Podpísal sa pôrod a materstvo na vašom zdraví ?
Už je to nejaký čas čo som po pôrode, a dlhšie uvažujem že vlastne sa necítim vôbec “Fit” ako predtým- pred tehotenstvom. Nemyslím tým konkrétne “dole” a pri sexe ale skôr tak celkovo. Od pôrodu sa stále neviem dať dokopy ohľadom krvi stále anémia malo železa, zvýšené pečeňové testy, tehotenstvo a dojčenie brutálne nabúrali hormóny takým štýlom že mám ekzém v najhoršom stave aký som kedy mala, ďalej napriek tomu že som mlada (pod 30) má napríklad aj zvyknú pobolievať kríže z neustáleho vyberania malého z postieľky, neraz má aj seklo... ďalej vlasy to je tiež Katastrofa... no chcem teda vedieť či vás tehotenstvo, pôrod a materstvo tiež takto poznačilo alebo môžete povedať úprimne že ste FIT ?
Ano, nasadila som dost prisnu nizkohistaminovu dietu a preslo to. Tak 2-3 mesiace na nej a bolo to prec, uz som to mala ozaj po celom tele. Potom som ju postupne zvolnila, stale som na nej, ale v ovela uvolnenejsom mode.
Ja som po jednom dietati zatial v pohode, chrbat obcas boli z toho zohybania v kuse ale inak fit.
Fakt strasidelne pribehy mate niektore. To aby si clovek dva krat rozmyslel, ci to treba riskovat🫣
No tak ja som Po dvoch sekciach uz nikdy nebola taka fit ako pred nimi. Po vsetkych strankach. A to som mala obe deti skoro 4.5 kilove 😁, takze chapem, ze telo aj hlava dostali zabrat. Ale stale verim, ze to este zmenim. Aj Tebe drzim palce, vsetko ma svoj cas.
po prvom dietati som po roku bola naspat ako predtym. Ale dalsimi tehu a detmi hlavne bolest chrbta ma trapi uz stale. Vlasy su len po porode hrozne, potom sa dali do poriadku.
nie nebola. Ale casom sa to zlepsilo. Ale zostala som len pri 1 dietati.
tehotenstvo aj pôrod podľa mňa bezproblémové (muž síce hovoril že v živote ma takú ako pri pôrode nevidel ale ja som sa cítila skvele, aj spolubývajúcej som odpovedala že "kludne aj hneď druhý krát len sa naobedujem" 😀 ).... ak nerátam vlasy (tie dorástli, ja som nikdy nebrala žiadne doplnky, vedela som že stačí prečkať) a brutálnu únavu prvé mesiace tak zdravotne som kompletne v prdeli! 😖 neviem čo mi je, furt niečo, prakticky od pôrodu sa to vlečie že som stále chorá, ak nemám angínu tak mám zápal ucha, k tomu jačmeň na oku, angínu vystrieda ekzém a k tomu bolesť krížov (ale taká, že proste v predklone týždeň), potom mi praskne v päte a neviem aj 2 týždne došľapávať a brutálne to bolí, do toho zase chytím nádchu a ideme odznova 😢 ja som zostarla o 20 rokov, nikdy v živote mi nič nebolo
Napriklad ja som mala rozne vykyvy zdravotne prve mesiace po porode. Spatne vidim, ze to bolo spojene aj s davanim sa dokopy po porode, nova zataz (ako spominas neustale prekladanie dietata a tak), dalej hormony kvoli dojceniu, podla toho ci dcerka prave mala obdobie ze pila viac ci menej mlieka sa to odrazalo aj na mojom zdravi, pokozke... V stresovych a tazsich obdobiach bola aj strava nepravidelna a nezdrava casto, tak aj to sa odrazilo ci na traveni ci na pleti. Dcerka ma teraz 1,5 roka a momentalne sa citim viac fit ako kedykolvek predtym. Uz mame aky taky system, spanok je konecne pravidelnejsi, aj strava u mna, mam pri nej viac pohybu, zosilneli mi svaly a zlepsila kondicka. Myslim ale, ze u kazdej zeny to je velmi individualne, ale pokial ma tvoje dieta menej ako rok, tak sa to este mozno da dokopy. Viem ze take padanie vlasov po porode sa zvykne upravit zhruba po roku, takze to telo sa spamatava dlhsie, nie len par tyzdnov po porode.
