icon

Podpísal sa pôrod a materstvo na vašom zdraví ?

20. júl 2022

Už je to nejaký čas čo som po pôrode, a dlhšie uvažujem že vlastne sa necítim vôbec “Fit” ako predtým- pred tehotenstvom. Nemyslím tým konkrétne “dole” a pri sexe ale skôr tak celkovo. Od pôrodu sa stále neviem dať dokopy ohľadom krvi stále anémia malo železa, zvýšené pečeňové testy, tehotenstvo a dojčenie brutálne nabúrali hormóny takým štýlom že mám ekzém v najhoršom stave aký som kedy mala, ďalej napriek tomu že som mlada (pod 30) má napríklad aj zvyknú pobolievať kríže z neustáleho vyberania malého z postieľky, neraz má aj seklo... ďalej vlasy to je tiež Katastrofa... no chcem teda vedieť či vás tehotenstvo, pôrod a materstvo tiež takto poznačilo alebo môžete povedať úprimne že ste FIT ?

banderaska29
21. júl 2022

Na mne sa podpísalo materstvo v pozitívnom slova zmysle- prešli mi menštruačné bolesti a som krajšia 😀 a cítim sa lepšie ako človek, ako žena. sebavedomejšie. plus moje srdce kráča v dvoch mini verziách. všetky ostatné boliestky sú proti tomuto nič. ♥

negatívne iba jedno - po prvom pôrode mi občas strpnu nohy 😀 ale tak že z ničoho nič, obe naraz a som paralyzovana asi minutu... ale to iba občas. všetky vyšetrenia ok. nemala som epi. takze neviem prečo

janickacrazy
21. júl 2022

@elementissa takúto predstavu som mala aj ja a dopadlo to úplne inak, v 39 som porodila dieťa číslo 3 a zase som riešila kašičky a plienočky 😀

inaemre
21. júl 2022

Po druhom tehozenstve som mala 2 roky problemy so stitnou zlazou a s vysokym tepom, velkou unavou a roznymi inymi priznakmi.
Teraz, presne 2 roky po mozem povedat ze vsetko same odznelo 🙏

zuzana1404
21. júl 2022

Po prvých 3 tehu a spont.pôrodoch som fyzicky bola ako-tak ok ( keď opomeniem zlatú žilu 😂🙈).
Po štvrtom - diastaza, hernia, mínus 2 zuby, tvár zostarnutá. Ako nič vážne vďaka Bohu, len nepríjemné.

dominikamacakova
21. júl 2022

Tak napríklad ja mám z pôrodou pupočnú herniu a diastázu, mám bolestivú ovuláciu, ale upravila sa mi pleť aj vlasy. Mala som hrozný problém s akné a teraz nemám absolútne nič. Už je to rok od druhého pôrodu. Tak isto vlasy. Farbím si ich na blond doma, žehlím si ich a mám ich krajšie ako keď som mala svoju prirodzenú farbu, používala masky, kondicionéry a nežehlila 🤔

