Kedy sa u zubára začalo platiť?
Chcela by som sa opýtať. Kedy nastal ten bod , že kedysi sa u zubara nic neplatilo. A teraz sa platia nehorázne peniaze. Človek si povie ok 30-40€ ale to čo si pýtajú je nehorázne a hlavne za deti. Keď podľa mňa deti do 18 by nemali platiť. A poisťovne nic nepreplácaju . A odrazu je milión doslova milión ambulancii ako huby po daždi a pýtajú si nekrestanske peniaze. Kto to vôbec dovolil ? V mojich rokoch bola jedna štátna ambulancia a nejaká pohotovosť nic sa neplatilo .
@simca06022011 Presne s týmto mám skúsenosti, 2x sa mi stalo, že lekár akože liečil mŕtvy zub, ktorý bol zrelý jedine na vytiahnutie. Stovky eur som tam nechala, lebo raz sa robí taký úkon, potom zas ďalší, a na budúce zas nejaké iné. Pacient ako laik sa v tom houby vyzná, a lekár si len účtuje do bludu. Neskôr som zmenila zubarku ( chvalabohu mám štátnu), a je to veľmi erudovana.a uznávaná lekárka, navyše veľmi ľudská a nápomocná, vždy povie alternatívy a ceny. ( Úplne iné ako u tých zdieracov). Táto lekárka hneď povedala, že to bol úplný nezmysel, zub musí ísť von. Takže aj takto dokážu zarábať niektorí "lekári"
@bykaterina podla vysky prijmu sa platia dane. Cim viac zarobis rocne, tym vyssie percento dani. Koncom roka som platila 37%
@simca06022011 mne veru nepovedala, ale rozmýšľam, že zavolám dopredu a spýtam sa, koľko budem platiť, lebo hotovosť pri sebe bežne nenosím.
Inak nerozumiem, keď také sumy pýtajú, prečo nemajú zabezpečené terminály teda.
@weleda123 nepovedia vám. Budú sa ešte tváriť nakrknuto , že odkiaľ majú vedieť , keď nevedia čo bude potrebné robiť. Aj keď poviete že máte kaz. Povedia vám cca. Plomba 90€ a anesteza. Ale že to je okolo. Lebo nevedia čo bude treba ešte. Presne nepovedia.
ano, su to nehorazne peniaze, ale predsa tie pristroje, kreslo, rontgen, vybavenie, najom, zdravotna sestra, vyplata, dane nieco stoja, ambulanciu im nikto nevybavi zadarmo. a kedysi bol zadarmo amalgan a teraz sa pouziva fotokompozit, predsa len je to trochu iny material.
ale ako teraz sa rozculovat, ze kto to dovolil atd? mozeme byt radi, ze vobec mame nejake zdravotne poistenie a vacsina vysetreni a zakrokov je preplacanych, je mnozstvo krajin, kde si ludia musia cely zakrok platit cash.
Tak ja som tiež chodila k súkromnej zubárke (nemala zmluvu s poisťovňami ) a platila som menej ako u zazmluvnenom. Len sa k nej ťažko dalo objednať, tak som vymenila. Mal zmluvy a hneď za prehliadku si vypýtal 50€ a povedal, že si všetko jeden rok budem platiť. Pritom som mala predtým spravenú prehliadku. Spravil mi jeden zub, kde mi odlomil kus zuba, ledva to zaplátal a na konci mi povedal, že tam mohol zostať kaz. Skoro som odpadla. A ešte mi aj natrhol kútik, ktorý sa tri mesiace hojil. Už viac som k nemu nešla. Zohnať zubár sa nedal. Až minulý rok. Zase kopa kazov. ( Ja to mám od kedy som bola tehotná. Začali sa mi kaziť zuby od koreňa.) Takže nie je všetko len zlá starostlivosť o zuby. Aj choroby a lieky dosť úradujú v tomto. Za zuby platím tiež strašné peniaze. Takže nechápem prečo riešite len poisťovne. Všetko som mala opravené a aj tak znova kazy. Len ona tá cena sa vyvíja hlavne od toho, že vstupný materiál je nehorázne drahý. Tak ak niekto platí menej, tak možno nie je celkom kvalitná výplň. A ten zub čo mi robil, sa musel vytrhnúť, pretože by sa to nedalo opraviť po ňom. Tiež som premýšľala nad vytrhnutím všetkých😂, no zatiaľ šetrím na zuby aby sa dali opraviť.
Ale extrakcia 8micky je iná vec.. tam.vedia... ☺️ anestézia a zákrok.
