icon

Očkovanie proti vírusu HPV

lenteraz111
14. nov 2019

Ženy, maminy, dávate svoje dcérky očkovať proti hpv? Zvažujete? Sestra sa nevie rozhodnúť.

sisi2212
14. nov 2019

Ďalšia vec, ze treba asi brat zreteľ na to, ze pred 20 rokmi nebol virus hpv až tak častý ako teraz.... Dnes ho ma kazda druha zena a na onkologii bola vela mladych zien ako ja, v mojom veku, okolo 25 rokov, ktore mali problemy s tym, ze mali pozitivne hpv, ktore im sposobili rakovinove zmeny, pripadne priamo rakovinu a museli im kvoli tomu operovat krcok, brat maternice a podobne.... Cize preto, v sucasnej dobe som za vakcinu.... Nakolko, dnes sa tymto vírusom nakazi kazda druha zena a ani o tom nevie, vacsinou sa to dozvie, az ked ma problem ako ja....

ivanaa346
14. nov 2019

@sisi2212 Ja vam verim a vasu situaciu chapem ale ja som nepisala ze sa clovek nema ockovat ,napisala som len mpj pohlad na tuto temu a moj nazor .Ako som uz predtym napisala neodsudzujem nikoho ani nic podobne len tvrdim ze nikto vam na 100 percent nezaruci ze ockovanie bude bez rizika.

anjelicek26
14. nov 2019

Toto je obchod zo strachom, ze nebudes si vycitat, ked dostane tvoja dcera rakovinu? Uprimne toto je vakcina, ktora - ma sice uplne zriedkave - ale potom takmer fatalne nasledky na centralny nervovy system, na youtube je tych pripadov pre mna dostatocne mnozstvo. Ano je to raritne, ale mozne a neviem si to ani predstavit. To nie je - opuch, teplota, vysyp. To je kompletne zlyhanie tela. Nie, zaockovat ju na to nedam. Nie dnes, nie teraz dostupnymi vakcinami. Nie je preukazane, ako dlho ma to ockovanie ucinnost, nie su dlhodobe studie, kolko krat za zivot sa bude preockovavat? Odber na protilatky nikto neberie, ako vieme, ze sa tvoria? Ake percento populacie zaockovanej si protilatky nevytvori? Otazok mam prilis vela na to, aby som toto dala zaockovat. A mame teda zaockovane inak vsetko a aj viac, ako treba.

sisi2212
14. nov 2019

@ivanaa346 ved ja tiez nehovorim, moze sa stat, ze niekto sa neda očkovat a nikdy problem mat nebude.... A ano moze byt aj iste riziko sandat ockovat.... Len teda ja na zaklade mojej skusenosti, to nejak tak inak beriem, ze život je najviac a zdravie a zazila som si peklo kvoli tomu, ze som ockovana nebola v podstate.... A hlavne ako aj citam, tak naozaj dnes kazda druha zena ma to hpv, ani o tom nevie.... Cize ja som za aj z hľadiska tej doby, že to hpv, je take rozmohnute v sucasnej dobe.... Ale tak samozrejme, je to kazdeho vec, ci da, neda, ja som len taka znicena tym vsetkym, co mi bolo, ze som na zaklademtoho taka zaryta, ze kazdemu poviem, ze urcite vakcina ano, lebo ja napriklad svoju dceru, keby mam po tejto mojej skusenosti dam asi ockovat uz v porodnici, keby sa sa, aby sa vyhla tomu, co som zazila ja, ale samozrejme, osobna skusenost velmi ovplyvni v tejto dileme

simsalabim
14. nov 2019

@sisi2212 pozri, je mi luto, cim si si presla. Nic vsak nie je 100%, vsetko ma svoje pre a proti. Je na kazdom, ako sa rozhodne, zvazi rizika... riziko je aj ockovanie aj rakovina. Tvoj pribeh sa da otocit - ak by ta mama zaockovala a ty by si mala zivot limitujuce nasledky, tiez by tvoja mama myslela len na to, ze preco ta dala zaockovat. Je dobre mat vela informacii a na ich zaklade sa pokusit zodpovedne rozhodnut, ci ockovat ci nie. Tato debata je na dlho, ale cim viac toho clovek vie, tym sa tazsie rozhoduje. Aspon ja mam taky pocit. Nevedomost je fakt sladka.... nase mamy (budem mat 50) to mali lahsie, lekari a farmapriemysel pre ne boli vseveduca autorita a ich odporucania nespochybnovali. No bohuzial, nic v zivote nie je iba cierne a biele, vsetko su kombinacie sivej. Teda ockovanie ma aj + aj -. A treba si iba zvazit, co prevazuje a pokusit sa rozhodnut spravne.