gulolo
21. júl 2022

Ja už mám 5 detí, 38 rokov, najmladší syn mal teraz 15 mesiacov. Už pri 1. tehotenstve mi tak zablokovalo bedrový kĺb, že som sa nevedela pretočiť v posteli. Jeden liečiteľ mi odporučil cvičiť, ešte zo ZŠ, keď som chodila na prednášky o zdraví, som si zapamätala jednoduché cviky na chrbticu, začala ich cvičiť a bolo po probléme. Som lajdáčka, ale aspoň raz za týždeň som sa prinútila cvičiť, ak nie, tak ma prinútila bolesť. Po pôrode ani nevravím, tam sa chrbtica riadne namáha. Ja som si asi v 5. mesiaci prvého syna povedala, že som nikomu nič zlé neurobila, aby som ho každú chvíľu vyberala z postieľky a zobrala som ho k sebe, dala mu cicať poležiačky a zaspala s ním. Odvtedy spím s každým dieťaťom v posteli a vyspíme sa obaja. A postieľku už ani nevybaľujem.
Anémiu som mala už počas puberty, takže v každom tehotenstve som užívala železo. Ak zapekalo, kúpila som si PargaVit Bifi Puls, alebo Pangamin Bifi, je to relatívne lacné a účinné. Aspoň 5-6 tabliet denne a zápcha by nemala byť, alebo si prikúpte aj psyllium - vlákninu. Železo treba užívať aj po pôrode dlhodobo, keď sa hladina upraví, tak stačí každý druhý deň, alebo raz za týždeň, železo je dôležité aj pre dieťa, ak ho kojíte. Ja mám teraz od Jamiesonu Gentle Iron Complex 90 kapsúl. Mňa nezapeká. Ale kľudne využite aj železo od lekára, alebo čo máte doma. Toto si kúpte potom.
Mala som krásne bohaté kučeravé vlasy. Po 1. pôrode sa mi okolo synovho pol roka skoro vystreli a boli "zplihlé" a riadne preriedené. Potom sa to upravilo, je to normálne, že telo sa zbaví vlasov, ktoré nahromadilo počas tehotenstva. Vtedy mi asi po 1. trimestri vlasy skoro nevypadávali. Treba užívať aj vitamíny na vlasy, tie sú rôzne, napr. Aporosa Vlasové vitamíny 100+20 kapsúl sú lacnejšie a treba ich užívať pravidelne, nestačí len občas, lebo ak kojíte, veľa výživy ide do mlieka. Plus Prenatal od Jamiesonu, ten sa mi osvedčil, dá sa kúpiť napr. aj na bazosi lacnejšie - už otvorený, ale to neprekáža. Rozdeľte si to tak, že ráno si dáte Prenatal, poobede Pangamin a pred večerou vitamíny na vlasy. Je to lepšie 3x počas dňa, čítala som, že telo to naraz nevie všetko využiť. Alebo po raňajkách to železo a neskôr poobede Prenatal. Alebo obdeň, to už si Vy určite, aby to nebolo všetko naraz.
Pred dvoma mesiacmi som mala 1x v živote zápal dúhovky, opakoval sa mi po vyliečení znova o týždeň, ale výsledky som mala vcelku dobré, takže ešte idem na reumatológiu, čo to mohlo spôsobiť, idú tam preskúmať. Otec má DNU a to je tiež reumatické ochorenie. Teraz máme celá rodinka covid, už sme skoro po príznakoch, iba jeden syn sa zatiaľ drží v pohode.
Skrátka, za zdravie treba byť vďačná, užívať si každý deň a starať sa oň. A to cvičenie rozhodne pomáha, keď aj raz za týždeň, určite lepšie ako vôbec.
Pozdravujem a želám veľa zdravia.
Ak by ste mali nejaké otázky, napíšte.

mtn112233
21. júl 2022

Áno, to rovnako od pôrodu zlé pečeňové testy, zvýšená amylaza, lipaza.. mesiac pred pôrodom všetko tip top.. takisto mám pocit že som stále slabá, ubolena a to som po pôrode 11 mesiacov.. stále kojim takže ja mám pocit že mňa dieťa úplne oberá o vitamíny, minerály 🙂 a to sexuálnom živote radšej pomlcim.. sucho ako ma Sahare, žiadna chuť na to nič som ako bez života niekedy

kvetinka75
21. júl 2022

mňa skôr vek dorazil 😅. Dcéra málo spávala, tak nejaký čas som bola nevyspatá. Potom som to nejako dohnala. Ale s pribúdajúcim vekom mám iné problémy, materstvo s tým nemá nič.

brezlicka
21. júl 2022

Je dôležité sa na tehotenstvo pripraviť. To znamena, upravit životosprávu a dopĺňať makro a hlavne mikroziviny. Pocas tehotenstva si dieťa od vám doslova vysaje všetky živiny a keď ste ich pred tehotenstvom v dostatočnej miere nedoplnovala, telo po pôrode je podvyzivene a s tým súvisia aj ochorenia, ktoré sa ukážu, ci už počas alebo po pôrode. Čiže po pôrode je nutné upravit stravu bohatú na živočíšne bielkoviny, tuky kopec zeleniny atď.vyzivive doplnky, ktoré súčasne so zdravím jedlom dopĺňajú aj tie mikroziviny. Vy píšete, ze mate ekzém. Prioritne príčinou ekzému je črevo, takze to tiež jasný signál, ze musíte zapracovať na strave. Žiadne obilniny, cukre, spracované potraviny, mliecne na úvod tiež vyhodiť...Liecba čreva je dlhodobá, ale stojí to za to, ale zmeny v strave musia byť, ináč sa nikam nepohnete a len sa to bude nabalovat..

frzeiovn
21. júl 2022

Ahoj, ja mám tri deti 14,12,8 vek. Takže u mňa tiež áno, zanechalo to stopy ale to s tým prináša...lebo aj tomu dieťatku niečo odovzdávaš zo seba, ale nestojí to zato? Ja som bola 10 r. na materskej, skoro som nikde nechodila, vždy všetko okolo detí, domácnosť atď, asi nemusím vysvetľovať, v krížoch ma seklo niekoľko krát, a teraz som už 5 r. v práci a sa rozbieham, športujem, a akoby som to zameškané chcela dobehnúť....už netreba okolo tých detí toľko skákať, do určitej miery sú samostatní a už aj pomôžu...ale keď mala stredná (dcéra) asi 9 mesiacov, neskutočne ma začala bolieť chrbtica zo dňa na deň, vyskočili mi platničky a už sa to vlečie 11 rokov, takže toto poznačilo asi môj stav najviac, ale začínam cvičiť a chodiť na masáže, lebo nič nepomáhalo, ani rehabka, ozón nič...tak ak sa dá toto dokopy, už uvažujeme, že by sme ešte jedno dieťatko prijali...

