Priateľ má schizofréniu

lanyiova
3. dec 2023

Ahojte môžete my niekto pomoc môj priateľ má schyzofreniu nevedela som oTom a stále má na niečo nervi a povie mi hnusné slove ktoré potom ľutuje ale žiadne lieky na to neužíva akí mám mať k nemu prístup alebo čo mám robiť mala už niektorá takí problém??😭😭😭ja už to asik zdavam doma má lieky ktoré má užívať a in mi povedal že nebude to užívať lebo s toho len Spí a nevníma nič neviem aká to je reakcie počujem o tom prvý krát a neviem ani ako sa k nemu mám správať robím všetko čo môžem ale aj tak si niečo nájde alebo niečo iné si myslí o mňa prečo 😭😭

mamina7070
3. dec 2023

mate spolu deti?

tiika
3. dec 2023

@lanyiova je jeho rozhodnutím, či sa bude liečiť a užívať lieky a tvojim, či s ním chceš zostat.
Asi by som mu to tak podala, pokojne, rozhodne, nie ako vydieranie ale ako skutočnosť. Avšak potom by som to i naozaj urobila.
Možno by sa potom vrátil a rozmyslel si to, možno nie.. to však dopredu človek nevie. No potrebuješ mysliet v prvom rade na seba.
Trochu dávnejšie tu bola podobná téma. Nepísala si ju ty? Ak nie, skús vyhľadať.

dzulli1980
3. dec 2023

Život s človekom s takouto diagnózou je ťažký, aj keď berie liečbu ... takže pokiaľ liečbu neberie, rozišla by som sa s ním.

pribinak
3. dec 2023

Je to doživotná diagnoza, ktorá sa vekom často
zhorsuje
Život s takýmto človekom je ťažký náročný a vyčerpávajúci
Rozišla by som sa s ním.

A ak neuziva liečbu, môže byt aj nebezpečný. Pri tejto dgn sú často halucinácie paranoja. A ak máte deti, tak takéto detstvo si nezaslúžia

maribell
3. dec 2023

Budem hnusná, ale pokiaľ nemáte deti, tak utekaj a ani sa neobzeraj.

zuzubb007
3. dec 2023

@maribell no ja budem este hnusnejsia ak maju aj deti nech uteka, bude to len horsie, a cely zivot byt v krci, trpia vsetci

dadka1997
3. dec 2023

@lanyiova ak sa odmieta liečit urcite by som s nim nebola, ale ak by sa liecit začal tak dala by som tomu sancu ale bez detí .. no zivot je prilis kratky nemat deti s milujucim clovekom, cize je to len na tebe ..

galioska
3. dec 2023

@lanyiova , dotiahni ho k lekarovi a lieky co ma musi brat ale zas mu mozu robit zle preto ich nechce brat, je to zle, tazky zivot...

maminkadeticiek
3. dec 2023

So psychicky chorim clovekom by som nechcela vztah,deti ani zivot.Laska nelaska,zdravy rozum musi mat vo vztahu rovnako dolezite miesto.

ivangeline
3. dec 2023

Ostante priatelia?

vesimelonimarsista
3. dec 2023

Nikto si svoje choroby nevybera, ale ak odmieta liecbu a nevie si odkomunikovat so svojim lekarom davkovanie liekov, tak by som sa s nim definitivne rozisla.

maris5
3. dec 2023

Jeho rozhodnutie je ci sa bude liecit a tvoje s kym stravis zvysok svojho zivota. Dufam, ze ho chces stravit stastne.

alickapusinka
3. dec 2023

Má mať lieky a neberie ich stav sa môže zhoršiť. Pokiaľ nemáte deti odíd s kratšej cesty podľa mňa sa to bude iba zhoršovať. Je si vedomí že ak lieky neberie a má dala by som mu podmienku lieky pravidelne alebo odchod od neho. Nenič si život tato choroba je na celý život. Chceš trpieť pokiaľ nie sú deti skonči to. Ako to cítiš TY mi môžeme len pomôcť radou ale rozhodnúť sa musíš TY. Ale moja rada je ukončí to. Daj svojím deťom zdravého otca a sebe zdravého partnera. S psychický chorým človekom je veľmi ťažký život.

