Panický záchvat a panická porucha

chiaramonika
1. jún 2014

Baby mam taky problém. Občas sa mi stane nie cez den vzdy len vecer ked idem spat ze mi začne busit srdce trasu sa mi ruky a mam taky pocit akoby som isla umret alebo tak. Je to velmi nepríjemne. Snažím sa vtedy myslieť na hocičo ine ale nejde to. Stale mam ten debilny pocit akoby to bola moja posledná chvíľa. Niekedy to trvá chvilu niekedy hodinu. Neviem co to je. Mozno som si to zle vysvetlila s tou panickou poruchou. Neviem. Ale na internete bolo len to. Naposledy som to mala cca 4 dni dozadu a predtym pár krát. Stalo sa to uz niekomu resp. mate s tym skúsenosť ?

provozni
1. jún 2014

áno, stáva sa to aj mne, ale v poslednej dobe len občas. Ked to na mňa ide, tak sa snažím niečím zamestnať, aj ked je večer, resp. noc...A nestáva sa ti to, ked si sama doma?

danina75
1. jún 2014

@chiaramonika ahoj, poznám tieto stavy a veľmi dobre, je to veľmi nepríjemné. Nedá sa to ovládať vôľou, ten čo to nezažil to nevie pochopiť. Mne to spustil silný dlhotrvajúci stres - mala som ťažko chorého manžela, ktorý boj so svojou chorobou žiaľ prehral a moje telo tiež začalo takto protestovať. Nepomohlo mi nič iné, len návšteva psychiatra - diagnóza panická porucha plus aragofóbia - to je strach z otvorených priestranstiev, nákupných centier atď. A tom som pritom strašne rada chodila po obchodoch. V oktobri budú dva roky, čo sa na túto poruchu liečim a chvalabohu môžem normálne fungovať - beriem lieky na zvýšenie hladiny serotoninu - hormon šťastia, pomaly sa mi znižujú dávky. Poznám veľmi veľa ľudí čo na toto trpia, netreba sa za to hanbiť, treba ak sa to bude opakovať bezpodmienečne navštíviť psychiatra, lebo keď sa to včas podchytí, nemusí to vyústiť do vážnejších stavov. Ja som sa tomu tiež chcela vyhnúť, ale nedalo sa, je to stav, ktorý patrí do rúk lekárov, sila vôle alebo nejaké vitamíny to nevyriešia.

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@provozni nie praveze vzdy ked je doma muz aj dcera. Proste vzdy vecer. Nechapem ze cim je to spôsobené. Raz sa mi to stalo cez den bola som s malou na plavárni a so svagrinou a teraz panika ako by som mala odpadnut a v hlave milión otázok. Na nic som sa nevedela sústrediť. Najhorsie ze mne ani nepomáha sa zamestnať niečim iným. Som nervozna akoby som isla z koze v tej chvíli vyskočiť. Hnusne nieco.

provozni
1. jún 2014

práve preto, že som nervozna z toho "záchvatu", tak sa snažím niečím zamestnať....alebo mi pomáha aj studený obklad na srdce...a hlavne nemyslieť na to....ja som to mávala dosť často, ale teraz, ked na to nemyslím, tak je to tak raz do mesiaca....predtým to bolo omnoho častejšie...a lekárov nemusím 😝

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@provozni no ja tiez si vtedy skúšam srdce "masirovat" alebo zhlboka dýchať no nie vzdy to pomoze. Len ja som taky posero s prepáčením zo všetkého.
@danina75 no uvidim ako to pôjde. Len verim ze sa mi to nevráti.

provozni
1. jún 2014

ked to už naozaj nebudeš sama zvládať, tak chod za lekárom...ja som to skúsila sama, ale nehovorím, že každý to zvládne, a ani ťa nechcem od lekárov odhovárať...držím palce, aby si to zvládla... 🙂

lenadka
1. jún 2014

@chiaramonika skús z hlboka dýchať ale nie rýchlo nádych počítaj pomaly do 5, výdych počítaj pomaly do 5, daj si magnézium alebo magné B6 a ak máš doma neurol, alebo ti ho napíše obvodná lekárka. Mohlo by ti stačiť to dýchanie a magnézium.

