icon

Corona a škôlky v okolí BA.

danieladeley
7. mar 2020

mamicky, davate svoje deti do skolok aj ked ste doma s mladsimi a nemuseli by ist? ja nepanikarim, len mam z toho taky zly pocit...v pripade, ze sa nieco zomelie, predsa len doma je tomu potencionalne vystanene dieta menej ako v kolektive...zaujima ma hlavne nazor mamiciek z okolia ba kde sa to uz vyskytlo. pekny vecer vsetkym 🙂

Strana
z3
chadkroeger
8. mar 2020

@martinals presne tak. Korona Covid-19 tu je, a uz aj navzdy bude. Proste sa jej uz nezbavime, ako aj prasacej chripky, vtacej chripky, HIV,..... teraz je dolezite najst na to liek a ockovaciu latku. Nevidim dovod sa zabarikadovat doma, to takto budeme fungovat kazdu jesen-zimu? 🙂

daisylucky
8. mar 2020

Nechcem prilievat olej do ohňa, ale prilejem 🙂 Myslím si, že
@danieladeley otázka a následná diskusia je úplne na mieste, len si ju treba dobre prečítať, týka sa matiek, čo sú doma, škôlkarov a hlavne ľudí z BA a okolia. A vôbec tu nejde o to, že nechám dieťa doma, aby nedonieslo domov koronavirus, lebo všetci doma na to potom zomrieme, takto žiadna z nás dúfam nerozmýšľa. Ide o to, že už teraz sa aspoň v Bratislave neodporúča chodit na verejné akcie, zhromaždenia a do nákupných centier, kde je veľký počet ludi a nielen z hľadiska individuálnej zodpovednosti (že to tam pripadne chytím, ochoriem a nakazím niekoho starého alebo chorého zo svojej rodiny, ktorý na to môže potom zomrieť), ale aj z hľadiska tej kolektívnej - čim menej sa budeme akýmkoľvek spôsobom zhromažďovať, tak sa to bude pomalšie šíriť. Pretože keby sa nerobia žiadne preventívne ani karantenne opatrenia, predpokladá sa, že ochorie 40 až 70 percent populácie, to znamená, že na Slovensku by to bolo niekoľko miliónov chorých. Taliani práve vydali info, že u nich 10 percent z chorých musí byt hospitalizovaných, to by v prípade neriadenej epidémie na Slovensku mohlo byt niekoľko 100 000. A my máme v nemocniach 7700 lôžok, ktoré by mohli byt použité pre chorých na koronavirus, z toho minimum je vybavených dakymi dýchacími pristrojmi alebo plucnou ventiláciou. Takže v prípade neriadeneho šírenia nákazy by ľudia zomierali na nedostatočnú zdravotnú starostlivost. A nielen stari a chori. To znamená, že každý by už teraz mal byť zodpovedný ako vie a môže byť (teda primerane situácii) a keďže matkám na materskej nijako neublíži nechať si skolkora doma, možno by to tak urobiť mali, čím môžu pomôcť celej spoločnosti a nejde tu teraz o to ci koronavirus chytia niekde na ihrisku alebo v obchode a oni individualne ochoreju. Dôležité podľa mňa je organizovať a zúčastňovať sa co najmenej zhromaždení a určitým zhromaždením je aj škôlka. A potraviny sa v ba dajú objednať aj cez internet, netreba sa trepat v,, najväčšej špičke,, do kauflandu.

Autorkina otázka však nebola adresovaná matkám škôlkarov, ktoré chodia do roboty ani matkám školákov, ktorí plnia povinnú školskú dochádzku, pretože tieto si logicky deti doma nechať nemôžu.

Toľko môj názor, snáď som ho vyjadrila zrozumiteľne a nesirim tým dáku paniku. Ak ste videli iné čísla, tak ma kľudne opravte 🙂

svrcko
8. mar 2020

Toto aj ja rozmýšľam keďže je predskolak a majú povinný škôlku

hettinka
8. mar 2020

@mircalla preto som písala vetu “ Za predpokladu, že sa dieťaťu matka venuje a chodí von.”. Imunita mojich deti je viac než v poriadku, obajaaktivne od detstva športujú, venujeme sa im. Škôlka v našom prípade bola nutne zlo, hoci syn chodil vcelku rad, dcéra si nikdy nezvykla... ale boli tam, museli. Ja som v tom čase nejako neriešila, dnes s odstupom času na veľa veci pozerám inak.

hettinka
8. mar 2020

@daisylucky veľmi rozumný názor 👍👍👍

hettinka
8. mar 2020

@evkamotka vidíš, ja by som nateraz zvážila aj krst, pripadne požiadala o krst bez omše a tiež oslavu urobila doma a nie v reštaurácií. Ale to som ja. Každý urobi, ako mysli, že je najlepšie.

evkamotka
8. mar 2020

@hettinka krst bude bez omse ale budu sa krstit viacere babatka naraz. Bude nas 29 a byvame na byte, oslava sa doma neda spravit. Mame objednany sukromny salonik

mircalla
8. mar 2020

@daisylucky Ty si myslis, ze ked 20-30% percent deti prestane chodit do skolky to bude mat vplyv na sirenie koronavirusu na Slovensku? Ja nie. Kolko pripadov vo svete si zaznamenala, ze virus donieslo dieta zo skolky? Ja co to sledujem ani jeden.
Inak moji rodicia byvaju napriklad 5 km od obce, kde je prvy nakazeny. Asi maju o dost vacsiu sancu sa nakazit tam, ako od mojej dcery, ktore zatial chodi do skolky. Toto vsetko sa moze zmenit, ale moj nazor je, ako som napisala.

