Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
Ahojte..tak aj ja cakam na mandle,teraz v pondelok idem na prijem a v utorok ma maju "robit".velmi prevelmi sa bojim,a este k tomu som zacala aj pokasliavat.teraz sa bojim uz aj toho,ze ked som sak tomu konecne dokopala,tak ma kvoli kaslu poslu domov.davam si aj sirup,nic nezabera,obavam sa,ze je to skor psychika.Boze hrozne to prezivam,neda sa mi ani spat...pomooooooc
Prosim poradte mi,ci ma budu operovat,aj ked trosku kaslem a boli ma hrdlo.idem v CA.neviem,co mam robit.dakujem krasne.
@77danka2612
Ahojky, ak je to akútne ochorenie, radšej si zavolaj do nemocnice, kým pôjdeš na príjem. Pred CA je dôležité byť bez infekcie dýchacích ciest, zvykne sa vyžadovat tak 2 týžne odstup. Veď oni Ťa už usmernia. Držím palčeky 🙂
Dakujem,aj som si myslela,ale aj tak mam pocit,ze takto sa mi brani telo,lebo sa ozaj priserne bojim.aj ked by som to uz chcela mat za sebou,asi by sa mi to skomplikovalo neskor.takze tymto len oddialim svoje utrpenie...
@77danka2612
@mammaroma
ahojte žienky, odvážne.... držím obom palce, aby ste to všetko čo najlepšie zvládli.
Neviem, ako to je, ale asi by mal byť človek bez akutného infektu, a hlavne sa vám operácia nesmie krížiť s menzesom. Ja som si ju takto musela o týždeň posunúť. Tiež som sa toho veľmi bála, ale ked som mala po tom, už bola kludnejšia..... treba veriť, že to má svoj význam, ak sa už pre to lekári, aj vy, rozhodli.
Ahojte...dakujem za rady,teraz nejdem,zrusili mi termin,mam infekciu,tak som sa musela preobjednat.takze teraz domka,antibiotika a oddych a o dva tyzdne mozem naklusat.dakujem za podporu.krasny dnik.
@77danka2612
Ahoj, tak sa pekne lieč, oddychuj a nech Ti to potom dobre dopadne 🙂
Dakujem...asi to takto malo byt...dobru nocku. 🙂
@77danka2612 skoré uzdravenie, a dali Ti už aj nový termín?
@guga79
Ahoj.dakujem.novy termin uz mam,ale az o 2tyzdne,lebo skor uz nie je nic volne.mozno to budem riesit v inom meste.uvidim.
AHOJTE zienky..pisem vam nova do tejto temy..Ide o tom, ze mna caka vyber mandli...stale opakovane zapal mandli, a cez Vianoce som dostala na obe oci zapal a uz som si povedala dost..Dnes som bola na stery a na krv na krcnom. Chcela som sa spytat hlavne to, ze si zapal mandlil opakovany ma vplyv na otehotnenie..ja som pocula od viacerych ludi ze ano..dokonca jedna znama mi povedala, ze s muzom sa dnszili roky, obaja boli zdravi a nic..a ked vybrala mandle tak ostala tehotna...Verim ze nieco na tom pravdy je...Lebo predsa je to zapal v tele..my sa snazime takmer dva roky..obaja sme zdravi...ale problem su tie moje mandle..absolutne nemozem bublinky, studenu vodu, klimu, a staci ked idem po vonku a je zima..tak mna zacnu stipat tak tupo boliet mandle..dnes som chodila po vonku lebo som isla k Dr. a uz ich citim..hned ten studeny vzduch a aj nosne dutiny...U nas vyberaju mandle pod celkovou anemnezou,tak som rada...a ako dlho sap otom maroduje???
Dakujem vam
@manucao ahoj, ak Ti veru robia problémy a máš to potvrdené aj od dr., je dobré ich dať preč. Maroduje sa minimálne 2 týždne, ale ešte další týždeň by mal byť taký fyzicky nenáročný....... a s otehotnením Ti neviem povedať, ja už mám tri deti a brali mi mandle min. rok v novembri..... 😝 Inak ako píšeš, tiež som s takými "obyčajnými" vecami mala problém, studený vzduch, vietor, voda studenšia...v momente som ich cítila, teraz je to neporovnatelne lepšie a nekašlem už, neviem, či s tým máš nejaké problémy.
