icon

Panická porucha a úzkosti

nikuskaakolarova
7. mar 2021

Ahojte trpíte niekto panickou poruchou aké máte ešte príznaky okrem búšenia srdca kolisajuceho tlaku tlaku na hrudi niekedy mam aj taky zvláštny pocit v žalúdku a na celej ľavej strane vďaka za odpoveď

lucymaud
19. apr 2021

@rehabe
@irusa rozumiem vám uuuplne to s tým tepom som mala na začiatku..šli sme sa prejsť do prírody a rýchlo sme sa vracali na pohotovosť a tepom 130..myslela som si že už nič horšie ako búšenie nemôže byť.. tak teraz.. dýchavičnosť a vnutna triaška psychológicka mi poradila plávanie a behanie..no kedy mať na to čas pri dvoch deťoch..a jacobsonovu relaxáciu

rehabe
19. apr 2021

A najlepšie na tom všetkom je, že mi dnes zamietli žiadost o ID. Som sposobilá pracovat pri týchto stavoch podla posudkoveho lekara. Keby vedel, že vačšinu dni som rada, že navarím pre rodinu.

irusa
19. apr 2021

@lucymaud no to poznám.. včera 600 m od domu a musela som sa vrátiť

rehabe
19. apr 2021

@irusa to ja by som nedala, mna by uz pri 300 m od domu chytila panika

monca0021
19. apr 2021

ahojte, ja som si presla silnymi depresiami, z toho prisla panicka porucha a silne uzkosti, velmi silne ataky, busenie srdca, dvojhodinova triaska, hnacky, pocit na zvracanie, krce v zaludku, neschopnost dychat atd atd, bezne som pocas jednej pol hodiny mala aj 10x atak, sanitka volana kazdu chvilu, uz som nevedela co zo sebou..
su to uz 4 roky, momentalne znizujem davku AD ale ataky sa mi vracaju takze nieje to ziadna slava, no mne velmi pomaha co najviac zamestnat mozog hlavne pocas ataku, alebo som si studovala rozne relaxacne cvicenia, dychania. vsetko mozne len aby som atak zmiernila, ak budete chciet napiste ip ;) zelam lepsie zvladanie atakov, da sa stym zit aj pracovat aj mat rodinu, len to treba prijat a uvedomit si ze to nieje vazne ochorenie a je to psychickeho povodu, mozno trosku zmenit zivotospravu, viac zamestnavat hlavu nelenosit a tak.
ps keby mi toto niekto napisal pred 4 rokmi asi by som sa mu vysmiala do ksichtu, no teraz viem ze sa to da, drzim palce baby♥️♥️

monca0021
19. apr 2021

este dopisem, moje stavy boli velmi zle, 5 mesiacov som nevysla ani zo psom, bala som sa vyjst z domu ze ma chyti hrozna panika, navstevovala som aj psychosku a ta mi velmi pomohla, ataky ma chytali v aute pocas soferovania, v aute ako spolujazdec, autobus, vlak, velke priestory, obchody, vonku z domu proste vsade, takze baby ja viem ze to je tazke ale da sa to zvladnut aj prekonat ataky aj znizit ich intenzitu, papa

rehabe
19. apr 2021

@monca0021 sklanam klobuk, že sa Ti tak polepšilo. Len ja si uz myslim, že u mna to lepšie nebude, nakolko sa mi pridružuju stale dalsie a dalsie diagnozy a nie len psychiatrické a tým pádom sa zhoršuje psychika. To nemenujem dalsie veci, ktoré maju u mna vplyv na psychiku☹

lucymaud
19. apr 2021

@rehabe ja si tiež chcem dať žiadosť o ID..nevieš prečo Ti zamietli???

monca0021
19. apr 2021

@rehabe nemozes to takto brat, to je hned prva chyba ktoru robis, kazdy mame doma aj ine problemy ved preco ine by sme mali aj psychicke, musis sa obrnit, byt silna, necitala som komenty predtym, uzivas AD?

