icon

Mám zlý psychický stav

5. feb 2021

Ahojte, som matka troch detí, muž chodí na týždňovky takže som s nimi sama celý týždeň, aj keď je pravda že cez víkend je to ešte horšie lebo mám na krku aj štvrté dieťa, muža. Upadam do veľkých depresii, nemám z ničoho radosť, ja nevládzem. Deti táto situácia tiež neteší, štrajkujú pri bežných činnostiach a ja sa s nimi nevládzem hádať, je mi do plaču a čakám kedy tento stav skončí, že postupne uvoľňovanie opatrení túto situáciu zlepší ale vždy keď zase nepovolia je to ešte horšie a horšie. už zvažujem odbornú pomoc ale tie deti sú iba so mnou, ja sa bojím že doma sa sama z toho nedostanem ani liekmi a že by ma hospitalizovali a neviem s kým by deti ostali, spôsobila by som im ďalší stres ale bojím sa že im ubližujem tým že s tým nič nerobim, prosím ako sa dostať z tohto problému,muž mi nepomôže, jemu som o tom povedala ale on to ignoruje, s ním to budem riešiť neskôr keď budeme mať kam odist, s tým som vyrovnaná, teraz mi ide o deti a o to že to nezvladam.

Strana
z2
autor
5. feb 2021

@janinah no toto už presne viem čo bude, cez Vianoce som bola u mamy, keď som prišla nikto sa so mnou nerozprával takže určite mi nedajú najavo že som im chybala, iba výčitky, ako som si to mohla dovolit

janinah
5. feb 2021

Tak prepáč.ale sama si ich tak vychovala..všetci si na slúžku zvykli.....chce to poriadny rozhovor s deťmi ...s mužom Asi nepohnes....ale odišla by som určite aspoň si oddýchneš a vyvetras hlavu a výčitky nech si strčia za klobúk.zacni vyčítať aj ty.vsak máš čo...
A tvoju budúcu nevestu toho najstaršieho už teraz ľutujem....môj má 15 ale mala doma a neexistuje ani niečo neurobil ak poviem

dazdovka
5. feb 2021

@deti95060810 ujde im niečo keď doberu alebo zopakujú učivo v ďalšom ročníku (znovu v tom istom)?

autor
5. feb 2021

@janinah ja viem, snažila som sa ich vychovávať úplne inak ako moja mama lebo sa mi jej výchova nepáčila ale toto tiež nebola najlepšie cesta..budúcu nevestu ľutujem aj ja, už ma to napadlo lebo syn má vzor svojho otca a ja som si vždy hovorila čo ho tá mama nič nenaučili ako sa chovať k žene a že treba pomáhať, a ja dom vlastného syna tiež nenaučila..nemám rada hádky a neviem rozkazat

janinah
5. feb 2021

Nie mala..ale maká

jumama
5. feb 2021

Spravte si pod stolom bunker, deky, obliecky, cokolvek, zakryte a dajte si dovnutra lampicku, vianocne svetielka... Ak mate viac stolov, viac bunkrov, idealne pre kazdeho jeden 🙂 A dohodnite sa, ze sa budete v tych bunkroch hrat kazdy chvilku sam, ze si tak spravite svoj kutik len a len podla seba, a potom sa mozete navstevovat, kto ma krajsi, kto ma vo vnutri lepsie keksiky, maksie vankuse, mozete si tie bunkre poziciavat. Mohlo by vas to bavit, ziskal by kazdy taky maly utulny osobny priestor, kde sa pred ostatnymi ukryje. Detom vyjadri vzdy porozumenie, ze ta situacia je nelahka, ale nerozumiem, preco nie ste kazdy den v prirode. To nic v okoli nemate, kde by ste peso prisli? Hoc aj do pola za mestom, dedinou ist pustat sarkana, alebo len tak... Ked by ste tam nestretali sa s nikym, tak nic vam nehrozi, ten virus potrebuje cloveka, z cloveka na cloveka skoci, v prirode neprezije len tak. Starsie deti by som aj same pustila von, vysvetlila pravidla, ze si nechaju ruska, pojdu len na to a to miesto, aby boli v bezpeci. Ved by si mozno aspon s kamaratmi slobodne zavolali, alebo co.

katkami123
5. feb 2021

Však ich nechaj, nech sa nerozprávajú. Chod aj znovu. Oni si zvyknú. Inak hrozne, aby sa takto chovali, ze sa ešte urazia. Možno sa na mna nahnevas, ale byt taka mäkká a skákať všetkým okolo zadku tiež nie je dobrá výchova.

