icon

Mám strach z lietadla

patuska00
15. jan 2023

Ahojte prosím o radu niejake tabletky z strachu veľmi sa bojím že odpadnem 🙆 som Taká bojazlivo máme ísť na dovolenku a v júli ale teraz na to myslím či to zvládnem ani raz som nebola v lietadle hlavne sa bojím z rýchlosťi bojím sa že sa bude zvýšiť tlak aj pulz.

slavomira236
15. jan 2023

@patuska00 ja sa tak bojím zubára hnačky kŕče 3 dní pred no tam ísť musím na dovolenku lietadlom nemusis

liv1
15. jan 2023

@patuska00 ak je ti zle uz teraz (ved je januar 😳) tak smer psycholog a pories to s nim, a daj si u dr predpisat Neurol. Neviem neviem lieky na spanie, na kazdeho to ucinkuje inak to by som nerobila.

tiezjedna
15. jan 2023

@anonymous87 no veď ja nehovorím, aby neletela, aj keď si nemyslím, že deti si povedali, že zrovna Tunis je must see 🙂 Len mi príde ten strach neadekvátny, bojí sa už teraz aj keď majú letieť až v júli. Podľa mňa to je až moc, ale možno ju to prejde no 🙂

anonymous87
15. jan 2023

@tiezjedna a mozno ho chcie vidiet ona. Kto vie? Ale radit, ze naco si objednavala dovolenku, ked sa bojis. No neviem… to mi pride trosku odveci. Proste sa musi prekonat. My mame kamosa, co ho musia nakladat do lietadla polomrtveho 😂🙏
A uz bol kade tade. Aj v Dominkanskej… proste ak chces vidiet svet, musis …

zuzanaam
15. jan 2023

@tiezjedna ja som sa bála roky, nikdy som neletela a myslela som, že radšej ani nebudem. Bojím sa výšok, rýchlosti a tiež, že ked sa v lietadle niečo pokazí, môže to byť fatálne. Minulé leto som po 8 rokoch, čo sme nikde neboli začala hľadať dovolenku. Prvá voľba bolo Chorvátsko, chcela som ísť vlakom. Začala som najprv pozerať last minute ponuky, potom ubytovanie cez booking a tie ceny ma tak šokovali, že to prekonalo aj strach z lietania 😀. Zistila som totiž, že ceny v mojej vysnívanej destinácii sú o dosť nižšie ako tam, tak som sa "nasrdila", kúpila letenky a už nebolo cesty späť. Mala som stres aj z toho, či si poradím na letisku, išla som sama s 12 ročnou dcérou. Tá sa na let lietadlom na rozdiel odo mňa tešila. Všetko som si naštudovala na internete, povypytovala sa kolegov a známych, čo a ako a zvládli sme to bez problémov. Pred odletom som si povedala, že keď mám zomrieť, na to nepotrebujem sadať do lietadla, môže sa stať hocikde a hocikedy. Najhorší bol pre mňa štart, keď sa to lietadlo tesne pred vzlietnutím rozbehlo, myslela som, že dostanem infarkt. Tiež ma prekvapilo ako doslova "skočilo", po vystúpaní to už bolo v pohode, ako v autobuse. Počasie bolo dobré, turbulencie sme našťastie nezažili, pristáli sme hladko. Aj na ceste späť. Potom mi spolucestujúca poradila, že pri vzlietaní treba dať hlavu dole, ku kolenám, pri ceste späť som to skúsila, bolo to lepšie. Nič som pred letom nepila (alkohol), ani som nabrala žiadne lieky, mala som na zodpovednosti dieťa s PAS. Asi aj preto išiel môj strach bokom, nemohla som si to jednoducho dovoliť. Dnes som veľmi rada, že som sa prekonala a do budúcna počítam s tým, že ešte niekam poletíme. A určite sa budem báť znova, ale asi už menej, možno po prvú turbulenciu 😀, potom si to lietanie možno nadobro rozmyslím.