monca0021
19. apr 2021

@lucymaud ja ti to napisem rovno, pokial nemas ine diagnozy ako je panicka porucha ti to NESCHVALI nikto ani polovicny, problemy maju ochrnuty ludia aby im schvalili id nie toboz ti s uzkostami

rehabe
19. apr 2021

@monca0021 momentalne len xanax, nakolko mam velký problem s krvným tlakom a moja psychiatricka chce, aby som si dala najprv ten do normalu a pobehala vysetrenia.

monca0021
19. apr 2021

@lucymaud to ale nemyslim vobec v zlom, na ID sa boduju choroby a ked mas len panicku poruchu uzkosti a taketo diagnozy tomu podobne nikde to neschvalia lebo nenazbieras tolko bodov na to.

monca0021
19. apr 2021

@rehabe aha, no mozno by som pozvazovala zmenit psych. ci si snou spokojna? kym ad zaberu to trva aj 3-4 tyzdne pri zlom stave ich treba co najskor

rehabe
19. apr 2021

@lucymaud No to netuším, posudkový uplne odignoroval psychiatricke diagnozy a zobral do uvahy len neurologicke ako hlavnu diagnozu 20% a ostatných 10% su ostatne diagnozy ako gastro a asi aj psychiatricke. Proste nemám absolutne v rozhodnuti uvedene percenta pri mojej diagnoze depresívna epizoda a panicka porucha s agorafobiou.

rehabe
19. apr 2021

@monca0021 ja som s nou spokojná, vačšinou AD dvíhaju tlak a tep, takže priorita u mna je znižit tlak. Lebo pri mojom tlaku 160/100 niekedy by mi po AD mohol velmi vysoko vyletiet.

lia261
19. apr 2021

Ja som mala panicky atak naposledy asi v decembri, ked mi zvysili davku citalecu .Uz od aprila minuleho roka som mala prve ataky, no podla mna mojim spustacom boli poporodne problémy. Najskor som mavala problemy s frekvenciou srdca,potom trpnutie tvare a po 2 rokoch prišiel aj atak. Hrozný stav uzkosti, strachu a tak prisiel na rad lexaurin. Pomohol ale neliecil. Ked syn nastupil do škôlky , nasala som to moc zle aj ja aj on. To ma doviedlo na psichiatricke vysetrenie a nasadenie liecby. Citalec a lexaurin pri atakoch. Citalec som postupne zvysovala až som sa dostala na 20mlg ale to sa mi zacali vracat ,sama som cítila že to bolo moc. Nakoniec pomohlo 15mlg. To bolo akurat. Potom zrazu rana....tehotenstvo. Behom týždňa som musela všetko vysadiť. Už 2 mesiace som bez liekov a dnes keď som mala náročný nestihajuci deň som cítila , že mojim najväčším stupstacom je keď mam strech že niečo nestiham a mam v hlave že mám veľa povinnosti. Najdôležitejšie je začať liecbu a nie len lexaurinom, a potom meniť svoje myslenie. Kašľať na nepodstatne veci , nič nieje dolezitejsie ako zdravie. Ide to ťažko ale mi to dame žienky😉

lia261
19. apr 2021

A zabudla som napísať , že tehotenstvo nebolo nakoniec. Len prazdny gestacny vacok. Bala som sa panickej poruchy po kyretazi ale nejak mam pocit že ma to naštartovalo.

rehabe
19. apr 2021

@lia261 rozumiem, že nie je stastne riesenie uzivat len benzáče, ale aj moja psychiatrička si potrebuje byt istá pred tým ako nasadí AD, musí vylučit, či nemám ine zdravotné problémy, aby mi praveze na nejaký fyzický problém praveže neurobili zle. Napisem vlastnu skusenost na ktorej to vysvetlim. Pred 2 rokmi som brala elontril. Zacala som mat problem so žlčníkom, zachvaty atd. Vedlajsi ucinok Elontrilu bol problem so zlcovými cestami, tak som musela vysadit. Mozno ten problem ani chudak elontril nesposobil, ale nikto to nebude riskovat.

rehabe
Autor odpoveď zmazal
lucymaud
19. apr 2021

@rehabe ake lieky prosím berieš..ak môžeš.m

rehabe
19. apr 2021

@lucymaud momentalne len xanax, ked si dovysetrujem krvný tlak, tak by som mala brat lyxit a potom beriem na tlak egilok a tritace.