Tak mne po pôrode zostala anemia. A veľmi ma bolí chrbát , a tiež každý deň má pravidelné sekne v krížoch. A ku všetkému teraz ma vyhadzalo , akné už pár týždňov a nijak nezmiznú.
Ja som mala po pôrode extrémne bolesti krížov, výraznú anémiu, zápal prsníkov a podváhu 😀 nikdy som netrpela tým, zeby som mala problém pribrať .. po pôrode na základe tej anémie katastrofa z mojich bežných 54kg som mala 45kg. Hlavne sa dostan z tej anémie, ale tiež mi to trvalo cca rok určite 🙂 o vlasoch nehovorím … to začalo keď som myslela, že mna to obišlo .. kúp si kerastase na vypadávanie vlasov, pomohol mi 🙏🏽 A asi to nieje o veku mala som 23 rokov, keď som videla pani vo veku 40 a boli v pohode .. hovorím si, fakt zase ľudí strašia mať deti vo vyššom veku, ale sú viac ok než my mladé 🫣 predtým ako má začnete hejtovat, pohyb som mala cely život aj pestrú stravu .. takze sama lekárka nerozumela, čo sa to so mnou dialo … už počas tehu mi začali problémy výrazne …..
Porodila som tri deti, ale už ani jednu medzistavcovu platnicku nemám na svojom mieste
Baby,všetky sme zničené či pol roka po pôrode,alebo rok.Ja som po 3 a ešte nevlastné.Krize,únava,žalúdok,mám problém pribrať čo som nonstop v pohybe.Ale cvičím s vlastnou váhou a plus každej mamine odporucim akúkoľvek formu jogy,j a som konkrétne dala ženskú a neskutočne to pomáha na kríže a oblasť panvy aj celkovo takú psychickú pohodu a potom sa všetok frmol zvláda lepšie
Ahoj ja mam za sebov dve tehotenstva .Po prvom som sa citila super ,hned s schudla všetko super sice mi zostalo nevolnosti obcas hlavne v aute ..A druhé tehotenstvo pre mna peklo.Prišla som o zuby mohla som robiť čokolvek,traviace problémy nafukovanie take že mas pociť že ta roztrhne,zápaly zaludka opakovaný helikobakteria,zrak nosím okuliare,vlasy ,žilami a bolesti noch,chrbtica ,únik moča časté chodenie na Wc ,diastáza,zavrate bolesti hlavy a tak ďalej ale nemenila som chcela by som ešte jedno ale žial asi nebudem zistili mi predčasné ovarialne zlyhanie menopauza ale zázrak sa mozno stane tak hlavu hore deti mi zato stoja 😀prajem nech sa čoskoro dás do kopy 😀
@janickacrazy to je super ja mám 39 ale cítim sa na 59.
Mne sa pocas prveho tehu urobili zlcnikove kamene. Prisli na to po porode,ked som mavala zachvaty. Tiez sa pridal exem na rukach. Padanie vlasov je asi u kazdej zeny 😉 . Operaciu zlcnika a kortikoidove maste na exem som odmietla kvoli kojeniu. Vsetko sa upravilo postupne zdravou stravou....Vase telo teraz potrebuje vela vitaminov.
Ja som mala po 4 mesiacoch od porodu celu tvar, oci, usta, aj ruky zaekzemovane. Trvalo to 8 mesiacov, kym som sa dostala na alergo, kde sa zistila intolerancia na mlieko a soju, po vysadeni tohto to konecne preslo. Cize ma to pricinu, len patranie po nej je na dlho. Mala som uplne tie iste pocity, co pises, ze tehotenstvo ma poznacilo. Rozne bolesti, krk, chrbat, male klbiky, rozne kozne veci - 8 mesiacov ekzemu vystriedalo akne - dalsi rok skumania a vyhodenych x eur, tu mi prisli na nedostatok vitaminu B12, ked ma tym dr napichala, akne zmizlo.. Vela vsak robi aj psychika - ja mam uzkosti a strach- som na tabletkach a je mi lepsie. Celkovo najlepsie sa citim, ak sa venujem joge/pilatesu (samozrejme nie vzdy je na to cas), zdravej strave - ovocie/zelenina, kvalitny spanok, vela vody.. tie klasicke veci.
