icon

Môže sa chrupavka regenerovať pri artróze?

misa_3
10. jún 2024

Ahojte. Mam 4 stupnovu artrozu v oboch kolenach,cize ziadna chrupavka.
Skolska medicina hovori, ze chrupavka sa neregeneruje, ze jedinym riesenim je vymena klbu.
V poslednej dobe som o tom viac citala a nachadzam vyskumy ktore hovoria, ze aj chrupavka sa regeneruje, avsak len za urcitych podmienok
1.strava ktora redukuje zapaly v organizme
2. Ziadna nadvaha
3. Pohyb/cvicenia
4. Doplnky vyzivy na chrupavku

Ma s tym niekto skusenosti?

simsalabim
4. sep 2024

@lailaveve su rozne typy operacii, v nasich pomienkach najactesie cheilektomia alebo artodeza, ale robia sa aj ine (hlavne v zahranici), napr. aj totalna endoproteza. Ale su to chulostivejsie klby, ako napr. bedrovy.
Inak, trvaj na odoslani k fyzioterapeutovi alebo najprv k rehabilitacnemu lekarovi. Ja som kvoli tomu musela menit ortopeda, leho ten prvy to mal tazko na haku. Mne velmi pomohli rozne typy elektroliecby, hlavne rebox, a samozrejme, denne cvicenie. Len uz som v situacii, ked si na jednu nohu neviem nic obut, tak sa to musi riesit.

macka111
4. sep 2024

@taktotedanie precitaj si , kto tu šíri zlo... precitaj, čo si písala vyššie... ty si mimo , daj sa vyšetriť, pani múdra, ktorá ma patent na to hovoriť ľuďom, čo kto za čo môže.

macka111
4. sep 2024

@taktotedanie a brutálne ma bavi, ako tu vypisujes, že ja nie som v Tvojich topánkach...za to Ty si určite v topánkach autorky tohto príspevku, keď si jej vypisovať, že si za vsetko môže sama...🤣🤣🤣 ty si proste trieda, maj sa a bud zdrava

macka111
Autor odpoveď zmazal
aurora33
4. sep 2024

@macka111 ja nevidím , že by niečo zmazala. Ináč ty tu dosť tak útočíš.

naja94
4. sep 2024

Odporúčam na youtube dať do vyhľadávača meno Petr Nácovský... tento mladý chalan je 20 mesiacov po výmene kolenneho klbu a v krátkych videách celkom slušne zmapoval obdobie po výmene kolena... predtým cca 6 či 7 operácii, ktoré nepriniesli želaný efekt...
Tiež by som bola opatrná so súdmi, ako si za to môže človek sám... je tam častokrát toľko premenných... toľko rôznych diagnóz a kombinácii diagnóz vás môže dostať do doslova zúfalej situácie, kedy máte koleno v háji, ale na endoprotezu ešte nemáte vek...
Ak človek nevie toho druhého povzbudiť, nech ho aspoň nedeptá... napokon, vôbec ničomu to nepomôže 😉

macka111
4. sep 2024

@aurora33 v pohode. Ak to autorke nevadí. Mne je to jedno. Ta pani vie, čo jej napísala. Porucam sa.

macka111
4. sep 2024

@aurora33 a to mazanie beriem späť, ten príspevok som nasla.

lailaveve
6. sep 2024

@simsalabim dakujem velmi pekne za rady..budem musiet ist k dr..len tu je to s ortopedmi a ich pristupom zalostne🙈tak uvidim ako pochodim

simsalabim
6. sep 2024

@lailaveve ja som v BA a tiez mi nepomohol prvy.

lailaveve
7. sep 2024

@simsalabim ved to nase zdravotnictvo🙈..ak sa mozem opytat kam twraz chodite k ortopedovi..ten co vam aj pomohol...ja sice nie som z BA ale zasa nie som az tak daleko..ze by som sa skusila u neho opytat ci ma nevezme

simsalabim
7. sep 2024

@lailaveve SNOP, MUDr. Sajbidor.

