Clostridium difficile v dospelosti
Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.
Baby čo ste už relatívne v poriadku alebo ste dlhšiu dobu po,všimli ste si nejaké zmeny,myslím či vám začali vadiť niektoré potraviny alebo sa rozvinuli intolerancie/alergie?
@kubkovamama jasne, velmi vela zmien. Netolerujem skoro nic, intolerancie mlieko a bielok
@chichua boze to je des toto :(((( 6 rokov! Ako mam to moje male dieta udrzat cely zivot bez ATB 🥲
@kata_rina25 a spravili ti testy v akom časovom odstupe? Hneď po som držala samozrejme diétu,lenže na tej som v podstate doteraz. A chcela by som mať aj oficiálne potvrdené intolerancie. Problém je,že každý to bagatelizuje,nejedzte čo vám vadí a vybavené.
Čaute dneska je to 6 dní co som skoncila s užívaním vankomycinu. Pred chvíľou som dostala silné kŕče do brucha ako keby na hnačku a bola som aj na veľkej ale ma nepreháňa ale zase som si našla hlien pri utierani. Myslíte si že to nemám doliecena alebo sú to nejaké dozvuky?pocas užívania vankomycinu a aj doteraz som nemala žiadne bolesti ani iné problemy
@andruska7 podla mojich skusenosti je to spat. :(( bohuzial.
@kata_rina25 bože to nie. A čo teraz? Mam ísť naspäť k doktorovi aký býva postup?
Ktovie ci to bolo vôbec vyliečene.
@andruska7 ono to tazko povedat, ja som sla na infekcne spravili mi testy, samozrejme vsetko vyslo pozitivne, ale povedali mi, ze pozitivna mozem byt este 30 dni po liecbe a ze kym nemam hnacky nebudu to liecit. Mam sa dat psychicky dokopy lebo ze zle dopadnem. Isla som na infekcne do ineho mesta a tam ma vzali dali mi dofiklir a spravili mi fekalnu. Odvtedy som uz nebola pozitivna a hlieny som mala len raz po kolonoskopii a skoro som aa zosypala, to som bola na linke s primarom z infekcneho, uistoval ma ze to bude dobre, ze je to vsetko ok a keby sa to aňj vratilo spravi mi zas fekalnu. Hej to je nieco co chce clovek kazdy den robit. 🫣No ta tak. Tazko mi ti poradit. Mozes to skusit dat dokopy s enterolom a ked to prejde nechat to tak a mozes ist k doktorovi zas. Je nas tu viac co postupovali aj tak aj tak. Ak by si mala dalsej tazkosti mozes ist neskor. Zavisi aj aka si povaha. Mne by strach nedovolil neist, ja som mala dlho pocit ze ta klostridia je vsade.🫢
@andruska7
Ja by som k lekarovi isla, mozno predlzia liecbu vankom. Tazkosti ako hlieny mozu pretvravat ale nesmiete mat hnacky a krv. Ja som aj pol roka mala hlieny, brala som enterol, biopron forte asi rok. Ak by sa cdiff vratila urcite to prinajmensom budet citi na wc, musim to napisat, nebudem chodit okolo ale cdiff toxiny maju velmi specificky zapach na ktory uz nezabudnete. Ja som mala vysoke teploty a kolaps.
@kubkovamama
Ja mlieko a mliecne nemozem, strukoviny mi tiez zle robia. A travenie je odvtedy nejake inaksie, narovinu - zmeny stolice a okrem ineho aj psychika
@kata_rina25 ďakujem za rady a zajtra mam ísť k obvodnej tak uvidím co mi povie. Ale brucho ma už neboli. Bola to len jednorázová záležitosť, dneska nič ale na veľkej som ešte nebola tak uvidím. Keď to neprejde budem to musieť nejako po riešiť ako ste tu písali ze ta fekalna by mala pomôcť. Neviete koľko by ma to vyšlo v ba ako samoplatcu? Nakoľko nežijem na sk a tuná si to nechcem dat robit
Mne doktorka doporučila užívať Alflorex. Poznáte to? Inak teraz som si merala teplotu, zase mam zvýšenú.
@miriama40 no mala som len telefonickú konzultáciu. Moja doktorka totižto robí len 2 dní v týždni. Takže som musela od utorka čakať. No a povedala som jej ze som mala v utorok veľké kŕče a aj tie hlieny v stolici. Stále sa mi točí hlava a permanentne mam zvýšenú teplotu na 37.5. Povedala mi ze mam ísť naspäť do nemocnice na urgent. Samozrejme tam nič. Zobrali mi krv moc ešte sa divili prečo som došla. Čakala som tam 3 hod na výsledky a potom ma poslali domov ze výsledky sú v poriadku. O tom ze sa mi to mohlo vrátiť ani nechcela počuť vraj keď nemám hnačky a krv v stolici tak je to v poriadku. Akurát ma objednala na gastro na kolonoskopiu.
Ešte sa chcem spýtať mate niekto aj iné problémy pri c diff? Ja odkedy to mam mávam také vyrážky červené na hrudi ako keby potnicky alebo co. A takisto než som sa začala liečiť som mala hrozne bolesti v ramene co mi výstrelovali ako elektrina do ruky hlavne v kľude a v noci. Vraj to tiež mohlo byt s tým spojené. Niekde som čítala že reumatické bolesti bývajú pri tom.
