icon

Kto má podobné výsledky štítnej žľazy?

20. dec 2022

Ahojte,
Chcem sa opýtať, či má niekto dlhodobo zvýšené TSH (hodnoty max do 10) s tým, že hormón štítnej žľazy fT4 a aj všetko ostatné je v norme? Ja to tak mám už niekoľko rokov, bez liečby mám to TSH zvýšené, s liečbou klesne na normu. Ale nie som nejak stotožnená s tým, že by som lieky mala brať doživotne. V jednom odbornom článku som sa Dočítala, že ak je TSH do 10 a všetko ostatné je ok, tak netreba nasadzovať liečbu, stačí len sledovať (je to subklinická hypotyreoza). Moja dr ale o tom nechce ani počuť, je za doživotnú liečbu. Nemá to niekto z vás takto podobne?

Strana
z2
karush
23. dec 2022

@gemerka17 Ona má však hormón šž v norme, tým vyšším TSH sa snaží hypofýza len podnecovať šž, aby vyrobila viac hormónu. Ak však v tbl dodáme h. možno aj vo vyššom množstve, ako by telo potrebovalo, tak štítna žľaza zistí za istú dobu, že načo sa bude namáhať, ak to niekto robí za ňu. Hovorím o situácii, kedy je fT4 (to, čo dodávame telu v tabletkách) v norme, ale TSH (h. hypofýzy) mimo normy (ako má aj autorka), preto sa názory lekárov rozchádzajú, či to treba alebo netreba liečiť.

autor
23. dec 2022

@karush presne ako píšeš, hormón šž fT4 mám vždy 17-18, či beriem lieky alebo nie. Nikdy som ho nemala znížený. Iba to TSH keď neberiem lieky mi kolíše, ale už som ho mala aj bez liečby na úrovni 3, to sa dr čudovala že fiha že ak neberiete tak super, že ponechá ma bez liečby a o pol roka kontrola. O toho pol roka som mala TSH 6 (fT4 17,2 čo vôbec nie je ani hraničná hodnota) a už znova nasadzovala.
V tehotenstvách som lieky samozrejme brala, nedovolila by som si nejakým sposobom ohroziť bábätko.
Ja sa len jednoducho neviem zmieriť s tým, že by som mala doživotne brať hormóny keď to možno ani nie je potrebné. A tiež sa bojím toho, že mi tá štítna zlenivie a pomaličky po rokoch mi bude dvíhať dávky. Chcela by som docieliť iba kontrolovanie krvi či sa to nezhoršuje, len sa bojím, že dr s tým nebude súhlasiť a povie mi nech si hľadám iného dr.

autor
23. dec 2022

@gemerka17 je to nové usmernenie ministerstva zdravotníctva SR z mája 2020, čiže ty máš s tými hodnotami este asi staré info.

gemerka17
23. dec 2022

Dôležité je aby si mala ft4 a ft3 v optime, nie v referenčných hodnotach. Ak to dosiahneš aj tsh by sa ti malo upraviť a lieky ti nebude treba.

maciatkolulu
23. dec 2022

Ja mam inú otázku. Načo potom chodíš k endo? Je ich zúfalo malo, nestíhajú, pre nechaj svoje miesto niekomu, kto sa chce liecit. Ako pacient, ktorý berie 22 rokov euthyrox a posledný rok nevedia nastaviť liečbu, ti napíšem, že naozaj nebudeš rada, keď sa ti tie príznaky ukážu v plnej sile... Potom pôjdeš hľadať Dr?

autor
23. dec 2022

@gemerka17 veď áno, ft4 aj ft3 mám fajn, pri liečbe mi klesne aj tsh na dobrú hodnotu a dr povie ok, liečba je nastavená, pokračujeme. Žiadne také že lieky mi už netreba. Preto nechápem keď niekto napíše že na endo mal dobré výsledky a dr povedala ze už nepotrebuje lieky.

autor
23. dec 2022

@maciatkolulu lebo ako 19 ročnej mi gynekologička pri odberoch zistila hraničnú hodnotu TSH (pátrali sme po tom, prečo mám nepravidelný menzes). Tak ma odoslala na endo kde sa preukázalo zvýšené TSH, všetko ostatné aj sono v norme. Dg dala primárnu hypotyreozu, aj kvôli tomu, že príznak nepravidelný ms. Menzes sa mi však ani liečbou neupravil, ten sa mi upravil samovoľne až po pôrode. Chodím tam hlavne kvôli tehotentstvám (nedávno som porodila). A ja viem že toho majú veľa, ja jediné čo by som chcela, ak by mi napr raz ročne zobrala krv že aké mám hodnoty.

gemerka17
23. dec 2022

Skus sa pridať do skupiny Na FB a tam sa opýtať aké s tým majú skúsenosti.

autor
23. dec 2022

@gemerka17 aká je to skupina prosím?

gemerka17
23. dec 2022

Skupina sa volá : Hypotyreoza / HashimotoSkCz / stitna zlaza /autoimunita
Prečítaj si príručky a preluskaj stránku. Keď zistíš ako to chodí tak kľudne tam aj polož príspevok. Dosť to tam žije, je tam veľmi veľa ľudí. Určite nebudú mať problém odpovedať. Skupina žije aj zahraničnými štúdiami a alternatívnou liečbou, čiže rád je tam viac ako dosť.

autor
23. dec 2022

@gemerka17 ďakujem

matin_ka
23. dec 2023

Vysoké hodnoty ths

Strana
z2