icon

Clostridium difficile v dospelosti

inka04
17. jan 2017

Prekonali ste niekto clostridium deficille v dospelosti po antibiotickej liecbe? Vyliecili ste sa? Mali ste rekurencie? Dakujem za kazdu osobnu skusenost.

nik35
22. jan 2024

@miriama40 Dobrý deň ďakujem za odpoved dnes mi volala pani doktorka dali mi postupne znižovanie lieku a po piatich týždňoch fekalna transplantácia ale bojím sa toho.

chichua
28. jan 2024

@miriama40 ahoj tak stále neviem na čom som. Od tej hnačky som nebola 5 dní na wcku,na ďaľší deň som mala 1x stolicu ok len žltšiu, na ďalší deň 1x takú rozkúskavejšiu, ďalší deň bez stolice, ďalší deň 1x stolica faj len zltsia a dnes ráno už horšej konzistencie s vajickovym zápachom. Krv ci hlieny neboli ani raz. Prepáč za detailný opis 🙈. Takže ja neviem co robiť. Vyzerá zo tak, že pri prísnej diéte je to viac menej v poriadku, ale keď poruším, hneď sa to odzrkadlí na stolici. Niečo sa v tých črevách deje a mne to aj príde ako c.diff,len žeby telo ešte bojovalo. Rozmýšľam, že si dám vyšetriť stolicu. Alebo neviem..

chichua
28. jan 2024

@rellka17 ahoj, ty si mala c. diff len s príznakmi nafukovania?

kata_rina25
28. jan 2024

@chichua Ahoj. Neboj sa. Po pamycone nedostanes naspar c diff. Moj maly bral pamycon uz milionkrat a este sa mu nevratila. Ja som ho brala uz 2x a tiez sa mi nevratila. Bez neho by sme sa tej moraxelly skolkarskej asi nikdy nezbavili. Boli sme chori skoro 9 mesiacov prerusovane. Takze ja myslim ze z Pamyconu sa nevrati.

kata_rina25
28. jan 2024

@miriama40 my sme po pamycone nedostali spat.

kata_rina25
28. jan 2024

@nik35 vanko zabera do 3 dni. Stolice pri c diff su zlte ano

kata_rina25
28. jan 2024

@chichua daj si vysetrit urcite. Ja som dala u nas ako sakoplatca niekolkokrat ked sa mi nezdalo. U nas to stoju len 10€ a vysledok mas este v ten den. Potom sa vycsinou ta stolica upravila ked som videla ze je negat 🫣Psychika toez vela robi

chichua
28. jan 2024

@kata_rina25 áno, už som si dávnejšie dávala vyšetriť ako samoplatca, keď som mala paniku, že je to späť a je to takto rýchlejšie ako sa s obvodnou doťahovať a ktovie ako dlho im to stojí v ambulancii.

miriama40
28. jan 2024

@chichua
@kata_rina25
A ako to funguje, ked si chcete urobit takyto rozbor ako samoplatca? Idete k obvodnemu so stolicou a poviete, ze rozbor zaplatite a oni to odnesu na biochemiu, ci sami to niekam odnesiete?

miriama40
28. jan 2024

@chichua
Tiez by som radsej dala vysetrit stolicu, ci je tam nejaky toxin. Musi to byt na psychiku narocne, a tiez by ste radsej chceli vediet na com ste. Uz to trva dlho.
@kata_rina25 spominala, ze vysledok je v ten isty den, mne v nemocnici povedali, ze sa to musi kultiovat a ze vysledok najskor do dvoch dni. Ako to vlastne je dievcata? Je vysledok doveryhodny aj za taku kratku dobu rozboru - ten isty den?

