Kolonoskopia: Ako sa zbaviť strachu a pripraviť sa?
Zajtra ma čaká kolonoskopia a čím bližšie je to, tým viac sa bojím. Bolí to? Dali ste si injekciu či sa to zvládnuť aj bez? Dnes celý deň nič nejem, mám preháňadlo na predpis moviprep a teda zatiaľ toho moc nevyšlo, tak aj toho sa bojím aby som bola čistá a neposlali má domov.
@gaaaa Clensia
@misienka123 Ja som ju tiež pila Držím palce
@misienka123 mne bola Clensia dost nechutna na pitie, druhu davku som si zarobila do cireho jablkoveho dzusu, inak by som nebola schopna ju vypit...
@simsalabim
@gaaaa chcem to už mať za sebou.bojim sa..idem na vyšetrenie kvoli tomu že som schudla a mám zapchy a teraz keď mam držať diétu sa bojím že ešte viac schudnem.ak som správne pochopila nemajú sa jesť jedlá ktore maju šupky, kávu zalievanú tiež nepiť..alebo ovocie,zeleninu nie..
@misienka123 nic farebne, vlakninove, mozes jedla zo zemiakov, cestoviny, ryze+biele maso, bielu ryby, syr, vajcia, biely jogurt, vajcia, krupicovu kasu, vianocku, med, starsie pecivo… ved jedalnicek vygooglis. Mne chybalo ovocie, zelenina, ale hlasna som nebola.
@simsalabim sladkostí?🙂
@misienka123 tvaroh alebo jogurt s medom/vanilkovym cukrom, piskoty, vianocka s medom, krupicova kasa s cukrom/medom… nevydrzis 5-6 dni?
@simsalabim budem musieť.. kebyže nemám čisté čreva dostatočne, nedokonči mi dr vyšetrenie? či ako to funguje
@misienka123 myslim, ze urcity stupen znecistenia zvladnu. Ale uprimne, stoji ti to za to riziko, ze to budu musiet opakovat? Ved to je par dni takej limitovanej stravy.
@simsalabim v pohode,ja to nejako zvladnem, keď som sa po 2 rokoch odhodlala ..
Nedava mi zmysel nejesť bezkostkove ovocie napr.jablko nastrúhané bez šupky
@misienka123 no tebe to zmysel davat nemusi, staci, ked to dava zmysel doktorom 😅 Je to kvoli vlaknine, ktora moze prilnut k crevu a maskovat miesta, ktore treba pozriet.
@simsalabim 👍😁ach jo, už nech to mám za sebou..
@misienka123 drzim palce… za mna bolo najhorsie pitie tej zbrndy 🤮 Kolono som mala s analgosedaciou a nic si nepamatam.
@simsalabim do koľko minút Ti to zaučinkovalo?
Dnes večer to mám piť 🙂
@misienka123 uz si ani nepamatam. 30-40min? Zo mna sla skor voda, ta bezzvyskova strava urobila svoje.
@simsalabim tiež to tak vidím ..5 dni len polievka do hrnčeka,voda, čaj,jogurt..
@misienka123 to preco si 5 dni takto hladovala???
@simsalabim Bojím sa a poriadne som nevedela čo môžem a nemôžem jesť..sestrička mi len dala letáčik a tam bolo že 7 dni pred len ľahká strava,bezzbytkova strava,2 dní pred čiry vývar, výživa a 1 deň pred len tekutiny
@kacenocka2 ale ved to sa da lahko vygooglit 🙈
Napr tu https://www.unb.sk/data/files/1310_receptar-pri...
Ja som teda hladna nebola, az ten posledny den od obeda.
@simsalabim ja nejem zo strachu, keďže u nás neje možnosť si dať injekciu len nejaky oblbovak, kyslík..v to ja velmi neverím že to utlmí bolesť
@misienka123 ale to je uplne jedno, ci 5 dni pred tym hladujes alebo iba den 🤷♀️ To na bolest vplyv nema.
@simsalabim myslela som tak, že istota že čreva prazdnejšie..ta clensia mi celkom chutí 😁
@misienka123 no to mas stastie, ze ti chuti, ja som sa z ne isla pogrcat 🤮
A ja som jedla bezzvyskovu stravu, az posledny den iba jogurt rano a cisty vyvar obed a creva uplne ciste, najvyssi stupen cistoty (pisu to do spravy). Mne aj sestricka prizvukovala, ze nehladovat, ale jest, co je povolene.
@simsalabim mám po vyšetrení.. črevá čisté, všetko v poriadku.. vôbec to nebolelo, akurát raz pichlo pod ľavým rebrom.sestrička vravela že si zaslúžim medailu 🏅
aj ked je to neaktuálne, tak aspoň do budúcna, drgastro.sk , za mňa najvačšia spokojnosť. Kolonoskopia bola bezbolestná, išiel som v analgosedácií (ekvivalent celkovej anestézie) a top. Nič som si nepamatal, odstránili polypy, histológiu som mal do dvoch týždňov a personál bol neskutočne milý. Človek príde vystresovaný na hadičku do zadku a tak milý lekár, sestra a recepčná urobili taký efekt, že zase by som išiel. Doslovne sa teším o 3 roky keď idem na kontrolnu kolonskopiu :D a vraj tam robia aj to, že prídeš na kolonoskopiu ale vedia ti zaroveň urobiť gastroskopiu v tej analgosedácií, takže zabiješ dve muchy jednou ranou a máš pokoj a ešte aj dobry pocit.. skutočne odporúčam, aj som im povedal, že budem všade iba pozitívne feedbackovať 🙂 takže šup šup dr.gastro 🙂 D.
Ahoj baby, nechcem zakladať zbytočne ďalšiu tému, tak sa spýtal tu. Bolo som na kolono pred dvoma dňami a nemôžem na wc. Je normálne mať zápchu po kolonoskopii?
@anonym_autor ahoj môžem spravu alebo písať tu???ake to bolo (kolonoskopia)ja sa strašne bojiiiiim

@misienka123 Môžem sa spýtať aké máš preháňadlo?