Krčné mandle a ich odstránenie u dospelých
Zdravím Vás! Zaujímalo by ma, či máte niekto skúsenosť s vyberaním mandlí až po 20.-ke napríklad. Mám už dlhšie bolesti kĺbov a lekárka zvažuje, či by nebolo vhodné odstrániť mandle, v ktorých mám zrejme zápal a z toho bolesti kĺbov... Je to veľmi bolestivé? A môžu ma pritom i uspať? Za odpovede ďakujem!
@dasa_g ahoj, to Ti verím, že sa ešte bojíš, ja som potom tých pár dní po krvácaní tiež bola taká "vystrašenejšia"...človek sa zlakne, nie je to veru sranda. Ale isto už nič také Ta nečaká.
A s jedlom je to také, rôzne..... ešte veľmi tvrdé veci nejem, všetko ešte musím zapíjať, ako keby sa mi to "zastavovalo" v krku, a nechcelo sa to pohnúť samé 😕 A si predstav, že aj menšie porcie jem teraz, nevládzem už zjesť toľko, ako pred operáciou.....pozívne nie? 😀 Kolko si zatial schudla?
@guga79 ahoj. u mna asi tak isto, ako pred par dnami. bolest nie je az taka hrozna, da sa vydrzat a ked sa nechcem trapit, glg flectoru to spravi 🙂 . dnes mam prave 8 den od druheho zakroku a stale sa bojim krvacania, lebo aj po operacii mi to zacalo krvacat po 8 dnoch. najhorsie je, ked ma zacne nieco iritovat v krku a mam potrebu to vykaslat. to samozrejme nesmiem a bojim sa, aby sa zase nieco nestalo.
to s tym prehltanim, co trapi teba nie je psychicke? ze sa len podvedome bojis nieco len tak prehltnut? neviem, ale nad tym som ani neuvazovala, ze aj take moze prist 😨
Ahojte, mne vyberali mandle 22.11. a od včera bolesti hrdla... také divné... ako keby od prechladnutia... čo si mám dať? Flector nechcem bo mi tak rozhádzal cyklus že až... ☹
@matulisa ahoj, mne zaberal iba Flector, ale ak Ti postačí niečo "slabšie", tak vyskúšaj,...klasický paralen, panadol, či ibuprofen......mňa ešte tiež občas bolieva hrdlo, začala som si dávať Bioparox....ak mi to nepomôže, pôjdem k dr. svojej..... 😒 Držím palce, nech sa Ti čoskoro uľaví.
@guga79 ahoj.ja som bola dnes na kontrole.zatial ok,este to nie je celkom zahojene,(pripomínam,ze mandle mam vybraté4.12.!)ale začínam normalne jest🙂.musim este o tyzden na kontrolu.flektor uz 4den nepijem vôbec.stale to samozrejme cítim-hlavne pocit sucha v krku,stale miestami strpnuty jazyk a zatial sa vytesujem len zo straty hmotnosti;).prehltanie boli len občas,ale tiez skoro vsetko zapijam🙂.je až neuveriteľné,ako mandle dokážu skomplikovať život.a vraj len ti výberu mandle,to je nic!!!hlavne,ze som uz skoro mesiac takmer mimo provoz!drzim palce aj ostatným spolutrpitelkam,pa🙂
no vybrat organ z tela nie je riesenie kazdy ma nejaku funkciu nie je tam pre zabavu, to ze su zapalene mandle a dalsie suvisiace tazkosti znamena, ze sa neriesi pricina, zapal je vzdy primarne virusovy a az po oslabeni imunity, kedze signaly casto ignorujeme, nasadne bakterialna infekcia. Krcne mandle a aj slepe crevo je lymfaticke tkanivo, ktore filtruje toxicke latky, podielaju sa tym aj na nizsom vyskyte rakoviny
Ja mam tiez vybrate mandle po 20-.ke, teraz mozem povedat, ze skoda, pretoze, ked ochoriem, odnesie si to ina cast tela, viem, ze pokial mi nepojde o zivot, slepak si len tak vybrat nedam
chronicky zapal, no vytery vzdy vysli nejak divne, teraz viem, ze to bolo virusove, zmenila som zivotospravu, tym padom som zdravsia,ale trvalo mi,kym som na to prisla. aj po vybrati madli som bola chora,len uz to nebola tonzilitida, kedze som mandle nemala, ale faringitida, zapalene hrdlo, potom som prehodnotila celkovo postoj k straviovaniu, zapadnej medicine a zacala sa liecit ako celok nie jednotlivo
@guga79 chronicky zapal, no vytery vzdy vysli nejak divne, teraz viem, ze to bolo virusove, zmenila som zivotospravu, tym padom som zdravsia,ale trvalo mi,kym som na to prisla. aj po vybrati madli som bola chora,len uz to nebola tonzilitida, kedze som mandle nemala, ale faringitida, zapalene hrdlo, potom som prehodnotila celkovo postoj k straviovaniu, zapadnej medicine a zacala sa liecit ako celok nie jednotlivo
vybranie mandli je najhorsia vec, co si clovek moze spravit,alebo dietatu.. maju svoju funkciu.. ako aj 7katka napisala, choroba sa len presunie inde...
Mandle suvisia s hormonalnym systemom , takze ak sa vyberu, ludia su na 90% flegmatici... oproti inym.. mne sa to potvrdilo u vsetkych, co poznam , ze im vybrali v detstve mandle...
