Je to spánková opitosť? Skúsenosti a rady.
Ahojte, mam taky problem, ze moj priatel ked ho nieco nahle zobudi je par sekund dezorientovany, vacsinou si mysli ze je v praci a rozprava na mna ako na kolegu alebo hlada nejaky nastroj, ktory potrebuje na pracu. Nikdy som to nejak neriesila pretoze sa to dialo raz za cas avsak narodil sa nam syncek a tych nahlych prebudeni prirodzene pribudlo o dost viac. Priatel sa kazdu noc zobudi a rozprava bludy. Dnes napriklad maly trochu zamrncal, on sa zdvihol na posteli a zacal mna tisit v domnienke ze som maly a hladkat ma po lici ako by mi daval cumel. Nasledne si lahol naspat a spal dalej. Noc predtym si po prebudeni zase myslel ze je v praci a nieco hladal, hovoril ze to nevie najst, zasvietil si svetlo na mobile a zacal chytat celo postele.. po par sekundach sa naozaj prebudil, vypol svetlo a lahol si spat.. toto si nakoniec aj rano pamal, pravdepodobne som ho ja prebudila do reality lebo som sa ho pocas toho ako ohmataval postel pytala ci je v pohode ale inak si tieto prebudenia obvykle nepamata. Celkom ma tieto epizody desia, nakolko on si absolutne neuvedomuje co robi, citala som ze moze ist o spankovu opitost, kedy mozu byt osoby az agresivne. To sa nastastie nikdy nestalo ale aj tak je to celkom dost desive, snazim sa na tieto prebudenia nereagovat a nevyvracat mu ich kedze to vraj moze predlzit jeho stav prebudzania sa. Stretli ste sa s takymto niecim?
@zic 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mne to pripomina nocny des, syn sa takto v noci zobudi, rozprava alebo chodi, nie je vsak zobudeny, objavuje sa mu to pri pretazeni oragnizmu, je jedno ci je to fyzicke pretazenie ako choroba alebo psychicke, cize nejaky silny pozitivny alebo negativny zazitok, nie je to vsak casto, pre nas signal, ze je niecoho vela, opytaj sa aj svokry, ci to bolo uz v detstve a ci nieco riesili, nocny des je prechod medzi fazami spanku, kedy sa clovek “preberie” v medzere
@danieli tak to je somnambolizmus, nočný des je úplne niečo iné
@danieli nocny des je nieco celkom ine
My sme mali kedysi dávno niečo podobné. Mali sme pomerne malú spálnu, zatvorené okno/dvere a spali sme tam dvaja :D Priateľovi sa snívalo/zdalo že je v posteli nejaký obrovský jedovatý had, vyskočil z postele, otvoril v rýchlosti dvere zo spálne a "bežal" tak že spadol z horného schodiska dole na dolné poschodie, v podstate v tej rýchlosti preskočil zábradlie a tak spadol :D
Mohol za to vydýchaný vzduch :D
@laurita285 S tým vydýchaným vzduchom, resp. nedostatkom kyslíka to znie zaujímavo. Možno aj vyššia teplota v miestnosti počas spánku môže mať takéto "následky" u niekoho.
Mne sa tiež stavalo že som rozprávala a nepamätala si to.. ale nikdy sa nič vážne nestalo
@129oveciek podľa mňa je namesacny, aj moja dcéra to ma, ta dosť často rozprava zo sna alebo berie v noci perinu a chce ísť preč. Keď ju trochu prebudim poviem jej ze je noc a nech ide spat tak potom si ľahne a spí. Keď bola malá mala nočný des, je to spankova porucha, priateľovi asi neprospieva keď ho v noci niečo budí , možno by mohol navštíviť dáke spankove laboratórium alebo niečo podobne.
To moze byt sposobene aj velkou unavou.