jumama
5. feb 2021

U nas v prvej vlne sme dcere aj tyzden nechali ten bunker, no a co, a potom si ho po tyzdni vypytala zas. A citala si tam, alebo pozerala rozpravku na tablete. Bola nadsena, ak som jej ta supla keksik... proste clovek trochu polavi aj v tom poriadku a dopraje si aspon taku radost, a to stavanie tiez je ina cinnost ako zvycajne, vymyslanie, ake veci si tam nanosia, z coho spravia stan... ty si tam mozes len tak v tichu oddychnut, zavriet oci a driemkat, dat si sluchadla, pozicat si od deti a pocuvat nejake pesnicky. Sprav si oblubeny zoznam pesniciek, popros starsie deti, nech ti ich na youtube pohladaju a spravia zoznam na pustanie, ty im len povedz ake... hrajte sa taku hru, ze kto ma aku oblubenu piesen a pustajmim vseliake nemoznosti, nech sa zasmeju.. Ako profesor Indigo napriklad 🙂

meluela
5. feb 2021

Vyhladaj odbornu pomoc. Nie obvodneho lekara, ten ti da nejaky blby xanax na ktorom budes coskoro zavisla. Takze radsej psychiater, ten ta nastavi na antidepresiva ak to uzna za potrebne a k tomu terapie u psychologa, teraz mnohi robia online. Postrazila by ti aspon nejaka suseda tie starsie deti ze by si aspon raz do tyzdna mohla mat online terapiu? No a vela pohybu vonku, s detmi kedze inak sa asi neda. A s muzom si musis spravit poriadok, aj ked sa to zda byt tazke .. ale co - myslis odide a bude platit na 4 deti 😀 ? Nechaj mu deti na 1-2 hodky a sprav si cez vikend pravidelny program, aj keby to malo byt kolecko okolo sidliska so styrmi rozkami v taske.

tncka
5. feb 2021

No raz by mi 15rocne decko takto odpovedalo a zapamatal by si to na cely zivot! Ze moje povinnosti. Jaka by mu letelaa! Ja sa ani nedivim ze si na prasky,treba si to vychovat najprv a potom bude aj klidek,ale to uz teraz neskoro. Fuj,ale som sa nasrala

scila
5. feb 2021

Skor než pojdeš k psychiatrovi skús Magne B6 alebo iné magnézium - keď máš stresy, máš vysokú spotrebu horčíka, neuškodí ti a možno pomôže
A psychiater ti s tvojimi deťmi nepomôže - ten 15 ročný je skoro dospelý. Skús mu ako už v podstate seberovnému vysvetliť, že si na tom psychicky zle, že si vyhorená a že keď sa neznormalizujú, skončíš na psychiatrii a nech sa zamyslí, čo bude s nimi. A keď to nepôjde po dobrom tak ultimátum - keď on nezabaví mladšieho (alebo niečo iné, čo treba) , ty mu napr. neoperieš (nebude telka alebo čokolvek, čo chce).
Ako aby ti deti takto s prepáčením s*ali na hlavu? Prečítaj si nejakú motivačnú literatúru, vždy keď je lepšie počasie vyžeň deti von na prechádzku, ak sa dá na kolobežku... Nieje to lahké, aj ja som z toho všetkého často na prášky, kedže tiež patrím k tým zodpovedným, ale keď ma decká naštvú tak na nich narevem, že spravia všetko, čo mi na očiach vidia. Nemáš u nich autoritu a teraz s tebou zametajú. Najvyšší čas s tým niečo spraviť. Ja mám tri malé, ktoré sa mi tu stále doťahujú a hádajú, ale keď treba, všetkých zamestnám. Dnes robili linecké koláčiky ...

katkati
6. feb 2021

Tak 15-ročný syn si príliš dovoľuje a najhoršie na tom je, že je zlým príkladom pre mladších súrodencov. Rázne pubertiakovi vysvetliť, že keď si otec urobil z teba slúžku, neznamená, že je to v poriadku a keď je už dosť veľký na papulovanie, tak už by mal byť dosť veľký na to, aby mal povinnistí. Tvojou povinnosťou je zabezpečiť im jedlo a bývanie, tak aspoň týždeň majte doma chlieb, maslo a mlieko. Od hladu nezomrú. Nič nevar, neupratuj po ních, nech si v izbe majú bordel a hlavne im nedaj vreckové, zmeň heo na wifi. Buď si uvedomia hranice a začnú sa správať k tebe s úctou alebo budú žiť v dusnej atmosfére s nespokojnou mamou. Ale verím, že s deťmi to je niekedy ťažké, ani po dobrom, ani po zlom.

