icon

Je možné prekonať rakovinu hrubého čreva bez metastáz?

14. júl 2024

Dobry den, potrebujem sa vyrozpravat ale mam aj otazku. Mojej mame, 58 rokov, v stredu na kolonoskopii odhalili nador. Isla tam preto, ze mala posledne mesiace makku stolicu, prehanalo ju aj po beznych jedlach. Dr. povedal ze dalej do creva ani nejde, lebo ho ma uz nadorom zuzene. Dostal sa 14cm od konecnika. Zobrali vzorky ale povedal mame, ze ju nechce klamat. Ja som samozrejme hned googlila. Nasla som obazky a z nich vyplyva, ze ked uz ma zuzene crevo, je to 4. stadium. Bola v piatok na CT pecene a pluc, ale ci ma metastazy alebo nie jej nikto nepovedal. Ona bola v tuneli, lekar v inej miestnosti. Musi cakat na popis minimalne tyzden. Ja sa chcem spytat, viete o niekom kto mal 4. stadium a este nemal metastazy? Vsetci ostatni su zatial pozitivni, ja uz sa zmierujem s tym najhorsim. Vobec to neberiem tak, ze sa na to prislo skor, nakolko uz mala priznaky. Vsade citam, ze rakovina hrubeho creva je 2. najhorsia, ze dobra sanca je len pred priznakmi. Cize len na zaklade okultneho krvacania a preventivnej kolonoskopie. Ona bola pred 6 rokmi na kolono, vtedy jej dr. povedal ze krv v stolici ma z vnutornych hemeroidov. Takze ani krv v stolici dalej neriesila 😔 Dokonca tuto kolonoskopiu jej ani nechceli spravit, lebo na poslednej bola pred menej ako 10 rokmi...
Teraz teda ide o to, ci ma metastazy a teda najprv bude ozarovanie a az potom mozno operacia. Alebo ich nema, vyberu jej nador, dostane nejake oziare a snad tam este sanca je. Velmi sa bojim 😔 moje dieta ma len jednych starych rodicov, manzel surodencov nema, ja mam surodenca v cesku a s dcerou najaky vztah nema. moj otec je tazko chory a ja mam predispoziciu tym padom na 2 tazke choroby. Mam hrozne stavy ze dieta pride o starych rodicov, aj o rodicov a bude vyrastat ktovie s kym 😔 Vzdy som sa spoliehala, ze moja mama sa mi o dieta postara keby nieco a zrazu je otazne, kolko tu s nami este bude 😢

autor
18. júl 2024

uz ma mama histologiu aj popis ct a mri. je to nador velky 6cm a zasahuje do 28mm cez stenu hrubeho creva. metastazy nastastie zatial nema. v pondelok ide za dr. ktory jej povie bud ze treba najprv ozarovat a potom operovat, alebo jej da rovno termin operacie. v tejto situacii je to pre mna ten lepsi pripad, ale samozrejme moze sa to este zmenit.

koniarova
18. júl 2024

Držím palce.❤️ Je dobré,že sa to rieši.

autor
18. júl 2024

@koniarova dakujem.

cacianka
18. júl 2024

Neboj sa, vyzerá to veľmi dobre a nádejne.

buberova
30. sep 2024

Ako to vyzerá s mamou?

autor
30. sep 2024

@buberova vybrala v lete radioterapiu a taletkovu chemo. v novembri by ju mali operovat. uvidme ako sa podari operacia 😔

buberova
30. sep 2024

A ako s tými metastázami? Našli sa nejaké či je to len ten 1 nádor?

autor
30. sep 2024

@buberova nie nenasli sa pred ozarovanim, tak dufam ze do operacie(po ozarovani a chemoterapii) sa ani ziadne nespravia.

sofia1979
30. sep 2024

Veľmi držím palce ešte to nič nemusí byť myslím predčasne závery, že 4stadium atď. Tak ako ti tu píšu držte sa 🙏

buberova
30. sep 2024

Tak to sú dobré správy! ☺️☺️ Želám veľa síl

autor
30. sep 2024

@buberova dakujem 🙂

autor
30. sep 2024

@sofia1979 ked som to pisala, este sme nevedeli ci ma alebo nema mestastazy. nastastie nema, takze som trochu pokojnejsia. aj ked zalezi aj od operacie, ci vyberu vsetko a tak. uvidime ako to pojde dalej. stach tam stale je.

sante81
30. sep 2024

Aj ja držím veľmi palce ♥️🍀🍀🍀

sofia1979
1. okt 2024

Ja ta úplne chápem a veľmi držím palce, verím, že všetko dobre dopadne držte sa. Mamke veľa síl želám a nech bojuje 🙏

autor
1. okt 2024

@sante81
@sofia1979 dakujem 🙂

miriam1234
25. okt 2024

Ahoj, mohla by si mi prosím napísať správu, neviem sa dopátrať k tvojmu nicku, riešime práve to isté, vďaka

petracandle
25. okt 2024

Držím palce 🍀

autor
9. nov 2024

ahojte, tak mama je po operacii. zobrali jej 50cm creva, ale nador bol vraj nebujnejuci g1. dr. povedal, ze bol dost velky, ale metastazy nenasli. caka sa este na histologiu, ci su aj okraje ciste a potom sa zase uvidi, ze co dalej.

pink_lady
9. nov 2024

no vidíš, a ty si uz sa bala 4. štadia, chvalabohu v ramci moznosti to dobre dopadlo ...

