icon

Je normálne platiť vysokú sumu za opravu zuba?

21. feb 2024

Syn mal bolestivy zub..bol u zubárky..oprava stala 315 e..lebo ze nemal prehliadku od decembra 2022..opravila mu však aj ďalší zub..na čo neupozornila že mu ho bude robiť..je to normálne pýtať toľko peňazí??

oli18
22. feb 2024

Teraz koluje po interete video z ceskej tv relacie s moderatorkou Jilkovou a temou o cenach u zubarov a nejaka zastupkyna dentistov povedala, ze ceny materialov sa nezvysovali 20 rokov. Ze nie dentisti, ale zubari zarabaju na zuboch
Aj v tv novinach CT sa teme cien u zubarov venovali v zmysle, ze by mal do toho zasiahnut stat, kedze zubari sa stavaju pre vacsinu populacie nedostupnymi prave kvoli cenam.
Takze taketo ceny nie su normalne.
.

.

marca12
22. feb 2024

Aj ja mam draheho zubara a mrakoty ma obchadzaju pri plateni. No ja som si vedoma toho,ze je drahy. My sa vzdy dohodneme,ci bude robit jeden alebo dva zuby naraz. Tu spravila chybu aj zubarka,mala sa poradit,ci suhlasis. Ale to,ze nepoznas jej ceny,je uz tvoja starost. Bohuzial dnes su moderni zubari drahi,maju dobre vybavenie,sluzby na urovni a to nieco stoji.

autor
22. feb 2024

@oli18 len ci sa môžem niekde sťažovať alebo ako to riešiť

simsalabim
22. feb 2024

Tak stazovat sa mozes len za to, ze ta o cene neniformovala dopredu. Skor by som ju o to slusne poprosila. Na co ine sa chces stazovat? Urcite si ve ten vykon vydokladovat. A navyse, vy ste nemali absolvovanu tu slavnu prehliadku v predchadzajucom roku, takze chyba je aj na tvojej strane.... mala by si to kusok lacnejsie, na rozdiel od tych z nas, ktory nemaju moznost chodit k zmluvnemu zubarovi.

basska_b
22. feb 2024

Ako, aj keby mal tu prehliadku, tam poistovna hradi len zlomok sumy...

mandzula
22. feb 2024

@simsalabim preco nemas moznost chodit k zmluvnemu zubarovi?

simsalabim
22. feb 2024

@mandzula lebo v BA som takeho, co by bral novych pacientov nezohnala (ale je pravda, ze uz dlhsiu dobu nehladam, ale hladala som roky). Nas zubar kedysi bol zmluvny, uz asi 10 rokov nie je, lebo, ako hovoril, s poistovnami boli len problemy (napriklad mal schvalene vykony za urcitu sumu na mesiac, ale ked na druhy den dal niekomu protezu, to znamenalo, ze by uz cely mesiac nemal osetrovat pacientov tejto poistovne a podobne a musel sa s nimi natahovat....). A sme s nim velmi spokojni.... naozaj nerozumiem, preco stat deli lekarov na zmluvnych a nezmluvnych. Platim si poistenie? Platim. Cely zivot pracujem. Ak idem k lekarovi, hoci aj nezmluvnemu, mala by mi poistovna uhradit tu ciastku, ktoru by som u zmluvneho usetrila. Cize ak by to u nezmluvneho stalo 300€ a u zmluvneho 270€, nech mi po predlozeni papoierov daju tych 30€. Takto to funguje napr. vo Svajciarsku. Ale nie ,namiesto toho poistovna prispieva aj z mojich dani niekomu, kto je nezamestnany a podobne. Vnimam to ako naozaj nespravodlive. nehovoriac o tom, ze napr. aj k ocnej chodime k sukromnej, z rovnakeho dovodu. Tam to nastastie nie su take palky, ale napr. ak ma dcera zapal a dostane ATB kvapky - na predpis!- tieto mi lekaren vyda iba za plnu sumu (ale recept musim mat). Okuliare takisto. Len preto, ze lekar je nezmluvny.

jesenzima
22. feb 2024

Mňa by zaujímalo, keby sa ťa opýtala, či má synovi opraviť aj druhý pokazený zub, povieš nie? Necháš synovi v ústach pokazený zub? To by som ja nikdy neurobila.. možno keby ste nezanedbali prevenciu, ten kaz by nemal a ty by si ušetrila 🤷

stanulienkat
22. feb 2024

Vzdy, naozaj vzdy sa dopredu pytam cenu. Opravovat zub bez predchadzajuceho upozornenia dr. ani nemala. Je to drzost. Mala si sa ozvat.

lenkakravcova
22. feb 2024

Včera mi nás plomboval 7 zubov - biele keramické plomby. Cena 17€. Zvyšok platí poisťovňa.
Niektorí ti zubári nevedia čo pýtať.

huginko
22. feb 2024

@10zabka určite nie je v poriadku. Platíme si zdravotné poistenie, a jedine, čo si platíme je ošetrenie zubov. Ja sa pýtam prečo???? Inde človek za vyšetrenie neplatí. Dodnes mi nik nedal odpoveď. Dokedy budú ľudia akceptovať prehnane ceny zubárov???? Ved zuby sú základ, to ako budú už deti vyzerať, keď si rodičia nebudú môcť dovoliť zubára? Kde to žijeme...