danica2711
6. feb 2021

sorry, ale čo si si vychovala, to máš. Ich správanie nezapríčinila corona, ale tvoja (vaša) výchova. Ten čas, čo s nimi teraz tráviš, by som namiesto fňukania a sebaľútosti venovala "prevýchove" detí, ale aj seba

ddd1010
6. feb 2021

Pisete prilis osobne veci a nikto Vas tu nepozna. Musite sa zdoverit niekomu blizkemu a idealne svojim detom: to sice spominate, ale neztazujete sa detom, ze je vsetko zle. Motivujte ich, ako to zlepsit, aby boli stastni. Presvedcte ich o Vasich dobrych napadoch. Ale byt zavreti v byte je tazko pre kadzeho normalneho cloveka. Treba aspon do prirody. Ja detom, ked ich chyta pubertalne spravanie (a to su drzi hodne, hoci, sme ich tak vobec nevychovali) poviem, ze maju problem a ze nech s tym neprovokuju okolie a oni sa zduju. Aspon ze sa nehadzu o zem. Ak sa snazia nadalej na svoj problem upozornovat, tak im navalim tresty (nekupim im nic sladke, zakazem playko, ...) .

Hlavne treba zachovat pokoj. Deti nas maju v prvom rade ako priklad az niekde v najhlbsom kute ako autoritu (aj to sotva). Vedia, ze ich milujeme a ze im skutocne nedokazeme ublizit... . Manzela mozte prekvapit pozitivne naladenou domacnostou a ak to pakazi, tak je velka chyba na jeho strane a chlapa zmenit: no neviem neviem: lepsie ho potom ignorovat, kym si sam neuvedomi. Deti sa tiez nechcu s rodicmi rozpravat o svojich "psychickych" problemoch. Aj tak budu presvedceni, ze ste ich nepochopili. Ved si spomente na seba, ci ste sa rodicom zdoverovali a ci Vam to pomahalo. Treba im ich vnutorny zivot nechat a riesit len to, ako sa spravaju, co zazili, co sa im snivalo, po com tuzia, ale nie ako sa citia.

Ja som si pri vycerpanosti (a to mam zo zdravotnych dovodov hodne zle) davala rano studenu sprchu: magnezium je pre ludi s vyssim tlakom, mne z neho bolo na odpadnutie. Niekto Vam to tu radi, tak treba podla seba. Nepoznam Vas.

swwan
6. feb 2021

Ak máš záujem,napis mi tu na MK spravu,poradím ti

anukha
7. feb 2021

Treba totale zmenit pristup k detom. Nie ste ich sluzka, ale mama. Manzel nepomaha cez vikend? Neoprala by som mu napr. a ano, ako tu uz pisali cez vikend by som sa zbalila aspon na par hodin si vyvetrat hlavu...
A teda ani starsiemu synovi by som neoprala, nech sa priuci. Mne raz byvaly priatel raz odpovedal, ked som ho poprosila, ci by mohol zapnut pracku 1,5 hodiny predtym, nez pridem z prace podobne ako vas syn. On mi na to odpovedal to, ze je to zenska praca....
Nerozculovala som sa a zacala som prat len svoje oblecenie. Po cca dvoch tyzdoch pred odchodom do prace behal po dome jak splaseny, ze nevie najst ciste trenky. Tak som mu s usmevom od ucha k uchu odpovedala, ze to je zenska praca 😁
Pochopil velmi rychlo, nemuselo sa to opakovat. Odvtedy nielen zapol pracku ale aj vyvesal 😅🤭☺️

A nechcu pomahat pri vareni? Ani manzel ani starsi? Rozky s maslom na par dni to tiez vyriesia.
Ak nemate uz ziadnu autoritu voci muzovi a detom, strajk je vasim riesenim.
Ak mate na to nervy, to iste s upratovanim.
A aby vas nenechal maly cvicit? Tak detinsky by som mu zobrala najoblubenejsiu hracku a dala ju na nedostupne miesto, iba na tu chvilu, aby pochopil, ze cvicenie = moja najoblubenejsia hracka. Vysvetlila by som mu to s kludom, bez kriku, a aj ked sa pravdepodobne bude hadzat o zem, snazit sa kopat, zotrvat az sa ukludni a slubi, ze necha maminku cvicit v klude. Potom, au by ho to znova chytilo, staci spravit rovnake gesto a on uz pochopi...
A s detmi treba ist urcite aj von, potrebuju cerstvy vzduch, nech sa vybehaju, budu kludnejsie. Taktiez mozno znizit prijem cukru pre nich ak su az prilis zive po nom. A samozrejme, ked si nastavite doma ZAKLADNE hranice, urcite tu padlo vela dobrych napadov ako deti zabavit ( hry cez Skype, bunkre a pod.)
A hlavne, nebudte az tak uzasne zodpovedna a na tu kavu ku kamoske si zajdite. 😉

Strana
z2