Okrem toho, treba riesit travenie... tam je pricina zapalov mandli, hnisavych lozisk a pod.... takze zmenit stravu, jest viac zeleniny, robit si stavy a tak..... a tiež to suvisi s tym - po psych. stranke - ze clovek nevie " nieco prehltnut" , teda nieco prijat, zmierit sa s niecim , vyrovnať....
to iste plati aj u deti... nieco v sebe potlacaju, alebo sa niecim trapia, treba zistit , co vnimaju , co im " chyba", co prezivaju... preco a odstranit to.... pre niekoho co je banalne, moze byt pre ineho tragedia po citovej stranke a pod... takze 🙂
🙂
@guga79 jednej zamej synovi,ked vyberali mandle ( lebo mal problemy so srdcom) a mal 16r ... tak mu kazali vela vela pit prvy den po operacii.... ze to priserne boli, ale ze potom nad druhy a kazdy den bude na tom ovela lepsie, ako tí, co pit pre bolest nedokazu.. tak pil....tusim repik, alebo co. uz si nepamatam.ale stale cucal slamkou po glgoch...
A veru, uz druhy den mohol rozpravať a citil sa citelne lepsie ako tí ostatní, co tam boli s nim..
takze mozno dobra rada pre tych, co uz urobili tu hlupost a dali si, alebo si chcu dat, vybrať mandle...
@7katka
@katrin21
Bohužial v mojom prípade toto bola jediná a posledná šanca, ako sa zbaviť niekoľko ročných zdravotných problémov, od vysokého ASLA v krvi, cez baktérie v hrdle - na mandliach, ktoré sa už nedali antibiotikami vyliečiť, bolesti klbov, slabosť, únava, neustále pokašliavanie a koooopec iných vecí...... nevymyslela som si to sama, odporúčal mi to aj reumatolog - aj alergologička, aj ORL lekári....každý sme iný, individuálny..... treba takéto riešienie poriadne zvážiť.
A ak som dobre rozumela, teraz, ked mi vybrali mandle, stane sa zo mňa flegmatik?? 😀 😀
A samozrejme dakujem za názory...... 😅
no, kedze ti ich vybrali az teraz, tak uz moc nie, ale keby ti ich vybrali v detstve, tak skor ano.... nehovorim, zeby sa nevedeli aj rozculit, ale su ovela pokojnejsi tí ludia... naozaj... dokonca jedneho flegmosa som sa po dlhsej dobre , co som videla ako zvlada totalne stresy so stoickym pokojom na rovinu spytala, ci nahodou nema vybrane mandle... vytreštil na mna oci a povedal, ze ano, este v detstve 😀
Aj mne vyberali v 16-tich, no mať vtedy rozum ako dnes, nedala by som si ich vybrať, majú svoju funkciu a velmi podstatnú, a možno len bolo treba zistiť príčinu častých zápalov, poriadne ich preliečiť a mandle mohli zostať na svojom mieste. Moja skúsenosť, bolo mi odporučené vyberanie v lokálke, keďže som nikdy predtým (ani doteraz) nebola uspaná, tak som nechcela riskovať to že mi po uspávaní bude zle, nedajbože že by som vracala, na čerstvé rany v hrdle by to nebolo bohviečo. Operácia nič moc zážitok, boli komplikácia takže z plánovaných 45 min ma trápili skoro 2 hodiny, ale zas mám kus posunutý prah bolesti, takže sa to dalo prežiť. Po operácií klasika, ladové zábaly no a piť som nemohla celý deň nič ani čistú vodu, ani prehltať, dostala som misku a všetko vypluvať, napiť mi dali až na druhý deň po operácií, tí čo boli uspaní, tuším pili hneď v ten deň, ale zrovna tam vtedy so mnou ležala spolužiačka, a pri celkovej tie rany nejako zatavujú, no a jej nejako poškodili hlasivky, dlho sa z toho dostávala a stále má hlas tichý a taký zachripnutý.
ja len dúfam,že prípadní kandidáti na operáciu mandlí sa poradia s lekármi a rozhodnú podľa vlastného uváženia a rozumu,lebo čo všetko možné i nemožné som sa tu dočítala 😝
@jankaborka Jest sa musi(!), povlak, ktory sa denne robi na ranach treba zoskrabat, inak ta cakaju komplikacie. Treba jest aj cez bolest. Viem o tom svoje, brali mi pred 2 mesiacmi. Dodnes este nemam chutove pohariky v poriadku. Inac ma zaujal Ibalgin, ten nam v nemocnici doslova zakazali. Vraj podporuje krvacanie.
@mukiii007 Vacsina zakrokov je bolestiva, dnes sa mandle robia v uplnej anesteze. Aspon u nas v Ba. Je to krvava operacia, a dospeli zvyknu odpadnut. Ja to len podporujem. Po operacii su dost velke bolesti, ale vsetko sa da zvladnut. su ooovela horsie zakroky🙂. Hlavne sa treba uistit, ci je to nevyhnutne. mandli. Mandle su dost podstatne.

mne ich vyberali ked som mala asi 21 rokov, a bolo to dosť bolestivé. Povedali mi , že to bude taká pohodička, že to zvládnem aj bez uspania ale moc nebola, no ale dalo sa to vydržať. Najhoršie ked ti idú napichať injekcie do úst, aby ti to umrtvili. Potom ťa budú dosť bolieť krk a uši. Ako nebolo to nič príjemné ,ale mne to veľmi pomohlo, predtým som vždy pri nachladnutí prišla na pár dní o hlas, a po zákroku (to už je nejakých 10 rokov ) som už nemala žiadne problémy, takže ja neľutujem. 😉