mandzula
22. feb 2024

@simsalabim ja som sa do BA prestahovala pred 8 mesiacmi, takze som si hladala zubara, nasla som zmluvneho (vsetky ZP) Pressburg Dental House, sme tam s manzelom zatial velmi spokojni.
Co sa tych receptovych liekov od nezmluvnych lekarov tyka, skus o preplatenie poziadat svoju ZP, da sa to, len je to zdlhave.
A co viem, tak Dovera napriklad toho nezmluvneho zubara ciastocne preplaca.

huginko
22. feb 2024

@jesenzima sorry a odkiaľ maju niektorí rodičia brat na úhradu? Ak nemajú vysoké príjmy a viac detí. Jasne, ze každý rodič chce, aby malo jeho dieťa zdravé zuby, ale aj štát by toto mal riešiť. Niektorí zubári sú fakt nenazrati

huginko
22. feb 2024

@marca12 dobre vybavenie, ktoré platia zákazníci

mandzula
22. feb 2024
eludka
22. feb 2024

@huginko preto si ich treba dokladne cistit, chodit na dentalku a nejest/ nepit vela sladkeho

simsalabim
22. feb 2024

@mandzula dakujem za tip, zvazime to. Co sa tyka tych receptov, zakazdym to do poistovne poslem a zakazdym mi to zamietnu s takym zvastom, ze mi trvalo pol dna, kym som si vyhladala paragrafy, ze aky dovod uviedli. A dovod? Nezmluvny lekar 🙂

mandzula
22. feb 2024

@simsalabim No fasa. Ja som sa nad tým zamýšľala práve nedávno, lebo riešim pre dcéru kožnú a práve v lekárni mi poradili, že sa to dá riešiť žiadosťou, no reálnu skúsenosť ešte nemám, tak vidím, že si môžem trhnúť.😀

mandzula
22. feb 2024

@eludka toto, bohužiaľ, nie vždy platí. A keď sa nad tým tak zamyslíme, prečo sa prepláca zdravotná starostlivosť ľuďom, ktorým sa liečia na následky obezity, fajčenia, alkoholizmu... - tým nikto nepovie, nemal si žrať, fajčiť, chľastať (asi by to dnes bolo nekorektné), ale pekne sa im na to v rámci solidárneho systému ZP skladáme. Len pri zuboch je to každému jasné - čistiť a hotovo.

10zabka
22. feb 2024

@huginko jediné, čo platíme je ošetrenie zubov? Tak ty asi nechodíš na vyšetrenia do iných ambulancií. To, že to nie je normálne, ja nevyriešim. Zdravotníctvo už dávno nemáme len za zdravotné poistenie. Tak isto ako nemáme bezplatné školstvo.

huginko
22. feb 2024

@eludka tak to isto stačí 😁genetika a tak, to ako nič?

cafelatte
22. feb 2024

@oli18 presne tak, o tom ze ceny materiálov sa nezvysovali 20 rokov hovorili aj v TV v našich správach čím poukazali a to, že zubári sú jednoducho nenazrani.

A keď v BA stojí kaderníčka 200 a zubár 300 a ste ochotní to platiť, tak tie ceny pôjdu ešte vyššie kaderníčka 300 a zubár 500 keď to má kto zaplatiť, prečo nie. U nás prešlo veľa ľudí k Ukrajincom.

simsalabim
22. feb 2024

@mandzula my mame Vseobecnu, mozno ina poistovna ma iny pristup.

mandzula
22. feb 2024

@simsalabim aj my, takže smola.🙂

jesenzima
22. feb 2024

@huginko stále platí, prevencia. Aj keď máš "zlú genetiku", prevencia je zadarmo a kaz sa dá podchytiť a potom by to určite nestalo 300€ ...
A nie, neplatíme iba za zuby. ..

mk1111111111
22. feb 2024

@lenkakravcova prosim, uved meno zubara a mesto. Cena 17 eur nie je mozna, ani keby si sa rozliala. A nie este pri tolkych zuboch.

huginko
22. feb 2024

@10zabka chvalabohu, nechodíme 🙏🙏🙏 u gynekológa zaplatím nadstandart, ktorý preplatí peňaženka zdravia...

kulumulu123
22. feb 2024

@maminkadeticiek mna tolko stoji oprava 1 mliecneho zubu a na preventivky chodime pravidelne...

dm2
22. feb 2024

Je to choré, tieto sumy... Ja viem ze spolupráca s poisťovňami je veľmi komplikovaná.... Ale uznajte preboha, keď bežná žena zarobí priemerne cca 800-1000eur...kde si môže dovoliť takéto sumy platiť. Ako je potom možné že jeden zubár (bavím sa o zmluvných) dokáže urobiť 1 kaz za 10 eur a iný si za to isté vypýta niekoľkonásobne viac?
Ani sa nečudujem, že kopec ludi ma zuby v katastrofálnom stave, alebo im polovica chyba, keď si musia vybrať či urobia nákup pre rodinu na 2 týždne alebo si dajú na pohotovosti za 15 eur vytrhnúť zub
Ja mam celkom dobrého zubára, Ukrajinec, šikovný a naposledy som za rtg, 2 injekcie a vyberanie nervov a vložku platila 40 eur... V minulosti za dorobenie takmer celého zuba polámaného plus tiež vyberanie nervov, dohromady 140eur

10zabka
22. feb 2024

@lenkakravcova 17€ za 7 zubov? Akože zvyšok preplatí poisťovňa? Neverím ani náhodou. Zaplatiť musíš ty a poisťovňa ti pošle platbu až po schválení na účet. Uveď prosím kto a kde.