magdalienkalienka
21. júl 2022

Materstvo nikdy nezostane bez následkov, okrem radosti z 3 krásnych detí kŕčové žily, stresová inkontinencia, anémia.

danusa64
21. júl 2022

Ano, uplne mi opadlilo krize, 10 mesiacov od porodu a stale mam bolesti, pol roka chodim po rehabilitaciach a vzdy to pomoze len na chvilu, tolko bolesti som ani pri porode nezazila co si uzivam teraz s chrbticou🤦🤦

lenkaminka
21. júl 2022

Áno je to katastrofa ale nezúfajte. Treba trpezlivosť veľa vitamínov, ľahké cvičenia (podľa mna najlepsia je Jóga) dávať si pozor na stravu. Trvalo mi to fakt aspoň 2 roky kým som sa začala cítiť dobre.

iva1234
21. júl 2022

Ja mam po dvoch detoch krcove zily, zhorseny zrak, velmi vyrazne mqterske znamienka, stale sa mi nestiahla koza nq bruchu napriek tomu ze cvicim a natieram sa liftingovym kremom, zaludocne tazkosti bo nestiham sa vklude najest, metlickove zilky na stehnach, kruhy pod ocami z nedostatku spanku (max 4hod denne) a obrovsku vaginu🤣🤣🤣 vlasy naopak lepsie ako pred tehotenstvami, mne velmi pomohli vitaminy na dojcenie, uzivam aj napriek tomu ze uz nekojim. Ale pocit som zo seba donedavna mala priserny, sice okolie tvrdi ze vyzeram lepsie po detoch ale tal vieme ako to je, ako sa same citime... mne ozaj velmi velmi pomohlo, ze som zacala chodit kadernicka, kozmeticka, manikura...proste sa hyckam a mam zo seba potom lepsi pocit. Deti beriem so sebou, asi mam stastie, krasne tam tu hodku vydrzia, dcera 3 si kresli a maly 6mes sa v kocari hra. Ozaj to velmi odporucam, clovek potom zabudne aj nejake drobne bolesti a pocity nepohody.

lienka9
21. júl 2022

Mne kazde tehu plus jedna dioptria (uz predtym som mala okuliare samozrejme),plus aktualne po druhom sa pridruzil problem so sluchom,plus chrbtica trpi po 2 detoch.ale je to samozrejme aj s vekom,plus ze na seba nemam cas.necvicim,nestaram sa ako predtym.uz som si ale povedala,ze idem na to..tak snad sa to zlepsi.aj to je dovod,preco som tuzbu po tretom dietati zatial stopla,kym sa nedam dokopy

doll4186
21. júl 2022

Po pôrodoch a tehu a kojeni sa moje zdravie zbláznilo ...kríže ,chrbtica ,krcove zily,hemeroidy , zapalena a bolava pata , nato tetania -umná nepoznany pojem ,ale teraz velmi dobre poznam co to je ...cyklus rozhadzany a s váhou bojujem uz roky ... Moj spánok bol dlhe roky 3hodiny ...

elementissa
21. júl 2022

@janickacrazy ale ja už nebudem mať ďalšie (našťastie medicína ide dopredu a dá sa ďalším tehotenstvam vďaka jednodňovej chirurgii vyhnúť.) Takže mňa už žiadne ďalšie nečaká. Ale viem ako si to myslela, mnoho rodín sa nepoistí pred ďalšími deťmi tak ako my. A poznám aj ja mnoho ľudí, čo sa už tešili, že deti veľké a bum spravili si ďalšie dieťa. Ale celkovo, to je skôr neopatrnost rodičov alebo také to nastavenie, že síce už by bolo dobré mať pokoj, ale keď bude ďalšie dieťa, nič hrozné sa nedeje. Ver mi, že tí, čo naozaj nechcú mať viac detí, ich naozaj nemajú

janickacrazy
21. júl 2022

@elementissa ale my sme ho mali plánovane, proste v 20-tke som mala iné predstavy, no neskôr sa to zmenilo, takže nikdy nevieš dopredu, čo ako bude