lucymaud
19. apr 2021

@rehabe aha...xanax je ako neurol že?benzodiazepam...ja som brala tri roky escitalopram a evidentne mi už nestačil keď som začala mať znova ataky..čiže od piatka beriem paretin..vraj je silnejší na úzkostiplus keď treba neurol no v poslednej dobe musím neurol často..hoci viem že je návykový ..no len ten mi zaberá na dýchavičnosť..

rehabe
19. apr 2021

@lucymaud ano xanax je v podstate neurol. Ja som sa uz prestala branit, radsej si dam v momentanom stave xanax, ako by som mala dostat infarkt. Takže vôbec neries, že je navykový, postupne ho vysadis, ked sa Ti zacne zlepsovat stav. Aspon ja to tak momentalne beriem. Len ja uz mam taky pocit, ze ne ani xanax neucinkuje. Docitala som sa totiz, že pri vysokom tlaku su priznaky ako pri uzkostnom zachvate - točenie hlavy, dychavicnost, busenie srdca. Tak ja uz neviem ci mam stavy z tlaku, alebo uzkosti. A ako na teba posobi ten paretin?

lucymaud
19. apr 2021

@rehabe máš pravdu...veru radšej si dať aj keď treba aj mne to psychiater vravel..aj psychológicka..lebo inak neviem normálne fungovať pri dvoch menších deťoch..ale musím povedať že odkedy beriem paretin..možno kus zlepšenie..ako jevto ešte veľmi krátko..no..ja sa na to upinam.. vravela mi aj psychológicka že paretin dali aj jej sestre na úzkosť a super..lebo to je moja posledná šanca potom asi len psychiatria hoci..aspoň si tam možno konečne oddýchnem a nie je ani to hanba...hanba je mať problem a neriešiť ho no nie?

lucymaud
19. apr 2021

@lia261 aj mojim spúšťačom je stres keď niečo nestíham..ale zasa niekedy to príde len tak..bez varovania.

rehabe
19. apr 2021

@lucymaud aj ja som rozmyslala uz nad liecenim, ale teraz ked je covid to nebudem riskovat a dalsia vec je, ze neviem ako by to bolo s detmi u mna, sice uz nie su uplne malinke, mladsia ma 10 rokov, ale same by ostat nemohli a okrem manžela v podstate nikoho nemam. A este by ma zaujimalo, ci nemas nejake vedlajsie ucinky z toho paretinu.

lucymaud
19. apr 2021

@rehabe chápem Ťa...no zatiaľ musím klopať ale nič..asi vedľajšie..a to som sa bála..čítala som že ľudia mali bolesti žalúdka..mňa brucho pobolieva ale už dlho..ale od novembra som mala veľa ATB kvôli uro infekciam..no teraz ma neboli..ale namyslam si že mám rakovinu pankreasu a takéto..bola som už aj na gastre ...kvôli tomu..alee tento paretin dobre znášam..na začiatku liečby s escitalopramom som mala nespavosť aj dva týždne..

rehabe
19. apr 2021

@lucymaud no to ako keby som o sebe citala, ja mám karcinofobiu ako vysitu. Mna vsade nieco boli. Ale vzdy mi aj nieco najdu. na gastro idem na jesen, nakolko mam polypy na zaludku a minuly rok na jesen mi na kolonoskopii nasli nezhubny nador, ktory bohvie ako by bol dopadol, keby som nesla a idem na kontrolnu aj kolonoskopiu. Uro infekcie som si minuly rok zazila teda pekne. Pol roka som chodila s revom urologia a gynekologia a takuto turistiku absolvujem bez prestavky 😒 Je super, že ti sadli lieky. Ja mam strasny strah z liekov. Prvu tabletku lyxitu som si musela ist zobrat pred ocami lekarky 🙂