patricia_b
3. dec 2023

Ja ti píšem ako pacientka so schizofréniou, partner musí mať dobré nastavené lieky, začiatok užívania je náročný, ale keď nabehne účinok, tak sa dá plnohodnotne fungovať, ale lieky musí brať pravidelne a v rámci dňa v rovnakú hodinu nie hala bala, ale to sa musí chcieť liečiť inak môže byť na hojdačke, raz dobre, raz atak a tie ataky nie sú žiadna sranda a môže ohroziť seba aj teba, takže ak sa nechce liečiť a nemáte deti, tak by som odišla na tvojom mieste

julish
3. dec 2023

@lanyiova chod s ním k lekárovi, normálne ako rodina choďte spolu riešiť situáciu, porozprávať sa o situácii s psychiatrom.

lenja123
3. dec 2023

@lanyiova vieš, že ak by si s ním mala dieťa, je dosť veľká pravdepodobnosť, že by aj ono malo schizofréniu, keďže je to dedične podmienené ochorenie?

liusa82
3. dec 2023

@lanyiova preč od neho v záujme tvojho vlastného dobra a tiež duševného zdravia.A hlavne si s ním nezakladaj rodinu.Ak sa nechce liečiť ešte horšie.Ale ja by som s človekom čo má takúto vážnu diagnozu nebola ani keby má nasadenú liečbu

jumama
3. dec 2023

Ak si zalubena, asi su ti vsetky rady co tu odzneju proti srsti. Viem si predstavit, ako sa citis, ked si za vselico obvinovana partnerom, a ako rychlo to zas zabudas, ked je vam zase spolu dobre, ked nie je v nejakom pre neho neprijemnom stave a dokaze byt mily. Prave preto, ze obcas vie byt mily, stale s nim zostavas.

Vies co? Zasluzis si, aby bol mily stale. Tuto vetu si zapamataj, a riad sa nou v kazduckom vztahu.

Nezostavaj vo vztahu, kde ti robi druhy zle, ani z lasky ani z nijakeho ineho zazraku sa ten clovek nezmeni. Zmenit mozes len seba - a mozno potom to, ako sa spravas ty, dokaze primat druheho k rozhodnutiu, ci sa prida k tvojmu smeru, tvojim prianiam, alebo nie. Ale aj nemusi. Len ty budes mat svoje hranice, ty budes vediet povedat dost a nie.

Je mi luto vsetkych ludi, ktori nemaju dopriate byt zdravi, no naviazat sa na cloveka s dusevnou poruchou a s tak slabim povedomim o tom, co to vsetko prinasa, to moze byt zaciatok velmi tazkeho zivota. Trpel by vas vztah, vztah k detom, mozno aj financie by boli problem - a to preto, ze podla vsetkeho je ten clovek nezrely, pretoze o svojej chorobe vie, ale neprijima liecbu. Bez liecby pridu problemy.

To co by si mala v tejto chvili urobit, a urob to pre seba prosim, asi si mladunka a vo vztahoch neskusena - najdi si prosim clanky o schizofrenii a co najviac si ich poprecituj. Ono jeden clanok nestaci, nevyriesi vas problem, schizofrenia nie je liecitelna, je na cely zivot. A prave preto je to obrovsky zavazok a obrovsky dolezite rozhodnutie do zivota - spojit svoj zivot s clovekom, ktory nou trpi, ale nchce sa liecit.

