Kto má podobné výsledky štítnej žľazy?

20. dec 2022

Ahojte,
Chcem sa opýtať, či má niekto dlhodobo zvýšené TSH (hodnoty max do 10) s tým, že hormón štítnej žľazy fT4 a aj všetko ostatné je v norme? Ja to tak mám už niekoľko rokov, bez liečby mám to TSH zvýšené, s liečbou klesne na normu. Ale nie som nejak stotožnená s tým, že by som lieky mala brať doživotne. V jednom odbornom článku som sa Dočítala, že ak je TSH do 10 a všetko ostatné je ok, tak netreba nasadzovať liečbu, stačí len sledovať (je to subklinická hypotyreoza). Moja dr ale o tom nechce ani počuť, je za doživotnú liečbu. Nemá to niekto z vás takto podobne?

e1i
20. dec 2022

Mam subklinicku hypotyreozu a lieky beriem. Deti mas? Planujes/neplanujes?

autor
20. dec 2022

@e1i áno mám dve deti, obe počaté bez liečby, ďalšie už neplánujem.
Proste ja nemám žiadne príznaky hypotyreozy a brať doživotne syntetický hormón štítnej žľazy kvoli zvýšenému tsh mi príde pritiahnuté za vlasy.

autor
20. dec 2022

@e1i ty si mala nejaké problémy okrem toho zvýšeného tsh?

nevenka
20. dec 2022

No toto znamena, ze stitna zlaza sa Ti casom vycerpa. TSH je hormon hypofyzy a ten zaregistroval, ze stitna zlaza nestiha a preto je zvysene a tym ju akoby pobada k cinnosti. Pravdepodobne mas aktivne protilatky - to je vlastne autoumunitna tyreoditida, zapal stitnej zlazy, protilatky nicia tkanivo stitnej zlazy a ta ma coraz menej aktivnych buniek na tvorbu hormonov a nestiha, TSH dlhodobo zvysene. Ale este Ti asi ako tak stiha, preto doktorka chce odlahcit stitnej robotu, aby sa nenamahala tolko, preto Ti dava synteticky hormon. Ocividne tych hormonov nemas dost, mna by zaujimalo, kolko je ta hodnota fT4, lebo ak pri spodnej hranici, to je zalostne malo, darmo, ze si v tabulke normy. Malo by sa to pohybovat v hornej tretine normy, vacsinou je to okolo 17,18...
Casom sa stitna vycerpa a na hormonoch skoncis tak ci tak. Este som v jednej skupine na FB citala o kompletnej zmene zivotospravy, o AIT protokole, ze sa znizuju zenam tie protilatky. Ale vyliecit sa z toho uplne neda.

stellarstar
20. dec 2022

Dám ti jednu radu, sadni si za PC alebo tablet jedno otvor Google a prečítaj si s ktorými orgánmi spolupracuje štítna žľaza, prečo je to dôležité,aké následky majú neliečené ochorenia štítnej žľazy atď aj keď nemáš žiadne príznaky ( buď rada ) a uvidíš a dúfam že na to prídeš sama že liečbu treba. Ja mam zníženú činnosť štítnej žľazy ca od 13 r života, odvtedy užívam mini tabletku a je tomu už vyše 30 r a nechci mať moje príznaky. Takže vyber si

autor
20. dec 2022

@nevenka protilátky aktívne nemám, proste všetko okrem toho zvýšeného tsh je ok. Aj sono žľazy. fT4 som mala teraz naposledy 17,2 vždy mam okolo tých 17-18, s liečbou alebo aj bez, už niekoľko rokov.

e1i
20. dec 2022

Nie ziadne. Iba nepravidelny menzes a priberiem asi aj len zo vzduchu ale to nemusi vobec suvisiet s tym.teraz mi priserne padaju vlasy ale som 3m po porode a 2,5m po covide tak z coho mozem len hadat

autor
20. dec 2022

@stellarstar ok ale zrejme si mala aj zníženú hodnotu hormónu štítnej žľazy fT4? Lebo ja toto mám dlhodobo v norme a načítané mám dosť, všade sa píše, že ak je iba zvýšené tsh do 10 a nič iné, tak netreba nasadzovať liečbu, stačí sledovať.

