icon

Je to porucha, keď si myslím, že mi všetci ubližujú?

flavia1
20. dec 2023

Ahojte, googlim, ale nenašla som nič konkrétne o tejto poruche. Mám v okolí človeka, dospelého, ktorý si myslí, že všetci mu ubližujú a čo je horšie, krivo obviňuje rad radom. Všetci sú zlí, šéf v práci, manžel, psychiater, doktori, učitelia v škole (dieťa navštevujúce školu). Dokonca aj to dieťa v škole krivo obviňuje rad radom všetkých. Tento rodič aj dieťa sú dokonalí herci. Neviem, či vôbec toto mám nejakú konkrétnu dg, ale myslím, že je to nejaký typ poruchy osobnosti. O tej dospelej osobe viem toľko, že mal ťažké detstvo. Ďakujem za odpovede, ak budete vedieť. Rada by som si o tejto dg viac preštudovala.

Strana
z2
flavia1
autor
23. dec 2023

@veronika1754 ako sa to prejavuje?

flavia1
autor
23. dec 2023

@romanadam1626 mna aj napadlo, ci to nebude taketo niečo :(

euka210
23. dec 2023

@flavia1 dg.vie urcit len psychiater ci psycholog po absolvovani pohovorov a testov, a aj to sa niekedy nemusia trafit ked je tam toho namiesane viac, co si myslim, ze je. Kludne trauma z detstva v nom nieco spustila, nejaky obranny mechanizmus a v tom zije...moze to byt len odchylka, porucha osobnosti alebo aj choroba. Paranoidne tam urcite nieco je.
Ked v detstve pocuval, ze je stale zly, tak sa tomu chce vyhnut a radsej obvini druhych...

slovakboy
24. dec 2023

@flavia1 my sme mali v rodine schizofréniu a chudák často si myslel že ho chcú blízki otráviť. Ja som tento pocit zažil keď som mal veľmi silne úzkosti a nevyznal som sa v nich ešte, odrazu prišla myšlienka že som chorý preto, lebo ma manželka trávi. Rozum mi vravel že je to hlúposť ale psychika tomu začala veriť. Bol to strašný pocit a naštastiev trval len asi hodinu. Potom sa prelial do klasickej úzkosti a už sa neopakoval. Neskôr som sa dočítal, že schizofrénia je porucha vychádzajúca z vnútra a psychika si sama vytvára klamlivú realitu. Úzkosť a depresia a myslím že aj bipolárne porucha sú naproti tomu poruchy vnímania vonkajška. Iné zmenené a chorobné vnímanie reality. Realita je nejaká. Postihnutý človek ju vidí v čiernej farbe hoci ona nie je ani ružová ani čierna. Normálny zdravý človek vidí realitu vždy mierne ružovo. Mierne. Ak je pre neho nepriaznivá tak ju vníma mierne čierne ale zvláda ju stále zdravo vyhodnotiť aj patrične emočne reagovať. Asi som ti nepomohol. Vyzerá to tak, že to čo ty opisuješ nespadá ani do jednej z týchto porúch. Viac neviem a nie som odborník. Možno som ti len pomohol toto vylúčiť. Skús sa obrátiť na odborníka. Len priblem je ten že oni odmietnu ti hovorit diagnózy na základe tvojho opisu. Oni ho budú chcieť vidieť no a on to nebude chcieť. To dieťa možno ma len Odkukaný vzorec správania ale nemá poruchu psychiky. To sa dá prevychovať napraviť. Hovorím možno.

katkami123
24. dec 2023

Môže byť aj hraničná porucha osobnosti s paranojou, tam sú tiež celoživotne obete.

flavia1
autor
24. dec 2023

@slovakboy dakujem, za Tvoju odpoved. Praveze trochu v tom vidim podobnosti, co si pisal. Ten clovek neznesie, aby mu niekto povedal, ze ma problem, ktory treba vazne riesit. Preto je aj psychiater zly, aj vsetci doktori aj všetci vlastne. Ba, co viac, vymysla si nerealnosti. Dakujem Ti este raz❤️

kofa77
24. dec 2023

Poznam takeho cloveka, bola mu neskor diagnostikovana schizofrenia

kofa77
24. dec 2023

Psychiatra odmietaju, logicky, kedze nikomu neveria.

slovakboy
24. dec 2023

@flavia1 keď tak vehementne odmieta pomoc môže byť problém schizofrénia. Aký je starý? Po 35. roku života je schizofrenia už malo pravdepodobná.

mrtn_btr
24. dec 2023

@flavia1 U mojho rodinneho prislusnika bola a je rovnaka paranoja. Sklbilo sa to az s ortodoxnym smerovanim viery, ktora mu vraj pomaha. Ide o tazky druh schizofrenie. Kazdy v sebe nosi potencial. Ide iba o to, ci sa dostane clovek do nejakej hranicnej situacie, ktora to moze spustit a nemusi.

Strana
z2