Nepríjemná sestrička
Chcem sa opytat. Je divne, ze obcas s dcerou zajdem k doktorovi ako jej podpora, alebo odvoz, pricom, samzrejme, cakam na chodbe alebo v aute? Vy takto nezvyknete? Zaskocilo ma spravanie sestricky, ktorej to vadi, ze som zavolala o vysledky 25 rocnej.
@zalka to snad nie, ty nechapes.
udaje sa daju zneuzit vsade, ale ztalezi od toho, kto ich zneuzije. zneuzit ich moze ten, co s nimi pracuje,a lebo ten, tko ich dostane k dispozicii, ak ten, kto s nimi pracuje, si robi svoju pracu ako ma a dodrzuje zakon, tak sa nestane ani jedno z toho, teda aspon nie s pomocou dotycneho zamestnanca.
ty to dobre pleties.
ty sa ma pytas, ci ja neposkytnem udaje na urodoch. toto je predsa nejaky "vztah" medzi mnou ( ako zakaznikom, poistencom, zamestnancom... ) a uradom ( ci neicom podobnym). cize akoby medzi 2 "osobami". ja pisem o zneuziti 3 osobou, ktorej jedna z tych dvoch osob tieto informacie poskytne, hoci by nemala. uz to tu bolo spomenute. u dr. sa to vola lekarske tajomstvo. na to je zakon.
cize rovnaka situacia moze nastat aj na uradoch.
vztah 2 osob - lekar+ pacient, 3 osoba, napr, mama dospeleho pacienta
urady, tam su 2 osoby klient+ uradnik, 3 osoba, opat napr, mama dospeleho klienta
@zalka zase si vedla, ja pisem ako to ma fungovat oficialne, ja som ani slovo nepisala o mojej rodine. a ked si popozeras MK, tak najdes tu aj zle vztahy medzi matkami a dcerami. nie vsetci maju to stastie. a dr. v ambulancii rodinne pomery poznat nemusi.
neviem co stale riesis, poskytnutie informacii 3 odsobe je nezakonne a ak to dr. robi,t ak riskuje. to nie je moj vymysel, na to su zakony.
To chceš s dcérou ísť aj dnu k doktorke? Tuším do 18 si zákonný zástupca (opravte ma ak sa mýlim, deti nemám) potom by Ti to nemala ani povedať aké má výsledky keďže ke dospelá. So mnou mama ide akurát na pohotovosť ak ma bolí zub keby ma tam šlahľo o zem keď mi ťahá zub ale inak všade sama a ešte viem že kolegyňa s dcérou dospelou chodí k dr ale kvôli vyšetreniam keďže jej dcére z ničoho nič začalo bušiť srdce a aj zle jej bolo tak aby neodpadla
@aaao to je milé 😀😀😀
@majamat načo to riešime? Otázka znela úplne ináč zadávateľky. To že sa nezhodneme v názore ja beriem. Zadávateľka zlý vzťah nemá s dcérou, Točíme sa dokola.
Ak by som zlý vzťah mala, tak narobím u dr. vietor, logické. Ak tie vzťahy sú normálne, ja fakt problém nevidím, že ide rodič s dospelým dieťaťom k lekárovi, alebo opačne. Ako ja fakt nechcem vyťahovať nejaké exxtrémne prípady čo sa stať môže.
Dávnejšia debata s exkolegom napr. havaroval na motorke trošku sa dochrámal, ruka v sadre, bol slobodný býval u rodičov. A sťažoval sa ako ho tá ruka obmedzuje tak som ho povzbudila, že nech si predstaví že by tie ruky mal obe v sadre, a mamka by mu v 23r musela prdel utierať. Hned sa prestal sťažovať . Ale to len na odlahčenie. Lebo naozaj sa točíme dokola 🙂 pekný večer ešte raz.
@simca06022011 toto poznám z opačnej strany. Máme s otcom rovnakú zubárku, a bola som objednaná len nejako som na to zabudla a neprišla som. Otec šiel tuším ho bolel zub a sestrička mu hovorí že kedy prídem? Otec jej hovorí že ja nie som dieťa som dospelý človek je to moja vec. :D
@zalka no, ani neviem co napisat. ano tocime sa dokola.
a teda ja pisem k teme. podavam vysvetlenie, preco sestricka odmietla dat vysledky, len ty to stale obracas na vztahy.
ked podla zakona dr info poskytovat nemoze, tak nemoze. neviem ako jasnejsie by som to uz mala napisat.
to ze niekto porusi zakon, tym sa tento zakon nezrusi. stale tu je a stale sa to nemoze.
to ze ma niekto dobry vztah s rodinou, ani tym sa zakon nezrusi, stale tu je a stale sa ma dodrzat.
je uplne jedno, ako to mate vy, ze mate dobre vztahy. je jedno, ze u vas dr. info poskytne, ale ten zakon tu stale je a vas dr ho u vas porusil.
to ani neznamena, ze to bude porusovat kazdy dr. ze sa tym ucinnost zakona meni. zakon tu stale je a mal by sa dodrzat.
