Kedy a ako dávať všimné lekárom?
Predošlá téma ma zaujala a tak ma napadlo, že kedy sa dávajú tie peniaze, sladkosti či medy lekárom.
Dávate to pred operáciou či po? A ako nastolíte túto tému? Vtlačíte obálku či med rovno pri prvej príležitosti?
Situácia napr: dohodnutá plánovaná operácia a vybraný operatér. Dali by ste mu (xy) vopred pri dohodnutí na zákrok, pred zákrokom tesne či až keď ho vykoná?
Ak je dohodnuty tak je aj normálne zaplatený nie? Tak načo úplatky?
@anonym_e8338c odpálilo ma! Toto nepochopím. To ak mu nič nedám, tak ma inak bude operovať ako teba? Celé zle. Ja som zásadne proti takémuto obdarovávaniu či sladkosťami alebo úplatkami finančného charakteru. Asi preto je naše zdravotníctvo v sračkách, keď sa toto stále robí.
Sa normálne pýtaš, aké úplatky sú zaužívané? Vážne? 🤨
Vyhodené peniaze, lekár nie je Boh a ak nie je pomoci môžete mu dať aj celý majetok a smola. A takí čo berú úplatky neverím že sa viac snažia potom pri operácii napríklad, im to môže byť fuk, len ľudia si myslia, že teraz sú im nejako zaviazaní, ale reálne ak tých obálok lekár prebral za kariéru tisíce nevníma že by sa mal viac snažiť, on si už zarobil a ako dopadne človek je mu jedno. Iné ak by mi príbuzný napríklad ležal niekde 3-4 týždne a sestričky by boli veľmi ochotné a milé viem si predstaviť doniesť im nejaké ovocie alebo koláčiky, ale to nepovažujem za úplatok, skôr pozornosť, aby si spestrili deň v práci.
Budem hnusná, morbídna,ale pošlem po svojej smrti rovno patológovi list s veľkou čoko,aby ma rozobral tak,aby som vypadala ako tak k svetu (v debni na kremáciu) a moje orgány nech dostane ten,kto potrebuje. 🙄🤨
Vždy iba sestričkami kávu a čo treba zaplatiť, pošlú účet a zaplatím prevodom
takže taxa v štátnej nemocnici za prijatie na rehabilitačné po ťažkej operácii úplatok lekárovi do obálky je 300,- alebo rehabilitácia v súkromnej nemocnici poplatok v jednolôžkovej izbe s televízorom 30 euro/deň, poistenci Dôvery 15 euro/deň.
takže taxa v štátnej nemocnici za prijatie na rehabilitačné po ťažkej operácii úplatok lekárovi do obálky je 300,- alebo rehabilitácia v súkromnej nemocnici poplatok v jednolôžkovej izbe s televízorom 30 euro/deň, poistenci Dôvery 15 euro/deň.
@anonym_9b9ee6 my bez žiadneho úplatku, po operacií rehabilitácie aj liečenie. Uvedom si, že páni doktori majú nemalý plat
@anonym_autor nic take nerobim a nie som ochotna na tom nic menit. Ak si zazmluvnim lekara, tak ho predsa aj zaplatim podla zmluvy, a samozrejme kazdy lekar dostava svoj plat, takze si toho medu moze kupit kolko chce. Nepoznam jedineho lekara, ktory by zil v prenajatej garsonke, musel nakupovat potraviny v akcii a na dovolenku chodil na Domasu pod stan, lebo na more ci lyzovacku v alpach nie je. Nezavidim (keby nahodou mal niekto ten pocit), maju velku zodpovednost, nelahku pracu, ale nerobia to za minimalku.
Po operacii som poslala na oddelenie pre vsetkych ovocne kytice a nejake dobroty, nech si sprijemnia den vsetci od upratovacky po primara.
pred viac ako 20 r. lezalo na jednom gyn. odd. 8 pacientok po operacii, sestricky sa ale nabehali enormne vela len k 1...ta panu primarovi nedala za operaciu nic vopred, do obalky-potom sa jej otvarala rana...atd...este aj sestricky sa o tom bavili nahlas na chodbe...pan primar bol v preddochodkovom veku, a do roka ako odisiel na dochodok, zomrel...peniaze zuroclili jeho deti...
niektorí lekári si úplatky sami vypýtajú
Nedavam uplatky. Ak nie je zakrok hradeny poustovnou, platim na blocik.