Nieco podobne ma moj syn, ale teda ja sa spolieham ze z toho vyrastie, tak zatial neriesim. Od babatka maval nocne desy, to je uplne ine nez toto co popisujes ale ako rastiez mava toto. Ked spi nesmiem sa ho chytit, keby som ho pohladkala, hned takto reaguje, ze vstane a rozprava nezmysly, ktorym nerozumiem, ide napr. do kupelky a postavi sa do vane. Alebo ze ide sa vycikat, posadi sa na nasu postel a stiahne si gate.. nastastie sa nevycural.. rano si nic nepamata. Podla mna namesacny.. ale v tvojom pripade by som skusila nejake spankove centrum, ak je to prilis caste
@129oveciek berie aj nejaké lieky tvoj partner?
No on nie je vydeseny ani nema strach, proste iba rozprava nezmysli alebo si mysli ze je inde ako je.. takze nocny des to nebude.. a ani namesacny nie je lebo toto sa deje vzdy len vtedy ked ho niekto alebo nieco zobudi.. sam od seba sa len tak nezobudi a nie je dezorientovany.. lieky neberie, takmer rok ani nepil alkohol.. akoze je to celkom bizar, my sa na tom aj dost smejeme ale ked sa to deje v noci tak mi nie je vsetko jedno :D
No je úplne normálne namesačný.. môj najstarší syn takto je keď na neho ide choroba.. tvoj priateľ je zrejme vystresovaný z práce, tak sa to takto prejavuje.. pamätá si to čo v noci hovorí?
Zrejme je vystresovaný z práce. Aj mne sa to už koľkokrát stalo. Ale chápem ako sa cítiš . Keď mi chlap o mojom nočnom správaní vyprava, my ho je až koľkokrát luto
A moja dcéra čo všetko zo spánku povyprava, všetko čo cez deň prežila kolkokrat
Podľa mňa má len veľmi hlboký spánok a keď sa prebudí nevie kde je.
@jana_eyre_2 vacsinou si to napamata ale pokial sa prebudi priamo v tej situacii a zacne normalne vnimat realitu tak si to pamata.. ale teda ja dom mala za to ze namesacny sa budia sami od seba.. lebo to sa jemu nikdy nestalo.. vzdy ho musi nieco zobudit
@129oveciek nočný des majú malé deti, je to porucha spánku tak isto ako namesacnost len ta sa prejavuje inak. A nie je to zlý sen lebo zlý sen si pamätáš. Tvoj priateľ je na 99 percent namesacny možno mu to spúšťa únava, stres, ale takto sa prejavuje namesacnost.
@129oveciek nie, namesačný človek vôbec nevie o Tom čo robí, hovorí.. ráno si to zväčša nepamätá, ak sa však prebudí v čase namesacnosti, uvedomuje si to ale v Tom prípade býva veľmi vystrašený.. skús si prečítať čosi o tom.. môj syn normálne chodí, je taký iný, pozerá namna ale mám dojem že ma nevidí naozaj, je to cele také strašidelné.. aj mi odpoveda na otázky, ale ráno o ničom nevie..
Aj náš syn to robieval. Teraz ako je starší už menej, ale väčšinou keď bol alebo mal byť chorý. Tiež som ho par krát stretla s perinou na schodoch že kam ideš, nikam. Často hovoril blbosti, veľakrát sme sa ho snažili aj budiť, potom už radšej nie. Ale dali sme si znamenie ze ak sa spýtam kontrolnú otázku a on odpovie správne už je hore, ak nie stále spi. Lebo veľakrát na otázku či už je hore, odpovedal áno, ale nebol. Keď bol menší, dosť to bolo strašidelné. Podľa mňa muž je prepracovaný. Mozog si nevie asi oddýchnuť.
Moj syn tiez ako malý mával nočné desy. Tie bývajú hodinu po zaspati, strašne plakal, kričal od strachu behal po dome, prosil, aby sme mu pomohli, že sa strašne boji, suce malnoci otvorene ale v skutocnosti spal, rano nevedel co sa dialo. Ako bol väčší, prechádzalo to do takej namesacnosti, kedy chodil po dome s otvorenými očami, dokázal sa vyhnúť prekážke, komunikoval...niekedy k veci niekedy odveci rozpraval, tiez si dal dole nohavice a zacal cikat. Teraz je tínedžer a máva to, keď ide na neho choroba - noc pred príznakmi ochorenia alebo ked je chorý. Vždy to býva hodinu po zaspati, rano si nic napamata. Nie je to už také hrozné, ako keď bol malý, vtedy som bola skutočne vydesena z neho...jemu začali tie nočné desy, keď nastúpil do 1 triedy, čiže zo stresu.
