icon

Gastroezofageálny reflux u dospelých

vejula
23. okt 2011

Ahojte. Videla som tu temu o refluxe, no tykal sa malych detičiek u ktorych je to časte. No chcela by som sa spytať či mate niekto z vas dospelych s tymto problem. Ja som bola aj na gastroskopii (tušim sa tak vola to vyšetrenie s tou hadičkou) a zistili že mi nedoviera kardia ani pylorus a mam zapal žaludka i pažeraka. Kedže ešte kojim lekar mi nechcel dať žiadne lieky a odporučil len piť šťavu zo zemiakov.
Ale nie o tomto som chcela. TEmu som založila hlavne preto, že by som sa chcela dozvedieť čo vam pomaha pri tejto diagnze. Či viete o nejakych prirodnych alternativach ktore by mohli pomôcť. A tiež chcem aby sme sa troška podporili pri dodržiavani stravovacich navykov ktore treba dodržiavať. JA mam totiž problem hlavne ked sa prejem, vtedy sa mi začne všetka potrava vracať do ust. A velmi sa toho chcem zbaviť, ale mam niekedy taku slabu vôlu že si proste nepomožem preženiem to a potom trpim...
Tak ak mate niekto podobny problem prosim napište a podporme sa spoločne.

gab
19. mar 2018

@danielkadandy ano skusala, nepomohlo, ja som mala velke krci v crevach a prehanalo ma, takze ja aloe pre mna osobne nie..

viper3000
7. apr 2018

Caute. Ako sa vam dari??? Beriete stale lieky? Vyskusali ste ukko caj? Ja som teda poskusal vsetko mozne ale asi sa uz toho nikdy nezbavime - a asi kazdemu pomaha nieco ine co druhemu rovi este horsie;( vsetci co mate reflux mate to miestecko pod hrudnou kostou tam kde si zatlacane gulicku podla toho cvicenia citlive???

simca06022011
8. apr 2018

@danielkadandy mn osobne z aloe gélu bolo ešte horšie. Dokonca mojej mame zacalo pálenie záhy práve ním :(

danielkadandy
8. apr 2018

A nemavate taku hnusnu chut v ustach? Taku od zaludka a kyseliny? Ja mam stale, uz vobec neviem ake to je citit v ustach sviezost..co s tym robite??

viper3000
9. apr 2018

@danielkadandy máalokedy .....možno raz za 2-3 mesiace .....skor ráno sa budim so suchym hrdlom...ja mávam skor bolest na hrudniku a medzi lopatkami...

mandy29
10. apr 2018

@viper3000 ja áno, nechápala som prečo ma tam boli kým mi nepotvrdili ten reflux, spojila som si dokopy veci a už viem ze je to z toho

danielkadandy
16. apr 2018

@katar ja mam take palenie v hrdle aj v ustach trochu akoby take vyzrate akaždý vytrapene a takuze nechut v ustach skoro stale ..hlavne rano alebo aj cez den keda zaspim a potom sa zobudimmi...citim akoby kyselinu alebo obsah zaludka az v ustach....aj ked zuby umyjem necitim sviezost

danielkadandy
16. apr 2018

@katarinka134 mas to aj ty tak ?

danielkadandy
16. apr 2018

No takze bola som na alergologii..dnes som volala o vysledky a vraj vsetko ok ale vysla mi vyrazna alergia na bielkovinu kravskeho mlieka..pytala som sa co to moze byt pricinou traviacich problemov a refluxu...povedala ze samozrejme..mam to uplne vylucit a vsetky dyspepticke tazkosti by sa mali vyrazne zlepsit aspon o 90 percent...vraj na 2 az 3 roky urcite....och...na jednej strane pozitivna sprava ze konecne sa mi moze ulavit...na druhej strane velke obmedzovanie....ak by ste mi vedeli poradit co sa tyka nejakych info, receptov, diskusii ,tem, linky alebo rady na tuto temu..mozno hlavne receptov budem velmi vdacna. 🙂
Chcela som tymto prispevkom aj to ze skuste aj vy touto cestou napr...vylucit ak mate potravinove alergie..

