Mali ste niekedy pocit, že blúznite?

12. feb 2020

Ahojte. Mam otazku. Stalo sa vam uz niekedy ze ste mali z nicoho nic pocit ze vsetko je iba ako sen, alebo ze je vsetko nerealne okolo vas az sa uplne zlaknete ci ste sa nezblaznili? Moj manzel to ma v poslednej dobe dost casto. Ide o nejaku psychicku chorobu? Dakujem za kazdu skusenost.

merien259
12. feb 2020

Ahoj to bude derealizacia čiže psychika

autor
12. feb 2020

@merien259 mas s tim skusenost? Ja sa o neho uz zacinam bat ze sa pomali zblazni 😔

merien259
12. feb 2020

S týmto konkrétne nie mávam depresie a úzkosti ale co tak skočiť k psychiatrovi... Budeš vedieť na čom je

autor
12. feb 2020

@merien259 urcite pojdeme aj k psychiatrovi. Vdaka

h2
12. feb 2020

Ja keď niekedy pozerám nejakú politickú debatu v telke, tak mám pocit, že sa mi to snáď len sníva. 😁 Prepáč, nechcem zľahčovať vaše problémy, neber to v zlom, len žartujem. Bohužiaľ, poradiť neviem. ☹️

merien259
12. feb 2020

Držím palce a veľa zdravíčka prajem

sims4
13. feb 2020

To isto nie je normálne, každý má slabú chvíľku ale toto môže byť aj nebezpečné takže treba zájsť k tomu psychológovi isto

lucka.mt
13. feb 2020

depersonalizacia moze byt sucastou panickej alebo uzkostnej poruchy... ine problemy nema?

danielak84
13. feb 2020

Ahoj.Ja mam raz za cas take stavy ze sa mi zda akoby vsetko plynulo mimo mna a nebola to realita.Neviem to dobre opisat ale su to cudne pocity.

eliska13
13. feb 2020

To bude psychika nie je prepracovaný, dobre spi?určite k psychiatrovi a nech zvoľni, športuje, relaxuje, doplniť dlhodobo magnézium.

autor
13. feb 2020

@h2 v zlom to neberiem. Na zaciatku som si s toho robila srandu a vobec to nechapala ale ked sa to opakovalo viac krat tak som uz sama dostala strach.

@merien259 dakujem 😚

@lucka.mt v puberte po smrti otca trpel panickou poruchou. Takze to suvisi s tym?

@eliska13 malokedy spi dobre, v poslednej dobe je dost napäty a v strese

lucka.mt
13. feb 2020

Áno depersonalizacia je jedným z prejavov panickej poruchy

eliska13
13. feb 2020

Áno môže to s tým súvisieť.Moze to mať ako taký posttraumaticky syndróm, úzkosť, paniku všetko spolu.Urcite nech ide najprv k psychológovi ten s ním porozpráva, spraví testy a odporučí či stačia sedenia či treba aspoň lieky na ukludnenie či čo ďalej.

cirilla768
13. feb 2020

Ja ked som mala naposledy podobne pocity, bola som nevyspata, v strese a skoncila som v nemoc na psychiatrii s akutnou psychozou

kittykat22
13. feb 2020

Nie, nikdy som nemala o com pises. A teda, ze by som bola ukazkovy stastny obcan sa neda povedat. A treba psychiatra - nie psychologa. Len psychiater moze poslat napriklad na neurologiu alebo predpisat lieky.

kittykat22
13. feb 2020

@eliska13 odkial vsetci mate, ze psycholog moze predpisovat lieky? Nemoze. To moze len psychiater.

eliska13
14. feb 2020

@kittykat22 ja som nenapísala, že jej psychológ predpíše lieky viem, že psycho nie je doktor.Napisala som to zmatocne, ak uzná, že je to na lieky, tak psychiater.

kittykat22
14. feb 2020

@eliska13 psycholog je "pre zabavu". Ten riesi skor problemy typu, ze potrebujes radu od priatela. Nie je to lekar - nema medicinu. S problemami ako popisuje zakladatelka je dolezite posielat len k psychiatrovi.

cormeum
14. feb 2020

IP

jumama
15. feb 2020

Spoznaj svojho nepriatela: Najdi si na internete to co baby spomneuli- derealizacia, depersonizacia a spolu si to s manzelom precitajte. Pomoc znamena casto prave to, ze hladame informacie a pomozeme ludi nasmerovat. Sami potom nezijeme v strachu a obavach z neznameho. Stale je to v nasej spolocnosti take, ze k lekarom duse sa tazsie odhodlava a pritom je to rovnako dolezite byt fit fyzicky aj psychicky. Rieste to, kym je muz ochotny chodit po lekaroch. Ak ma nedostatok spanku, uzkost, tak moze to byt chemicka nerovnovaha v tele, v mozgu, ktora sa aj tym slabim spankom moze zhorsovat. Lekar mu moze odporucit a predpisat doplnky a lieky, aby sa doplnili tie spravne latky pre "spravny chod mozgu". Je taka popularizacna kniha o mozgu Zmente mozok, zmente zivod od D. Amena, on je neurolog, psychiater a vysvetluje v nej, ake rozne typy ludi su podla toho, ktore mozgove centrum v cinnosti prevlada a preto ma kazdy trosku iny chemicky stav v mozgu... ci viac dopaminu, ci viac serotoninu...