autor
20. dec 2022

@e1i tak to s tými vlasmi po pôrode je normálne že veľmi padajú, vďaka estrogénu počas tehotenstva nepadali takmer vôbec, po pôrode hladina klesá a kvôli tomu padá to čo nevypadalo počas tehotenstva 😀

stellarstar
20. dec 2022

Hodnotám som sa ako 13 r nevenovala, škoda že kartu mám na SK doma mohla by som sa do nej teraz kuknúť aké boli vtedy hodnoty
Ja som nemyslela preštudovat hodnoty ale ochorenia ŠŽ a jej následky na zdravie. Lebo keby si toho mala dosť naštudované tak by si poslúchla svoju dr 🤷‍♀️

vkatush
20. dec 2022

Aj ja mám subklinicku hypotyreozu a asi polroka beriem malú tabletku. Konečne sa mi upravili výsledky, ešte chvíľu budem brať lieky a snáď o 2 mesiace po kontrole budem môcť vysadiť. Naďalej budem chodiť na kontroly pravidelne a keby sa to vrátilo, znova tabletka, ale tak snáď už to bude okey.

Tá mini tabletka (doslova najmenšia akú som kedy videla) ma nezabije a moje zdravie mi za to stojí. A počúvam vyštudovanú doktorku a nie "internetové odborné články".

autor
20. dec 2022

@vkatush áno tiež som si myslela že budem môcť vysadiť, aj som mala teda výsledky tsh už v norme a dr mi oznámila že pokračujeme v doživotnej liečbe 🙂

autor
20. dec 2022

@vkatush na str 9 máš popísanú terapiu subkl hypotyreozy kde sa uvádza, že len samotný vzostup TSH nad 4,5 nie je dôvodom na liečbu.
https://www.mzsr.sk/Zdroje?/Sources/dokumenty/S...

risolino
20. dec 2022

mne tehotenstvo spustilo... tiež mám tak ako Ty... žiadne príznaky, sono ok, teraz na kontrole som mala hodnotu 18,4 a tiež doživotne tabletku. ideme sa sťahovať do iného mesta, tak plánujem zmeniť doktorku a až som zvedavá, čo na to povie iný doktor... mne pri kojení zvýšila dávku, a povedala, že ju zníži po odkojení... už sú to roky a nič.

autor
20. dec 2022

@risolino to máš super, že budeš mať možnosť počuť názor iného lekára.. v našom meste nie je iná Endokrinologicka a do susedných miest nechcú zobrať, keďže nie som z ich okresu, lebo majú dosť svojich pacientov. A Ľubochňa vraj už na vlastnú žiadosť pacientov neberie.

risolino
20. dec 2022

tam som chcela tiež skočiť, počas dovolenky na Liptove... každý rok sme chodili... ale covid to všetko stopol... tak som sa tam nedostala. teraz pred pár mesiacmi bol manžel kolegyne, čo mu niečo iné diagnostikovali a až tam mu pomohli

heidy222
20. dec 2022

Ahoj,som lekárka , tento krát musím potvrdiť, že informácie na internete sú správne a bohužiaľ tvoja lekárka nepozna aktuálne guidelines. Je pravda, že odborné spoločnosti odporúčaju pri TSH do 10, normálne fT3 a fT4, žiadne príznaky, že netreba liečbu. Treba každý polrok kontrolovať a ak by sa objavili príznaky tak nasadiť hormonálnu substituciu. Odporúča sa dostatočny príjem jódu, napr jodidovana soľ

danka56
20. dec 2022

Ospravedlňujem sa autorke, že sa sme tak votriem, ale prosím, viete mi povedať čo znamená zvýšený tyreoglobulin?
Dala som si spraviť odbery, na vlastné naklady. K doktorke sa dostanem až po sviatkoch. Ďakujem krásne za odpoveď

autor
20. dec 2022

@heidy222 ach jaj.. a to je moja dr cca 40tnička, žiadna “stará škola”. Myslíš že by som mohla odmietnuť liečbu a dožadovať sa iba sledovania, že ako sa to bude vyvíjať bez liečby? Bojím sa toho, že ma vyhodí z evidencie alebo čo.

