a aj tak som mala stále hnačny a že mi nezaberá. Pýtam sa, prečo zrazu nemôžem mať ten Difficir(Fidaxomycín). V skrátenej verzii to zatrhla primárka infektológie a výhovorka znela, že Difficlir som mala dostať po prvej rekurencii choroby a teraz už mi ho nedajú jednoducho. Keď som sa na Difficlir pýtala osobne u lekára po prvej rekurencii mi bolo povedané, že ten sa dáva až keď nič iné nezaberá. Takže úplne si protirečili. Lekárka na mňa po telefóne začala útočiť typom, že ja musím určite ešte niečo iné mať s črevami keď mi Vankomycín nezaberá a že ja mám zlú psychiku a podobne. Viete si to vobec predstaviť? Ja - predtým úplne zdravý človek čo má akurát 25% laktózovú intoleranciu bez žiadnych črevných chorob ale ja si za to môžem že mi nezaberá liek? A to som sa psychicky cele mesiace držala v uplne najpozitivnejsej nalade ako sa len dalo. Potom mi ešte povedala, že oni majú na Vankomycíne aj pol roka aj rok pacientov, čo neviem či sa chválila alebo čo tým chcela povedať. Ako asi viete viacerí, Difficlir narozdiel od Vankomycínu zabíja aj spóry Klostrídií a preto v niektorých prípadoch môže mať definitívne lepšie výsledky, hlavne vtedy keď Vankomycín celé mesiace nezaberá. Moje toxíny v stolici aj po transplante to dokazujú aj čierne na bielom. Ůplne som sa z toho rozplakala, že sa v tomto štáte ani nemôžem dostať po liek, čo by mi možno konečne pomohol ukončiť toto trápenie. Tie hnačky, ktoré som mala v deň transplantu boli podľa mňa už znovu a množiace Klostrídie v čreve po vysadení Vankomycínu. Ale teraz tá pozitívna časť. Odmietla som túto liečbu, poďakovala som sa doktorke na telefóne, už som sa im neozvala a stalo sa toto. O pár dní na to, ako som po transplante mala krče, 8x za den velka a zimy a triašky a strašnú unavu, sa mi to same od seba len za pojedania 5ks roznych probiotik denne zlepšilo, prestalo ma bolieť brucho, stolica bola menej krat za deň, hlien zmizol. Stale dietujem a jem len par druhov potravin, o tyždeň neskor sa niečo podobne s mnohymi stolicami na cca 4 dni zopakovalo ale už bez bolesti brucha a znova upravilo. Verím, že to dám už bez pchania ďalších ATB do seba. Bojim sa pridavať dalsie potraviny, jem len pár ale myslím si, že už sa to bude len zlepšovať. Zostáva príšerná únava ale verím, že je to z toho, že telo bojuje a po transplante má už nejaké dobré baktérie na podporu.

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal
sminnies
1. máj 2023

@stanulienkat nie, vo forme tabliet. Ja som mala na isty cas aj zdvojnasobenu davku Vankomycinu ale aj tak som teda doteraz pozitivna na klostridiu aj na toxiny aj keď som už aj po transplante. Ja tiež beriem Biogaiu, Enterol, Biokult, jedny hocake probiotika ktore striedam a aj Enterina je vraj dobra.

sminnies
1. máj 2023

@stanulienkat Transplanty robia na infektologických klinikách v nemocniciach. Niektoré s tým nemajú veľa skúseností, niektoré nemocnice nemajú darcov, na západnom slovensku som pochytila toľko, že Kramáre sú asi najskúsenejšie. Robia to aj v súkromných klinikách, tam sa za to platí a veľa ale keď máš klostrídie a stále sa ti vracajú tak ti transplant urobia v rámci zdravotnej starostlivosti "zadarmo".

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal
sminnies
1. máj 2023

@stanulienkat Ten injekcny je ten isty co sa dava do tych tabliet. On je to taký prášok a dá sa aj do vody rozpustiť alebo aj ako tableta zapiť. No to je teda hrozné, lebo ak boli oslabené, mohli to aj ony chytiť. A ta hygiena to je niečo neuveritelne, ja som to v nemocnici chytila tiež takto. Super, že ti zabral.

naja85
1. máj 2023

@kata_rina25 hej, este berie do piatka vankomycin. A samozrejme k tomu enterol. Tak skusime vysadit aj to maslo a med. Len on velmi schudol za tych par dni, je po porazke a lava strana tela je taka slabsia, momentalne len lezi. Plus ma uplne vyzraty zadok od hnaciek. Proste katatstrofa. A rozmyslam ako navysit bielkoviny, samozrejme tak, aby sa to este nezhorsilo.
Zajtra mu asi aj predpisu nutridriknky, len tam je tiez nieco mliecne a aj cukor🤦🏼‍♀️.

naja85
1. máj 2023

@nikol179 no uvidime, momentalne ma len prvu liecbu,tak neviem,ci by to vobec islo. Mozno jedine cez sukromnu kliniku. Ale tak dufam,ze ten vankomycin a probiotila zaberu a bude uz len lepsie.

kata_rina25
12. máj 2023

Ahojte. Prosim vas bral uz niekto z vas po prelieceni klostridii atb? Ak ano dostali ste ich spat? Ja uz az na smrtelnej snad toto do seba vezmem, ale moj maly ma dost velke problemy a zrejme sa uz atb s nim nevyhnem ked mu nechcem velmi poskodit. Neviem co mam robit, som zufala. Nazory lekarov sa samozrejme nezhoduju. Jeden pre a druhy proti. Podla mna je to otazkou casu ale. Maly ma 3 roky a je 7 mesiacov po prelieceni metronidazolom. Odporucaju kryt enterolom, ak by musel brat. Velmi sa bojim. Dakujem

inka04
autor
12. máj 2023

@kata_rina25 Ja som 6 rokov po cdiff a nebrala som. Naposledy mi boli predpisane po tazkej extrakcii osmicky, 8 tyzdnov suche lozko, pol roka bolesti, niekolki lekari mi povedali, ze musim brat ATB. Nebrala som. Ale nemala som vysoke CRP, takze za mna len v zivot ohrozujucich pripadoch. Ale ja som si davala dokopy creva 4 roky, takze ja osobne len v pripade nevyhnutnosti. Pozerala by som o ake rizikove ATB ide. Ak je tam nizke riziko pre cdiff a ide o zivot ohrozujuci stav, tak nie je co vahat. Ale lekari bezne predpisuju ATB pre istotu a pod. U deti tazko radit. Ide o specificlu kategoriu. Ak aj prepukne u nich cdiff je asi lahsie liecitelna ako u dospelych. Na zahranicnych strankach su skusenosti navratu cdiff po ATB i nie. Je to individualne.