veriine
12. jún 2020

mozem sa opytat, ako ste dopadli? Po vysetreniach. Dakujem pekne.

laguna28
12. jún 2020

Ja som raz mala také podobné stavy, teda neviem či je to podobné alebo to isté ako má tvoj muž, aké stalo sa mi, že som sadla do auto a totálne má vyplo. Nevedela som zapnúť rádio, nevedela som ktorý pedál je spojka a ktorý plyn, pritom vodičák mám už xxx rokov. Deti sa ma niečo pýtali a ja som nechápala čo odomna chcú. Tak som šla k lekárovi. Nasledovali vyšetrenia, CT mozgu, atď. Nakoniec po psycho testoch mi doktorka povedala že som ok, len som prepracovaná. Naordinoval mi kludovy režim s tým že každý deň mám aspoň 2-3 hodinky venovať len sebe a oddychovať. Či už čítať knihu, relaxovať, ísť do záhradky, len nech som proste sama so sebou. Nemala som žiadne lieky. A všetko to našťastie prešlo. No pri troch deťoch, domácnosti, práci, manželovi, psoch, ... . Brala som si na plecia viac zodpovednosti ako bolo treba, kým mozog nepovedal dosť.

veriine
13. jún 2020

@laguna28 ano to je ono, take “vypnutie” normalne vyresetuje mozog, ze podvedome vies co je co ale nevies co vedome použiť ani sa zakotviť v čase ci priestore, ani zložit jednu vetu duchaplnu. Môže ist aj o mozgovú hmlu. A ako dlho ti to trvalo, kým to odoznelo? Lebo ja sa bojím, ci nemam depresiu.
Ja potrebujem tiez fungovať, mala som nastupovať do novej prace, a nemozem v taktom stave. Neviem si ani nakúpiť, ani navarit...
Pred 3t som mala strasne mega vypätý stres, hlavne sok a traumu som tam prežila, a asi týždeň som uz v tomto stave a neprechádza 😭 a uz neivem co robit, aj robím co mozem, nemyslím na to, prechádzky uz každý den, aj zacvičiť, ale potom sa aj presilim nevedome, ale stale to tu je...to si bola u psychológa ci psychiatra?

luccija
13. jún 2020

@veriine mozog takto vypne po veľkom strese oddychuj nepresiluj sa

laguna28
13. jún 2020

@veriine len u psychológa kvôli tým testom. Psychologicka potvrdila že to je prepracovanie, pretože keď mi dávala tie rôzne testy a mala som na vypracovanie kľud a časový priestor, tak som ti dala na výbornú. Z toho usúdila že v živote chcem robiť veľa vecí naraz a mozog je zmätený.

laguna28
13. jún 2020

@veriine a ani neviem posúdiť ako dlho to trvalo kým sa to znormalizovalo, ale prvý týždeň som si na svoj kľud dávala veľký pozor, teda nech mi dajú všetci doma pokoj. Zo dňa na deň to bolo lepšie a od tej doby sa vždy pred nejakým problémom zastavím, premýšľam aký ďalší krok urobím a či je to vôbec potrebné aby som sa tým zapodievala. Aj deti keď niečo chceli odomna, tak som prehodnotila či to nezvládnu samé a nechala som to robiť ich. Proste som selektovala čo musím a čo nie.

veriine
13. jún 2020

@luccija urcite? Ja si raz poveim, ze depresia, potom ze isto nie, ved zasa mam chut zit, a strasne vela veci chcem ist robit, ale nejde to teraz, proste mimo cas a priestor som, nieco ako vo vesmire hodena a letis...a cakas co bude. Mala som teraz fakt velky stres, asi od februara, v marci operacia, odvtedy ta korona a priatela som mala v zharanici, na vsetko sama, aj zotavovanie, a nakoniec ked uz sa rozhodol prist domov na sr, tak si chce zit svoje a nechal ma este pred verdiktom asi 2t vo velkych stresoch...az potom, po minulej strede, kedy sa tak rozhodol ma hodilo do tohto stavu.
Asi som mala aj silnu uzkost, par dni, a asi z toho to nabehlo a teda jedno s druhym...teraz mi je vsetko jedno, proste taka letargia, ani plakat ani smiat, ako taka oťapena a vo sne, ale aktivne viem, ze takto to je zle a stale chcem nieco robit...
Moze takto reagovat mozog?

veriine
13. jún 2020

@laguna28 ja vela veci riesim aj za druhych...ale ze skoro vsetko, aj seba aj inych, a ked sa nieco nepodari, chytam amok a som z toho nestastna, ze to nespravili tak

luccija
13. jún 2020

@veriine to môže byť taký posttraumaticky sok
Telo, aby sa nezbláznilo vypne mozog laicky jednoducho povedane
Ale to druhé či píšeš, že chytas amok a veci riešiš za druhých rozoberaj u psychológa aj kvôli tomu čo sa Ti teraz stalo

veriine
13. jún 2020

@luccija aj som si myslela, ze posttraumaticky sok. Ano, vo stvrtok idem k psychologovi, ten mi pomohol aj 10r dozadu, velmi, ale normalne nechapem, ako sa mi mohlo toto stat, taka pre moje pochopenie "neprirodzena" vec v podstate, tato hmla, take ako ked si v opitom stave, ci ako keby nadrgovoana proste