heidy222
20. dec 2022

Nerobím na Slovensku. Ale vo všeobecnosti pacient má právo rozhodovať o svojom vlastnom tele. Ja osobne podám pacientovi informácie, moje odporúčanie a ak sa rozhodne inak rešpektujem to

gemerka17
23. dec 2022

TSH do 10 je fakt vysoko, to treba liečiť. U nás sú referenčné hodnoty do nejakých 4,5 až 5. Optimálne by mali byť do 1 max 2. Na liečbe v blízkosti nuly. Čiže neviem, čo si vygooglila, ale je to blud. A áno lekárka z tebou veľmi rýchlo vyrazí dvere, ak nebudeš brať tabletky.

risolino
23. dec 2022

@gemerka17 ona hodnotu TSH nepisala... Aspon ja som si nevsimla. Ja mam 1,1... Moja mi tehotenstvom druhym a najma kojenim zvysila hodnotu liekov a ze znizi ked dokojim... Uz je tomu 5 rokov a nic. Porodnik mi povedal ze dost vysoke lieky beriem. Preto som chcela ist do ustavu na preverenie. Stale mam pocit ze ked pozabudnem zobrať liek tak sa citim sviezejsie, ze stihnem toho viacej, som taka akcnejsia.uz sa mi to stalo dvakrat u lekarov s inym problemom, ze mi druhy odbornik povedal ze zbytocne ich beriem. Nemam vôbec stastie na lekarov, ked si to nevybavim cez znamych.

gemerka17
23. dec 2022

@risolino písala v úvodnom príspevku, hneď prvá veta. Tak mrkni. Existuje na FB aj skupina a tam tiež vedia dobre poradiť, o dosť lepšie ako lekár

risolino
23. dec 2022

@gemerka17 napisala tam ze len do 10, a je rozdiel ci 1, ci 5, ci 8... Tam som v skupine a preto mi to vrta v hlave, ze ci treba brat lieky, ked niekto ma horsie vysledky o nieco ako ja a neberie lieky vobec, len je sledovany a ja beriem a dost vysoke. So stitnou zlavou nie je sranda, tak nechcem sama robit pokusy preto sa tesim ze budem musiet najst nejaku druhu lekarku, a budem v soku ked mi povie nieco ine a zbytocne som pchala hormony do seba. Mne povedala ze je to dedicne, mne to tehotenstvo spustilo, nemala som ziaden problem otehotniem, hned na prvy pokus a to som mala skoro 34, a nik v nasej rodine nebol lieceny na stitnu zlazu, aspon nasi nevedia, takze cudne.

gemerka17
23. dec 2022

@risolino tak logicky keby mala do 5, tak to napise a lieky by nebrala. Keďže to je u nás v norme a tam sa lieky nedávajú. No myslím, že na Slovensku nestretnes dobrého endokrinologa, v skupine nevedia prísť na meno ani jednému. Sama musíš študovať, čo a ako. Konzultovať môžeš u viacerých. Každý ti povie niečo iné.

risolino
23. dec 2022

@gemerka17 tak podla toho by som ja tiez nemusela brat kedze mam1,1... A to beriem 75 kazde rano. Uz aj zdravotníctvo je len o biznise.

gemerka17
23. dec 2022

@risolino máš 1,1 na liekoch. Keď vysadis tak ti môže stúpnuť. S liekmi by si mala mat nižší výsledok ešte. Ale tak s lekárkou sa dohodnúť môžeš, že skúsiš vysadiť a potom sa urobí odber.

risolino
23. dec 2022

@gemerka17 presne toho sa bojím, že mi to stupne... už to beriem tak, že mám brať lieky... len neviem prečo, ale mám pocit, žeby som mala mať nižšiu hodnotu tých liekov. Preto po presťahovaní chcem skočiť ku druhej a som zvedavá, čo povie.

risolino
23. dec 2022

@gemerka17 už vyše 5 rokov som na tej istej hodnote... dokonca už aj pod 1 som mala

nikolka1986
23. dec 2022

Nezodpovedné mať deti, bez liečby na štítnu, ak si vedela že ju nemáš OK. Máš šťastie, že to nemá následky. No, tak skús niečo prírodné, mne to nerobí problém dať si jednu tabletku ráno. Ale ak sa cítiš ok, tak to prekonzultuj s lekárom, či musíš alebo nie.