zuzanaam
15. jan 2023

Ešte chcem podotknúť, že hoci mám strach z výšok, v lietadle som to tak nevnímala. Ten pohľad bol natoľko "nereálny", že strach sa vôbec neaktivoval. Normálne som nad tým rozmýšľala, že nie sme evolučne prispôsobení pozerať sa z takej výšky, tak to mozog ani neberie ako skutočnosť. Výhľad bol nádherný, užívala som si to ako nejaký dokumentárny film. Držím autorke palce, nech to tiež zvládne aspoň tak ako my a želám šťastný let.

sisaka
15. jan 2023

@patuska00 v lietadle tu rýchlosť vôbec nevnímáš. Ak pôjdeš nejakým väčším lietadlom, tak to letí plynule, horšie sú tie malé, kde cítiť každé natočenie krídel, ale aj to je nič oproti napríklad ceste autobusom (z tej sa ja vždy povraciam).
Pristávanie a vzlietanie je úplne nič a to ti píše človek čo neznáša kolotoče, húsenkové dráhy a pod.
Skús sa dať do pohody a ber to ako jazdu autom, ja som bola tiež blbá a počúvala komenty kadejakych panikarov pred prvým letom, myslela som, že sa tam minimálne dovraciam a bola to uplna pohoda, vyslovene som bola nasratá, ako to ľudia opisujú, ako nejaký hororový zážitok, ktorý sa dá prežiť, len keď sa ožereš, alebo zdroguješ. Nájdi si radšej nejaké videa na YouTube kde uvidiš, že lietanie nie je žiaden horor, ako tu teraz čítať 10 stranovú debatu panikarok o tom, čo do seba musíš napchať, aby si let prežila

liv1
15. jan 2023

@anonymous87 to by som chcela viac vediet o tom kamosovi co ho “nakladaju” do lietadla 😂

tiezjedna
15. jan 2023

@zuzanaam je super, že si to takto zvládla 👍 👍 Lietanie je super, ja ho milujem, samozrejme podvedomý strach zaúraduje, hlavne odkedy sú deti, ale na to mám tie balantinky a iné dobroty 😂 Moja predletová príprava asi takto no 😂 a máš pravdu, výhľady z lietadla sú neskutočné! Už som to videla miliónkrát, a uchváti ma to vždy zas a znova, ako tento ranný Londýn

tiezjedna
15. jan 2023

@liv1 moja švagriná sa tak bojí lietať, že pred každým letom sa total zbúra. Naposledy až tak, že si nevšimla, že namiesto do Štokholmu doleteli na Cyprus (frajer jej urobil prekvapenie, ale ona to zaregistrovala až v Larnake)😂

anonymous87
15. jan 2023

@liv1 on sa strasne boji lietat. Ale brutalne. Ale jeho frajerka miluje cestovanie. Tak sa chudak vzdy polozmontuje uz na letisku, inac by nenasadol 🤷‍♀️🙈
A v lietadle ho vypne…. Ale ja mu rozumiem. Kebyze nejdeme s detmi, asi postupujem rovnako 😂😂😂

anonymous87
15. jan 2023

@sisaka jasne, ze sa to da aj bez “oblbovakov”… to je bez pochyby. Ale napr.ja mam naozaj velky strach, tak sa “oblbnem”… ale stale je viac ludi, co to dokazu uplne bez problemov. A potom sme tu my, panikari 😂😀✌️
Autorka musi vyskusat. Este neletela. Mozno si lietanie zamiluje 🙂

sisaka
15. jan 2023

@tiezjedna švagriná je negramotná?, však pri každom gate je napísané, kde lietadlo letí a taktiež to hovoria aj piloti alebo letušky už v lietadle, kde sa letí, kedy sa tam doletí, aké je tam počasie …

sisaka
15. jan 2023

@anonymous87 veď práve, neviem, ako pomôže panikarke, ktorá v živote neletela, takže sa dopredu úplne zbytočne stresuje, keď jej tu iné panikarky budú písať ich “zážitky”

tiezjedna
15. jan 2023

@sisaka som písala, že bola nalámaná😉

patuska00
autor
15. jan 2023

@gertrudaosem a nemôžem sa opýtať druhých aké rady a tabletky viem že je skoro

sisaka
15. jan 2023

@tiezjedna no krása, zrúbaná tak, že nevníma 🤦‍♀️

patuska00
autor
15. jan 2023

@slavomira236 lebo chcem ísť na dovolenku chcem si užívať ale bojím sa z lietania mám strach

anonymous87
15. jan 2023

@sisaka ale nikto jej nepise zazitky. Iba ake ma moznosti znizit strach. Ja to beriem tak: boli ma hlava? Dam si tabletku… viem trosku potlacit strach? Tak si pomozem…
Nic viac nic menej…

patuska00
autor
15. jan 2023

@liv1 viem že je ešte január ja stále myslím na to či to zvládnem alebo príde mi zle aj z toho sa bojím že budem mať pulz a tlak...

