Podozrenie na Alzheimerovu chorobu: Ako postupovať?
Ahojte ľudkovia, hladam pomoc skusenosti , začnem od začiatku moja mamina 55 rokov zo dňa na deň sa u nej objavili priznaky alzheimera ...zabúda , opakuje nam jednu vec stale do okolo ..povie mi niečo ..a o pät minut mi rozprava to iste ..noekedy plače že sa bojí..potom hovori že jej nič nieje ...zapne trubu necha ju tak ...toto všetko sa udialo za tri dni , pred tromi dnami bola uplne v poriadku..necahpem ..dnes ju brala sanitka lebo bola uplne dezorientovana..v nemocnici urobili CT mozgu vraj je všetko okey..ze ma ist na kontrolu ku svojej neurologičke .veömi sa bojim čo s nou bude dalej...
Zajtra ide ku psychiatričke tak som veeelmi zvedava čo jej povie ...mama mi dnes spominala ze nemože spat v noci ..pritom berie lieky na spanie ...ach len nech sa to da do poriadku neviem ako budu doma fungovať akto sa o ňu bude starať..som jedina dcéra a najhorsie je to źe nebyvam blizko pri nich ..neviem ako to bude dalej
@tulipanik12 to ti nevyšlo však?
Ja sa idem očkovať 4 ty krát už by som ani nemala vedieť poskladať písmenká do vety...ach ľudia....vždy bude niekto bludy písať o covide
ked som si precitala, ze mala depresiu a berie lieky, okamzite mi napadlo, ze toto mala aj moja svokra - nespravne davkovanie liekov, ktorych ucinky sa neprejavili hned, ale az po par tyzdnoch. Tipla by som to na toto. Velmi podobne sa spravala aj ona a to ma teda podstatne vyssi vek. Po uprave liekov sa pomerne rychlo znormalizovala /teda do urovne primeranej jej veku)-
@zlatarybka7 Ak berie antidepresíva tak sa nesmie vysadiť bez súhlasu lekára. Ani brať ako sa zachce. Pretože to môže vyústiť ak do takýchto stavov. Mám príklad dobrého známeho. Navštevuje psychiatra od smrti mami. Zomreli mu rodičia obidvaja a ostal v dome sám.Slobodny bez ženy.Od vtedy trpel nespavosťou a musel navštevovať psychiatra. Lieky bral xy rokov a zrazu ich vysadil. Pretože bol OK. Teda on si myslel. Nikomu nič nepovedal. 4 mesiace bolo ok.Nik si nič nevšimol. Až kým neprešiel problém v práci a psychicky sa zrútil .Opäť trpel nespavosťou a za mesisc schudol 8kg.Bál sa že ho vyhodia a jedno z druhým tretím..sám seba presvedčil aj o tim ci sa nestalo. Nemohla uz ani ambulantná liečba a skončil na psychiatrii.
@janinah 😂ako nabozenstvo-veris, neveris. Mne to od zaciatku nesedelo, protirecenia, zvelicovania, absencia chripky, netopiere, jedna krajina zaruskovana, zabasnuta, druha free, uchovavanie fajzerov pri minus 70 stupnoch, zrazu staci izbova tepota.... 😅Nech idu do riti, s celym C19
@cukroska uvidime čo bude zajtra ...mňa asi porazi z toho všetkeho..a čo viem nikto v rodine nemal alzheimera ..pritom jej mama moja babka ma už 80 zachvilku a stale vie čo rozprava a co robi
@zlatarybka7 tiež si myslím že jej to mohli spôsobiť lieky na depresiu resp. zle dávkovanie , či náhle vysadenie...či raz beriem raz neberiem. V tomto sú antidepresíva zradné . Treba ich brať pravidelne a poctivo . Alebo jej vôbec nesadli.
Ono keď s rodičmi nezijes ťažko povedať že to prišlo náhle. Možno mama doteraz dokázala zakrývať strach , úzkosti obavy a teraz to prepuklo. Ľudia s depresiami navonok môžu pôsobiť dokonca šťastné tam vonku , po telefóne ale nevieš aké trápenia držia, nechcu nikoho zaťažovať. Až jeden deň to celé praskne, keď to psychika už nedáva.
Držím palce.
@zlatarybka7 Nebude to sto pro alzheimer. Väčšina sa zhodujeme to čo čítam,že skôr psychická choroba. A spôsobilo to možno zlé dávkovanie,alebo vysadila lieky..neviem. Aie keď ste písala,že má s tým problémy a brala lieky. Tak si myslím,že to bude tým. Aie na psychiatriu treba isy s ňou!
@apolka77 volam s nou denno denne aj viac krat za deň..len pred tromi dňami som si zrazu uvedomila ze je nejaka ticha ..potom druhy den uz rozpravala z cesty a dnes to bol masaker
@janinah miláčik, ja nepotrebujem, aby mi niečo vychádzalo, ja som to videla na vlastné oči, keď som v 2021 ležala na neurológii, doviezla tam sanitka ženu absolútne dezorientovanú zhruba 55-ročnú a nato primár iba smutne skonštatoval, že ďalší taký prípad po očkovaní. A ja sa do nikoho nestarám, nech sa každý dá zaočkovať aj 100× jeho osobná vec.