medeliska
21. júl 2022

Ahoj mam 32r. a 2 deti.... 4,5r a 10mes.
Som zničenaaaaa.... Imunita 0 bodov, každe 2 týždne na antibiotikach... v tele mi koluje vkuse nejaky zapal... chodim na hematologiu a idu mi vyrezať uzlinu pod pazuchou a vyšetriť na histologiu... vyše 4 roky chodím po doktoroch... Opuchaju mi uzliny po tele, všade! Infekčne-Riešila 4 roky Toxoplazmozu a nakoniec zmizla, Imunologia, Gastroenterologia(na hadiciach dole a hore-1 polip), Neurologia-Tinitus-MR hlavy, mam Tetaniu-krče tela, žlčnik mi zobrali-narastli 3 polipy-chvalabohu nezhubne, Ušno-nosno-krčne-polip v ustach-nezhubny😁 Každe 2 tyždne mam horučku, zimnicu, prehaňa ma na zachod s krčami-maju podozrenie na nejaku geneticku stredomorsku rodinnu horučku, hormony na hojdačke.... vlasy mi vypadavaju a štipe ma koža na hlave a to nehovorim že po druhej davke vakciny na koronu sa mi spustila znova psoriaza!!!! Kdo je na tom horšie... neviem...neboj sa su dni kedy si poplačem.... strašne chcem byť zase ta zdrava, energicka krasna žena ako pred tehotenstvom.... čo sa to do prdele stale deje? Neviem a nevedia to zistiť ani doktori. Konečny verdikt... vybrať uzlinu a modliť sa 😉 Držím Ti palce, nech si čoskoro zdrava ako ryba 🌷

zlatyk16
21. júl 2022

Ja mám kríže v prdeli celé zle bolia keď som zohnuta nejdem sa vystret ... už po prvom to bolo zle a teraz po druhom pôrode celé zle normálne ma minule skoro seklo ...zuby sa mi pokazili pri druhom tehu, a zrak už pri prvom sa zhoršil ... A to mám 29r ...

majlo1234
21. júl 2022

A ako sa vam dari starat pri tom vsetkom o deti este? Obdivujem vsetky z vas, ja sa vzdy opustam, ked ni nieco je, a to sa deje len obcas. Neviem, ako by som to dala. Fakt klobuk dole pred vsetkymi zenami!

danielahamar
21. júl 2022

@doll4186 ta pata ma zaujima, neskutočne po pôrode sa bolievaju paty, z čoho to je u teba zistili?

danielahamar
21. júl 2022

@iva1234 😂🤣🤣 že obrovskú 😂😂

zuzanka.zuzu
21. júl 2022

@danielahamar tuším prvá čo okrem mňa spomenula aj päty.... čo to s nimi máme? prečo päty? vôbec nechápem ☹

danielahamar
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu ja to beriem tak, že sú napojené na zadok, zadok na panvu a už je to v p..., mne normálne vedia prechladnut a hlavne, žiadne crocs, teraz som si kúpila ortopedické šľapky a je to omnoho lepšie. U mudr. som s tým nebola, nemám čas, ale čo chodím na masáž, tak všetko je so všetkým prepojene

zuzanka.zuzu
21. júl 2022

@doll4186 ďalšia pätaaa 😀 čítam a reagujem postupne, takže vitaj aj ty v klude.... aj si s niekým riešila pätu? lebo to je také neobvyklé "ochorenie" že keď to spomeniem napr. mamke tak nechápe čo s ňou môžem mať a prečo to tak riešim.... ale mňa to ku*va bolí !!! fakt som neverila

danielahamar
21. júl 2022

@zuzanka.zuzu ja som prvé mesiace ani chodiť nevedela😭

linki90
21. júl 2022

tak ja som mala zlý pôrod ,malý sa zasekol v pôrodných cestách tak ho nakoniec ťahali vaukom,čiže mi to tam dole dosť dorbkali,dva mesiace som sa dávala dokopy tam dole,nevedela som sama cikať len na stojaka v sprche,postupom času to prešlo ako odpuchlo všetko,2x šitie opuch,zápal .Potom už dobre,križe boleli keď sa načahuješ po dieťatko,vlasy mi padajú doteraz .Ale telo sa dá časom dokopy za ten detksý úsmev to aj tak stojí ❤️

zuzanka.zuzu
21. júl 2022

joj veru, už to tu bolo raz spomenuté, ale ešte by som pridala - znamienka a pigmen.škvrny 😖 ale tooooľko.... než si ich dám všetky vyšetriť (musím lebo nejaké teda ozaj vyzerajú zle, snáď sú len škaredé a nie aj choré) tak aj skrachujem 😠

domceky
21. júl 2022

Ahoj chce to čas.. vyskušaj zeleny jačmen a chlorelu od GW su super 🙂