A ja s myslim, ze celkovo v oblasti dusevneho zdravia by si sa co najviac vzdelavat mala, pomoze to aj tebe byt zrelsim clovekom a nenechat si narusat hranice. Velmi ti odporucam kanal na youtube Život za zdi - ma tam 59 videi, https://www.youtube.com/@ZIVOTZAZDI/videos keď si každy tyžden vypočuješ jedno a zvyšok tyždňa budeš o ňom rozmyšľať, pripadne si k danej teme hľadať nejake članky - tak za rok môžeš byť veľmi zrelym človekom, porozumieť tomu, ake je to žiť s duševne chorym človekom. Bez dufania v zaraky, ale s plnym vedomim rozhodnutim, do coho ides a ak by ste pripadne mali rodinu, comu vsetkemu ju mozes vystavit.

Tu na konicku je plno pribehov, kde aj dusevne zdravy musi nevedia byt otcami, o to tazsie to moze byt, ak by si si takehoto partnera vzala, mala s nim deti, u neo to moze vyvolat rapidne zhorsenie stavu, rapidnu zmenu spravania... ak budes vediet a ocakavat to, a suhlasit s tym a bused pripravena to zvladnut, ok... ale inak by som do takeho vztahu nikdy na tvojom mieste nesla.

Prosim neud ani v roli spasitela, ze zacnes vsetko za svojho priatela riesit, to tiez nie je spravne. Pri dusevnych ochoreniach je najdolezitejsie, aby sa liecit chcel sam pacient. Aby sam o svojej chorobe chcel vediet co najviac a sam na sebe pracovat, sam dodrziavat liecbu, Znovu je to dolezite pre vztah preto, ze inak budes v roli jeho strazcu, mamy, nie rovnocenny partner.

lanyiova
autor
4. dec 2023

@lanyiova ahojte ženy môj priateľ vždy keď sa hádame stále si niečo nájde aby sme malý hádku ja už nevládzem dnes mi povedal že začne užívať lieky ale stále si ich nevzial 😟😟dnes keď bol nervózni povedal mi že mám odísť že mám si vziať aj veci 😭plakala som v kúpeľni aj som sa obliekla že odídem a on ma zastavili a povedal aby som neodišla že on nevie si život predstaviť bez mňa a bude užívať lieky...že on nevie čo by robil keby som nebola tu boli ma to že keď je nervózni a nájde si niečo len aby sme sa hádali a povie mi také slová vo ma bolía napríklad aby som šla do piče že on ľutuje že je soomnou že žiadni viznam nemá nás vzťah a že keď ho nahnevam tak mi zbalí veci a také ...a ja mu na to stále poviem že dobre oditem a potom on začne plakať a povie aby som nešla nikde že on to tak nemislel..ja ho milujem ale ja už neviem ako ďalej postupovať stále si niečo nájde 😭😭😭😭😭😭😟😟 alebo keď ráno stávam to práce a on je nervózni že som ho zobudila ale ja za to nemôžem že keď idem to kúpeľne a on už je hore bože čo mám robiť 😭😭a pitali ste sa či mám detí nie nemám a mám len 21 r 😭😭...

lanyiova
autor
4. dec 2023

@mamina7070 nie mám len 21 rokou

lanyiova
autor
4. dec 2023

@tiika už som chcela odísť a on že nemám odísť že on to tak nemislel a začne plakať. Prví krát som videla chlapa plakať

lanyiova
autor
4. dec 2023

@dzulli1980 aj keď ho milujete????

lanyiova
autor
4. dec 2023

@patricia_b nemám dieťa a mám len 21 r ale ja ho milujem a chcem mu pomoc a on mi na to že keď je nervózni aby som ho tak nechala aby som sa snim nerozprávala že on sa ukľudní aj sám

lanyiova
autor
4. dec 2023

@jumama ďakujem krásne napísané. Ale keď ja ho tak milujem a znasim sa mu pomoc a on si to neuvedomuje 😭😭😭😟

alexandraas
4. dec 2023

Odid...uz teraz sa trapis a mas len 21 rokov..nema to s nim vyznam.. psychicky sa znicis a stratis roky z mladosti... laska nelaska ja neviem..on za chorobu nemoze,nevybral si ju to je fakt,ale odisla by som...

