Nahota pri operácii
Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?
@johny69 a to este tvoja priatelka asi nezazila davanie klystiru 🤣 to je topka co sa tyka dostojnosti 🙈
ci to ako peknu mladu zenu poslu bosu a nahu cez celu salu nech sa pokochaju a starsiu pani s nadvahou hodia na stol aj v rolaku? 😂
@johny69
Prist peso na sal je podla mna standart pri urcitych operaciach.... urcite to tak robia ked su male operacie.
Urcite nie je spravne ze jej nedali plachtu alebo koselu.
Studenti na vizite su uplne normalny ak je to univerzitna nemocnica. Treba si vybrat inu nemocnicu ak sa da.
Poznamka doktora ze takto ma vyzerat zena je hnusne sexualne obtazovanie. Ja by som zalovala nemocnicu alebo doktora. Otras. Ked som si to precitala hned som si pomyslela ze to je vymyslena tema... ze ziadny doktor by nebol tak neprofesionalny... ale podla ostatnych komentarov verim ze to je skutocne.☹
@alchemilkazltozelena haha viem si predstavit. Ale ona ma uz zasebou aj porod a neriesi tieto tolko ako ja
@sfialka ale ano ale mali by sa spravat ako inteligentné bytosti čo chápu prečo su tam , nie že sa rehotaju , poštuchuju a šklebia , to kde sme , potom ked su mudr tak sa aj tak spravaju ako posledne h.d.a
lenže to je chyba aj školiaceho mudr že si to ma zrovnat alebo vyhodit a zapisat absenciu a nech si to potom vysvetluje
No ja som vzdy mala tu koselu nemocnicnu cez seba a nikto nic nekomentoval. Tam ma prelozili na stol, prekryli plachtou a dalej uz iba nieco konzultoval so mnou anesteziolog. Prebrala som sa zakryta plachtou a mala som tu koselu cez seba. A odviezli na izbu. A to som mala 3 rozne operacie. V inej nemocke vzdy. Cize dostojnost mi nechybala. Bolo to v poho
@andreatytler ona neni az taka urazliva aby to riesila. A navyse bola uz zdrogovana a totalne nervozna co sa bude diat. A mna to tiez az tak netrapi len mi to prislo strasne divne ze vecsina ludi co sa stazovali na nahe prechadzky po sale boli mlade zeny
Ja som teda operáciu nemala, len som tri krát rodila.. kým som čakala na poslednú dobu pôrodnú, mala som iba nočnu košeľu, ktorú mi vyhrnuli pri samotnom pôrode vždy až nad prsia, vtedy mi to bolo dosť jedno.. na šestonedelí vizita naozaj prebieha trocha nedôstojné, ale po pôrodoch mi to bolo jedno, bol to taký zvláštny stav vždy.. na šestonedelí žena nejako zrazu stratí zábrany ktoré dovtedy v sebe mala a zrazu som dokázala využiť aj toaletu ktorej sa nedali zavrieť dvere, alebo osprchovať sa v sprche kde nie je záves a dvere sa nedajú zamknúť a kedykoľvek tam vtrhne upratovačka...realita sk nemocnic..
Pamätám si len na jeden zážitok čo ma šokoval.. pri druhej dcére som prenášala a tak ma hospitalizovali.. keď som prišla do nemocnice, poslali ma do nejakej šatne kde som si mala prezliecť veci a ostať v pyžame čo som si doniesla a kabát a podobne som tam mala nechať, dali mi číslo.. šatňa bola dole na prízemí pri urgentnom prijme.. zobrala som si koselu a tepláky, takže som sa dotoho prezliekla.. keď som išla odniesť to čo som mala pani ktorá mi mala vydať lístok o uložení veci tak na mňa začala doslova zjapat prečo mám aj spodok, že ja mám byť pod košeľou len nahá aby som si sadla na kozu.. podotýkam, že som tak podla nej mala prejsť celú nemocnicu, mala som tak nastúpiť do výťahu a vyviesť sa na 10poschodie.. tak ma to vytočilo, že som sa s ňou dosť pohádala.. možno sa pani satniarka cítila byť doktorkou, ale v tom stave a strese (navyše som bola rozcitena lebo som sa prvý krát lúčila s prvým synom) sa ma to neskutočne dotklo.. mimochodom nejaku gynekologickú prehliadku po ubytovaní na izbe som mala asi po 3hodinach a čuduj sa svete som si tie tepláky a nohavičky dokázala vyzliecť.. 😂
Sa fakt čudujem, že tému o intimite riešite s mužom a ešte teraz registrovaným.
@johny69 tak ja som tieto veci brala hrozne tazko ,kym som nemala 1 porod a 5 medikov plus doktor a plus porodna s cim som v kontrakciach zevraj suhlasila...ale nakonec konkretne pri porode mi bolo uplne u rici ci je tam aj 20 dalsich ludi😄😬😬😬s vizitami uz horsie ...tk uz mi boko neprijemne ,ale bolo to 2 krat pri studentoch a povedala som si ,ze sa jednoducho musia naucit aj prakticky
@johny69 tak najprv bola len v naladicke, potom zrazu zdrogovaná - ja to vidím tak, že tá prechádzka cez operačnú sálu v stave nahoty bola halucinácia po tých oblbovákoch. Lebo nech je naše zdravotníctvo v akomkoľvek stave, tak toto sa naozaj nedeje už len kvôli tomu, čo som písala vyššie.