veronika2021
7. sep 2024

@misa_3 moja mama mala uplne vyzranu chrupavku v ramenom klbe,mala tusim 33 ked jej povedali,ze rukou hybat nebude a ak aj trocha,tak urcite nebude schopna rotacneho pohybu.Lenze….pamatam si,ako nas otec vyhanal z domu von,aby sme nepoculi krik od bolesti,ked mame nasilu tou rukou hybal a chrupavka sa zregenerovala nakoniec,v pohode mama s rukou fungovala aj dvihat hocico mohla.Takze ano,da sa zregenerovat ale chce to cvicit cvicit a cvicit, aj cez slzy ale pomaly krok po kroku.

aurora33
7. sep 2024

@veronika2021 no tak toto sú riadne dristy 😅😅😀😀

simsalabim
7. sep 2024

@veronika2021 to nemyslis vazne??? Ano, cvicenie pomaha, lebo silne svaly pomahaju vsetko drzat pokope, ale to co opisujes, mi pride ako tyranie. Tvoj otec bol kto, ze si na to trufol? lekar? fyzioterapeut?

aurora33
7. sep 2024

@simsalabim uz len slovné spojenie ,,vyzrana chrupavka” hovorí sama za seba 😅😅😀

veronika2021
7. sep 2024

@simsalabim ani jedno z toho nebol,ale v Piestanoch v reumatologickom ustave ci ako sa to vola,jej povedali,ze ak nechce aby klb uplne zatuhol,musi ho rozhybat,chodila samozrejme aj do kupelov atd,kedze sme byvali par km od Piestan.Ako to vsetko prebiehalo si presne nepamatam,ale viem,ze nas poslali na dvor ked isiel mame tu ruku natahovat-doslova ju vytahoval aby sa tvoril priestor na obnovu chrupavky.Dosla k urazu tak,ze zdvihala plynovu bombu a natrhla si tam slachy,dlho probelm neriesila,potom chodila na obstreky,ktore to zhrosili az skoncila s obrovskym mnozstvom hnisu za 5min 12 na operacnom stole.Nemohla byt uspana a nemohla uzivat atb kvoli alergii na atb .Viem ze dlho lezala a z otvorenej rany mala hadicky na odsavanie hnisu.Hovorila,ze porod je lahoda pohoda oproti bolestiam,ktore si vytrpela kvoli tomu ramenu.

veronika2021
7. sep 2024

@aurora33 ???? reakcia hovoriaca dama za seba,par prazdnych slov ,ktorymi sa dehonestujes sama

simsalabim
7. sep 2024

@veronika2021 ja si myslim, ze nevies celkom, co pises. Pohyb je prospesny, ano. Na vsetko. Aj *lahke* odtahovanie klbov od seba. Ale ty pises o uraze, nie o artroze, co je degenerativne ochorenie chrupavky. A navyse, takyto neodborny zasah moze napachat vela zleho.

liv1
7. sep 2024

@taktotedanie vies zalezi aj na doktoroch. Mna bolieva brucho na jednom mieste roky, su obdobia take a onake. A dvaja dr na gastre to v podstate ignoruju, taktiez obvodna. Ze to a tamto. Zacala som to poriadne studovat po jednej diskusii na MK, a zrazu som prisla na to, ze existuju aj ine vysetrenia ako mi doteraz robili a ze da sa dalej patrat. No zahadne to u mna nikto neriesi. Skoro vsetko si musim u dr “vydupat” uz ci je to gastro, kardiolog a podobne. Ti mnohi (nie vsetci nastastie) doktori tie problemy zlahcuju. Mama bola 3 krat na neurologii, ze sa jej trasu ruky. Dr ze qle ved netrasu, to je ok. 4. krat tam bola kvoli niecomu inemu, a ona a ze preco ste mi nepovedali ze sa vam trasu ruky? 🤦‍♀️ 🤦‍♀️A kde je vysledok? Parkinson. Na co prisli na uplne inom pracovisku, pretoze ona ju i tak neposlala na ziadne vysetrenia. Neuveritelne, za mna absolutne nepochopitelne zlyhanie doktora. Takze za mna, neexistuje povedat cloveku “mozes si za to sama ze si to dotiahla az sem”, pretoze je mnoho faktorov ktore to ovplyvni a bohuzial jednym z nich je zlyhanie ci nedbanlivost zdravotnickeho personalu.

aurora33
7. sep 2024

@veronika2021 pleties jablká a hrušky. Je absolutny rozdiel úraz a natrhnuté šľachy a rozdiel je artroza. Dve úplne rozdielne diagnózy.