Ked si spomeniem, ako mojmu synovi posuvali operaciu lebky a aka som vtedy bola zufala... Ale ani po, ci pred tou jeho operaciou som nikomu nic nedala a nasli sa ochotni lekari, ktori mi nezistne pomohli s terminmi a miestom operacie.
Nič navyše okrem "ďakujem" nedávam ak si ten zdravotník len robil svoju prácu.
Kto si sám pýta úplatok, tak nestojím o jeho ošetrenie. Ešte som sa s tým nestretla. A ak by sa to raz udialo, tak to čo by si vypočul by sa mu určite nepáčilo. Nikdy som nikomu nič nedala. Jedine sestričkám ak boli milé. A určite nie dopredu. Lekár má všetkých liečiť rovnako. To čo bolo v minulosti nemá byť aj teraz samozrejmosťou. To si ľudia robia sami. Ešte sa mi nestalo, že by ma niekto neošetril bez všimného. Takže ľudia nedajte sa. A ak iba za doklad. Riadne vystavený. Nikdy do vrecka
Peniaze nie, to vobec nikto nikdy nechcel. Jedine take ako ked tato priamo sam doma robi vino, taketo veci vezmu. To ale nepovazujem za uplatok, to proste beriem iba ako vdaku za to, ze robia svoju pracu a teda nech vyskusaju nieco, co nekupia. Do nemocky som pri odchode dala taketo veci, ale pre vsetkych
Ale vás tu je 🤣🤣lakomcov a žgrľošov 😅
Toto robí väčšinou stará generácia (čo som si všimla). Inak my mladší nie. Volá sa to uplatok.
po pôrode sa chcel môj otec odvďačiť pánovi doktorovi za vnuka, nevedel meno len ho potom hľadal po oddelení, hanba vyoperovaná, mňa sa nepýtal na meno lebo by som ho zdrbala - no ale on mal potrebu tak ho obdaroval, no… 🤷♀️ ja som takú potrebu ešte nemala…
Ja som dala darčekový kôš doktorke, keď dcére prepichovala uši, bolo to pred 22 rokmi..toľko za celý život úplatok 😊
Keď sa bavíme o úplatkoch,podakovaniach.Viem o prípade, keď "vďačný,, alebo možno nespokojný pacient nanutil dr.nejaku fľašu vína a potom ju udal za branie úplatkov.Keby som kedysi nechodila i ja k danej dr a nedostalo sa mi pomoci bez toho,aby som niečo dávala/ani čoko tyčinku nie/,tak by som si mohla myslieť všeličo, ale takto sa len čudujem,ze akí vedia byť ľudia zákerni
...a ešte,teraz už môžem napísať, lebo aktéri už dávno nežijú,pribeh je z r.1984.Moj nebohý otec absolvoval vážnu operáciu a operatér/skúsený chirurg a zároveň skromný človek/sa o neho výborne staral/ešte aj z domu sa informoval o stave môjho otca, ktorý bol kritický/Po zlepšení môj otec verejne na vizite povedal,ze keď sa dá dokopy a bude mať kontrolu, tak donesie p. primárovi a celému osadenstvu zdravé krásne nestriekane jabĺčka z našej záhrady.Moj otec sľub dodržal.Bol to úplatok?
@anonym_autor Neviem,ci to ešte existuje, ale pamätám časy, keď za legalny poplatok v danej nemocnici, mohol pacient vybrať chirurga al pôrodníka
Pred časom som ako tehotná ležala v nemocnici na gynekológii s ďalšou kočkou, ktorá si tam dohodla primára k pôrodu. Otvorene predomnou jej povedal svoje podmienky, okrem povinnej platby za výber lekára mimo službu. Zaplatila mu vopred, jej rodičia ešte doniesli veľkú darčekovú tašku. Mali sme približne rovnaký termín pôrodu cca o mesiac, ostali sme v kontakte. Ja som rodila v inej pôrodnici bez akýchkoľvek úplatkov. Pred odchodom domov som nechala sestričkám na gynde, aj na novorodeneckom veľký dezert Merci. Ona rodila týždeň po mne. V sobotu. Volala primára. Volali mu sestričky. Nedvihol, neprišiel. Chcela naňho čakať. Pridružili sa komplikácie. Nakoniec ju odrodil lekár, ktorý mal službu. Dieťa sa narodilo pomocou klieští, ona dotrhaná, takmer vykrvácala. Primár prišiel do práce v pondelok. Bez akýchkoľvek výčitiek jej povedal, že bol na chate.