sisi2212
14. nov 2019

@anjelicek26 ziadny obchod so strachom, ja hovorím, co prežívala moja mama, ked som kvoli hpv mala rakovinu.... A ako hovorim, niekto neda ockovat a nema nikdy problem a niekto neda a stane sa to, co mne.... Kedy som milion noci preplakala, ked som mala zhubny nalez kvoli tomu, ze som nebola ockovana.... Ja osobne, by som svoje dieta ockovat dala, kvoli svojej skusenosti, ze by som nechceka zazivat co moja mama a aby moje dieta niekedy zazilo co ja a stale zazivam.... Ale je to kazdeho vec.... Osobna skusenost velmi ovplyvni....

atreyu
14. nov 2019

RUSKÁ RULETA!
nie nedám...mimo brutálnych nežiadúcich účinkov, očkuje sa proti typom 6, 11, 16 a 18.

HPV s karcinogénnym rizikom:
HPV s vysokým rizikom 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45,51, 52, 56, 58, 59, 68
HPV so stredným rizikom 53, 66, 67, 70, 73, 82
HPV s nízkym rizikom 06, 11, 42, 44, 54, 61, 62,71, 81, 83, 84, 90, 91
a sú ďalšie a ďalšie typy...aká je šanca, že keď dostane bude to jeden z tých štyroch?!

anjelicek26
14. nov 2019

@sisi2212 sestra certifikuje lieky vo svajciarsku, aj vakciny, ono to proste nie je preukazane dostatocne ucinnost ani dlhodobost, a to mali studie aj k tejto vakcine na stole. @atreyu ma tiez good point, tych kmenov je vela.

sisi2212
14. nov 2019

@simsalabim tak ja som sa dala ockovat, az ked mi dali nador prec, cize ja som mala rozhodovanie jasne, v mojom pripade som ani nevahala, lebo som bola na hranici života a smrti kvoli hpv... Ale tak chápem, ze zeny, ktore napriklad nemali ziadne problémy nad tym velmi rozmyslaju, ci daju ockovat, ked citaju aj tie negatívne dosledky, ktore sa mozu stat, aj ked to je asi tiez tazko dokazatelne, ci to bolo danym očkovaním.... Ale tal je to na kazdom, ja po mojej skusenosti to urcite budem vzdy preferovať a myslim, ze kazdy na mojom mieste tiez.... Ako hovorim osobna skusenost je silma

sisi2212
14. nov 2019

@anjelicek26 tak je to tazko, ja keby som ockovana tak nemusim mat 4 operacie za sebou, chodit kazde tri mesiace ba onkologiu a bat sa kazdy den.... Cize ja v tomto velmi nazor nezmenim.... Ale hovorim, to si clovek musi zazit, aby pochopil moj jasny nazor na toto

simsalabim
14. nov 2019

@sisi2212 ano, chapem. Mozno by som sa rozhidla v tvojej situacii podobne. Prajem ti, aby sa ti ochorenie uz nevratilo ❤️
Ale dovolm si protirecit ti - ockovanie neznamena, ze neochories. Mozno si mala prave taky typ virusu, proti ktoremu neockuju.

anjelicek26
14. nov 2019

@sisi2212 ja ti rozumiem, len to, ze by ockovanie pomohlo, bohuzial nie je pre mna dostatocne preukazane. Raz ta vakcina mozno bude kvalitou tam, ze poviem ano. Ale nie v sucasnom zlozeni. Drzim palce, nech si zdrava a uz nikdy sa to nevrati.

sisi2212
14. nov 2019

@simsalabim ďakujem, dufam aj ja, aj ked strach je stale, po takej skusenosti ma clovek asi uz taku celozivotnu uzkost.... Samozrejme ochoriet moze clovek, ale do istej miery je to ochrana aspoň pred týmto druhom rakoviny.... Co ja som teda konkretne mala z toho hpv, cize ja som prave taky priamy pripad tohto...

sisi2212
14. nov 2019

@anjelicek26 ďakujem, dufam, no ako som spominala, taka uzkost je asi uz celozivotna....najma ked clovek ide na kontrolu a caka na vysledky.... U mňa by to ockovanie urcite pomohlo, ale tak uz to nevratim späť, presla som si, cim som presla, to uz nezmením, snad to bude uz len dobre....

janage
14. nov 2019

@sisi2212 ved prave osobne skusenost. Ak by si mala osobnu skusenost, ze ostanes po zaockovani s vaznymi nasledkami ty alebo tvoje dieta tak by si preferovala opacny nazor. Kazdy chce pre svoje dieta to najlepsie. Ja som sa pytala priamo lekarov ci dali zaockovat svoje deti a je to tak 50 na 50. Tiez este nie som rozhodnuta. Prajem nech si zdrava.