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@lenadka skúsim ak ma to pochyti. Niekedy ma to dychanie ukludni a si poviem "konecne je to za mnou". Inac nevie sa ťe preco to je vlastne ? Co je taky ten spustac alebo ako to mam nazvať ? Lebo myslim ze stres nemam mat z čoho.

lenadka
1. jún 2014

@chiaramonika možno máš nedostatok magnézia, alebo vápnika, skús začať užívať a uvidíš 😉 mne magnézko pomáha

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@lenadka musim si kupit. To normalne v lekárni sa da ?? Inac som ani nevedela ze tolko žien ma s tym skúsenosť.

rondicka
1. jún 2014

@chiaramonika ahoj,, ja tým trpím už 6.rok a veru nie som ok ☹ ...je to velmi nepríjemné a odporúčam,aby si čo najskôr navštívila odborníka..je to bud panická porucha alebo niektorá uzkostná porucha,je ich viac..presnú diagnozu može určiť len lekár.. ja to presne tak,že vždy večer ma to chytí,ked všetci zaspia.. no nedá sa to volou ovládať v žiadnom prípade,,tie pocity sú na tom najhoršie.. mne sa velmi ťažko vtedy dýcha, dokonca musím dýchať do sáčku,to pomáha..už to mám celkom natrénované a viem,že sa treba snažiť ukludniť,,ale poviem Ti,,že nie vždy sa to dá... a čo sa týka spúšťača,,je to individuálne ,,je to nedostatok hormonu-serotonínu v mozgu,ktorý ovplyvňuje nálady a emocie..

rondicka
1. jún 2014

@chiaramonika inak,,nesmie sa dýchať zhlboka,,musíš pomaly..nosom sa nadychnuť, napočítať do 5 a vydýchnuť pomaličky a tak..ale nie vždy to pomože 😖

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@rondicka to je sila a podľa čoho ten odborník vie posúdiť ci to co si myslim aj mam ? Len mu poviem co sa mi stáva a on uz vie ?

bertik25
1. jún 2014

Mne sa pred tyzdnam stola nieco podobne 1x - zacalo mi byt akoze zima a potom som sa zacala cela triast, cele telo take napnute a furt ma len triaslo. Trvalo to skoro hodinu. Sestra ma tetaniu ale nebolo to to. Nastastie bola ona pri mne tak mi dala 2 tabletky Magne B6, persen a dychala som do sacku. Blby pocit nikdy som to nemala ☹ stale mi tiekli slzy ale nebola som ani smutna ani nic len som proste plakala a stale sa triasla a nevedela sa ukludnit. Nohy ani ruky som ale nemala v krci ani mi nebrneli ako pri tetanickom syn. tak co to potom bolo?????

rondicka
1. jún 2014

vačšinou áno, podla fyzických príznakov a takisto sú tieto poruchy sprevádzané nepríjemnými myšlienkami na smrť,, velkým strachom-newšpecifickým,,lebo vo vačšine človek ani nevie,z čoho má strach,,proste sa strašne bojí niečoho... a tak.. a práveže tu môžu prevažovať tie fyzické príznaky..triaška,,trpnutie,,hučanie v hlave,,ťažké dýchanie,,bolesti hlavy,brucha, krče a kopa iných..samozrejme búšenie srdca,potenie...bolesť na hrudi atd...no hrúza..poznám ten pocit,,že "umieram" velmi dobre,,je to niečo hrozné 😝

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@rondicka presne to mam aj ja. Ten pocit akože idem umrieť a co ak sa rano nezobudil a ze uz to každú minútu pride. Nieco otrasne. To su take stavy ktore nikomu neprajem. A stale len zmolim ruky a nohy a neviem co so sebou.