lanyiova
autor
4. dec 2023

@alexandraas viete akú som dostala otázku keď som mu povedala že oditem ak nezačne užívať lieky že či ho chcem zničiť a ja že nie ale pomoc len a on že tak aby som sa snim nerozprávala keď je nervózni a nemám si to všímať keď mi povie také slová že jeho to prejde. Ale ako si to nemám všímať keď mi on také povie ako nikto asik nevie ako má bolía tie slová čo mi on povie a potom sa oň ospravedlňuje že nemislel také 😭😭😟ja už neviem čo mám robiť už som si hľadala aj noví nájom ale ťažko sa mi hľadá

cacianka
5. dec 2023

Neviem prečo necitas príspevky od žien.
3.12. ti písali a ty ani za 24 hodín nie si schopná prečítať, a rozmýšľať nad tým. Potom sa ozveš a zase ideš len to svoje. Ako sa on prejavuje.
On je zodpovedný sám za seba, nie ty za neho
Je pekné že mu chces pomôcť, ale on pre pomoc sebe nerobí nič.
Vyhadzuje ťa, nadáva ti, určuje kedy a ako sa máš s ním rozprávať.
Po hnusných slovách chvíľu ospravedlnenia a zas a znova opakuje svoje choré stavy.
Nelieči sa, nerešpektuje lekárov, ich usmernenie,.
Toto všetko je mega stop, a jasne signály že s ním nemáš byť. Aj keď ho miluješ ako hovädo.
On sa nezmení, nebude sa liečiť, nebude sa snažiť zlepšiť svoje stavy, ale teba bude tahat dole dole dole. Nielen seba, ale hlavne teba bude stále ničiť, deptat, ponižovať, vyhadzovať. Ešte nebudeš mať ani 25rokov, ale skôr sa zblazniš ty, posereš si život, a na furt.
Nerob to.
Máš sladkých 21r, nezahadzuj svoj mladý život s takýmto bremenom, lebo on nie je ten správny chlap pre teba. Aj keby ti srdce trhalo, nájdi si nové bývanie, potajme si prenes veci a jemu nevie kde budeš bývať.
Kľudne mu pri odchode povedz, že končíš, vydierať sa nedáš a všade ho zablokuj. Všade.
Lebo ťa bude vydierať, vyvádzať, len aby hodil na teba svoje bremeno. Zavesil sa na teba ako mega guľa, aby si ty vydržala jeho sračky,.
Ale to ty povinná nie si.
Zachráň svoj život ,zachráň svoje duševné zdravie

lanyiova
autor
5. dec 2023

@cacianka ďakujem 😟dnes som odišla už som nezvládala to boli ma to ale musím ísť ďalej a znasit sa zabudnúť na neho 😟😟😟😭😭😭už som to nezvládala

lanyiova
autor
5. dec 2023

@lanyiova ďakujem vám všetkým odišla som boli ma to veľmy ale veľmy 😭😭musím ísť ďalej musím zabudnúť na neho 😟😟😭😭 dúfam že ma to prejde chcem vám len povedať že ďakujem veľmi 😭😭. Pekné nezvládala som to už nemohla som počúvať tie slová 😭😭

cacianka
5. dec 2023

Toto je tvoj najlepší krok. Zachránila si sama seba.
Bude ti ťažko, smutno, ale vydrž. Po čase ti bude lepšie. Nájdi si iný program na voľný čas, štrikuj, vysivaj, maľuje, čítaj , lusti krizovky, choď na prechádzky, posed si v knižnici, choď na nejaké besedy, prednášky, hlavne zo svoj život. Život bez zrážok, bez chorej hlavy 🍀🍀🍀