icon

Corona a škôlky v okolí BA.

danieladeley
7. mar 2020

mamicky, davate svoje deti do skolok aj ked ste doma s mladsimi a nemuseli by ist? ja nepanikarim, len mam z toho taky zly pocit...v pripade, ze sa nieco zomelie, predsa len doma je tomu potencionalne vystanene dieta menej ako v kolektive...zaujima ma hlavne nazor mamiciek z okolia ba kde sa to uz vyskytlo. pekny vecer vsetkym 🙂

pralinka25
7. mar 2020

ja ak by som bola doma skolkara doma necham aj ked mam aj skolaka a ten do skoly musi. ja vidim velky rozdiel medzi hygienou skolaka a skolkara. castosti a kvalite umyvania ruk. a aj ked moje decka su vytrenovane kopec v triede v skolke nie. kazdopadne skolak vie lepsie dodrzat hygienu ako skolkar.

martinals
7. mar 2020

Tak teda k veci 🙂, mám doma dvojčatá a škôlkarku, do škôlky ju dám ak by bol nejaký problém, škôlku zavrú ako v prípade chrípkových prázdnin.

wieruska1
8. mar 2020

@janinah tomu ja rozumiem, ale skolaka si nemozem nechat len tak doma lebo “panika” preto nenecham ani skolkara. O tom bol ten moj prispevok.

maciatkolulu
8. mar 2020

@janinah takže opäť a opäť ako aj v iných témam, prečo by dieťa nemalo ísť do škôlky? Bola vyhlásené karanténe???? Prečo by mali ostávat deti doma, tam kde sú školáci, neprídu ti domov k tým skolkarom? Mne napríklad dieťa musí ísť do škôlky, je povinná a to som doma, stačí jeden deň nechať doma a už sa škaredo pozerajú a musíme nosiť ospravedlnenky, mame to povinné. Prečo necítim žiadnu paniku nikde, iba na nete, stačí pár ľudí a vzniká proste chaos, úplne zbytočný. Treba zachovávať chladnú hlavu. Mňa by zaujímalo, keďže vidím, že koľko mamiciek môže nechávať deti, robíte tak, aj keď sú iné choroby, aj keď vaše dieťa chrchle, atd😂😂😂😝

veronikazuko
8. mar 2020

No ked chces,tak si skolkara nechaj doma,preboha to fakt sa uz neviete bez kona rozhodnut same? Ale nevidim dovod,ked potom s nimi budes chodit na nakup do tesca a na detske ihriska,kde je taka ista hrozba nakazy

janinah
8. mar 2020

@maciatkolulu škoda aj niečo písať takým ako ty...ak už bude treba vyhlasiť karantenu bude neskoro...vid talianov

janinah
8. mar 2020

@veronikazuko na nakup niet dôvod dieťa ťahať,na ihrisku bude vonku 1-2 hodiny a tam rodič vie ustriehnuť kam dieťa ruky vopchá aj ich potom vie poriadne vyumývať.....

hettinka
8. mar 2020

@danieladeley keby som mala doma mladšie dieta a nemusela by som dieťa do 5 rokov dávať do škôlky, nedala by dom bez ohľadu na vírus. Predškoláka by som do škôlky poslala.

maciatkolulu
8. mar 2020

@janinah povedz mi co píšem zle? Môj muž reálne robí na letisku, tak ako veľké množstvo ľudí, nerobím paniku a ani ju nemienim rozširovať, nemienim sedieť doma, lebo môj mu robí na letisku napríklad, nemienim a ani nemôžem nechávať dieťa doma, lebo ma povinnú skolkarsku dochádzku. Potravín je v obchode dosť, netreba sa triasť. Lietadla normálne lietajú do talianska napríklad a teraz co?

maciatkolulu
8. mar 2020

@janinah na nákup nie je dôvod dieťa ťahať, ani všetci máme doma babky, tetky co prídu na posiedky....

evittam
8. mar 2020

@maciatkolulu Si predstav, ze bohužiaľ všetci nie
Ani tetky ani babky.

evittam
8. mar 2020

@hettinka Nemusíš ani 5rocne davat do škôlky ak nechceš 😉. Ale tym nemyslim, ze nemáš. Obe moje deti chodia do skolky, skoly, krúžky. Dokonca ja do práce aj obchodu.😁😉

veronikazuko
8. mar 2020

@janinah no ved to pisem,ze ked ho nechce dat do skolky,tak nech ho netaha ani do akupnych centier,inak ta izolacia nebude mat zmysel

hettinka
8. mar 2020

@evittam aj ja chodím do prace, školské prostredie - ochoriem 3x do roka od žiakov, ktorí chýbajú, keď sú zdraví (blicuju, brigádujú, cestujú...) a chorí potom prídu do školy, lebo by mali veľa vymeškane.
A to nejdem písať, kde všade boli cez jarne prázdniny, keď tam zúri Corona. Par žiakov sme nechali aj preventívne po dohode doma, ti čo boli bo východnej Ázii a v Taliansku (a priznali sa).
Moje deti chodia do školy (jeden školopovinný, druha maturantka),ale zrušili sme nateraz cestovanie do zahraničia. Nasadila som viac vitamínov, nakazala umývať ruky po každej hodine. Ak by mali aj len nádchu, budú doma. Zatiaľ su fit.
Škôlkara by som poslala na povinný predškolsky rok. Mladšieho by som nechala doma, aspoň v takomto obdobi, cez zimu a jar.
Tiež som mala škôlkarku, keď som s mladším nastúpila na md. A dosť sme to už potom “flákali”, nechodila pravidelne, keď mala soplik, bola hneď doma.

