Kompenzácia pri bolestiach kĺbov
Ahojte,,včera som sledovala noviny a vraveli tam niečo také akože človek chorý na klby,,či artritída ,osteoporoza alebo iné reumatické ochorenia maju nárok na niaky príspevok od štátu ktorý sa vybavuje v NURCHU ,,prosím ak s tým máte skusenosti dajte vediet ( tam vraveli o niakom príspevku pri kupe auta alebo pri zmenách konštrukcie domu,,asi ked su schody) ale neviem či aj o niakej finančnej čiastke sa hovorí,,ja mam artritídu vyše 8 rokov..
dakujem
@lady511 rekonštrukcia domu - to je úprava kúpeľne - výmena vane za sprchový kút, odstránenie prahov v byte, schodolezy a podobne.
čo sa týka kúpi auta - treba mať pracovnú zmluvu / aspoň u nás na úrade je to tak alebo sa zaviazať že do dvoch rokov od priznania príspevku na kúpu auta si nádeš robotu /
@lalinko2010 nooo mam pocit že to bude dost opletačiek okolo toho však? ja ani neviem aký stupen mam pretože nemám TZP.. kedysi so si ho vybavovala ale neschválili mi ho
Ja viem o príspevkoch na komenzáciu z UPSVaR - keď si uznaný za občana s ťažkým zdravotným postihnutím ( posudzuje lekár na základe vyšetrení z karty) máš nárok na kompenzácie - teda prapravu, aj úpravu domu, ale všetko záleží od zdravotného stavu.
Netuším čo je NURCH.
@lalinko2010 tak čo sa týka kúpi auta tak určite sa do 1 roka chcem zamestnat,,ale je tažké najst vhodnu pracu práve koli mojmu ochoreniu ☹
@lady511 neni tam toho nejako moc, ale keď dostneš všetky tie papiere, tak je to fakt na hlavu. ale treba skúsiť, v karte máš napísané ochorenie kĺbov. nemusíš mať ŤZP, toto máš v karte napísané, ortopéd to vypisuje, obvoďák, priložiť lekárske správy. a treba skúšať a vybaviť.
@lady511 to ťa uzná posudkový lekár na oddelení posudkových činností, za občana s ťažkým zdravotným postihnutím.
@lalinko2010 a niaky penažný príspevok tam nieje?...nemyslím tým ZTP
@lalinko2010 aby sme sa rozumeli k ortopedovy nechodí,,len k reumatologovi,,mam reumatoidnu artritídu
@lady511 Neviem kedy si si skúšala vybavit ZTP preukaz, ak ti ho nedali, znamená to, že nemáš nárok na žiadne kompenzácie. Ak to bolo už dávnejšie a medzitým sa ti zdravotný stav zhoršil, možeš znovu požiadat o ZTP preukaz a posúdenie zdr. stavu. Ale počítaj s tým, že ak vládzeš nastúpit do autobusu po schodoch, tak príspevok na auto nedostaneš. U nás také dávajú len vozíčkarom.
@janickacrazy to mi je jasné s tým autom
@lady511 moja mama je ztp a dostava ten kompenzacný niečo cez 18eur a brat ako diabetik 36eur,treba sa na to spytat na scocialnom odbore
@lady511 a este mozes dostat davku na prestavbu byvania ak to tvoj zdr,stav vyzaduje a aj tu kompenzaciu na auto-je to kopec vybavovaciek a casu ale da sa to dovybavovat
@lady511 teraz ma napadlo že keď máš reumatoidnú artritídu, tak tam je kompenzácia na diétne stravovanie. neviem presne lebo som na oddelení kompenzácii a prílohu o chorbách moc neovládam, nakoľko my ju neudávame v rozhodnutí.
@janickacrazy u vás sa uato dáva len u vozíčkároch? zaujímavé, ale stále hovorím že na každom úrade iný meter. lebo u nás aj detičky dostanú auto, väčšie deti a nie sú na vozíkoch, tak isto aj ľudia čo pracujú ale majú pohybové problémy.
@lalinko2010 mne už dokonca na dlaniach vytrčaju klby,,teda mam ich vysunuté,,takže deformity a to mam 23r ☹
@titkovamiriam tvoja maminka má cukrovku a brat tiež diabetik a má 36eur? Nemá brat ešte celiakiu, crohnovú chorobu? tam je vyššia dávka kompenzácie. 18,39 eur dostávajú tí čo majú cukrovku, potom je príspevok v sume 11,04 eur a tí majú problém s obličkami.
@lady511 uf, tak to treba ísť vybavovať.
kompenzačné príspevky sú -
príspevok na prepravu
príspevok osobnú asistenciu
príspevok na zvýšené výdavky
- diéta, hygiena, prevádzka osobného motorového vozidla, príspevok na starostlivosť o psa
príspevok na kúpu pomôcky
príspevok na úpravu a opravu pomôcky
príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia
príspevok na kúpu osobného motorového vozidla
príspevok na úpravu omv
príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže
príspevok na opatrovanie
čiže je ich dosť, pozriem ti ešte tú chorobu čo máš ty, na čo máš nárok.
@lady511 ideš na upsvar a na oddelenie kompenzačných príspevkov, tam si vypýtaj žiadosť a ak tam nechceš, tak ziadosť sa dá stiahnúť aj na nete. príspadne ti ju dám do IP
@lalinko2010 mamina je po porazke ,je uplne imobilna,brat je diabetik ma ,,prakticku slepotu,, a to ma 33r ☹
@lalinko2010 dakujem to bude ono,,,že na čo mam narok priamo pri mojom ochorení dakujem si zlata
@lady511 no našla som ti to - patrí do § 38 ods. 1 písmeno a - skupina II písmeno e - systémové ochorenie / systémový lupus erytematodes, Sjögrenov syndróm, reumatoidná artritída, Bechterevová choroba / s pojené s poklesom hmotnosti tela viac ako 10% od normy
@titkovamiriam aha takže maminka má príspevok na hygienu a brat má príspevok na hygienu a diétu, tak teraz mi to sedí.
@titkovamiriam brat má aj parkovací preukaz? ak nie treba vybaviť!
@lalinko2010 si zlata mame vsetko co sa dalo vybavit ja som opatrovateľka beriem opatrovateľský príspevok,po smrti otca ktorý sa o nich staral som musela nechať pracu...teda ak som chcela aby mali dôstojný život
@lalinko2010 ja práveže mám príjem hmotnosti kedže beriem seilne kortikoidne lieky ktore ma zavodnuju tak z nich priberám
@titkovamiriam - som rada že sa dalo všetko vybaviť.
verím že si sa zahlásila do zdrvaotnej poisťovne a aj do dociálnej poisťovne, nakoľko ako opatrovateľke ti štát platí dôchdkové po dobu 12 rokov.
pokiaľ sa dá vybaviť, tak treba všetko. Brat asi nemá prevádzku osobného motorového vozidla, ale je fakt že to nie každému dajú ak nemá pohybové problémy, ale ten parkovací preukaz treba vybaviť.
@lady511 ale za pokus to stojí, podľa mňa tak začni so žiadosťou na preukaz ŤZP a od toho sa odvinie ďalšie, pretože ti majú poslať aj lekárksy posudok a tam budeš mať napísané na čo máš nárok.
do ip sa mi nedá poslať príloha žiadostí.
@lalinko2010 takže začat teda v socialnej poistovni?

@lady511 ahoj, tieto kompenzačné príspevky sa vybavujú na UPSVaR na oddelení peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP.
Treba sa informovať, pri ochoreniach kĺbov záleží aký stupeň máš.
Ak chceš vedieť viac, napíš mi.