jellinga
1. jún 2014

@chiaramonika Ahoj, aj ja som toto zazivala, mala som dychavicnost, myslela som si, ze sa nenadychnem, bolo mi az na odpadnutie a srdce busilo ako o zavod... Lekari v tej dobe nevedeli co to je, tak ma liecili na srdce a brala som lieky na znizenie pulzu. Dnes uz lieky neberiem a stav sa mi vrati raz za pol roka za rok, ale v uplne miernej podobe. Urcite uzivaj velku davku magnezia a hlavne sa stale niecim zamestnavaj, vyborny je aerobik, bicykel, plavanie, aby ta to vycerpalo a skor zaspis... Mne velmi pomohli knihy typu pozitivne myslenie, stastie nie je nahoda... Mozno si niekto povie, ze je to hlupost, ale mne to neskutocne pomohlo a zivot sa neuveritelne zlepsil - aspon co sa panickej poruchy tyka... Drzim paste, nech si cim skor v poriadku a ked si budes chciet o tom popisat kludne posli IP. Drz sa!

mikys1
1. jún 2014

@danina75 Aj ja to takto riešim , len mne ešte lieky aj po roku a 4 mesiacoch nezaberajú stále hľadajú čo by mi zabralo je to beh na dlhé trate

slivka3
1. jún 2014

@chiaramonika Aj ja som mala to isté,tie príznaky trvali niekoľko rokov,stále som si vravela,že únava,prepracovanosť veď malé deti,práca,väčšne chorí syn,až do došlo do štádia,že mi museli zavolať záchranku,čo som mala taký strašný atak,najprv pocit,že odpadnem,potom silná triaška z ktrej som sa nemohla dostať,bez pomoci zachranárov,ty mi niečo pichli,pomohlo to,pobehala som si dr.,nič mi nenašli,len dali lieky na upokojenie magnezko,polepšilo sa,ale ani nie do roka,opäť pocit,že odpadnem,časté slabosti,tak už som nečakala až zas nedostanem nejaký záchvat,hneď som šla k dr.,nech mi urobí testy,či to nie je anémia,alebo čo,nič sa nepotrvrdilo,ale slabosti neprešli,dokonca som v robote skoro tri krát skolabovala,ma museli domov odviesť,pochodila som zas všetky vyšetrenia,aj interné,aj neurologiu,až na tej neurologii,mi tá dr.povedala,že to môže byť psychické až navštívim psychiatra,aj som tak urobila a veru,tiež sa mi potvrdila panická porucha,nasadil mi lieky a odvtedy mám pokoj,ako začiatky boli ťažké,zo začiatku liečby sa mi stavy zhoršovali,dokonca som ani do práce nedokázala chodiť,som si myslela,že ani do roboty nenastúpim,čo som mala také hrozne stavy,ale mi dr.pridal ešte jedny lieky,stavy sa mi postupne začali zlepšovať a aj po veľkom sebazapretí,že to dokážem,som aj do práce nastúpila a teraz po dvoch rokov,už mi je dobre,už aj lieky mám skoro vysadené,už len občas si ich dám,keď mám trošky zlý pocit.
Podľa mňa nečakaj,zájdi k dr.najskôr k obvodnému,nech ťa pošle na vyšetrenia a ak nič nenájdu tak k psychiatrovy.Určite to zvládneš.

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@jellinga praveze ja aj sportujem vsetko. Malej sa venujem priateľovi. No myslim ze som dost zamestnaná stale niečim. Ja som to teraz za posledné dva tyzdne mala trikrát. No ten poslednýkrát to bolo tak 20 minut predtym dlhsie.

jellinga
1. jún 2014

@chiaramonika Tak v tom pripade ako radia baby, pokial nepomoze ani magnezko, tak treba zajst k lekarovi aby si sa zbytocne dlho netrapila... Mne to trvalo nejaky ten rocik prekonat to, ono vsetko je to v hlave a kto to nezazil to ozaj nevie pochopit...

monika11m
1. jún 2014

aj ja som mala taketo stavi ked my zomrela mamina a trvalo to dovtady kym som nemala zmenu v źivote . v mojom pripade to bol moj priatel ked spaval primne uz asi mesiac tak ma to ćasom prešlo. ale dovtedy to bolo peklo mne to trvalo cele hodiny nemohla som vobec spavat asi rok som sa trapila!