K teme - izolacia a prilisne ochranarstvo @hettinka myslim, ze fakt, ze deti boli sikanovane a nezvykli si ma urcite povod vo vychove, pretoze to prehnane ochranarstvo z teba citim. Mojho syna sa pokusili sikanovat raz, po navsteve skoly a rodicov (bola to velmi slusna diskusia) ich to preslo. Inak sa ho snazim ucit, ako sa taky veciam branit, ale nemienim ho lutovat ci izolovat, aby mu neublizili

daisylucky
8. mar 2020

@mircalla samozrejme, že to môže mať vplyv. Aj keď ochorie o jedného menej, má to vplyv. Véd keby neochorel ten chalan v Benátkach, neochoreliby jego rodicie a bohvie kto ďalší, ale povedzme, že zatiaľ je to jedno, kým zdravotný systém zvláda.

missdiva
8. mar 2020

@danieladeley Teraz ma strasne vela ludi chripku, urcite by som dieta do skolky momentalne nedala ked si aj tak doma.

mircalla
8. mar 2020

@daisylucky Mame zatial 7 nakazenych. Je mi jasne, ze ich bude viac. Tiez som bola nahnevana, ze ludia vracujuci sa z Talianska posielali deti do skoly a sami chodili do prace. Ale mensi pocet deti v skolke to v tejto faze podla mna nevytrhne. Cize zatial neplanujem sa zabarikadovat doma ani nakupovat cez internet ako pises, ani neplanujem izolaciu pre celu rodinu. Budeme sa akurat vyhybat urcitym akciam a priestorom, skolka to nie je.

daisylucky
8. mar 2020

@mircalla my podobne ako ty ale vrátane škôlky. Tiež sa nejdeme doma izolovať ani barikadovat, ale keďže nemusím, nedám dieťa do škôlky.

daisylucky
8. mar 2020

@mircalla a potraviny som cez internet objednávala aj predtým, takže ani v tomto sa moje správanie zásadne nemení.

kolecko11
8. mar 2020

Syn pôjde do škôlky. Dcére (2,5r) krúžky na 2tyzdne pozastavili. Susedka nedáva deti do škôlky od pondelka

valeriadk
8. mar 2020

@danieladeley ahoj. Ja nechavam starsieho doma. Ide z choroby do choroby. A navyše mal mladsi zapal priedusiek teraz. Aj keby nebola korona asi by som ho nechala doma. Riadne to doliecit aj ked uz napr.nekaslu. Von ideme kazdy den. Prechadzky postupne predlzujeme.A samozrejme ideme aj do obchodu ci na postu.

marion09
8. mar 2020

@janinah ale tí ktorí musia do práce môžu vírus priniesť domov,môžu byť prenášaci hoci oni sami nemajú príznaky

janinah
8. mar 2020

@marion09 ja nerozumiem,že niektorí stále nerozumejú...treba znížiť počet ľudí,ktorí sa pohybujú vonku..a ktorí sa zgrupujú vo välkých skupinách...teda rozmýšľať, kto musí niekam ísť a kto nie /lekár do práce áno,ITečkar nie,bude robiť z domu,dieťa do školy ,školky musí? ....ak sledujete správy,tak bratislavsklý kraj prerušuje vyučovanie,dúfam,že sa poučíme z talianov,treba reagovať včas a nie až ked je už neskoro

bubinko1506
8. mar 2020

Ak by som nechodila do prace, tak by som ich asi radsej stiahla z kolektivu. Nielen kvoli korona virusu, ale aj kvoli tomu, ze zo skolky kazdu chvilu dovlecu nejaku virozu. Naposledy, ked som po nich prisla, tak "starsi" bol uplne bledy ako stena, apaticky sedel na lavicke. Ucitelky sa v rohu vykecavali a deti si nevsimali. Po prichode domov som mu namerala 39,9°C, ale podla uciteliek bolo vsetko v poriadku😡.

mircalla
9. mar 2020

Tak su vsetky skoly aj skolky zavrete. Vzhladom k situacii to povazujem momentalne za nevyhnutne. Ono bohuzial je strasne vela nezodpovednych ludi, co cestovali do Talianska a napriek upozorneniam sli medzi ludi akoby nic. Pripady zamlcovania tychto faktov a priznakov u rodinnych prislusnikov ani nehovorim.

simca06022011
9. mar 2020

Ja keby som mohla, ostaneme doma. Žiadna panika, opatrnosť.

isabellaa
9. mar 2020

@mircalla ako všetky? Myslíš v Blave všetky...

mircalla
9. mar 2020

@isabellaa Ano, vsak tema je Bratislava

hastrmistr
9. mar 2020

Ja mam dceru doma vzdy ked maju virozy v skolke.....nepotrebujeme cela rodina trpet za nezodpovednu matku ci ucitelku ...na tvojom mieste by som ju nedala do skolky

Strana
z3