autor
9. nov 2024

@pink_lady hej, nastastie nema metastazy. ale nador bol velky, ked uz ovplyvnoval priechodnost criev. taky velky pisali v clankoch k tomu 4. stadiu.

katrin21
9. nov 2024

Za mna stadia su podla toho, ci nador metastazuje uz.
Ale mohla jej pomoct chemoterapia, ze zmizli.

ifka888
31. mar 2025

@bara_borka Dobrý deň, prosim Vás, mame diagnostikovali rakovinu hrubeho čreva grade 2, vybrali okolo 16-18 lymf. uzlin, z toho 3 boli pozitivne, nador akutne vyoperovali. Ešte nebola na CT, je možné,že to štádium,ktoré jej určili z histológie, sa môže po CT zmeniť na horšie štádium?? ak nájdu na pľúcach alebo pečeni nejakú metastázu? ďakujem

ifka888
31. mar 2025

@kiki68 Dobrý deň,prosim Vás a teta sa ako dostala zo 4 štádia? mala metastázy aj v pečeni alebo pľúcach? aká liečba jej zabrala? ďakujem pekne

pictbridge
31. mar 2025

Moja mama mala 2 roky krv v stolici. Tenkú stolicu a problémy. Mala prvé štádium. Zoperovali odobrali jej časť hrubého čreva a nemala ani oziare ani chemo. Nič. Pockaj na výsledky nerob unáhlené závery podľa obrázkov.

autor
31. mar 2025

@pictbridge dakujem. je to ale zaujimave, lebo vsade sa pise, ze pri priznakoch je "uz neskoro" v zmysle, ze je to uz vysoke stadium. mame dali este tabletkovu chemoterapiu preistotu, ale nedobrala ju, lebo jej velmi klesli biele krvinky. uvidime co bude dalej na kontrolach.
tvoja mama zatial dobre? kolko je to uz odvtedy?

pictbridge
31. mar 2025

Odvtedy je 13 rokov a všetko v poriadku. 5 rokov chodila na onko ale na krv a na kolono asi 2 roky . Ale inak všetko OK. Akurát jasne odobrali niekoľko cm čreva asi 17 neviem tak ma častejšie stolicu a tak ale čo sa týka onko všetko v poriadku.

kiki68
31. mar 2025

@ifka888 dostala sa, ale nemala metastazy take, ze by to mali daleke lezie, len mala vela ozarovania a potom chemo. My sme mysleli, ze to neda. Liecila sa dost intenzivne dva roky. Ako ma zdravotne nasledky, ale nie take, ze by jej to ovplyvnilo kvalitu zivota. Dnes uz Uplne super fici dalej

kiki68
31. mar 2025

Inak u tety bol ten start zly, ju viezli s velkym krvacanim, v strasnom stave bola, tyzden nikto nevedel, ci vobec prezije tu operaciu, muselo to rychlo von, potom ozarovanie. Ja to viem len sprostredkovane od rodicov vsetko, teta o tom nechcela sama velmi hovorit. Ani sa nedivim

bara_borka
1. apr 2025

@ifka888 to klasifikovanie stadia rakoviny nie je take jednoduche, ako si tu vacsina predstavuje. Uplne najzakladnejsia je klasifikacia TNM, cize rozsah postihnutia v mieste nadoru (T), postohnutie lymfatickych uzlin (N) a vzdialene metastazy (M). Okrem toho pri kazdom type nadoru je este plno inych kriterii a klasifikacii. Na zaklade nejakeho vysetrenia sa zaklasifikuje nador, ale to neznamena, ze pri dalsom vysetreni sa stadium nezmeni. Takze tazko sa takto k tomu vyjadrovat.

petka_timko
30. apr 2025
@bara_borka

@ifka888 to klasifikovanie stadia rakoviny nie je take jednoduche, ako si tu vacsina predstavuje. Uplne najzakladnejsia je klasifikacia TNM, cize rozsah postihnutia v mieste nadoru (T), postohnutie lymfatickych uzlin (N) a vzdialene metastazy (M). Okrem toho pri kazdom type nadoru je este plno inych kriterii a klasifikacii. Na zaklade nejakeho vysetrenia sa zaklasifikuje nador, ale to neznamena, ze pri dalsom vysetreni sa stadium nezmeni. Takze tazko sa takto k tomu vyjadrovat.

@bara_borka dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o zrozumiteľnejšie vysvetlenie tohto nálezu….svokrovi vcera dr oznámila že je to bohužiaľ 4.stadium, pred 4 rokmi mal nádor na hrubom creve, ktorý bohužiaľ ale už zmetastazoval, sú zasiahnuté pľúca, pečeň. Takmer každý rok podstupuje nejakú chemo, pripadne ak je mozna aj operáciu. Tento rok to bolo zatiaľ MWA pľúc. Momentálne je hospitalizovaný, čaká na zavedenie portu/picc port.
V anamnéze ma uvedené CA sigmae pT3pN1M0 III.B
Sprava je ukončená odporúčaním: ľavostranné origo - je RAS/BRAF nemutovaný preto kontinuálny režim. Skúsime FOLFOX 50% pre horšiu toleranciu CApOx + AntiEGFR
Svokor si nie veľmi uvedomuje čo sa deje a v akom je to stave. On sa cíti dobre, aj dobre vyzerá ale lekári to už tak pozitívne nevidia. Vcera padol termín paliativna chemoterapia. Naozaj je to také zle? Ďakujem 🙏🏻 za každú jednu informáciu