Mám 7 kazov

6. okt 2021

Ahojte,

do teraz som nemala žiadne zubné kazy asi 6 rokov. Ešte minulú preventívnu to bolo tiež bez kazov.Na preventívky chodím pravidelne, no teraz na poslednej mi našla dr. 7 kazov, čo ma poriadne zaskočilo.

Stretli ste sa niekto s tým? Môže byť za tým niečo vážnejšie? Cukrovkou netrpím, mám po 40.

Mohlo by niečo pomôcť, aby sa zuby tak nekazili? Sladké veľmi nejem, zuby si umývam pravidelne.

Ďakujem

pondelok01
6. okt 2021

Zubna pasta Sensodyne, taka, co ma v zlozeni zlozku NOVAMIN. Je to jedina taka volnopredajna vec, ktora ma aj za sebou studie, co potvrdzuju nejaky ucinok. Ale nie kazda Sensodyne pasta to ma, tie bieliace nie, treba studovat zlozenie. Mne na preventivke po porode nasla 12 kazov, takze viem ako sa citis.

simca06022011
6. okt 2021

a urcite ti pred rokom urobila dobre preventivku? lebo mna sprdla napr. tento rok dr, ze preco som si neprisla dat opravit kaz a so sestrickou sme ju museli presvedcit, ze o ziadnom nam nepovedala ani zapisany nebol.. proste si na figu pozrela rtgcko, a za rok sa mi to ukazalo na vonok...
Inak po porode sa mi takto pokazilo viac zubov, povrchne, uvolnili sa plomby a tak... aj palenie zahy za to mohlo.
Elmex gel som davala potom dlhodobo raz za tyzden, neveim ci pomohlo.. no ale jednoznacne, ta caka oprava kazov a uvidis ci to bude pokracovat....

miskaska
6. okt 2021

Aj ja som "nemala" veľa kazov. Až kým mi nový zubár pri preventívne nespravil RTG. A tam kopec medzizubnych a hlbokých. Čo podľa mňa pomáha? Medzizubné kefka, potom este docistit niťou. Super je si dôkladne, bez pasty, umyť zuby jednozvazkovou kefkou. Potom klasickou s pastou. A používať Elmex gél a chodiť na dentálnu hygienu.

autor
6. okt 2021

@simca06022011 mysliš, že to môže byť spôsobené aj záhou? tú mám často

autor
6. okt 2021

@pondelok01 ďakujem , vyskúšam

autor
6. okt 2021

@miskaska veď práve, predtým mi nerobili rtg, odhalilo sa to až po rtg

gemerka17
6. okt 2021

Rtg ma byt súčasťou každej preventívnej prehliadky. Ak to zubár nerobí, tak utekať od neho preč.

simca06022011
6. okt 2021

Samozrejme, pálenie záhy a pod.. kyseliny. Možu sposobovať kazenie zubov. Ale u teba, ak sa ti nerobil rtg, to bude skor tym.. tie kazy tam boli, len ich nebolo vidno.
Ked sa ti to opravi a budu sa ti kazit zuby znovu, tak treba hladat dovod.. teraz zbytocne sa trapit. Ak mas pravidelnu dentalnu hygienu, umyvas si zuby.. je malo pravdepoodbne ze sa ti takto pokazia zuby za rok... podla mna teda.

autor
6. okt 2021

@simca06022011 ďakujem

ivka21
6. okt 2021

@pondelok01 ja tak isto 10 ma skoro vystrelo. A to som si zuby počas tehotenstva a a dojčenia umyvala príkladne este aj medzizubnymi kefkami.

pondelok01
6. okt 2021

@ivka21 ja som to trochu zanedbala, mala som nevolnosti a silne palenie zahy, takze 2 minutove cistenie nebolo rozhodne kazdy den, iba take sup-sup-hotovo, nitka iba predne zuby, inak ma normalne napinalo, takze s nejakymi kazmi som bohuzial musela ratat, ale som myslela, ze odpadnem, ked som pocula to cislo. Doteraz nemam vsetky opravene, robi mi to po 1 zube, lebo viac nevydrzim, a volny termin je vzdy najskor o 3-6 mesiacov. Este to mam na dlho :(. Tak si kupijem drahy sensodyne a mam tajnu nadej, ze to pomaha.

simca06022011
6. okt 2021

@pondelok01 ano toto som mala aj ja ako tehu... a celu noc nad zachodom...

simca06022011
6. okt 2021

@ivka21 mne moja zubarka povedala, ze sa mi zuby odvapnili (?), normalne mi ustupil zub popri plombe a hned sa tam v tehu kaz urobil.. po porode sa mi jeden zub za druhym opravoval, ci uz kvoli kazu (nastastie mna nic nebolelo este) alebo sa mi uvolnili plomby a bolo treba to vymenit... no zabava 🙂))

autor
6. okt 2021

ďakujem baby za povzbudenie, myslela som si , že som riadne niečo zanedbala a iní takéto "patálie " nemajú, mne to opravuje zubárka tiež po jednom zube , ale termín mám každý týždeň, tak to ide celkom rýchlo ,len je to záber na peňaženku. Som rada , že sa na to prišlo po tom rtg, lebo ma veľmi už boleli kĺby, bolo mi zle na srdce a veľmi mi začali padať vlasy. Polovicu z nich mám už opravenú + 8-čka vytrhnutá a všetky tieto problémy ustupujú našťastie