@jana_eyre_2 no on aj ked je prebudeny tak nie je vystraseny.. dvakrat sa mi stalo ze sa prebudil do reality a ostal chvilku zmateny ale po chvili so mnou normalne komunikoval a bol aj schopny mi vysvetlit ze to co hovoril mu pred chvilou este davalo zmysel
@1fifinka1 to s tou kontrolnou otazkou je dobry napad, lebo vcera (asi pol hodinu po tom co sa ma snazil utisit v domnienke ze som maly) ked zacal maly plakat tak k nemu isiel vstavat a nevedela som ci je uz naozaj hore alebo stale spi.. mna to dost trapi aj kvoli tomu ze je fajn ked obcas vstane on k malemu a ja si mozem chvilu pospat ale zacala som sa bat aby nieco malemu omylom neurobil ked si to nebude uvedomovat..
@129oveciek
toto ma aj môj muž. Raz som mala pracu, do ktorej mi v nedeľu nešiel bus a musel ma voziť on. Nevadí v pohode. No a jednu takú nedeľu ho budím, ze uz je neskoro nech vstava. On vždy vstal na budík a za 5 minut bol schopný šoférovať, ziadne kávičku ci diskusie. Ti nedeľu nie! Nech ho neotravujem neručím a nechám na pokoji! Tak ja vytocena už som zvýšila hlas, ze ako sa mam asi dostať do tej roboty!?
To mi je jedno tvoj problém! Chod si ako chceš! Taxik by som musela objednať deň pred tým a stal by 40 e - za 10 minut cesty... Tak uz som povedala, super môžem volať sefke nech rychkovzozenie náhradu, ráno o piatej! Teda bol slovne agresiny.
Nakoniec sa asi prebral, normálne ma zaviedol.
Poobede som mu nasrana povedala, co to nolo za výstup? A on o ničom nevedel, pozeral na m a uplne mimo, ze o com to hovorím?
Asi tak. Inokedy keď sa tak blbo prebiludil a ja som už bola hore, opytala som sa ci chce už kavu. Jasne dám si. Povedal ďalšie normálne 3 vety. Ja robím kavu a on z veselá spi ďalej. Potom mi povedal, že nevie vobec o našom rozhovore. Boli to vždy také vtipné akebo normálne rozhovory len ten jediný bol hnusný, co inak realne nebyval.
No co ospravedlnil sa a hotovo. V tedy najlepšie nechať ho v klude, neoponovat, on o tom realne ani nevie.
Možno pomôže ak by spal v izbe sam a nenudil sa.
Pripomenuli ste mi tohto známeho zmäteného psíka. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=vCHxdIfRk_YMoja sestra ešte keď bola malá tak chodila v noci búchať susede na dvere že je sama doma a bojí sa a všetci sme boli doma a spali sme, po čase to prestalo, ale môj muž tiež rozpráva zo sna, niekedy až vykrikne, na čo sa vystrašim vždy, väčšinou sa to dialo keď bol prepracovaný, po čase ma to už štvalo tak som začala spať v druhej izbe, on sa urazil, mohla som mu to vysvetľovať, nič nepomohlo, dcéra začala spávať pri ňom a na 3 noc odišla tiež lebo sa to nedalo vydržať až vtedy to pochopil ale on nič riešiť nebude a nám je dobre v druhej izbe, máme kľud, a on si môže rozprávať a vykrikovať koľko chce

Zena pride rano o 9:00 do obyvacky, tam manzel cita noviny, nohy vylozene hore, popija kavicku... pyta sa ho "a ty co tu robis, nemas byt v praci?"
Manzel: "sakra... ja nie som?!!!" 🙂 🙂