icon

Prenos Covidu z plne zaočkovanej osoby

24. júl 2021

Ahojte, mam otázku... Som v 5. mesiaci tehotenstva, očkovaná nie som, nakoľko v čase otehotnenia bolo očkovanie podmienené vekom. Manžel aj všetci v rodine už sú plne zaočkovaní, okrem deti. Ja som na PN. A zaujímalo by ma, či zaočkovaní ľudia prenášajú covid rovnako ako nezaockovani. Resp.ako veľmi som ohrozená, že niekto z rodiny ma nakazí? Viem, že manžel by mal pravdepodobne ľahší priebeh, ale ako je to s prenosom vírusu? Čítala som o tomto kdeco. Nechcem rozprúdit nejaké hádky, prosím len skúsenosti alebo názory. Ďakujem pekne.

ajka0207
24. júl 2021

@mey8 nemyslím že ratas správne. Ak by bolo zaockovanych sto percent populácie, nakazi sa napr 1000 ludi a jedno percento nakazených sa dostane do nemocnice (10 ľudí), pri nezaockovanej populácii je to 10 percent (100 ľudí) tak to by znamela že 100 percent ľudí v nemocnici je zaockovanych a teda záver je že očkovanie nefunguje? Alebo funguje lebo je tých ľudí 10 a nie 100? Nevravím ani jedna hypotéza je že správna len to že keď vytrhnes dáta bez širšie kontextu, tak štatisticky to prestáva fungovať (v skutočnosti je štatistika dosť primitívny odbor)

A to ten článok urobil, je v tej oblasti len 150 pozitívnych alebo 1500, alebo 15000 a z tých ľudí je ockovanych polovica, všetci? Lebo ak polovica tak hej očkovanie nefunguje ale ak je pozitívnych napr 15 000 a z nich je 14000 ockovanych tak jasné že v nemocnici je viac ockovanych lebo ten súbor je proste oveľa väčší.

mey8
24. júl 2021

@hettinka to vy sa na SK bijete za to, že budete očkovanýva neskoncite v špitáli... Nie my... 😂😂 A ako sa daju sfalsovat tie údaje, dajú a reálne sa aj falšuju čísla chorých... 👎🏻👎🏻👎🏻

mey8
24. júl 2021

@ajka0207 rozumieš tomu že Izrael ma najvyššiu zaočkovanosť na svete??? Ak majú viac ako 60% zaočkovaných a rovnako tak väčšina skonči v nemocnici..zaockovaných! tak je to jasné... Ale ty si ver čomu chceš, už si aj tak predpokladam očkovaná tak si ži v bubline naďalej👍🏻😘✌️

anika
24. júl 2021

Nehladaj na koniku odpovede na taketo otazky

kkovacovak
24. júl 2021

@danim áno ale sú medzi nami ľudia ktorí sa nechcú alebo nemôžu dať očkovať. Takí ľudia v tomto prípade nie sú chránení. Pokiaľ budú v úzkom kontakte s očkovanými ktorí necítia príznaky ale vírus na sebe majú tak môžu byť pre nich rizikovejší než jediný neočkovaný nakazený ktorý je už od pohľadu chorý. Takému sa rovno vyhneme a sme ok. Kdežto s ľuďmi ktorí sú na oko zdraví nemáme problém tráviť čas a to môže byť práve pre autorku problémové. Takto je to myslené a to sa asi vyvrátiť nedá.

ajka0207
24. júl 2021

@mey8 necitas čo píšem, veď jasné že ak majú najviac ockovanych tak bude aj v nemocnici najviac ockovanych, pri určitej hranici zaockovanosti to inak nejde. Ale ťažko sa to vysvetľuje takto cez net, skús si tie čísla čo som napísala dať ešte raz na papier a možno to pochopis viac, alebo skúsim ešte jeden príklad, väčšina úmrtí žien pri pôrode u nás sa deje v nemocnici, je to tak preto že domácich pôrodov je len veľmi malé percento, znamená to teda že nemocnicna starostlivosť nefunguje a všetky ženy by mali rodiť doma? Ak si náhodou silná zastankyna domácich pôrodov tak prosím ignoruj posledný príklad.

