icon

Kaz pod amalgámovou plombou ako riešiť?

17. dec 2024

Ahojte dievčatá, mám na 1 zube amalgámovú plombu (6-ka) asi 5-6 rokov. A posledne ma sem tam v tom zube pichne. Posledné rtg mám tak tok staré kde nebolo vidieť žiaden zápal. Chystám sa po sviatkoch k dr. Len ma zaujíma stretli ste sa s tým? Že pod takouto plombou vznikol kaz? A zub začal bolieť? Dajte mi prosím info ako vám to riešili ďakujem. Nemám s tým moc skúsenosť mám len túto 1 plombu. Diky

bloger
17. dec 2024

Samozrejme tiež sa mi to stalo. Je problém si to všimnúť nakoľko je čierna. Samozrejme kaz sa tam môže nerušene šíriť. Odvrtať to jedine a dobre vyčistiť. Niekedy tá plomba zvykne aj vypadnúť. Ak je podmínovaná kazom.

maickamf
17. dec 2024

Amalgánové plomby sa už nepoužívajú a je úplne normálne, že sa pod plombou zub pokazí.
Treba ísť na kontrolu k zubárovi, spraviť nový RTG, príp.si dať zub preplombovať.

autor
17. dec 2024

@maickamf ale ked boli asi bude musiet vybrat aj nervy nie?

autor
17. dec 2024

@maickamf a osetrenie nebolelo?

dzulli1980
17. dec 2024

Pozri, dnes Ťa u zubára tak napichajú, že necítiš absolútne nič ... nemusia Ti vyberať nervy, je naozaj možné, že máš pod plombou kaz ... choď k Dr., neodkladaj to ... teraz Ťa sem tam pichne, no zajtra to už môže byť bolesť ukrutná ... ja mám panický strach zo zubárov, viem odpadnúť, viem sa dogrcať, keď tam mám ísť, no keď mám problém idem, aj keď sa mi nohy podlamujú, lebo viem, že iná možnosť proste nie je, boľavý zub nevyliečiš ako nádchu.

autor
17. dec 2024

@dzulli1980 dakujem za info, ved presne clovek vie ze sa tomu nevyhne a aj tak to zo strachu odklada :( je to hrozne … tak si ma potesila ze to neboli dakujem

nevenka
17. dec 2024

Ja som mala pod plombou kaz, ale hlboky a zasahoval do nervu. Liecila mi to - liecivu vlozku mi davala, no a jednej noci bolest ako svina, dala mi prec vlozku, a ten zub mi musela umrtvit. Radsej s tym "pichanim" ist skor ako neskor. Ak je maly, a nie hlboky, tak plomba sa odvrta, vyvrta sa kaz a da sa nova plomba, pripadne ta lieciva vlozka najprv. Nervy vyberaju az ked je to hlboko.

autor
17. dec 2024

@nevenka a to vyberanie nervov si ako zvladla? Nebolelo ta to? Dakujem za reakciu

gab1sol
17. dec 2024

Mne zubár v detstve nesprávne ošetril kaz a dal mi plombu. Roky mi to držalo, nemala som zápal, ani bolesti. Až kým plomba nevypadla, lebo kaz už prešiel celým vnútrom zuba. Ošetrenie bolo strašné. Zubárka mi vyvŕtala takmer celý zub, nechala mi akoby len takú škrupinku a vnútro vyplnila plombou. Pri mojom strachu zo zubárov to bola katastrofa. Ale zvládla som to bez injekcie, keďže strach z injekcií je väčší.

autor
17. dec 2024

@gab1sol strasne kvoli bolesti? Hadam su dnes uz ine praktiky… aspon dufam :D

bobrina1
17. dec 2024

@maickamf ale pouziva sa amalgam, minuly tyzden a 2 tyzdne predtym som dostala amalg.plomby. az od januara su zakazane v eu.

gab1sol
17. dec 2024

Tak ja som mala asi “šťastie” na zubárov. Pred piatimi rokmi sme sa presťahovali a tak sme menili aj lekárov. Teraz chodím do kliniky, kde síce za ošetrenie zuba zaplatím, ale keď mi dával dokopy zuby, tak pri vŕtaní som zadriemala v kresle. To predtým neexistovalo… Dnes sme boli všetci 4 (ja, manžel a deti) na preventívke - už nemám taký strach zo zubárov a všetko je v poriadku.

katarinka289
17. dec 2024

Ja som si vsetky amalgany dala vymenit. Za prve sa mi to v ustach nepacilo a za druhe aj Dr. povedala, ze amalgan zuby nici, sle zistis to az ta to zacne boliet, ked sa dostane ku korenu.Podotykam, ze som to menila na vlastnu ziadost. Nenavadzala ma k tomu Dr., aby zarobila. Este predtym mi tu vymenu odporucala zubna hygienicka

katarinka289
17. dec 2024

Nemusi. Ja som bola Xkrat u zubara s bolestou a nervy mi tahali len raz

kiki68
18. dec 2024

Je to bezne,ten material pracuje, proste staci malinko a nieco sa tam dostane

maickamf
19. dec 2024

Nemusi sa hned nerv vyberat. To zhodnoti lekar, ked vycisti zub. Netreba to odkladat, aby sa kaz viac nerozsiril

maickamf
19. dec 2024

@bobrina1 to akoze realne si da niekto este plombovat amalgamom?
Je 21.storocie, ti lekari, co to pouzivaju bud zaspali dobu alebo vekovo 65+.
Pracujem v zubnej amb.sice len 13r, ale uz vtedy sme amg nepouzivali.

bobrina1
19. dec 2024

@maickamf zaujimave, tu v AT su zubari vo veku 35-45 rokov a davaju amalgam. Ale ja mam hrozne kazive zuby, amalgam mam zadarmo, za biele plomby by som sa nedoplatila pri mojich castych navstevach zubara. 🙈 Jasne, predne zuby biele plomby, tie preplaca komplet poistovna. Sk zubar mi daval len biele plomby a teraz mi ich zubar v at meni za amalgamy, lebo mam kazy pod bielymi plombami.

nevenka
19. dec 2024

@autorka mne dala umrtvovaciu vlozku, v lokalnej anesteze, opichala proste, dala tu vlozku a za par dni ta bolest ustupovala. Mne to takto postupne umrtvila a ked mi vlozku vybrala, tak uz cistila kanaliky za "ziva" a yo sa dalo vydrzat, lebo zub uz bol mrtvy. No ale ja tam mam daky brutal problem, bola som v pondelok druhykrat na dezinfekcnu vlozku, uz 3 tyzdne bol skoro klud, no teraz mi zase to uzavretie vadi. Neviem, co robit. Idem zajtra asi volat aj do inej ambulancie, aspon to skonzultovat a dat otvorit ten zub, lebo cez sviatky sa zblaznim. Musim tam este mat zapal, i ked hnis som nemala.