@andruska7
To je hrozne, aky je pristup. Ja si pamatam, ze som v noci volala zachranku lebo mi vyskocila teplota cez 39 a hnackovala som. Na linke mi povedala, ze si mam dat liek od teploty a rano ist k obvodnemu. Asi som nebola dostatocne hystericka.
A preco vam nedali znova vanko? Kto Vam ho povodne dal? Co Vam poradit, odsledujte sa ako da citite a keby sa objavili hnacky okamzite chodte, prisnu dietu majte. A citite sa ako?
@andruska7 mam take bolesti v palcoch na nochach.. akoby mi ich hocikedy zacalo krutit.. skricat. Najlepsie ked soferujem. Tiez od klostridie to mam.
@miriama40 mne na zachranke povedali presne to iste 😀😀😀ja som na WC dokonca vtedy aj omdlela. Horucka 39. Uplna dehydratacia a oni ze mam ist rano k obvodnej. 😢🫣🫣
@kata_rina25
Keby sa to im stalo mozno by mali iny pristup. Ja som tiez omdlela, ako som rano vysla z wc a isla k babatku, hrozny pocit, potom ma oblial studeny pot, zmohla som sa este zavolat partnera aby ihned prisiel, myslela som si, ze uz asi umrem. Az na druhy den o 16 som sedela a cakala aby sa ma niekto na urgente ujal na zaklade odporucania internistu, ktory nechapal, ze s takym nizkym tlakom este stojim. Myslim, ze som mala taky adrenalin v sebe lebo som tazko znasala, ze sa nevladzem starat o babatko a v hlave predstava, ze je so mnou koniec, tak zle som sa citila.
@miriama40 presne. ja som vyse 4 hodin sedela s takym stavom v cakarni na urgente. Klepalo so mnou.. cela som sa triasla od zimnice aj od bolesti. Modlila som sa nech sa mezhnackujem a prezijem to. V zivote mi tak zle nebolo. Za dva tyzdne som schudla vyse 10 kil. Dufam uz toto nikdy nezazijeme, ale ten strach vo mne ostane navzdy.
@kata_rina25 to ma mrzí a co ti nato povedali prejde to?
@kata_rina25 lebo mne ta bolesť po liečbe vankomocinom prešla. Ešte ti rukucitim sem tam ale ta ukrutna elektricka bolesť je prec
Čaute tak dneska z ivy na emergency. Moja doktorka ma tam poslala nakoľko mám zase hlienovo krvavu stolicu. A zsae som tam nič neporiesila. Vraj krv mam v poriadku. Ze keby som to mala späť ze mam zvýšené zápalové markery. Ze ci to nebude len nejak črevná chrípka mi povedal. Hovorím ze to mam presne také ako keď som mala predtým jak mi to diagnostikovali. Ze teda keď chcem ze mi predpise jeden liek ale ze musí zavolať na poisťovňu a do lekakarne ze ci to vôbec majú lebo ze ten liek je veľmi drahý. A ešte že ma veľké nežiaduce účinky ze on y s tým radšej počkal. Takže som mu dala vzorku stolice a povedal ze sa mi ozve do 2 dní ci to je pozitívne. Ale ze on si.to nemysli lebo by to ukázalo v krvi. Takže takto som dopadla som naspäť doma a deň strávený na urgente prakticky zbytočne. Buďte radi ze ste na sk a ze tam je zdravotníctvo aké je lebo na západe ak nemáš súkromnú nemocnicu kde platíš tak ta nechajú skapat.
@andruska7 z krvi?? no to mi je novinka. Ano zapalovy marker kslprotektin o tom moze napovedat, ale ten sa zistuje zo stolice a nie z krvi. No som v soku. Asi vam chcel dat difiklir liek. Ten je velmi dobry. On jediny zabije aj spory. Neviem ake neziaduce ucinky, mne z neho nebolo nic. Okrem toho ze som vyse roka mala rozobeate creva a jedla som jak novorodena, ale to nepripisujem len difikliru.. Drzim palce nech ste negat 🫣
@kata_rina25 ano bol to ten liek len tuná sa to vola inak. Takže ty si bola po ňom v pohode?mna hneď vystrašil ze to ma veľa nežiaducich účinkov. Aj aj s tou stolicou som tam čakala 4 hod než to vôbec poslal do labaku. Ktovie ci to niečo ukáže po takom čase. Neviem co mam robiť. Povedal mi ze to môžem mať rozhádzané tie čreva aj po tom vankomycine. Ze treba ešte počkať. Neviem keď to neprejde pôjdem znovu a poviem nech mi predpise ten liek. Co chcete od pohotovosti ani lekár tam poriadny nebol len nejaký konzultant.
@kata_rina25 a ďakujem za podporu.

@kata_rina25 ja som nebola ani raz kvôli tomu v nemocnici. Liečba" teraz" myslím 2 t vankomycinom. Ale veľmi dlho som mala prísnu diétu a ešte pokračujem bez mlieka a lepku