icon

Liečba steatózy pečene

limetka69
8. mar 2020

ahojte, skusim aj tu, mozno tu nakukne nejaky odbornik, co sa vyzna 🙂 zacala som riesit bolest pod pravym rebrom, neprijemny tlak, vacsinou po jedle, myslela som, ze zlcnik, tak som sla k dr, poslala ma na sono, urobila testy z krvi a mocu, vsetko ok, akurat mi povedali, ze mam stukovatenu pecen, ale, ze si nemam robit starosti, no ja si ich robim, kedzem ten tlak pod rebrami je jemny, ale uz pernamentny, kupila som si knihu o dietach pri ochoreni pecene, a studovala steatozu po nete, v skratke, nizkotucna dieta, ziadny alkohol, cvicit ok, budem dodrziavat, dufam, ze sa donutim hybat viac 🙂 moja otazka je... mozem vylucit tuky uplne? vie si ich moje telo brat z tej pecene, z toho vnutrobrusneho tuku a tuku co mam kade tade? mam 163 cm a 72 kg, postava jablko, schudnut potrebujem, snazim sa o to uz 4 roky, diety ako low carb, prerusovane posty, vsetko mam za sebou, a vysledok je asi len dodrbana pecen, takze idem jest, skroby, zeleninu, minimum zivocisnych veci, napadlo ma, robit si zelene smoothie, ako detox, ocista, ale neviem ci je to spravna cesta...no hlavne ma zaujima, ci musim tie tuky prijmat, alebo i ich telo vezme zo mna ked ich potrebuje 🙂 dakujem za kazdu radu

Strana
z2
kittykat22
8. mar 2020

@limetka69 ahoj, ja som tieto stavy mala, vysli mi blbo pecenove testy. Brala som silymarin mesiac, nahodila som zeleninu do stravy, a do mesiaca bolo citelne zlepsenie. Skus si pisat co jedavas a uvidis, ze su urcite jedla, ktore ta drazdia. Teraz je od toho rok, a uz sa mi to nevratilo. Inak sa mi to vracia periodicky rokmi 🙂 Mala som s tym problem ked som mala 170cm a 49 kg 😅 aj ked som mala 54kg aj 59kg 🙂 s vahou to nemusi suvisiet

limetka69
autor
8. mar 2020

@lenadka asi kvoli testom, ze su v poriadku, len na sone videli, ze je stukovatena, ale v norme, no neviem preco ma tlaci do rebier potom

limetka69
autor
8. mar 2020

@lenadka a dakujem pozriem si to

limetka69
autor
8. mar 2020

@kittykat22 dakujem 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
23121974
8. mar 2020

@stanulienkat To,že ty si sa cítila so 62 kilami ako prasa neznamená,že každá žena,ktorá má okolo 60 kíl sa tak musí cítiť a vyzerať.To je akurát v tvojej hlave...Je to priemerná a normálna váha žien a všetko záleží od typu postavy,svalovej hmoty atď.Na niekom môže byť tá istá váha ok a niekto môže vyzerať ako anorektička....Mimochodom poznala som jednu,čo sa pri výške okolo 160 cm s 38-mi kilami cítila ako prasa...

ivka185
8. mar 2020

Ja som teraz zacala uzivat pestrec mariansky na pecen, uvidim co to urobi ,ale drveny ,ze vraj je najucinnejsi.

jankarec
8. mar 2020

@stanulienkat prepac,ja mam 174 cm a 60 kg a veru som stihla.ziadne prasa.50 kg je malo aj na 163 cm!

slnieckolu
8. mar 2020

@limetka69 to diagnostik.aj môjmu manželovi...sono ukázalo stuk.pecen, taktiež ho dr.poslala aj na vyšetrenie štít.zlazy...ktora má tiež súvis s pečeňou a jej správ.fungovanim,tak má zníženú činnosť... Zmenil jedálniček, 3x do dňa pravidelne jesť (nezajedat medzitým), vylúčil pečivo (biele), umelé cukry, vyprážané, viac tekutin, cvičí -hybe sa každý den, berie drvený pestrec... Schudol už 10kg /tučný vôbec nebol/,cíti sa lepšie...na kontrolné výsledky ešte len pôjde,tak verim,že bude lepsie

yvana74
8. mar 2020

@limetka69
Zdravim, necitala som vsetko ale ano, na pecen treba obmedzit najma tuky, nie cukry. Pecenova dieta je beztukova. Poznam velmi dobre nakolko som si z dovolenky priniesla hepatitidu (A). Jedzte vela medu, vylucte tuky, zaradte pestrec mariansky (silymarin) , alebo aj vceli pel je dobry na pecen. S pecenovou dietou som schudla 10kg za 3-4mesiace. Jedla som vela.

