icon

Kolonoskopia: Ako sa zbaviť strachu a pripraviť sa?

7. feb 2024

Zajtra ma čaká kolonoskopia a čím bližšie je to, tým viac sa bojím. Bolí to? Dali ste si injekciu či sa to zvládnuť aj bez? Dnes celý deň nič nejem, mám preháňadlo na predpis moviprep a teda zatiaľ toho moc nevyšlo, tak aj toho sa bojím aby som bola čistá a neposlali má domov.

gaaaa
28. nov 2024

@misienka123 Môžem sa spýtať aké máš preháňadlo?

misienka123
28. nov 2024

@gaaaa Clensia

gaaaa
28. nov 2024

@misienka123 Ja som ju tiež pila Držím palce

simsalabim
28. nov 2024

@misienka123 mne bola Clensia dost nechutna na pitie, druhu davku som si zarobila do cireho jablkoveho dzusu, inak by som nebola schopna ju vypit...

misienka123
28. nov 2024

@simsalabim
@gaaaa chcem to už mať za sebou.bojim sa..idem na vyšetrenie kvoli tomu že som schudla a mám zapchy a teraz keď mam držať diétu sa bojím že ešte viac schudnem.ak som správne pochopila nemajú sa jesť jedlá ktore maju šupky, kávu zalievanú tiež nepiť..alebo ovocie,zeleninu nie..

simsalabim
28. nov 2024

@misienka123 nic farebne, vlakninove, mozes jedla zo zemiakov, cestoviny, ryze+biele maso, bielu ryby, syr, vajcia, biely jogurt, vajcia, krupicovu kasu, vianocku, med, starsie pecivo… ved jedalnicek vygooglis. Mne chybalo ovocie, zelenina, ale hlasna som nebola.

misienka123
28. nov 2024

@simsalabim sladkostí?🙂

simsalabim
28. nov 2024

@misienka123 tvaroh alebo jogurt s medom/vanilkovym cukrom, piskoty, vianocka s medom, krupicova kasa s cukrom/medom… nevydrzis 5-6 dni?

misienka123
28. nov 2024

@simsalabim budem musieť.. kebyže nemám čisté čreva dostatočne, nedokonči mi dr vyšetrenie? či ako to funguje

simsalabim
28. nov 2024

@misienka123 myslim, ze urcity stupen znecistenia zvladnu. Ale uprimne, stoji ti to za to riziko, ze to budu musiet opakovat? Ved to je par dni takej limitovanej stravy.

misienka123
28. nov 2024

@simsalabim v pohode,ja to nejako zvladnem, keď som sa po 2 rokoch odhodlala ..
Nedava mi zmysel nejesť bezkostkove ovocie napr.jablko nastrúhané bez šupky

simsalabim
28. nov 2024

@misienka123 no tebe to zmysel davat nemusi, staci, ked to dava zmysel doktorom 😅 Je to kvoli vlaknine, ktora moze prilnut k crevu a maskovat miesta, ktore treba pozriet.

misienka123
28. nov 2024

@simsalabim 👍😁ach jo, už nech to mám za sebou..

simsalabim
28. nov 2024

@misienka123 drzim palce… za mna bolo najhorsie pitie tej zbrndy 🤮 Kolono som mala s analgosedaciou a nic si nepamatam.

misienka123
4. dec 2024

@simsalabim do koľko minút Ti to zaučinkovalo?
Dnes večer to mám piť 🙂

simsalabim
4. dec 2024

@misienka123 uz si ani nepamatam. 30-40min? Zo mna sla skor voda, ta bezzvyskova strava urobila svoje.

misienka123
4. dec 2024

@simsalabim tiež to tak vidím ..5 dni len polievka do hrnčeka,voda, čaj,jogurt..

simsalabim
4. dec 2024

@misienka123 to preco si 5 dni takto hladovala???

kacenocka2
4. dec 2024

@simsalabim Bojím sa a poriadne som nevedela čo môžem a nemôžem jesť..sestrička mi len dala letáčik a tam bolo že 7 dni pred len ľahká strava,bezzbytkova strava,2 dní pred čiry vývar, výživa a 1 deň pred len tekutiny

simsalabim
4. dec 2024

@kacenocka2 ale ved to sa da lahko vygooglit 🙈
Napr tu https://www.unb.sk/data/files/1310_receptar-pri...
Ja som teda hladna nebola, az ten posledny den od obeda.

kacenocka2
Autor odpoveď zmazal
misienka123
4. dec 2024

@simsalabim ja nejem zo strachu, keďže u nás neje možnosť si dať injekciu len nejaky oblbovak, kyslík..v to ja velmi neverím že to utlmí bolesť

simsalabim
4. dec 2024

@misienka123 ale to je uplne jedno, ci 5 dni pred tym hladujes alebo iba den 🤷‍♀️ To na bolest vplyv nema.

misienka123
4. dec 2024

@simsalabim myslela som tak, že istota že čreva prazdnejšie..ta clensia mi celkom chutí 😁

simsalabim
4. dec 2024

@misienka123 no to mas stastie, ze ti chuti, ja som sa z ne isla pogrcat 🤮
A ja som jedla bezzvyskovu stravu, az posledny den iba jogurt rano a cisty vyvar obed a creva uplne ciste, najvyssi stupen cistoty (pisu to do spravy). Mne aj sestricka prizvukovala, ze nehladovat, ale jest, co je povolene.

misienka123
Autor odpoveď zmazal
misienka123
5. dec 2024

@simsalabim mám po vyšetrení.. črevá čisté, všetko v poriadku.. vôbec to nebolelo, akurát raz pichlo pod ľavým rebrom.sestrička vravela že si zaslúžim medailu 🏅

dusko1345
2. jan 2025

aj ked je to neaktuálne, tak aspoň do budúcna, drgastro.sk , za mňa najvačšia spokojnosť. Kolonoskopia bola bezbolestná, išiel som v analgosedácií (ekvivalent celkovej anestézie) a top. Nič som si nepamatal, odstránili polypy, histológiu som mal do dvoch týždňov a personál bol neskutočne milý. Človek príde vystresovaný na hadičku do zadku a tak milý lekár, sestra a recepčná urobili taký efekt, že zase by som išiel. Doslovne sa teším o 3 roky keď idem na kontrolnu kolonskopiu :D a vraj tam robia aj to, že prídeš na kolonoskopiu ale vedia ti zaroveň urobiť gastroskopiu v tej analgosedácií, takže zabiješ dve muchy jednou ranou a máš pokoj a ešte aj dobry pocit.. skutočne odporúčam, aj som im povedal, že budem všade iba pozitívne feedbackovať 🙂 takže šup šup dr.gastro 🙂 D.

dusko1345
Autor odpoveď zmazal
monikamoni124
20. júl 2025
@anonym_autor

Ahoj baby, nechcem zakladať zbytočne ďalšiu tému, tak sa spýtal tu. Bolo som na kolono pred dvoma dňami a nemôžem na wc. Je normálne mať zápchu po kolonoskopii?

@anonym_autor ahoj môžem spravu alebo písať tu???ake to bolo (kolonoskopia)ja sa strašne bojiiiiim