veronika2021
7. sep 2024

@simsalabim ja som len reagovala na to,ci sa da chrupavka obnovit.Jasne ,ze artroza je nieco ine a v orvom rade treba riesit pricinu artrozy,zmiernovat jej symptomy.
Suhlasim,ze mohli napachat vela skody,ale tak to uz bola ich vzajomna volba.Kazdopadne je to dokaz,ze sa to da.

simsalabim
7. sep 2024

@veronika2021 dokaz, ze sa to da? Nebud smiesna…. Mal by si to patentovat, budete bohaci. Nehnevaj sa, toto nie.

aurora33
7. sep 2024

@veronika2021 ty vieš vlastne čo je to artroza? Lebo z toho, ake bludy píšeš mi príde že absolútne nevieš o čo vlastne ide.

lailaveve
7. sep 2024

@simsalabim dakujem velmi pekne🥰

veronika2021
7. sep 2024

@simsalabim viscej nenavistnych reakcii poprosim😁zareagovala som mimo ale len na to,ze sa chrupavka da obnovit.Sice od veci,ale preco ta pasivna agresia?Treba si usporiadat vnutro,lebo ak vas tu vytaca nejaka reakcia a chrlite zlc,ono to vypoveda viac o vas baby,viete o tom,ci?Ono ak ja trepnem blbost,vy mozete reagovat bud nijako alebo aj normalnejsie.Ci ste v beznom zivote take rozdrazdene na vsetko?😁Alebo ako je mojou skusenostou,naserie vas hlavne moj ksicht a farba vlasov v neskutocne dokonalom spojeni s mojou hlupostou…?

aurora33
8. sep 2024

@veronika2021 ver mi, že v tvojom prípade to je len tým, ake hlúposti si tu popisala. Pretože napisat, že len násilným naťahovanim ruky sa ti zregeneruje ,,vyžrata” chrupavka a nakoniec z toho boli len natrhnuté šľachy môže len maximálne tupý človek.
A ozaj, keď už nemáš čo napisat tak to zhodis akože na zavist? Kým si to nenapisala som ani neklikla na tvoj profil. A ver mi, nie si taká pekna ako si o sebe namyslas. Takže nie naše odpovede nie su kvôli tvojmu ksichtu, ale kvôli dristom.

simsalabim
8. sep 2024

@veronika2021 to nebola nenavistna reakcia, ale sarkasticka poznamka, ktoru som z ust vypustila v uzase. Lebo radit niekomu s artrozou, aby praktizoval natahovanie a pohyb takym stylom, ze dotycny tak reve od bolesti, ze deti musia byt vymknute z domu.... akoze, prislo mi to absurdne a zaroven desive, ze to niekto zacne praktizovat a vazne si ublizi.
Prepac, ja si naozaj nemyslim, ze tvoja mama mala artrozu a vyzratu chrupavku. Ano mala nieco stuhnute a po uraze to bolo treba rozcvicit, ale stylom, aky si popisala vyssie, to mi pride...ach, ani na to nemam slovo. Opakujem, cvicenie je prospesne, aj na samotnu artrozu, casto to nepojde bez bolesti, ale tvoj popis je sialeny.
A co sa tyka regeneracie chrupavky - medicina si s tym zatial nevie velmi rady, takze ak ste na nieco prisli, treba to dat podrobit medicinskym skuskam... pomoze to milionom ludi.

mirka2405
8. sep 2024

@misa_3 Zvykne sa ešte aplikovať Petpys.

veronika2021
8. sep 2024

@aurora33 ja som nikde nenapisala LEN tym a popisala som pripad mojej mamy!Zacalo to natrhnutou slachou/slachami a skoncilo brutalnou infekciou ktora jej vyzrala chrupavku! Tak neviem kto je tu tupy,ked nevie citat s porozumenim! Ramenom nemohla hybat a ano vyzahoval jej ruku!Neviem co je tupe na tom popisat realitu!To ti ako mam odgotit z karty priebeh jej opetacie a vsetkeho co sa dialo?Nemam to vobec za potreby,si mi dost ukradnuta a s tvojim prskanim zlce a nenavistou,ktoru v sebe nosis….