@zlatarybka7 tiež sa prikláňam ku psychike psychóza?susedova 21 r začala z ničoho nič rozprávať z cesty nebrala žiadne lieky, ale rozchod s priateľom zle obdobie a museli ju urgentne hospitalizovať dostala aj elektrosoky dnes je už v poriadku
@tulipanik12 skvelý primár.priam genius...len pozrel a už vedel diagnozu
@janinah choď zapárať s očkovaním niekam inam.
Mám v rodine 2 starších očkovaných a rapídne sa im zhoršil stav,a keď hovorím,že rapídne,tak mám na mysli,že z jednej čipernej starenky je zrazu nechodiaca,našťastie mozog zatiaľ ok,ten druhý je na tom zle celkovo,nevládze chodiť vôbec,padá,skoro vôbec nekomunikuje....
Kolegyni sa niečo stalo s okom,zostala poloslepá,nemala žiadny úraz ani nič,iba očkovanie...
@zlatarybka7 niekedy taketo zrazu odveci divne sprsvsnie je aj mrtvica, ale to by snad na ct zistili…poznam aj ludi mldsich co mali alzheimera jeden bol po tazkom uraze hlavy a postupne rokmi mu to zacalo ten mal asi 50 rokov cca a dalsia nasa suseda veru tiez to islo s nou dole vodou ,no ale postupne nie tak nahle a u tej pricinu ale neviem…..inac sa alzheimer pripisuje aj roznym bakteriam, ktore dlhodobo osidluju telo cloveka, ci dlhodobemu vystavovaniu tazkym kovom napr v praci
@rozculena to neobhajis, lebo povie, ze by sa tak stalo aj bez tych fajzerov. Ale u nas 55.r.,4 deti a zapal miechy. Kontrolna otazka jeho zene... On sa nedal ofajzerovat, ze? Ale dal, debil, sice len raz, ale uz 2 mudr. sa pytali na to iste, co ty....
Ktovie preco, vedia svoje,...
A ked mu je peciatka mudr.draha, tak ako na vojne--- drzat hubu a krok. 🚩
@nttnnt ja som si myslela tiez ze mala mrtvicu ale CT ukazalo že nie ...tak potom mi už nevychadzalo nic len toto..velmi dufam že sa mylim
@zlatarybka7 ak chodi otec domov teda je denne s mamou nech jej kontroluje lieky alebo rovno davkuje.
@zlatarybka7 ja len teda napíšem náš príbeh . Manžel 35 rokov, všetko bolo ok, poobede sme boli v posilňovni,ja som prišla skôr domov a on po mne. Pozrel sa na mňa a opýtal sa : Ty si bola tiež so mnou cvičiť? Pozeram na neho áno bola. Za chvíľku išiel za detmi a to čo sa ich pýtal 10min dozadu znova sa pýtal. Večer mne začal rozprávať dokola celý týždeň , pritom som všetko vedela. Dokonca v niečom som ho opravila. Na druhý deň sa stretol a kamarátom a nevedel kam idú,pritom si o tom písali. Pýtal sa ho 4x dookola to isté.
Vyšla s toho epliepsia. Po nociach nemohol spávať+ pracovné a psychické vyťaženie a takto sa to na ňom podpísalo. čiže on má druh epilepsie -vypadky pamäte a dezorientacia
@gubcikova dakujem za skusenosť
@zlatarybka7 áno,otec mojej kamarátky mal 59. Malo to veľmi rýchly spád u neho.
@zlatarybka7 ak ste z Ba, oslovte centrum Memory. Sú tam priamo na riešenie tohto
@hedviga2 bohužial je to od nas dost daleko
@mata90 ako rychly priebeh to malo ked sa mozem spytat
@zlatarybka7 potom prosím napíš ako sa má mamina . ..čo psychiatrická zistila. Veľmi ma to zaujíma . A držím palce nech to dobre dopadne. ☘️☘️☘️🤞
tejto chorobe sa hovorí aj mozgová cukrovka😢
skúste vygooglit, je to prevazne v anglictine, super vysledky sú s keto dietou
@apolka77 určite napišem ..akurat je u psychiatričky
@zlatarybka7 rýchly,aj doktori vraveli, ze veľmi rýchly. Ani lieky nepomáhali,tak mu dávali na utlmenie. Bol agresívny, nikoho nepoznal, škrtol svoju manzelku, utekal z domu. Ako mu potvrdili diagnózu,tak žil 3 roky, ale bolo to zle od začiatku.

@zlatarybka7 Kiež by sme sa všetci mýlili a bolo všetko v poriadku 🙏 Veď práveže zo dňa na deň sa aj stav môže zhoršiť. U psychického pacienta to býva. Nie som psychiater ani nič podobné,ale od mladosti to vidím u mami. A čím je staršia tak doslova zo dňa na deň sa stav zhorší. Niekedy stačí úplná banalita.Niečo ich rozruši alebo priveľa premýšľajú aj nad úplne nepodstatnými vecami dlhšiu dobu a skôr co neskôr to preoukne.