Ano, za mladi som to velmi zle znasala aj ja. Vadila mi rutina az lahostajnost zdravotneho personalu k intimite a dostojnosti pacientov. Viem, ze niektori lekari si z casu na cas neodpustia ani komentar. Povieme si, ved su ludia, ale myslim si, ze empatia je zakladom aspon v tom, nevystavovat zbytocne pacienta v neprijemnej situacii zrakom cudzich, sanitarom a pod. Len tak, ako casom otrnu zdravotnici po roznych zivotnych zazitkoch (porody, operacie a pod.) ciastocne otrne aj pacient. A opat ma napada, ze najdolezitejsia je zlata stredna cesta, vzdy a vo vsetkom a z obidvoch stran. Moje heslo je "MYSLITE SRDCOM".
Bože môj neverím ani tomu, že by išla úplne nahá. Pri krátkych gyn. operáciach sa dopredu ani oblbovaky nedávaju ale ok. A neviem si predstaviť nemocnicu kde by sa mala promenádovať nahá. Mala som 4 operácie a nikde som sa nahá nepromenadovala a to som bola na prvej operacii v 19 a na poslednej v 25 a postava ok keďže som cvičila donedávna (keď už autor hovorí o mladých s postavou) dali mi normálne košelu. V súkromných som mohla mať svoju košelu alebo by mi poskytli ich. Nikto ma nevyzliekal a ani som nebola celá nahá (a načo aj pri gynekologyckej operácii, vyliezla som na kozu košelu som vytiahla na brucho, priviazali mi nohy a ruky dali na mna plachtu a kym som nezaspala ju zo nňa nedali) a to je taka kravina, že uvidí tvorenie zrazeniny, že to len autor môže vymyslieť. 🤦🏽♀️
Vždy som sa prebrala v košeli pod paplónom a na izbe. Nikto nikde nahý nebehá.
@johny69 Po pôrode sme boli 4 na izbe a každý deň vizitka do študentmi a pozerali medzi nohy s otázkou pani inžinierka ako sa dnes máme.Mám na to skôr vtipne spomienky.Aj napriek tomu,že som hanbliva mi to nevadilo.Kuklu sa rýchlo a boli diskretny.Študenti až hanblivi.Mali sme z toho zábavu na izbe.Vlastné mi to pomohlo prestať sa hanbiť.Študenti sa tiež musia dakde učiť.
@sissy27 nie nebola to halucinacia. jej ta naladovka co davali zabrala ako keby ze bola pripita. ale neviem to posudit nikdy som to nemal. A ver tomu ze sa to presne tak stalo. Tiez som bol ztoho prekvapeny
@viestta dobre chapem ja som tu nechcel nejake vasne rozputavat. Ona to vobec neriesi to len ja som bol zvedavy
@roja01 hej mas pravdu len ja som nechcel ani tak riesit ten komentar. Ja som tiez chlap a je mi jasne ze chlap si proste obzrie peknu nahu zenu aj keby ho malo v krku seknut 😂
@johny69 riesis strasnu kravinu. X krat som bola v nemocnici,cela blava a pol stredneho slovenska ma za tie roky videla nahu a co akoze mam robit? Jasne ze ma ako tak v ramci moznosti zakryli plachtou, co to trcalo,ale bola som rada ze som sa vytrepala na ten uzky operacny stol a nestrepala sa odtial 🤣🙈 a kedze som tam nebola zo srandy,skor ma zaujimalo co idu robit a ako to dopadne ako to ze nejaky Ferko bude vidiet moje hole kozy.
ja nechcem nejako hanit alebo urazat nase zdravotnictvo len mi prislo fakt divne co mi vypravala. Ze po tych sedativach ci co to je ti povedia v predsale nejakom aby si sa postavil nahy a odkracal na operacny stol. Co ked spadnes a ublizis si tam? Ale potom som sa docital prekvapene ze sa viacej ludi stazovalo na to
Ja som bol tiež na operačke a celý arzenál sestričiek mi ho videli a nemám s tým problém. Taká nie veľmi pekná staršia sestrička mi na izbe išla pichnuť do brucha fraxiparine, strhla zo mňa tu plachtu a vyletelo z nej: "Tak to je riadna chlapina" :D No a mal som sa na to uraziť alebo to zobrať ako kompliment? Ešte sme posrandovali. Takže neviem čo sa tvoja žena pohoršuje keď jej niekto pochválil zadok.

@johny69
Zase nie všetky ženy sú na zomretie po pôrode, že im na intimite nezáleží. Pri druhom dieťati som na druhý deň behala kade tade, takže keby ze môžem si vybrať - tak si zvolím vizitu v súkromí. Na výber ale nič také nebolo, a nadštandardné izby boli obsadené. V štátnych nemocniciach si človek nenavybera veľmi.
@lellla To je strašné. 😑