hettinka
24. júl 2021

Milá autorka, buď spokojna, že všetci v tvojom okoli sú zodpovední a ak ty teraz nemôžeš sa ockovat, tak sa zaockovali oni a minimalizujú šance. Na 100% to nebude nikdy, bohužiaľ. Ale aspoň na 90-95% ta chránia. Zvyšok už je na tebe, aby si sa nenakazila mimo rodiny niekde inde, napríklad v obchode, u lekára na poradni a podobne.
Tam je ta šanca vyššia.
My takto mame babku, ktorá sa ockovat nemôže, už chudiatko ani nikam nechodí, nevládze, ale všetci, vo sme s nôu v styku, ockovani sme. Samozrejme, dezinfekcia k tomu a ani len so soplikom k nej nejdeme.

danim
24. júl 2021

@kkovacovak veď to, že sú takí čo sa nemôžu.. autorka to tehot verím úspešne prekluckuje aj za cenu min kontaktov s ľudmi.. aby urobila maximum pre svoju ochranu. A potom sa zaočkovať môže dat. Ti čo sa ockovat môžu no nechcu, je to ich rozhodnutie. Nemôžu teraz očakávať, že ockovani budú v pivniciach s respiratorom. Život ide dalej, nástroj ako sa chrániť existuje- je to očkovanie. Keď sa nechcu ... ja im neviem pomôcť. Každý sa musí rozhodnúť sám. Aby korona zmizla si prajeme isto všetci.

mogaa
24. júl 2021

Očkovanie ťa chráni len pred ťažkým priebehom, takže nakaziť sa môže aj očkovaný a rovnako môže byť prenášačom.....Dokonca ja ten očkovaný ak sa nakazí môže skončiť v nemocnici.....O tom aký budeš mať priebeh rozhoduje akú mutáciu schytáš a aké množstvo /nálož vírusu a aj dod tvojej aktuálnej imunity v danom období...teraz majú ľudia celkovo ľahší priebeh vďaka teplu - vírus sa pomalšie množí a aj ľudia majú lepšiu imunitu.....situácia sa zase zhorší na jeseň a v zime

danim
24. júl 2021

@kkovacovak už dlho vieme, že choroba existuje aj bezpriznakovo. To áno. Ale keď sa čo najviac ľudí zaockuje, minimalizuje sa šírenie. A už vôbec nie prenos. A o tom píšem. Lebo šanca že ochorie zaockov je malé % s ešte z nich mizive aby to preniesol. To je fakt proste.

cecilia29
24. júl 2021

Nečítala som komentáre. Áno ockovany môže preniesť covid ak aj napriek očkovaniu ten Covid dostane. To je samozrejme omnoho nižšie riziko, pár %. Zatiaľ je očkovanie účinné aj proti Delte. Čiže máte minimálnu šancu že to domov donesie muž.
Očkovanie je dôležité, lebo vírus sa nebude.mat ako šíriť a následne nebude mat šancu ani tak mutovať ako mutoval . Čím menej hostiteľov tým menej mutácií

ab727
24. júl 2021

Ja ako tehotná by som sa v žiadnom prípade očkovať nedala...očkovaný môže byť prenášač a navyše horší v tom,že nemusí mať príznaky...celé tie percentá a štatistiky sú bludy,čísla si vytvárajú ako sa im páči...a hlavne že nezaočkovaní sú pre zaočkovaných idioti atď,hlavne že oni sa chovajú ako polobohovia🤦‍♀️

mb2021
Odpoveď bola odstránená
janinah
24. júl 2021

Prečo si nehladas info u odborníkov? Toto tu je samý laik predsa .popisu ti kto čo kde započul a ešte to aj prekrútiť.

maciatkolulu
24. júl 2021

@cecilia29 prosím ta skus tento fakt vysvetliť aj bežnému vírusu, nech nemutuju stále... 😂😂😂Tehotnu ženu očkovať, je podľa mňa scestné. Ale každý ako uzná.

cecilia29
24. júl 2021

@maciatkolulu korona není bežný vírus , je to dosť zákerný vírus ktorý ešte zakernejsie mutuje. Som proti "nuteniu" očkovať tehotné. Zároveň dodávam, ze vo FB skupine majú tehotné veľmi dobré skúsenosti s očkovaním a majú už aj narodené bábätká ktoré majú vďaka očkovaniu protilatky. Každý nech robí už podľa svojho uváženia ...