tiezjedna
15. jan 2023

@sisaka ju spolovice vždy ochromí strach a z druhej tabletky alebo chlast, občas kombo😉Pri jej panickom strachu toho moc nepotrebuje. Vždy je do pristátia fresh. Na mňa hardcore, ale keď jej to pomáha, tak jej vec😉

slavomira236
15. jan 2023

@tiezjedna jej môj milovaný Londýn takýto výhľad som zažila veľakrát a bol to aj môj prvý let

tiezjedna
15. jan 2023

@patuska00 skús si tak tri dni predom nasadiť nejaké prírodné sedatívum, Persen alebo niečo podobné. Na Neurol, Lexaurin by som sa úplne vyprdla, tie ťa môžu zbytočne moc odrovnať, alebo naopak, budú bez účinku (na mňa trebars nefungujú vôbec, skúsila som pri inej príležitosti). A fakt pomáha dať si na uvoľnenie panáka, dvoch. Viac nie, budeš tam mať deti. Za tie dve hodinky v oblakoch sa zvetíš a môžeš dovolenkovať😉

evuska135
15. jan 2023

@patuska00 ja uz po zlej skusenosti tiez som naposledy jedla tabletky na ukludnenie, ked sme vzlietli hned ma chytala panika a hlavne treba si zobrat hudbu do usi to pomaha 🙂 ale moj prvy let bol uplne v pohode

tiezjedna
15. jan 2023

@slavomira236 fotka bez filtra, pri východe slnka! Je to teraz z októbra, prekrásne to bolo 😍 Mám takých úlovkov viacero, vačšinou máme fakt šťastie na krásne výhľady. Lietame na LHR, pretože odtiaľ mávame connecting flights.

luccija
15. jan 2023

@patuska00 normálne si daj predpísať lieky na ukludnenie a jedna, dva dni pred dovolenkou si ho daj 2,3x denne.Nebudes mať tlak a tepy🙂ako má niekto fóbiu a úzkosť zo zvierat, tmy, výťahov tebe je nepríjemné letieť.Ja som letela veľa x, ale potom dlho nie a teraz sa už tiež bojím.Neznasam kolotoče, výšky, ale let som zvládla v poriadku, ale s tabletkou.Urcite si ju nedávaj až v lietadle, ale predtým.A alkohol na mňa účinkuje presne naopak rozbusi sa mi srdce

raszuz
15. jan 2023

@tiezjedna ja gin s tonicom😂😂😂, aj na palube 😂😂😂. Teraz som pokukovala po Zanzibare a muz mi hovori, co by si ty dokazovala v tom lietadle pocas 10 hodin letu, ked normalne dlzky studujes karticku prvej pomoci pocas celeho letu. Tak som mu povedala, ze vypila vsetkok gin na palube 😂😂😂😂😂😂😂

liv1
15. jan 2023

@patuska00 ved ja to chapem. Ale pochop aj ty, ze co to teraz pol roka prinesie ten strach? Ze sa ti pulz a tlak mebude dvihat az v lete, ale cely pol rok predtym. Preto ta posielam k psychologovi, pretoze tieto strachy sa daju pekne riesit. Ludia sa len boja kadecoho a pchaju lieky bez toho, ze by pre seba urobili nieco viac 🤷‍♀️

tiezjedna
15. jan 2023

@raszuz ....myslíš takto nejako?? 🙈😂 moja cesta do Ženevy nedávno 😂 Ale nebolo zo strachu a rozhodne to nie je štandard, to bola nečakaná oslava na palube 🙉😂

raszuz
15. jan 2023

@tiezjedna noooo, to by ma asi z toho lietadla po pristati vytiahli 😂😂😂😂😂