viper3000
17. apr 2018

Ahoj danielkadandy - poradim ti jednu knizocku - je to stravovanie podla antonie macingovej je tam vela receptov - napr ja do omacok nepouzivam obycaj smotanu ale sojovu smotanu (aby som nedaval dokopy mliecne so sacharid. Ked robim maso tak potom davam zeleninu k tomu atd atd je to dlha cesta ale da sa z toho vysomarit a nahradit to vrla sposobm

danielkadandy
17. apr 2018

@viper3000 super..budem vdacna 🙂 ty tiez mas alergiu? Resp.skusenosti s tym o com pisem?

gab
18. apr 2018

@viper3000
@danielkadandy zober si to pozitivne, ked vies co ti presne je, môzes s tym bojovat 😉
ja napr. pouzivam smotanu z ovsenych vlociek - ked robim omacku k mäsu,aby som uz nedavala vela zivocisneho tuku, ak robim napr. perkelt,
a v potravinach pri nakupe ti treba namiesto klasickych jogurtov pozerat rastllinne veci, pripadne neviem ako si na tom s kozim mliekom a vyrobkami z neho, môzes kupovat tie, ja tam moc rozdiel nevidim, ak to davam do varenia, tak sa to strati...

danielkadandy
19. apr 2018

@viper3000 ale ona sa tam nevyhyba tym mliecnym produktom ci?

mandy29
19. apr 2018

Robí aj vám zle zázvor? Chytila ma chrípka, urobila som si zázvorom čaj no dnes vkuse ma odrhavalo...

sunny381
29. apr 2018

@tanika ahoj prosím koľko receptov tam je na reflux. dakujem

pusa
30. apr 2018

Prosim kde ste kúpili UKko čaj? Mávajú aj inde ako na ich webe v e-shope?
Dakujem

iwesska
21. máj 2018

Caute,bola som na gastroskopii po 2,5r,kedy mi GERD zistili. Vtedy bez zapalu pazeraka,teraz ezofagitida 1st. s 2 leziami😢 Dostala som Emaneru na mesiac. Vraj nemusim chodit na kontrolu,ked nebudem mat zahu (mavam hlavne vecer aj ked mam klinovy vankus). Ale aj tak ma zaujima,ti,co ste mali zapal,ako ste zistili,ze je prelieceny? Ako casto chodite na kontrolnu "hadicu"?

zlatica3510
21. máj 2018

@iwesska ahoj ,tiez som mala ezofagitidu s eroziami{leziami} a mne sam doktor povedal ze to treba po 2 mesiacoch uzivania skontrolovat,emaneru som brala aj ja...mala som ju naordinovanu na tri mesiace...ja by som si asi ziadala kontrolu,nakolko ma bolieva zaludok,hadica skoro kazdeho polroka..😢

iwesska
22. máj 2018

@zlatica3510 No prvykrat bola ta hadica lepsia. Teraz to bol des,nevedela som to prehltnut,natrapila som sa,aj krv som mala v slinach😢 Takze ma potesilo,ze nemusim prist na kontrolu. A ta Emanera ti to preliecila? Ako si ju znasala?

danielkadandy
28. máj 2018

@mandy29 ako si vlastne dopadla s vysledkami?

danielkadandy
28. máj 2018

@gab a skusali ste niekto tieto cviky? Pomaha to niekomu?

danielkadandy
28. máj 2018

@jessinocka ja mam palenie zahy nalacno....ale casto to citim ako tlak velky...ty to mas ako?

gab
28. máj 2018

@danielkadandy ano, mne ano, ked cvicim fajn, ale ked zabudnem vracia sa to, ale kazdy musi na sebe vyskusat, co mu pasuje a robi dobre, u mna je to hodne stres, vela veci prehanam cez zaloudok neviem to spracovat a potom mi je zle

iwesska
28. máj 2018

Baby viete comu nerozumiem? Preco mam z oboch gastroskopii vysledok,ze kardia doviera a pritom mam dg.GERD? Vacsinou tu pisete,ze vam nedoviera. Preco mi ta kyselina teda ide hore krkom? Nemali ste niekto takyto problem,ze zvierac dovieral a zaha palila? V com to potom je?