zutera
14. nov 2019

Ano,dala jsem-tou 9ti zložkovou

evittam
14. nov 2019

@sisi2212 Ako vieš ze keby si mala tu vakcínu tu chorobu nedostanes? Neexistuje taka vakcina bohužiaľ. Najdi si dievcata co ochrnuli a dalsie zomreli po uvedenej vakcíne. To by si tvoja mama uz nevyčítala?

evittam
14. nov 2019

A suhlasim s
@anjelicek26
@simsalabim

sisi2212
14. nov 2019

@evittam tak bolo mi zistene konkretne hpv, prpti ktorému ockovanie je.... Cize, keby som bola ockovana, tak moje telo proti nemu bojuje a nebudem ho mať.... Tym padom by mi nevznikla ani rakovina, ktoru mi sposobilo.... Ale tak to je moj pripad, samozrejme, su aj ine....

portret7
14. nov 2019

@sisi2212 prepac, je mi luto, cim si si presla, ale pozitivny nalez maju aj zaockovane zeny...boj s hpv je o imunitnom systeme, zial...

sisi2212
14. nov 2019

@portret7 jasne mozu mat, ako bolo vyssie spominane, ockovanie je len proti niektorym druhom hpv, ja som bohuzial mala ten konkretny vysoko ryzikovy, co sa tyka rakoviny, proti ktoremu ockovanie je.... Cize mne by to osobne pomohlo...

portret7
14. nov 2019

@sisi2212 nechcem ti brat nadeje, ale nemuselo ti to pomoct....nemas kompletne nastudovane info, inak by si vedela, zevakcinacia ti nic negarantuje

sisi2212
14. nov 2019

@portret7 viem ale hlavne to, ze ani jedno dievca na onkologii, ktore malo problem ako ja, nebolo ockovane, nahoda to asi nebude.... Nebola tam ani jedna s rakovinovym nalezom, ze by povedala, ze bola ockovana a aj napriek tomu ma nalez aky ma

sisi2212
14. nov 2019

@sisi2212 rakovina krcka sa bezne vyskytuje u zien, starších po 50-ke dajme tomu, ale u takto mladých zien ako ja, som fakt nezazila, ze by tam niektore vravela, že je ockovana a ma takyto vazny problem.... Cize mozno negarantuje, ale asi na taj vakcine nieco bude, ked sa taketo mlady po ockovani s takym problemom nevyskytuju a nehovorím o hpv, lebo ich je vela druhov, hovorim o tych konkrétnych typoch, ktore sposobuju orave uz vaznejsie problemy

portret7
14. nov 2019

nebudem ti brat tvoj nazor, velakrat som na tuto temu tu na MK prispela nielen ako zena s hpv ale aj odbornik s prislusnym vzdelanim a odbornou praxou...v principe nie som proti ockovaniu, ale hpv ockovanie nedoporucujem.

portret7
14. nov 2019

@sisi2212 moju reakciu najdes nizsie, nedala som odpovedat...

sisi2212
14. nov 2019

@portret7 ved nehovorim, ze zena, ktora sa ockuje nemoze mat hpv, isto je to aj o imuntie, ale minimalne ja mam osobnu skusenost, ze chrani pred tymi typmi hpv, ktore sposobuju tie vaznejsie problemy, ktore uz nie su len na castejsie kontrolovanie u gynekologa

evittam
14. nov 2019

@sisi2212 Prepac, ale neexistuje vakcina ktora ti zaručí ze danu chorobu nedostanes. Cize ty nemozes tvrdiť ze vakcina ktora je proti konkrétnemu typu hpv ktorý si dostala ako nezaockovana ze by si nedostala ako ockovana. Bohužiaľ.

portret7
14. nov 2019

@sisi2212 nie je to pravda, je to marketing, su este aj dalsie agresivne kmene, ktore vakcina nezohladnuje!

sisi2212
14. nov 2019

@portret7 a co sa tyka mna, tiez nejde len o osobnu skusenost, tiez nie som clovek so zakladnou školou, ale vysokoskolsky vzdelana zena, ktora ma odbor, ktory nie je daleko od mediciny, ale hlavne teda ma ovplyvnila aj ta skúsenosť, ako som spominala, ze naozaj som sama na onko bola a bolo tam mladych zien ako ja viac a žiadna nepovedala som ockovana a aj napriek tomu mam rakovinove problemy.... Boli to zeny, ktore ockovane neboli, a to nevnimam ako nahodu