@77danka2612 ahoj, a kde by Ti ich mali vyberať? V akom meste?
@guga79 Fakt, tak to si ma potesila...kaslat ani nekaslem..akurat ked ma chyti bolest mandli, tak potom mam take sucho a pride suchy drazdivy kasel....ale to sa snazim hned potlacit cajom s olejom..lebo potom ak to nepremastim ludovo povedanae tak si tak vydrazdim hlasivky ze mi odide hlas..to sa mi uz stalo viackrat...Kamaratka mi dala mast z borsuga..tak si davam aj zabaly na mande..spim s tym zabalom celu noc...Ja by som ich dala vonu..a nemoze to byt aj alergia na chlad...Ono prejdem troch vonu..a len to ze dycha mstudeny vzduch tak uz ma stipu a pri hltani uz ich citim..v lete ked pustia kolegovia klimu..to ja utekam z miestnosti
@manucao ja som bola v BA na Antolskej, a robili mi to tiež pod celkovou narkozou..... no pooperačný stav Ti nebudem opisovať, je to dosť náročné.....akurát Ti môžem len napísať, že piť som mohla myslím až tri - či štyri hodiny po operácii a jesť až na druhý deň, kašovitú nedráždivú stravu, žiadne citrusy, žiadne bublinky.....vieš čo, ale sú rôzne názory na tú stravu, mne kázali, že dva týždne len takúto kašovitú stravu, a niekde zase tvrdia, že po dvoch dňoch už môžeš kúsky....ale pri tých bolestiach....no neviem....určite Ti povedia, alebo sa opýtaj.
@guga79 jaaj tak to je..takze to ze ma mandle ¨stipu bolila ked idem po vonku a ten chlad co dycham..tak to je vlastne lebo su mandle uz ake?? v akom stave?? Dobrala som anitiobika a isla som na krcne vcera a normalne som bola vonu max. 5 min. a ja som myslela ze mi hrdlo hori...Som zvedava co ukaze ster..takze po operacne to bolli co?
@manucao no je možné, že tam máš bud nejakú baktériu, bacila alebo sú chronicky zapálené...a hlavne, ak Ti liečba atb nezabrala a stále Ta bolia...... neviem, ako dlho Ti "trvá" takýto "bojový" stav s mandlami..... 😝 No nebudem Ti klamať, nie je to sranda po operácii....... a máš aj iné ťažkosti ako hrdlo citlivé?
@guga79 mam nos upchaty...ale to ¨dlhodobo..pouzivam nasivin a od Vianoc mam zapal oci..zacalo pravym okom a potom preslo na lave..dala mi Dr. kvapky a po tyzdni som prisla na kontorlu a zapal ustupil trochu, ale bol tam..tak mi dala silnejsie kvapky s tym, ze nch mi urobia na krcnom vysetrenia aj na imunologii
@manucao ahoj, mne vyberali mandle zhruba 5-6rokov dozadu..nie je sranda mat neustale anginy, kt sposobuje tzv cytomegalovirus pri oslabenej imunite..a je zname, ze cytomegalovirus sposobuje aj potraty, nepriaznivo vplyva na tehu, pokial je imunita zla..ja som sa o tom bavila aj s lekarmi aj gyndou aj na infekcnom, kde som bola preventivne pre otehotnenim na testy a ti tiez radili, pokial som ho mala aktivny, neotehotniet..ono to bude v tele uz do konca zivota, ma ho 50% obyvatelstva a inak zavazny nie je, len treba zdravo zit..na operaciu urcite chod cim skor, moze ti to sadnut aj na srdce..stav po je dost kriticky, ale da sa zvladnut a potom uz bude len dobre..ja som sice ar rokov po odobrati dostala "hnisavu anginu" co je priznak, ze ten virus v tele je, na doktora som pozerala ako puk, ze ved mandle nemam, ale to je realita..drzim palce a urcite ti potom bude lepsie.. 🙂

@natalienka12 aj ja na Vás budem myslieť no ja v utorok idem pre termín...tak hádam to bude čoskoror...dnes ma začali akoby pichať...ak prehltam ani nie že bolia ale tak čudne ako keby mám modriny na nich...potom mi napíšte....a kde budete operovaná?