sono2
1. jún 2014

@chiaramonika mne sa zdá že som takéto mala raz. Po svadbe. Neviem alebo ale prestalo to. Trvalo to asi dve hodiny. Aj som bola potom na ekg a nič. Určite to skúšaj zvládnuť. Je to len pocit nič reálne . Skús niečo aby si na to nemyslela. Myslím že to na lieky neni ale dobre že si to uvedomuješ. Mne tiež búchava srdce a viem že s ním nič nemám a nemám ani žiadnu poruchu ale niekedy ma chytí taký strach. Aj keď o niečom moc rozmýšľam nedá mi to spať. A bojím sa spať sama niekedy. Čo nebýva lebo som stale s manželom. Ja už nepozerám žiadne násilne filmy, horory. Dosť mi to šlo na psychiku.

monika11m
1. jún 2014

@sono2 problem s horormy som mala aj ja a ked som pretala pozerat bolo to odost lepšie nepozerala som taketo sprostosti uz aspon 3roky

janaia
1. jún 2014

@chiaramonika nechce sa mi citat vsetky prispevky, ale nemas nahodou neurogennu tetaniu? Si o tom precitaj na nete ma to aj moja znama a tiez mi to tak popisovala.

tweetinkapp
1. jún 2014

Mne sa tieto ataky objavili pred 2 rokmi..z nicoho nic, presne tie pocity ako sa tu popisujú. Bola som vtedy na pohotovosti, porobili vyšetrenia a zaver bol, ze som mladá a že to mam zo stresu...Ja som vtedy nijaky stres nepociťovala. Potom som šla ešte obvodnej, tiež porobila vyšetrenia, nič nenašla a tak to zase hodili na stres. Tie prve tyzdne boli hrozne...zle mi bolo aj pol dna s malymi prestavkami, davala som si persen + to Magne B6. Strasne som sa bála, že už nikdy nebudem normálne fungovať. Mne tie ataky prichádzali najmä keď som bola sama, alebo aj so syncekom, vtedy sa ten strach znásoboval tým, že som sa bala, čo s nim bude, ked ja náhodou odpadnem. Spočiatku som aj vždy volala muzovi, nech sa so mnou aspon rozpráva, lenze potom nestíhal prácu. Tak som si povedala, ze to musím zvládnuť sama. Keďže výsledky vyšetrení dopadli dobre, tak som si aj hovorila, že som proste ok a že si to len namýšľam, že to o chvíľu prejde. Sem- tam keď bolo horšie som si dala to Magne B6, ale zistila som, že ani to mi nerobí dobre, lebo mávam nízky tlak a magnezium ho este znizuje. Záchvaty sa postupne skracovali, boli menej caste a do pol roka odisli 🙂. Takze ja radím, chod za obvodnou, nech ti spraví vyšetrenia, nech ťa ukľudní. Ja som o tom dosť počítala vtedy, môže to byť aj hormónmi, nejaká porucha štítnej žľazy a tak. Ak nič nenájdu aspon budeš vedieť, že je to len v hlave. Ak by to neprestávalo, zašla by som za psychológom, či psychiatrom. Ja som tiez nechcela hned skoncit na tabletkách, lebo podla mna treba hladat príčinu, tabletky problém len potlacia. A radím nehovor svoje podozrenia na panicku hned doktorom. Nech pekne hladajú príčinu. čo si všímam majú často tendenciu hodiť to rovno na psychiku

ivuska6
1. jún 2014

to ocom pises je tetania nastuduj si onej treba brat magnezium rano a vecer alebo rano a pobede dva krat za den ja stym uz zijem 12 rokov a musim si zaklopat ze som ju uz potlacila poriadne fungujem normalne ale to musis sama ju porazit ukazat ze si silnejsia

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@ivuska6 čítala som o nej prave, ale neviem. Nemavam ruky skrcene respektive prsty nohy ruky atd. Ziadne bolesti len tie otrasne pocity.

ivuska6
1. jún 2014

@chiaramonika tie nemavam ani ja a ani som nemala iba blbe pocity a dusenia a trpnutie tela som mala

chiaramonika
autor
1. jún 2014

@ivuska6 vobec som netušila o takýchto chorobách. Sila.