To vážne vadilo sestre? Preboha, čo je na tom? Ozaj je divna.
@ankare raz som zazila, ze dr volali novinari, aby zitili nejake info o jeho pacientovi. preto sa info nemaju podavat hocikomu, okrem pacienta, nehovoriac o tom, ez by sa ani nemali podavat cez telefon, lebo dr si envie overit, kto je pri telefone,a j ked teraz je to komplikovanejsie, lebo osobne sa neda.
@zalka ja by som chcela vediet, co by si robila, byt zdravotnikom a neikto by ta zazaloval a isla by si sediet. vsak co, pacientovi nic nehrozi, a zdravotnik nech si to odsedi. takto si to predstavujes? ty si uvedomujes, ze toto ide na zodpovednost zdravotnika a nei pacienta? tak predsa neurobi nieco, co by ho mohlo ohrozit, len preto, ze si to pacient nevie vyriesit sam.
a ako som pisala, info poskytuje lekar, nie sestra.
@majamat prosím ... už dva krát som ti písala pekný večer ...
ja už asi dve- tri hodiny nemám záujem písať v tejto téme ... chcela som byť slušná, rozlúčiť sa a ty stále svoje ...
ale áno máš pravdu ... samozrejme ....
už v zivote nevezmem rodinného príslušníka k lekárovi, ani ked bude blúzniť v horúčke ( ved lekár mu dá lieky, aj s užívaním poučí ho, aj mu zabezpečí kompletnú starostlivosť, aj sanitku... a až sa preberie doma z poblúznenia tak bude kukať čo sa stalo a prečo má plnú tašku liekov ) , ani ked bude mať zlomenú ruku nohu a v bolestiach bude silno uvažovať aby si zapamätal čo má kedy brať, alebo zvážil riziká pri operácii ...aby lekár náhodou čosi nepovedal , čím by sa dostal do nepríjemností, lebo ja ho udám ....
spokojná? ...
môže byť? ... už som ironická, ale slušná som bola dosť dlho tak ešte raz prajem ti pekný večer.
A ak si zdravotník tak si asi milá ako tá sestrička čo vypoklonkovala zadávateľku. 🙂
Howg dohovorila som.
A dcére to nie je trápne? 😏
@simca06022011 Ak by zeny odpovedali ze ako to maju oni, to by bolo v poriadku, ale vela z nich ju sudi a vysmievaju sa jej. A presne to iste urobila aj ta sestricka. Namiesto toho aby jej odmietla podat informacie, tak mala ironicke poznamky.
Ja som bola s dcerou na tehotenskej poradni , bolo jej zle a kusok sme sa báli. Jej partner volno mat nemohol, ja v pohode. Sestricka bola mila, usmievala sa. Cakala som v čakárni. Tiež som raz volala obom dospelim deckam o výsledky, ale to sme boli vsetci traja naraz u dr, tak mi v pohode povedali. A ked jej bolo zle, je uplne normalne, ze si volala ty.
@zalka :D a co ked si mi napisala pekny vecer? to mam splnit rozkaz? ak nechces pisat, tak nepis pekny vecer,a le prestan pisat. ja sa rozhodnem sama, ci napisem, alebo nie a ty mi to nemusis diktovat.
a zase si mi aj nieco konretne k tej teme napisala,a le nechces pisat. fakt nechces?
ty uplne nechapes podstatu kazdej jednej veci, co som napisala. a zas si to prekrutila. ja som jasne napisala, ze nei ej problem s tym, ze doprovod moze ist, ved robi dotycnemu spolocnost. ak pacient nevladze, nech mu kludne pomoze do ambulancie. ak je pacient v ambulancii a zela si to, aj pacient,a j roidnny prislusnik, aj lekar su pritomni a moze mu informacie podat, ale nemoze ich podat rodinnemu prislusnikovi cez telefon. tak co to zas pises o doprovode.
chapes? podat info len dospelemu pacientov cez telefon, nie rodine. ak pacient potvrdi - co moze len osobne v ambulancii, tak dr info moze podat osobne pribuznemu info. ale musi mu to sam pacient potvrdit - osobne. cize z doprovodom nie je problem a to som ani nikde nepisala, tak si tu nevymyslaj a neodbocuj.
a zdravotnik som, preto viem lepsie, cos i zdravotnik moze a nemoze dovolit a ake rizika hrozia, co ty absolutne neakceprujes. preto este nie som zly zdravotnik a ani ta sestricka. to len ty to posudzujes negativne aj napriek tomu, ze sestricka chybu vobec neurobila, co sa tyka obsahu. jedinu chybu mohla urobit v tom, ze mala neprijemny ton hlasu, ze to mohla povedat milsie, ale obsah by sa nezmenil a stale by tie vysledky poskytnut nemohla.
