icon

Čo spôsobuje babkine časté zvracanie?

31. jan 2025

Dobry den, píšem anonymne, dufam, ze to nie je problém. Ide o našu babičku, má 80 rokov a posledný rok a mozno aj rok a pol má zdravotné problémy ako neustale točenie hlavy, slabost a neustale pocity na zvracanie. Vlastne to ani nie su len pocity ale realne zvracia a to velmi často. Do tyzdna mozno aj viac krat, velakrat skoncila na pohotovosti lebo vracala za sebou aj 6-7x. Stravuje sa dietnejšie, má strach, ze to má z jedla ale je jej zle ci sa naje alebo nenaje. Bola nedavno znova hospitalizovaná, kde jej robili radu vyšetrení a záver bol, ze mala nejaké mikro krvacanie do mozgu a ze ma zuzene cievy a potom diagnozy , ktore su na jej vek v norme. So zaludkom jej nič nezistili. Lieky , ktore dostala na riedenie krvy nezvlada, zvracia po kazdom jendom. Skusala aj nejake bylinne čaje ale nepomahaju. Druha stránka tohto celého,ze rodina si myslí, že su to psychosomatické prejavy... Pred 3 rokmi zomrel náš deduško a babka ostala sama.. Samozrejme mama chodí kazdý den a aj my ako len vieme tak chodíme, sme stale v kontakte. Mysleli sme si ze mozno má úzkostné stavy, depresie ale nechce si to priznať ani za boha. Prosím, máte pre nás nejaké dobré rady? Budem veľmi vdačná za pomoc.

ivanakal
31. jan 2025

A nemoze to mat Vertigo? moji rodicia to maju, mama mala velmi zle stavy, ako ty opisujes.. A nedavno aj moj otec, vsetky vysledky v poriadku, no stale vracal, a citil sa ako opity, neudrzal sa na nohach.. maju to z krcnej chrbtice. Nemoze to byt nieco podobne?

liv1
31. jan 2025

Samozrejme, ze to moze byt sj psychosomatika. Skuste nejake volnodostuone pripravky na ukludnenie. Ale len psychosomatika to asi nebude. Psychicky stav vie velmi ovplyvnovat travenie, ale treba zistit co je hlavny problem. Robili jej testy zo zaludka na intolerancie? Nema celiakiu (moze byt aj v tak starom veku.) robili testy na SIBO? - prerastanie bakterii v tenkom creve. Kolonoskopiu robili? Ake jej dali lieky? Ja nie som ziadny dr. ale mam s travenim sama so sebou bohate skusenosti 🙈

lucka_ke
31. jan 2025

aj moja mama to mala zo stredného ucha, robili jej aj vyšetrenie na ORL? (krčné-nosné-ušné), môžete jej skúsiť dať Kinedryl

autor
31. jan 2025

@ivanakal ano, bolo tam aj na vertigo podozrenie, ale v závere prepúštacej správy som to nevidela... mám ju vlastne aj odfotenú,pridám ju do diskusie.

autor
31. jan 2025

@liv1 pokial viem, nič z toho jej nerobili... teraz mi pise ze mala ist na vysetrenie na gastro na gastroskopiu a odmietla. ah jaj.

autor
31. jan 2025
lucka_ke
31. jan 2025

má aj zápal pankreasu aj z toho jej môže byť zle... aj problémy so srdiečkom čo môže spôsobovať nedostatok kyslíka v mozgu a z toho závraty a nauzeu, určite nech ide na odporúčané vyšetrenia a nič neodmieta

liv1
31. jan 2025

Hmm viac diagnoz aj ten pankreas, skoda ze to gastro nechce absolvovat. To je velmi dolezite, mize to byt nieco nezavazne, ale aj zavaznejsie. Vedeli by jej viac pomoct potom. Cloveku ktory zvracia sa bez vysetrenia na gastre asi velmi pomoct neda 🤷‍♀️