zafir01
6. okt 2021

Ahoj. Na dentálna hyg. Chodím pravidelne každý rok. Zuby si cístim medzi zubnou aj klasickou kefkou, používam na noc ústne vody. A tiež tak. Mala som dva neurobene kazy a z roka na rok zrazu 11 kazov. Našťastie nič hlboké, naraz mi urobila 4 kazy. Teraz mi ostalo dorobiť ešte 3. Ale už nemá termín. Ze až na rok. Som v 6 mes tehu. Som sama zvedavá. O chrup sa snažím starať. Ešte som ani jednu preventívnu nevynechala, keď počujem ako niekto ide k zubárke raz za tri roky a nula kazov... Až mi je ľúto. Ja som u tej mojej aspoň 3 až 4 krát v roku

vamajka
6. okt 2021

@gemerka17 rtg sa robi raz za 2-3 roky

gemerka17
6. okt 2021

@vamajka každý rok sa musí. Žiadne raz za 2-3 roky. Vždy na preventivke. Ak chodíš raz ročne, tak raz za rok RTG. Keď chodíš raz za 3 roky, tak potom jasne ze máš 3 ročný RTG.

vamajka
6. okt 2021

@gemerka17 na preventivku chodim pravidelne 1x za rok. Mam super zubarku ktorej doverujem no rtg staci spravit raz za 2-3 roky . Raz za rok presvecovat cloveka je uplne zbytocne. Nemame ziadne problemy so zubami synovia 15 a 23 este nemaju ani 1 kaz.

gemerka17
6. okt 2021

@vamajka to je síce pekne ze máš dobre zuby, ktoré sa ti nekazia a si so svojou zubarkou spokojná. Ale takto to v praxi u dobrého zubára nevyzerá. Na každej preventívke treba urobiť nové RTG. Možno teba zubárka pozná že máš nižšiu kazivost tak ho nerobí, ale to je už tvoja vec.

vamajka
6. okt 2021

@gemerka17 no neviem nepoznam nikoho komu robi zubar raz za rok RTG

gemerka17
6. okt 2021

@vamajka ako tvoja vec. Kvalitný zubár urobi. Pri každej prevetivke sa ma urobiť. Najmä ak je vyššia kazivost alebo sa v ústach robila nejaká chirurgia, tak sa to skontroluje. Na rtg pri prevetivke treba trvať, dokáže odhaliť kopec kazov. Aby potom nemusel pacient riešiť, že hups mam 7 kazov naraz a minulý rok nič lebo nebolo RTG. Presne preto sa to RTG ma pri každej prevetivke UROBIŤ.

desore
6. okt 2021

@gemerka17 RTG kazdy rok? Zbytocne sa davat ozarovat bez priciny. Jedine, ak trpis zvysenou medzizubnou kazivostou.

gemerka17
6. okt 2021

@desore tak ono ako vidíš bez príčiny to nie je. By potom nemuselo vzniknúť 7 kazov. Zas žiarenie rtg zubov je minimálne. Raz ročne nikomu neublíži.

akinom0077
7. okt 2021

a to ste nevedela/ necitila ze mate kazy? to vam musi objavit az zubar? nehnevajte sa nic v zlom ale vzdy som vedela ked som mala kaz hoc aj maly a vzdy som isla hned ku zubarovi a skusil by ma nevziat do tyzdna menim ho🙂 ja som v tom
detailista a tak som aj urobila.
Ale co sa tyka konkretnej otazky dolezity je prijem vapnika v strave aj dedicnost a potom hygiena.. preventivky u zubara a aspon2x rocne dentalna hygiena- velmi to pomaha. Makka kefka ci uz manualna alebo sonoicka a dokladne cistenie rano- vecer , medzizubne kefky alebo nit co uprednoatnujete plus jednozvazkova kefka..

ivka21
7. okt 2021

@simca06022011 ja som ešte stihla aj otehotnieť s druhým a zlomiť nohu. Tak mne tam šlo pekne vápnika ale dávala som si taky vápnik v prášku do vody a magnezium a aj teraz keď kojím. Uvidím v januáry po prehliadke ale teraz mi nevravela nič keď som bola. Dám vedieť ak ten vápnik pomohol.

desore
7. okt 2021

@gemerka17 Autorka trpi zahou. To znamena kyseliny zo zaludka sa jej vracaju do pazeraka, evidentne aj do ust. V noci to nedokaze ovplyvnit a preto zvysena kazivost zubov. Najhorsie su kysele potraviny a energeticke napoje na zubnu sklovinu. V prvom rade vyriesit zaludocne problemy, lebo kazivost zubov bude pokracovat.

miskaska
7. okt 2021

@akinom0077 napr. ja som necitila, ze mam kazy a ani nevidela.

katulienkax
7. okt 2021

@akinom0077 Nie je to pravda ze musi citit kazy. Mna napriklad kazy skoro vobec nebolia ked su male ale zato tento rok som letela surne k zubarovi kvoli strasnej bolesti a na vine bol odhaleny krcok ale kaz tam nebol Nie len kazy bolia. A neviem kde si nabrala ze ma zubar vezme hned o tyzden, ano taky co je drahy jak slak pre bohatych pacientov ten mozno ano ale nie kazdy ma plne vrecka penazi pre sukromnikov, mna berie o mesiac, robi dobre a platim tak obstojny obnos penazi

autor
7. okt 2021

@akinom0077 nie vôbec nič som necítila, ani nevidela, nič ma nebolelo

akinom0077
8. okt 2021

@katulienkax ani mna nebolia, ani nestihnu pretoze hned ako ho pocitim objednavam sa k zubarovi. Jednoducho ako som pisala este ma neprekvapil nikdy zubar " mate kaz" o ktorom by som vopred nevedela. No mne na tom zalezi a mesiac by som necakala. a ano mam sukromneho zubara