Podľa mňa je to divné volať starej capine o výsledky. Nepoviem keby je sestrička tvoja kamoška a ste tak dohodnuté aj s dcérou alebo dcéra sa tam nevie dovolať a v práci sa jej nedá každú chvíľu skúšať. V jej veku je asi väčšina dospelých už za seba plne zodpovednych a osamostatnenych aspoň psychicky. Podľa mňa by ti oficiálne ani sestrička nemala o jej výsledkoch hovoriť pokiaľ je dcéra spôsobila a nedala súhlas na to písomný.
Tak ja neviem, podla toho aký má kto s matkou vzťah a o co sa jedna. Mne veľa vyšetrení vybavovala mama v ich nemocnici, nie bežných, ale potrebných a nemala som sa s ňou chuť hádam ci áno či nie, keď sa o mňa bala a ja som vlastne bola rada že ma objednala, odprevadila kam trebalo keďže vedela kde sa co nachádza. Taktiež mi po nej potom aj výsledky poslali...na druhej strane toto som riešila s nou takže v poriadku, ale napríklad keď som mala 19 rokov a bola som u gyn. výsledky automaticky volali mame a to ma teda riadne vytočilo. Takze ja mam teda s mamou vzťah ako najlepšia kamoška, chodím k lekárom sama, ochvilku pomaly aj rodím, ale teda sú situácie keď aj ona niečo vybavuje a vôbec sa necítim trápne, skôr ju beriem ako podporu a vlastne je to moja mama...na druhej strane, ale chápem sestričku aj nechcela podať výsledky a úplne to kvitujem. Nemá vedieť niekoho výsledky hocikto. Mne vždy sestrička volala ci môže mame podať výsledky a až po mojom potvrdení jej ich dala.
Deti treba učiť k samostatnosti, takže od 18 môže volať ona sama.
Po pravde keď som mala 19 rokov som odišla od rodičov, postavila som na vlastné nohy. A nič lepšie som nemohla spraviť, ak dieťa nie je mentálne postihnute nevidím dôvod 25 ročnej volať za výsledky.
Zazila som na vlastnej koži... ked som mala 22 bola som nahle operovana na obrosky nador na vajecniku, pri operacii som mala hranicne vysledky riesilo sa ze ak pridu z BA tie hlavne zle ide vsetko zenske von a onko... Nikdy nezabudnem na tu chvilu ked pan VELKOMOZNY prednosta vstupil do izby s mojimi vysledkami v rukach a mojich rodicov vyhnal na zdvere!!!!!!! Ja som myslela ze z koze vyskocim!!! Moji zniceny beznadejne stojaci rodicia za polootvorenymi dveremi stali a pocuvali co povie.. neviete si predstavit ako vleteli dnu a mamka skocila na sestricku lebo bolo vsetko v poriadku!!!! Vzdy sme rodicmi svojich deti ci maju 5 ci 50, takze mne moze hovorit kto chce co chce, ak to bude nutne co verim ze nie, mam na to pravo.. Chapem ta chces si byt ista a nechapem ti le posmesky tu...🤷♀️
Nemala si tu uz vcera takuto temu?
Ty pises dve veci. Dceru kludne odprevad k lekarovi (samozrejme nie dovnutra), ked jej samej to nevadi. To je v poriadku.
Ale volat pre vysledky 25rocnej babe? Ja sa nedivim, ze to sestricke vadi, ja na jej mieste by som ti tie vysledky ani nedala. Ved uz je dospela, to je aj nezakonne toto.
Vieš setrička ti po pravde tie výsledky nemá čo hovoriť. No to, že ju ideš odprevadiť k lekárovi, ako veď to môžeš, len proste volať na výsledky by mala zvládnuť sama
do 18r...sestricka by ti nemala poskytovat zdr. udaje dcery, hoc si jej mama. tvoja dcera by sa na to mohla stazovat a uspela by.

@majamat a ty nechapeš ten rozdiel? ... aj údaje čo necháš v robote aj údaje čo necháš na úradoch sa dajú zneužiť .. teraz nikde nič nedáš lebo sa dá zneužiť .. ako prosím ťa nerieš to ... pekný večer prajem ...