Keď pôjdeš robiť do zubnej ambulancie a uvidíš tie ceny za materiál, za kreslo, za rtg, za vybavenie, za iné nástroje, nájom, energie, voda plat lekar q sestra a koľko platí poisťovňa potom sa rozčuľuj. Poisťovňa preplaca najlacnejšie čiže dá sa že budeš malo doplácať aj teraz. Ale nedostaneš bielu vypln ale skloionomerny cement, ktorý sa môže siepit, vypadnúť, pripadne amalgamova vypln, ktorá je už skoro všade zakázaná. Spraví ti rýchlu prehliadku, rtg len raz za 2 roky, kanaliky tiež len rýchlo a tak aby to vyšlo z peňazí od poisťovne. Najlacnejší materiál, čo najmenej. A z jednorazových pomôcok spravíme opakovane pouzite l, bude robiť bez rukavíc anesteziu len pri trhani. Hygienu len tak rýchlu tiež, tak aby sa nepovedalo. A to este nehovorím o tých milých pacientoch. Ktorý chcú všetko hneď rýchlo a ideálne zadarmo.
Otázku si položila dobre, ale nemyslím si ze dostaneš odpoveď prečo a kedy sa to zmenilo. Keďže sú platení aj od poisťovne a duplicitné od pacienta, celkom by to zaujímalo aká je skutočna legislatíva a prečo sa to nerieši. Každú chvíľu reklama na otvorenie ďalšej a ďalšej kliniky..kto tam bude chodiť? V mojom okolí si chodili dávať robiť zuby kedysi na Ukrajinu a teraz do Srbska a Turecka.
ja uz nechcem pocut slovo zubar, asi 240 eur som tam nechala naposledy a len peripetie, nic dobre urobene, menila som, ale ceny su hrozne objednavam sa uz len vtedy, ked na to mam 🙃 a jeden zub isiel von, lebo za mikroskop pytaju aj 500-600 e za zub, šibnute
@zobaka 🫣
Ked chce mat clovek zuby za lacnejsie nech sa objednank studentom zubariny. Citala som, zevraj je to lacnejsie, nakolko to je ich prax pod dozorom. Plus nech pravidelne chodi na dent. hygienu aspon 4x do roka. Aspon ja by som to tak robila keby to pre mna predstavovalo problem.
Akože ja nechcem byť hnusná, ale skús si v tejto republike postaviť zubnú kliniku za neviem kolko milion eur, zariadiť ju drahým vybavením ktoré potrebuješ k prevádzke, platiť kvalifikovaný personál, a ešte byť aj v dostatočnom pluse. Myslím že to ľahké nieje ani pre nich, všetko ide jedno s druhým 🙂
@karin1204 ok asi to nie je ľahké. Ale asi na to majú aj nejaké fondy na rozbeh ? Či ? Píše že pozná veľa zubárov čo žijú honosné luxusne životy. Tak asi majú na všetko tým pádom. Bežný občan zaplatí lebo musí. Keď ho boli zub. A tých ambulancii vyrástlo ako húb po daždi a užívia sa. Tak asi vedia prečo ich môžu mať aj 5 jedna vedla druhej. A nové a nové pribúdajú. Takto to vyzerá že 80% Slovákov žije nadštandard. Ale opisujú nás v zahraničí ako chudobu. Človek už fakt nevie comu ma veriť.
@columbovazena čo je to štátny zubár?
@rozculena a kam ho môže teda nahlásiť ? To si tu vážne už môže každý robiť čo chve ?
a prečo by ho mal nahlasovať? Nezmluvný lekár má cenník.Ty s ním súhlasíš alebo nesúhlasíš.
Aj majiteľa obchodu nahlásiš,lebo sa ti nepáčia jeho ceny?Tak choď nakupovať inde.
@gov napriklad preto lebo ak je kaz na mliecnych zuboch hlboky tak sa dostava hlboko do struktury zubu, korena. A pod mliecnymi su zarodky trvalych. Gratulujem prave si zarobil dietatu na problemy 👍 a nech si kazdy opravuje zuby kde chce. Ja som bola pred par dnami 2 zuby 300€. A nehodlam menit nakolko uz si zuby nenehavam inak opravovat ako pod mikroskopom. Vec priorit. 💁♀️
@mamina7070 mňa riešili v roku 1992 a neplatili sme,pri Tom mojom zákroku,by sa teda nedoplatili
fondy na rozbeh? myslíš hypotéka a leasingy? žiadny príspevok nedostávajú keďže sú súkromná prax
@anita6666 to by bola katastrofa! Ja len porovnavam, ze clovek, ktory ma napr.od detstva problemy so zubami (hoci sa stara, chodi na prehliadky, na rtg apod.) a napriek tomu je kazdu chvilu u zubara s problemom, musi platit a platit. Je to nehorazne. Ja som napr.v januari bola uz 3x u zubara, a to januar este neskoncil🙈

Každý rok keď idú deti na preventivku, doktorka musí urobiť snímok- rengen zubov , za ktorý platím 25 e.
Robia to aj u vás pri preventivke?