styrizuby
24. apr 2021

Ja mam panicku poruchu uz 6 rokov. Odstartovalo ju tehotenstvo, zmena hormonov. Prvy zachvat bol najhorsi, myslela som, ze som dostala porazku. Nemohla som sa hybat, total paralyza, neschopna rozpravat, priserne. Neskor, ked som mala zachvat, bolelo ma pri srdci a lava ruka, pocit ako ked ma clovek velku tremu - studene spotene ruky, zvieranie zaludka, nenormalna uzkost, ze umriem, v mojom pripade spolu s dietatkom, potratim, tvrdnutie brucha. Neskor som zacala mavat aj take obsedantne myslienky, chcela som vyskakovat z okna, furt mi bolo do placu, museli na mna davat pozor. Vobec som sa nespoznavala, bala som sa zavolat, vyjst von, stretavat s ludmi...dietatko bolo na ceste no moj zivot skoncil. Chodila som na psychoterapiu, uz len kvoli tehotenstvu, lebo som nechcela brat lieky pocas tehotenstva a kojenia. Terapia mi vobec nepomohla, stale sme do nemoty hladali spustace, ktore boli doslova nepolapitelne. Niekedy som mala lepsi den, inokedy horsi, nezaviselo to od situacie, jednoducho bola som v pohode a prisiel zachvat paniky a bolo po radosti, po vsetkom, v tomto stave som vedela byt od par hodin az po niekolko dni, zdalo sa mi, ze mi srdce niekto gniavi z ruke, nemozem sa nadychnut a vobec stiahnuta cela jak balonik z kompletne vycucanym vzduchom. Ziadny zivot — zivorenie, clovek bol najradsej, ked sa mu podarilo zaspat. Po neuspesnom dojceni prvej dcerky som si povedala, ze kaslat na psychoterapiu a perseny, byliny a pozitivne afirmacie...idem sa objednat k psychiatrovi, mam male dieta, musim tu byt pre svoju dcerku, pre manzela a rodinu a nie cele svoje prezivanie a myslienky podriadit nejakym sialenym pocitom, urputnej no neuspesnej snahe sa s nimi dennodenne pasovat. Dostala som liek Seroxat, necakala som od neho vela, ale asi po mesiaci a pol som sa opat zacala spoznavat. Zase som to bola ja, taka aku som seba samu poznala pred tehotenstvom. Pocas uzivania som mala prejavy minimalne, neskor mesiace bez akehokolvek prejavu. Mna jedine antidepresiva vratili do normalneho zivota, spatne lutujem, ze som sa pre ne nerozhodla skor a tyrala som svoje dieta pocas tehotenstva takymi velkymi vykyvmi hladin prijimanych latok z krvi a stresom, ktore som cez pupocnu snuru odovzdavala dalej a neskor zase v svojom mlieku. Byt na antidepresivach nie je nic hrozne, nedostojne, nic, za co sa ma niekto hanbit. Hanbite sa, ked si date tabletku na vysoky krvny tlak, tabletky na bolesti tela, beriete denne antikoncepcne pilulky? Ked ide o “bolest duse” ma to byt ine? Treba hladat, co pomoze, ak su to antidepresiva, treba sa s tym zmierit ako s akymkolvek inym liekom pri inej diagnoze. Netreba sa bat, hlavne je, ze sa vam vrati zivot do vlastnych ruk, vy budete opat reziserom svojho zivota, nie len hercom, ktory hra druhe husle a este podla scenara, ktory mu je celkom proti srsti. Vysadit som skusila uz 3x, vzdy som ich vsak musela opat nasadit. Psychiater mi povedal, ze zrejme to budeme spolu tahat az do konca zivota. Nedavno som ale zistila, ze mi nepracuje optimalne stitna zlaza (hashimoto), kde jednym z priznakov su aj depresie, uzkostne a panicke stavy. Takze mohla som sa snazit na psychoterapii akokolvek hladat priciny, vymyslat scenare, skusat pozitivne afirmacie a podpultove vitaminy a zivotabudice, za vsetkym v mojom pripade su a budu hormony. Skusim teda vyriesit zdroj a mozno sa po case rozlucim aj s antidepresivami, ktore ako naplast na cast problemu zatial posluzili dostatocne. Drzim vsetkym panickam a uzkostnym spolutrpitelkam palce, najdite zdroj a popasujte sa s nim, pre mna osobne stratit kontrolu sama nad sebou bolo to najtazsie, co som v zivote (zo zdravotneho hladiska) zatial zazila. Ste vsetky/vsetci hrdinky/hrdinovia.

rehabe
26. apr 2021

@styrizuby ahoj, veľmi pekne si to napísala a súhlasím s tebou vo všetkom.