To mi pripomenulo ... známa si zazmluvnila pôrodníka, pred pôrodom mu dala 1000 éčiek v obálke ... prišlo to na ňu skôr a zazmluvnený pán Dr. sedel ožratý kdesi v krčme ... iný ju odrodil ... uvedom si, že oni berú za svoju robotu nemalé platy a za povýšenecké správanie mnohých z nich by som im brala diplomy ... neviem, kedy ľudia prestanú Dr. vnímať ako bolobohov ... tí najlepší bývajú skromní, berú svoju robotu ako poslanie ...
@anonym_autor operater sa da vybrat a zaplatot oficialne cez nemocnicu a nieco automaticky daju aj lekarovi takze naozaj nemusis davat nic do obalky ziadne peniaze, med ci sladkosti
Zdravotnici maju plne skrinky dezertov a kav , netreba fakt
Pred časom som ako tehotná ležala v nemocnici na gynekológii s ďalšou kočkou, ktorá si tam dohodla primára k pôrodu. Otvorene predomnou jej povedal svoje podmienky, okrem povinnej platby za výber lekára mimo službu. Zaplatila mu vopred, jej rodičia ešte doniesli veľkú darčekovú tašku. Mali sme približne rovnaký termín pôrodu cca o mesiac, ostali sme v kontakte. Ja som rodila v inej pôrodnici bez akýchkoľvek úplatkov. Pred odchodom domov som nechala sestričkám na gynde, aj na novorodeneckom veľký dezert Merci. Ona rodila týždeň po mne. V sobotu. Volala primára. Volali mu sestričky. Nedvihol, neprišiel. Chcela naňho čakať. Pridružili sa komplikácie. Nakoniec ju odrodil lekár, ktorý mal službu. Dieťa sa narodilo pomocou klieští, ona dotrhaná, takmer vykrvácala. Primár prišiel do práce v pondelok. Bez akýchkoľvek výčitiek jej povedal, že bol na chate.
@anonym_6e800f Tiež si spomínam na prípad známej/z minulého storočia/, ktorá jednej nemenovanej dr naplnila mrazničku,pravidelne ju zásobovala zeleninou, ovocím a ešte jej dala obalocku.Ked prišiel jej čas,p.dr sa neunúvala ju prísť odrodiť, napriek tomu,,ze jej volala rodina rodičky i oddelenie....a ešte došlo ku komplikacii, známa takmer odišla...
@anonym_autor Mám po 50tke a ešte v živote som nedala doktorom, ani sestričkám žiadne úplatky ani čokolády, ani kávy či dezert .
...a ešte,teraz už môžem napísať, lebo aktéri už dávno nežijú,pribeh je z r.1984.Moj nebohý otec absolvoval vážnu operáciu a operatér/skúsený chirurg a zároveň skromný človek/sa o neho výborne staral/ešte aj z domu sa informoval o stave môjho otca, ktorý bol kritický/Po zlepšení môj otec verejne na vizite povedal,ze keď sa dá dokopy a bude mať kontrolu, tak donesie p. primárovi a celému osadenstvu zdravé krásne nestriekane jabĺčka z našej záhrady.Moj otec sľub dodržal.Bol to úplatok?
@viera012345 Zaslúžil si, milá pozornosť.

Tak zalezi podla toho o aku operaciu by slo,ak dolezitu kludne aj vopred a aj po,bolo by mi to jedno.Napr ak by som mala nejake tazke ochorenie a zalezalo by na tej op,aj na sukromu a aj platila,obdarovavala.Proste zdravie je na 1 mieste ako peniaze,ci sladkosti.Tak isto aj lekar ktory by napriklad zistil diagnozu a dobre ju liecil by som pri kzdej kontrole nosila rozne darceky.