zuzap33
9. mar 2020

@yvana74 ale pani sa nepotrebuje regenerovať po hepatitíde, tj že má veľa jest. Ale má tuk na pečeni a to môže zmiznúť, len keď obmedzí aj cukry. Má robiť to čo som písala aj ja aj manžel @slnieckolu

yvana74
9. mar 2020

@zuzap33 to je v poriadku, nevravim ze ma primarne vela jest. Len neodporucam hladovat, asi ani ziaden dietolog a gastroenterolog by neodporucal hladovat. Pecenova dieta je hlavne beztukova. Pustit sa do diety s vylucenim vsetkeho nie je rozumne.

zuzap33
9. mar 2020

@yvana74 len tuky a rýchle cukry vylúčiť. Naopak na regeneráciu pečene sa odporúčajú nizkotucne bielkoviny, jesť ryby a zeleninové prílohy. Napr poliate aj s olivovým olejom a citrónom. A žiadne pochutiny mimo hlavných jedál

yvana74
9. mar 2020

@zuzap33
To je v poriadku, nizkotucne bielkoviny su sucastou pecenovej diety. Myslim ze v pripade steatozy je na mieste drzat sa pecenovej diety.

limetka69
autor
9. mar 2020

Dakujem vsetkym velmi pekne. ❤️

lienka_89
15. apr 2020

U nás sa osvedčil sypaný čaj Pestrec mariánsky. Pomohol otcovi ktorý mal problém ako vy.
Prečítajte si viac o tomto čaji na nete. Odporúčam fakt.

ivankalaco
4. jún 2021

@limetka69 Dobrý deň, ako ste potom postupovali? Čo vám pomohlo? Ďakujem za odpoveď.

strecho
30. aug 2022

@limetka69 najhoršie pre stukovatelú pečeň(steatóza) sú cukry(najmä fruktóza -priemyselne synteticky spracovaná, nepriaznivé účinky na metabolizmus, škodí pečeni a vedie k tvorbe závislosti) a alkohol. Steatoza je stukovatela pečeň (alkoholová a nealkoholová), kde ide o poruchu metabolizmu tukov.
Tuky v rozumnej miere potrebujeme,cukry tiež ,alenie fruktózu).Laicky - rafinovaný cukor je, ako už asi všetci vieme, voľný/pridávaný cukor a nemá pre nás žiaden prínos. Či sa to niekomu páči alebo nie, nemá žiadne prospešné účinky pre náš organizmus. Sú to iba prázdne kalórie. Vyrába sa synteticky, takže nejde o prírodný cukor. Démonizácia rafinácie je blbosť pretože čo je rafinácia surového cukru? Je proces, v ktorom sa cukor ďalej prečisťuje kryštalizáciou. Počas nej sa v 3 stupňoch zbavuje znečisťujúcich látok, až získame cukor s obsahom najmenej 99,7 % sacharózy. Kryštalizáciou získame zmes kryštálov a sirupu. Z tzv. I. cukroviny sirup ide na ďalšie spracovanie a kryštály sa vysušia, vytriedia, zabalia a idú na expedíciu.Nejde o bielenie ani žiadnu tzv. škodlivú rafináciu.Dristy o škodlivosti repneho cukru vs.trstinový sú len reklama na trstinový, pretože je technologický postup rovnaký a cukor obsahuje kombináciu fruktózy a glukózy.Problémom je voľný didávaný nadbytočný cukor s prevahou najmä fruktózy.

chiccco
23. dec 2024

@limetka69 ahoj ja mám presne to iste ten tlak pod pravým rebrom a na sone mi vyšla ta steatoza pečene… ako si na tom teraz čo ti pomohlo ?

strecho
1. jan 2025

@yvana74 Takže tuk Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny nevyhnutné pre naše zdravie sú škodlivé?! Ha,ha,ha

slecna...
22. apr 2025

@strecho Omega-3 sú určite zdravé (tiež ich netreba extra veľa). Skôr tá úplne beztuková pečeňová diéta sa mi zdá zastaralá. Steatóza môže mať X ďalších príčin, jednou z nich je napríklad aj prudké schudnutie, keď začne pečeň metabolizovať telesný tuk.

Strana
z2