kata_rina25
28. jan 2024

@miriama40 No, ja stolicu normalne odnesiem do labaku. Uz som to robila cez Medirex aj cez Unilabs. Tam to nosim aj ked mi da doktorka listok, takze ja rozdiel nevidim, snad len v tom ako dlho to stoji u doktorky kym to vezme spojka. Pri okienku poviem, ze chcem vysetrit klostridie a toxin, da sa aj kalprotektin ked je vela hlienu, ale to je dost drahe. Daju mi vypisat ziadanku pre samoplatcov a zaplatim. Vysledky si bud prides osobne, to povedia ze do troch dni, alebo ti poslu mailom. Ja davam mail. To mi pride vzdy poobede do tej 19:00 som ich zatial vzdy mala. Ale mali sme negat vzdy, ked sme takto testovali. Potom nas parkrat testovali aj lekari aj to sme mali vzdy negat. Teda od liecby a od fekalnej. Mne to pride doveryhodne kedze do tych istych labakov nosim aj ked ma testuju v nemocnici. Akurat ked mas ziadanku od lekara preplaca ti to poistovna. A podla mna to u lekara trva dlhsie, lebo im to neposlu mailom ale kym sa oni dostanu k vysledku a potom sa vysledok dostane k tebe tam to trva, ale kultivacia urcite netrva tri dni. Su to testy PCR podobne ako pro kovide ak sa nemylim. Ked som mala c diff pozit, volala som na infekcne po vysledky dva dni po testovani a infekcna ma vykricala ze volam skoro, mam ale kamosku lekarku a v systeme uz boli davno. Tie vysledky su bezne v dany den. Aspon z mojej skusesnoti. V nemocnici ked som bola hospitalizovana vedeli hned v ten den. Rano testovali a na vecernej vizite uz mali vysledok.

andruska7
28. jan 2024

Čaute musím sa pochváliť. Skúsila som tu kúru s tým olejom a probiotikamipriblizne mesiac a už 2 týždne neuzovam nič a chvalabohu zatiaľ nemám žiadne problémy. Jem skoro všetko len som trochu zredukovala mlieko a ostré jedla. Tak neviem ci to zabralo a hlavne ci to vydrží ale momentálne som happy. O 2 týždne mam ísť na kolonoskopiu tak som zvedavá co ukáže. BTW neviete či jekolonoskopia bezpečná ak by tam bola ešte klostrodia? Dakujem

kata_rina25
28. jan 2024

@andruska7 ja som bola na kolono 8 mesiacov po fekalnej. Moze to byt riziko vzhladom nato ze tie prehanadla ti opat zlikviduju celu floru ktora sa ti tam horko tazko po klostridii nanovo urobila. Obnova flory trva veeeeeelmi dlho. Ja som veru aj dva dni po kolono kakala cisty hlien a skoro som unrela strachom.. Ak by tam bola podla mna to nie je pre teba nebezpecne, podla mna by nejak nepokracovali keby tam videli tie pablany. Ale tie je vidiet podla mna ked uz mas pokrocily zapal a ten nemas ked sa citis ok. Takze neboj neuvidia ju tam 🙂) Ale tiez som si davala take otazky.. Dokonca som bola presvedcena ze take pablany tam uvidim a to som samoska na svoje crevo spolu s nimi kukala aj ja. Este aj komentovala ze mam tam nekake zlte miesta ze nechape co to je.. A ja uz na istotku ze boze to klostridia.. Ale po kolono som sa asi 8x pytala ci tam uz neni nic z nej a potvrdili mi 8x ze nie, a furt som mala halusky. 😀To je asi najvacsi strach ktory som dosial zazila, ta klostridia. FUJ

miriama40
29. jan 2024

@kata_rina25
Dakujem pekne za vycerpavajucu odpoved. A z toho PCR testu sa urci len pritomnost clostridie alebo aj toxinov A a B? Nakolko cdiff pozitivne mozeme byt dlho po liecbe, kym nie su toxiny tak by nemali by tazkosti.

andruska7
29. jan 2024

@kata_rina25 to ti verímze si stresovala hlavne ze ti to dopadlo dobre. Mne majú dať nejaké oblbovaky tak asi nebudem moc pri vedomí ze by som pozerala co tam je. Tak len dúfam ze aj mne všetko dopadne dobre. Potom sa ozvem. Dakujem

kata_rina25
30. jan 2024

@andruska7 mne dali len rajsky plyn, ktory po 10 min dosiel a iny uz nemali 🫣🫣 to sa samozrejme moze stat len mne 😀 pytaj si isto vacsiu istotu