maciatkolulu
24. júl 2021

@cecilia29 hej, jasne, dlhodobé testy už nahú tehotné za sebou.... Bábätká majú protilátky, aha, super, to ich testovali, výborne a dokedy budú mať protilátky? Toto sa samozrejme všetko vie, lebo vakcína je otestovaná, samourejme dlhodobo

cecilia29
24. júl 2021

@maciatkolulu neviem aké budú dlhodobé následky vakcín (zrejme žiadne ako u ostatných), ale viem aké sú dlhodobé následky covidu

tayla
Odpoveď bola odstránená
mb2021
Odpoveď bola odstránená
ab727
24. júl 2021

@mb2021 hej asi ako teraz existuje len covid a žiadne iné choroby a len na ten sa umiera☝ešteže tehotným nezakázali rodiť

cecilia29
24. júl 2021

@tayla áno? Ja poznám len ľudí so zničením zdravím po covide. Po očkovaní nepoznám nikoho s následkami. Nevravím že traky nie su ale covid je nebezpečnejší . Prosím máš vzdelanie z biológie?

mb2021
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
24. júl 2021

@cecilia29 ta skupina na FB je proockovacia skupina, cize iny nazor tam ani nedostanes.
Vyskumy na tehotnych maju byt oficialne ukoncene v 2023. Preco asi taka dlha doba???
Na zaciatku ako minister (aktualny), tak i Krcmery vraveli ze tehotne sa neockuju!!! Nie su vyskumy a je to neeticke to robit na tehotnych...
Co sa odvtedy zmenilo sa pytam?
Plus nedavno pisali o tom ze tusim v Usa robili testy dojciacim matkam, ktore ockovali.. a ku podivu, sa nepotrvdilo, co cakali. T.j.kojene babatka protilatky nemali.. mimochodom toto prave prezentovali ako jednoznacny benefit ockovania dojciacich. Ale akosi nevydalo...
@maciatkolulu maju vzorku zadarmo, inde by im za to museli platit. A strach je najlepsi pohanac... ja sa ovela viac ako kovidu bojim co by vakcina mohla spravit s malym babom... to ze teraz je to babo ok, neznamena ze sa nieco neprejavi neskor.
Vsak ako povedal Krcmery, uvidime za 5 rokov.
Co sa tyka roznych statistik, tak klamali, aj klamat budu. Nemozu povedat, ze ockovanie nefunguje, resp. jeho prinos je minimalny...
A este k tomu prenosu ockovany vs.neockovany.
Kolegynin muz mal covid, aj ho opat dostal ako ockovany. Kolegyna ho nemala, aj ked spolu boli ho nedostala, a ani teraz ho na nu nepreniesol... cize asi tolko k ockovaniu. A slubovat miernejsi priebeh niekomu kto sa da ockovat je asi taka ista loteria, ako to ze ti ja teraz slubim ze ked si podas loto tak zajtra vyhras...

danim
24. júl 2021

@tncka keď ta vytáča, že zaockovani nenosia ruska ( ich chráni vakcína ), ty keď sa ockovat nechceš ( vláda ti vakcínu núka zadarmo - robí pre teba maximum ), ty sa chránis ako ? Nosis respirátor?

ab727
24. júl 2021

@mb2021 veď si prečítaj svoj príspevok...to bola len reakcia naň a nie ďakujem a tebe tiež neprajem žiadne následky ani ventilátor...len si uvedomte že svet sa zastavil keď došla korona a už pomaly nič a žiadne choroby sa neriešia ako toto.A nerobím rozdiely kto je alebo nieje zaočkovaný,každý má právo sa rozhodnúť sám...troška je ale na hlavu ten nátlak na ľudí najprv testovanie,teraz vakcíny...ja nikomu nič zlé neprajem apropo čo ak sa vakcína neodporúča tiež je ten neočkovaný jedinec opovrhovaný vami ostatnými???

mb2021
Odpoveď bola odstránená
ab727
24. júl 2021

@lienka.7 konečne niekto reálne zmýšľajúci,donedávna sa tehotným toto očkovanie v žiadnom prípade neodporúčalo...zrazu je to pre nich top...celá korona a veci okolo nej je veľká neznáma a všetko sú to len dohady...

ab727
24. júl 2021

@mb2021 stačí čo bol koment na môj koment a tvoje prianie...škoda reči

maciatkolulu
24. júl 2021

@cecilia29 u nás prekonanie covidu, ani sme nevedeli poriadne, rovnako v rodine. No a teda na pichnúť niečo, čo "neviem, aké budú dlhodobé následky" do tehotnej ženy, normálne nebude. A dlhodobé následky po TBC napríklad boli. Inak by očkovanie asi nezrusili