Ano ,od porodu som mala neustale problemy,najprv zapal zaludka a helikobakter,potom problemy s pankreasom,potom neustale bolesti hlavy, nakoniec mi potvrdili tetaniu,a to nevravim o nehorazne stuhnutej krcnej chrbtici,co musim chodit na masaze.pred porodom ma hlava v zivote nebolela,ale tehotenstvo a porod som mala uplne super takze ja aj z tohto dovodu neuvazujem o druhom dietati
A este mam od porodu dost bolestivu ovulaciu,aj pár dni to trva,predtym som ani poriadne nevedela co ovulacia je 😀
Áno podpísalo a aj na psychike tiež
@surama ahoj ,bolesti krížov a chrbta môžu byť aj z diastazy,zo zlého držania tela. Skús pozrieť na internete viac informácií
Mne sa "len" zhoršil zrak a mám o číslo väčšiu nohu 😁
Treba rátať s tým, že 9 mesiacov sa telo pripravuje na pôrod a 9 mesiacov potom trvá, kým sa telo dá dokopy. Vnútornosti sa posúvajú, hormóny ustaluju..
Inak som v najlepšej životnej forme, kondička vďaka cvičeniu, upravili sa mi bolesti chrbtice aj únik moču.
Pri 2 malých deťoch trochu energia pokulhava, inak fajn 🙂
Oni to máš tak, že niektoré ženy sú viac biologicky stavané na to byť matkami, ako iné. Pre mňa bolo tehotenstvo najhorších 9 mesiacov môjho života. Čisté trýznenie. Po pôrode sa mi počas šestonedelia vracala panva do pôvodného stavu a to boli bolesti ako sviňa, ani chodiť som nemohla. Brutál. Ale jediná taká viditeľná zmena je, že som v tvári veľmi ostarla, prišla som o všetku krásu a zrak sa mi zhoršil o 100%. Pred tehotenstvom som mala na jednom oku dioptriu 0,75 a na druhom 0,5. Po pôrode sa mi nezdalo, čo tak zle vidím cez tie okuliare, šla som k očnej a bum, jedno oko 1,5 a druhé 1. Zato môj syn má oči ďalekohľad a mikroskop v jednom, taký orlí zrak nemá nikto koho poznám. A je veľmi pekný. A ešte sa mi od pôrodu v nepravidelných intervaloch vracia zlatá žila. A to som bola asi najmladšia rodička na oddelení v mojej várke. Čerstvých 25 rokov. Ale veľmi som zostarla, cítim to na sebe, môjmu rovnako starému mužovi ošedivela polka hlavy odkedy máme dieťa. Je to proste náročné a ja sa úprimne teším na obdobie 40+, keď už budem mať dospelé dieťa a ja si budem môcť žiť svojim životom. Ak sa toho ovšem dožijem, lebo infarktove stavy mám každý druhý deň 😅😅😅 akože nemám nejako extra vážne zdravotné problémy okrem toho zraku a straty mladosti, ale psychicky sa cítim horšie ako moja 75 ročná mama. A to nie, že som unavená či vyčerpaná, fyzicky som úplne fit, ale mám pocit, že toto je maximum, čo z môjho života vytazim. Mladosť v cudu, do dôchodku ďaleko a taká som otrávená z toho, že moji rovesníci cestujú, užívajú si život, spoznávajú nové veci a ja som viazaná na škôlku muž mi vždy vraví, že po 40tke sa to otočí, že my budeme vtedy cestovať a užívať si život a naši rovesníci budú riešiť malé deti. To ja už budem mať dieťa na strednej škole. Ale to je tak ďaleko, že nad tým väčšinou len potrasiem hlavou, že pekná predstava, za predpokladu, že má dovtedy netrafí šľak. Asi dáka kríza mladého veku (quarterlife crisis). Ale ako vidíš, máš tu komenty žien, ktorým sa úplne zosypalo zdravie a aj také, ktore si tehotenstvo a materstvo užívali a užívajú. Môj kolega má ženu s autoimunitnym ochorením, ktoré sa nedá vyliečiť ale dá sa držať pod kontrolou. Jej sa počas tehotenstva a po pôrode naopak veľmi zlepšil zdravotný stav. Podľa mňa je to lotéria, nikto nevie vopred, ako bude jeho organizmus vnímať takú obrovskú záťaž a čo sa stane po pôrode. Všetci len dúfajú, že to bude fajn. Realita je častokrát oveľa menej ružová