evittam
8. mar 2020

@hettinka Predškolská dochádzka ešte nie je povinna. Len tolko som ti pisala.😉

maciatkolulu
8. mar 2020

@evittam počuj vieš naozaj čítať a poznáš iróniu.... Tak si to skus prečítať ešte raz. A keď sa ti nedá, tak ti to skúsim preložiť. Mrkni reakciu janninah a moju a v tej moje je, na nákup nie je dôvod ťahať deti, áno-hej bol tam preklep-vsetci mame doma...

hettinka
8. mar 2020

Inak, aj tie obchody sa snažím obmedziť. Hoci naša mlada práve začala v jednom brigádovať a aspoň jej teda vravím, nech si umýva tie ruky. Zakázať jej to už nemôžem, je dospela.

Predškolská nie je povinná? Veď niečo schvaľovali ohľadom toho, či to neprešlo nakoniec?

veronikaszabova
8. mar 2020

@hettinka od januara 2021 je to platne

evkamotka
8. mar 2020

Som na md, skolkar chodi do skolky. Media potrebuju o niecom pisat, tak vznika hysteria. Pre deti nie je nebezpecna a su spravene opatrenia, aby bolo nakazenych na sk minimum. Obete su starucki, chori ldi s kopou pridruzenych diagnoz.

mircalla
8. mar 2020

@danieladeley Ano, davam. Vyhybame sa nejakym masovym akciam, ale do skolky zatial ano. Chodim do prace a nesedim doma na riti, keby som mala situaciu, ze som doma, aj tak by som zatial dala. V pripade potreby nazor zmenim

mircalla
8. mar 2020

@janinah Jasne, takze teraz ostanme vsetci doma a aj deti nechajte doma az do odvolania. Pretoze kazdy ma urcite x ludi, co mi pridu strazit deti, zatial co ty musis ist do prace. Toto je na hlavu tieto nazory. Potom mozes okrem skolky aj nevychadzat z domu....a cela rodina tiez. Sanca, ze nieco schytas je ovela vacsia v praci, nakuponom centre ci MHD ako v skolke. Patrim k tym opatrnym, ale teraz zase prestat hromadne nedavat deti do skolok...

evittam
8. mar 2020
hettinka
8. mar 2020

@mircalla myslim, že situácia je ina, ak je žena zamestnaná a nemá kde inde dieťa nechať. Niečo iné je byt doma a mat doma ďalšie malé dieťa, ak to staršie v škôlke byt nemusí.

mircalla
8. mar 2020

@hettinka Ty by si dieta nedavala do skoly do 5 rokov tak ci tak ako citam. Nuz podobne nazory - myslim si o tom svoje. Pisem, ze aj keby som bola doma, dieta do skolky zatial dame. Pokial sa situacia zmeni, budem uvazovat ako dalej. Zatial nevidim dovod na masove nechavanie deti doma. Nemyslim si, ze skolka je ta najviac rizikova institucia v tomto pripade...Mas vacsiu sancu to chytit v obchode, v praci ci v buse..

hettinka
8. mar 2020

@mircalla ja mám veľké deti a s odstupom času, čím menej chodili do škôlky, tým lepšie. Za predpokladu, že sa dieťaťu matka venuje a chodí von. Staršia mi celu skolku odplakala, mladšieho tam sikanovali, no nemala som inú možnosť, keďže dom pracujúca matka.. Ja by som bola aj za domáce vzdelávanie, keby už o zo slo. V škole tiež deti často mrhajú vzácnym časom.

hettinka
8. mar 2020

@evkamotka a čo keď to škôlkar prinesie z kolektívu domov a nakazí starých rodičov? Tiež v pohode?

mircalla
8. mar 2020

@hettinka Teraz mimo temu corona...odliadnuc na situaciu, ktora je specificka - v skolke je chripka, ostanme doma, dieta place, ostanmne doma najlepsie 6 rokov pri mamicke, zafuka vetrik nejdeme von, sterilizujme vsetko, nicoho sa nedotykajme

Ja sa nedivim, ze 80% deti ma v dnesnej doma katastrofalnu imunitu, vo velkej vacsine za to mozu rodicia - prehane ochranarstvo, sterilizacia, malo pobytu vonku, vonku 15 stupnov naobliekane ako na severny pol. Moje decka chodili von aj v mraze, obe su zdrave, chore minimalne....nikdy v skolke ked daco zurilo neostali doma, lebo vsak co ak sa nakazia....(aj tie kiahne musia raz dostat, zatial ich ani nedostali), nechodim von s hygienickymi vreckovkami, mozu pohladkat psa....samozrejme si musia umyt ruky....

evkamotka
8. mar 2020

@hettinka zhodou okolnosti som sa pytala na to mamy, je s tym v pohode. Okrem toho, ona, sama robi na urade s velkym pohybom ludi (kolegovia, aj stranky), chodi na nakupy, manzel cestuje vlakom, busom aj mhd, pracuje v nemocnici. O 2t chystame krst, zase verejna akcia, a potom restika. Zrusit skolku nema zmysel ked sa aj tak vsetci pohybujeme po verejnych priestoroch

veronikavaneska
8. mar 2020

Ja tiez nedavam do škôlky ❤️ zostanu doma ❤️

mircalla
8. mar 2020

@evkamotka Jasne, ze nie - zrusit skolku by malo zmysel, keby sme ostali doma vsetci