A inak,po gastroskopii sa vam nezvykne stav zhorsit? Odkedy som na nej bola,tak mam kyselinu v hrdle non-stop (dovtedy len po urcitom jedle a v noci). Predtym,ked som bola prvykrat,tiez sa mi stav zhorsil,ale tak,to som si myslela,ze nahoda..Zeby tam podrazdila nieco?😕

danielkadandy
28. máj 2018

@iwesska mne pisu tiez ze doviera a mam problem s kyselinou a mam Gerd

iwesska
28. máj 2018

@danielkadandy No ale je to cudne,lebo GERD ma definiciu,ze "oslabena funkcia zvieraca"..no ale ked je ok,to nejako nesedi...Kyselinu mam aj z vody,tak to sa potom pricina tazko hlada.

danielkadandy
28. máj 2018

@iwesska no presne...ja sa v tom uz tiez motam...je to hrozne obmedzujuce takto fungovat..neviem ani najst vhodny "liek" na rychlu ulavu.. najhorsie je ze to dlho trva kym sa to da ako tak do poriadku

magduliacik
28. máj 2018

Ahojte, trapim sa s Gerd vyse pol roka, momentalne sa zda, ze lepsie, ale som stale v pozore a kontrolujem sa. No a co pre to robim - vyradenie kavy, sladkeho - ani keksik, ani cukrik, nic; obmedzenie peciva, viac zeleninky, jest viacmenej len 3 krat za den, neprejest sa a snazit sa nevyjedat medzi jedlami, prejest len jablcko, probiotika v tabletach, bryndza a zacinam acidkom light nalacno, inak mliecne vyrobky ani velmi nie, pitny rezim - zeleny caj, medovkovy caj alebo detsky ukludnujuci s obsahom sladkeho drievka a cista voda - najma ked pocitujem ze zacina kyselina, tak sup pohar cistej vlaznej vody a nic viac - nie je to zazrak na pockanie, ale po chvili lepsie. Spanok so zvysenym podhlavkom, na lavom boku, nie na pravom! A vystierat sa, spravne drzanie tela; tiez mi nerobia dobre nohavice, ktore maju pas cez brucho, najlepsie nieco pod. Ale myslim si, ze aj tak mi najviac pomohla chemia 😀, bez liekov by mi tieto opatrenia asi nepomohli. Dlho som uzivala len Oprazole, ale ziadna slava. Asi najviac mi pomohla kombinacia Oprazole a Itoprid (je to prokinetikum, ktore pomaha, aby strava putovala smerom dole a nie hore do krku) - asi takmer mesiac v kuse takato liecba. Plus podla odporucani Dr. Bukovskeho uz vyse mesiaca Melatonin pred spanim (tabletu rozchrumem, inak do rana trci v pazeraku) - vraj zabezpecuje hlboku regeneraciu organizmu a prospieva zvieracom 😀. No a este sa chystam trochu viac sa hybat, lebo mam pocit, ze aj creva mam akesi lenivejsie a viac spavat - to uz kazdy vieme, kde mame rezervy, co sa da zlepsit a je to niekedy kazdodenny boj s nasou volou 😁. Tak vela zdaru, bojujem dalej.

magduliacik
28. máj 2018

@magduliaci...a uz mam vypozorovane, ze kava mi to vzdy pokazi...uz som si parkrat myslela, ze som "vyliecena", tak som si dovolila kavu, ale trd makovy...ozyva sa potom zaha, tak v tomto musim byt naozaj dosledna

magduliacik
28. máj 2018

@magduliacik este by ma zaujimalo, o akych cvikoch pisete, to som este nepocula...