kata_rina25
30. jan 2024

@miriama40 my sme mali aj toxiny pozit po liecbe.. a neriesili.. Udajne to je tak preto, ze citlivost testu je silnejsia ako nasa vnimavost na tak male mnozstvo klostridii. Neviem podla mna lekari v tom maju hokej rovnako ako aj my. 🫣Takze som za ten cas pochopila, ze cim viac sa to snazim pochopit logikou, tym viac narazam na viac otaznikou.. Uz som sa zmierila so zivotom radsej 😀

miriama40
1. feb 2024

@kata_rina25
Tak ale to je divne. Mali ste aj tazkosti v tom case ako vysli toxiny pozitivne? Testy budu vychadzat pozitivne na clostridie ale nemusia byt pritomne priznaky. Ale ak aj toxiny su pozit. tak tazkosti a priznaky su. Vychadza mi to, ze ochorenie je aktivne. Ake chabe odovodnenie maju lekari. Tiez sa mi vidi, ze toto ochorenie neberu vazne a ludia umieraju.

miriama40
1. feb 2024

@chichua
Ako ste na tom? Dali ste si urobit rozbor ako samoplatca?

chichua
1. feb 2024

@miriama40 nie, lebo som zas 2 dní nebola na wcku až dnes. Poriesim to asi až budúci týždeň. Sa celkom aj bojím vysledku

nik35
1. feb 2024

@miriama40 no inak robia to ako sa im zachce mne prvý krát vyšli ale bez toxinov ale bola zle odobratá vzorka a potom na liekoch mi brali dva krát a negatívne ale asi tými atb skreslene 🤷‍♀️

kata_rina25
2. feb 2024

@miriama40 no no, ved ja suhlasim uplne, preto som sla do ineho mesta. Okrem hlienov v stolici sme nemali uz problemy nie. Ale toxiny sme mali pozit a lekari povedali ze to nic. Infekcni lekari. 🫣 Vravim, tato choroba je spanielska dedina pre cele Slovensko

kata_rina25
2. feb 2024

@nik35 moju znamu liecili vankomycinom aj ked mala pozit len antigen a mna neliecili a mala som pozit aj toxiny. Detto maleho. Nemali ame hnacky, neliecili. Ale malemu naozaj po 34 dnoch od liecby uz vysli vsetky vysledky negat, aj toxiny. Tak ja uz neviem

nik35
2. feb 2024

@kata_rina25 a počas liečby sa vám farba stolice upravila ?

petra2421
3. feb 2024

Dobrý deň, prosím Vás, viete mi napísať diétu po CDI? Zatiaľ som na bezzvyškovej diéte, žiadne mliečne výrobky. Ako dlho ste užívali Enterol? Ja beriem 2x denne 2 tobolky.

inka04
autor
3. feb 2024

@petra2421 varena a mixovana ryza, varena mrkva, neskor mixovane a potom normalne kuracie varene vo vode niekolko mesiacov. Ja som sa snazila liecbu urychlit a vzdy sa to vratilo. Probiotika som brala 5 r, na bezmliecnej diete som bola 4, 5 roka, enterol som uzivala takmer 2 roky. Snad u Vas to take zle nebude. Dieta je nutna dlhodobo, u mna kazdy pokus koncil sualenku hnackou, identickou ako Cdif. Naproek prisnej diete som sa nemala dobre - hnacky, hnacky, hnacky a ani dnes po 7 r nemam ok travenie,, napriek tomu, ze fungujem a jem "normalne".

kata_rina25
3. feb 2024

@nik35 nie. Az po fekalnej, este aj potom casto zlta.

adriand
4. feb 2024

Dobry den prosim vas ako dlho ste boli hospitalizovani ked vam vysiel pozitivny test zo stolice ? Ja lezim s CDI aktualne v nemocnici prve 2 dni som mal hnacky no 3 dni som bez hnačok a bolesti brucha citim sa uplne pohode je mi podavani liek vankomycin

nik35
4. feb 2024

@kata_rina25 ďakujem za odpoved no ja tiež stále žltá stolica a prosím vás vy ste mala aj kalprotektin vyšší ja som mala 452

andruska7
6. feb 2024

Tak dievčatá dnes som po kolonoskopii. Chvalabohu mam vraj úplne zdravé čisté črevo. Nič tam nenašli. Takže ta moja prírodná liečba asi zabrala.