Po prvom pôrode som bola viac menej ok (ak nerátam zlé hojenie jazvy po sekcií), po druhom ma bolia kĺby, odišla mi jedna oblička, ukázal sa ascus na krčku maternice, mávam migrény, problémy s trávením.. Uvidím čo urobí tretie tehotenstvo.. Zrak sa mi zhoršoval pri oboch tehotenstvach
U mna tiež, najmä prvý polrok bol náročný, zapaly prsnika, doteraz ma boli a to uz je vyse roka. Bola som s tým aj hospitalizovana. po porode Hemoridy, krcove žily (ale zatiaľ to nie nie je hrozne klop klop) Chrbtica, diastaza. Do toho roka som sa ale začala citit fyzicky lepsie aj vdaka cviceniu aj rehabilitaciam (zasa klop klop), aj sa snazim zdravo stravovať tak na 80 %. Podla toho ako sa da aj to cvicenie tiez ako sa podarí. My s muzom dieta nikomu nedavame nakolko nemame rodinu po ruke, čize je to trosku narocnejsie sa donutit ked je človek vecer unavený ale stojí to za to. Vhodne cvičenie vie ozaj pomoct fyzicky ale aj po psychickej stranke aspon teda u mna to tak je..
Ja keď to čítam tak mám asi nejaké šťastie...2 r a 6 m deti.citim sa krajšie ako pred tehotenstvom 🙂 mňa nič nebolí, iba taká celková únava,no to je tak keď spím s dvoma deťmi.diastaza na 1 prst trebalo by cvičiť, ale som lenivá. Akurát 3 kazy mi vyskočili,to musím poriešiť.
Prvé dva som tak nevnimala, bola som ok, okrem jednej veci, čo som myslela, že však pri 3 sa mi to už nestane, ako po každom aj tomto som pribrala 10kg po pôrode /už sa teším do roboty, ako ich dal dole, teda ak sa mi to podarí, keďže už nemám 20/, štítna bola pred pôrodom ok. Mesiac po pôrode som sa celá vyhádzala, teda išlo to od nôh po hlavu a naspäť. Pred nedávnom som riešila svrbenie celého tela, samozrejme všetko ok. Kĺby, panva v p.... paty ma boleli tak, že som nemohla chodiť a zostali mi náchylné na zimu😬, únava samozrejme a inak som ok na svoj vek.
Po druhom porode som dostala tazku depresiu a bojijem s nou uz 2 roky
@zuzanka.zuzu a pockaj, ked Ti syn nastupi do skolky to este len budes stale chora.Tie skolkarske virozy a moraxely, stafylokoky zapaly usi.Mna takato infekci doriadi viac ako Covid.Zeny sa do vsetkeho viac zzivaju emocne ako muzi mne staci stres, menej spanku a hned ochoriem
U mna tiež katastrofa, som rok a pól po pôrode, už mi stihli vybrať žlčník a pravdepodobne pri pôrode mi praskla a vytiekla platnicka, takze vyše roka bolesti chrbta, ani malého som nevedela zdvihnúť z postieľky, teraznsa to ako tak už zlepšuje, snáď sa úplne vstrebe, lebo má strašili operáciou.

podpisal. Tri mesiace po druhom porode ma seklo a ostala som leziacim pacientom, pomohla az operacia chrbtice a titanove implantaty.... Aktualne som uz desiatym rokom s tym na invalidnom dochodku.