icon

Prílišné nároky na deti spôsobujú depresie

fog731bi1515
26. feb 2014

Dobrý deň, dámy!

Ešte nie som mamička, ale považovala som za dôležité, sem zverejniť jeden text, ktorý je nájdený na nasledujúcom linku:

http://www.vitarian.sk/clanky/rodina/2014/je-va...

Som novinárka a zistilo sa, že slovenské deti sú jedny z najsmutnejších v celosvetovom meradle. Opýtané boli priamo deti. Údajne je pre nich "ťažké sa zhovaráť s rodičmi" a takisto majú za to, že ich školské a mimoškolské aktivity zaujímajú rodičov viac ako oni sami.

Chcela by som vedieť, aký máte na to názor.

JE STÁLE VIAC V MÓDE UČIŤ DETI UŽ OD MALIČKA MNOHÉ JAZYKY A NIEKEDY SA STÁVA, ŽE DETI MAJÚ PLNŠÍ HORMONOGRAM AKO MAMIČKY SAMY.

Deti podliehajú tak často pocitom frustrácií. Čo si o tom myslíte? Bolo by vhodné, aby sme iné mamičky, ktoré takto terorizujú svoje deti (desať krúžkov a žiaden svoj vlastný priestor u dieťaťa!), aby to viac nerobili. Špecializujem sa na sociologické a psychologické témy a ako dieťa som mala nesmierne náročných rodičov, ktorí stále trvali iba na samých jednotkách, no ako sa mám ja, na to sa zabúdali opýťať....

Ďakujem za vaše podnetné komentáre.

Strana
z3
jul11
26. feb 2014

@fog731bi1515 dost s tym suhlasim. mam vycitky,ze nase 1,5rocne dieta nechodi na plavanie,hudobnu alebo jazyk a chodime sa "len" von hravat,pripadne ku kamoskam. ale na druhej strane,sa to asi prehana. mala je sikovna,rozprava,vie chodit na odrazadle a aj do jasliecik/skolky pojde do "normalnej" nech ma detstvo,este sa bude cely zivot ucit a bude mat povinnosti

bojovnicka
Autor odpoveď zmazal
anuska74
26. feb 2014

Ja som aj za krúžky primerane dať viac možností na výber a potom aj čas len s deťmi teda na výlet či do prírody bez kamošov aby sme sa mohli vzájomne rozprávať my a deti. To máš asi tak , že sú rodičia ktorým proste záleží aby mali deti jednotky a basta. Alebo keď počujem musí mať vysokú školu, lebo však v sú časnosti má každý , pritom vyrastajú jedinci ktorý sa akosi nevedia zaradiť v živote nehovoriac o tom, že ich práca vôbec nenaplňa.
a taktiež ďakujem za tému, dúfam že si prečíta čo najviac mamičiek.

altaya
Autor odpoveď zmazal
cerez
26. feb 2014

Mám v okolí kopec maminiek, s ktorými prehodíme reč ohľadom mimoškolských krúžkov. Je pravda, že poniektoré sa až príliš angažujú. Zvlášť jedna, má jedno dieťatko a doslova dýcha pre ňu. Je školáčka, chodí na angličtinu 2x do týždňa, 2x tanečná, 1x výtvarná po dobu 3hodín, 1x klavír. Školské učenie sa preťahuje do neskorých večerných hodín, nestíhajú obedy a tak jedálniček je posunutý opäť na večer. Hrať sa von moc nechodí, v podstate je len medzi rodičmi. Celé to vidím tak, že dieťa nemá nič z normálneho detstva, všetko je na linajkované, načasované, žiadna voľnosť.

darula
26. feb 2014

Rada by som sa aj ja zapojila s mojim názorom, som staršia mamička , mám 5 r. syna, chodí 2 x za týždeň na AJ- podotýkam
s radosťou, učí sa hrou, preňho je to teta ktorá sa s ním hrá aktívne, takže mu to veľmi vyhovuje, ešte chodí 2 x za týždeň plávať - tiež tam chodí rád už 2 roky, plávanie nám vyhovuje hlavne kvôli zdraviu. Je to veselé usmievavé dieťa, na jar ,v lete, bicyklujeme, kolobežkujeme- spolu aj rodičia, ak sa robia krúžky násilne- nikdy by som to nerobila, na AJ sme ho dali lebo to doba vyžaduje, mi sme sa učili ešte ruštinu takže sme to považovali za potrebné, veľa detí momentálne sedí za počítačom, rodičia majú od nich pokoj, ani toto nepovažujem za správne, treba zvoliť taký krúžok aby dieťa bolo šťastné- to je podľa mňa v tejto dobe najdôležitejšie.

fuska
26. feb 2014

Ja myslim, ze mimoskolske aktivity a kruzky su fajn, ale iba ked sa tym neplnia sny rodicov, ale deti to naozaj bavi a radi tam chodia. Jedno dieta moze zvladat maximalne 1 kruzok, ine bavi a je stastne, ked ma kruzkov 5. Je to na rodicoch, aby boli sebakriticki a uvedomovali si, ci kruzok robi naozaj stastne dieta, alebo hlavne ich a ich ambicie.
My chodime na hudobnu - Yamaha. V 2 rokoch mi to prislo smiesne, ale nahodou sme boli na ukazkovej hodine. Mojmu sa to velmi pacilo a sam hovoril, ze tam chce chodit a vidim, ze to nebol krok vedla. Dufam, ze takato "rozumna" budem aj ked bude deti viac a budu starsie. 😉

bubelko
26. feb 2014

moj osobny pohlad na vec je, ze vsetkeho vela skodi 😉
tak ako skodia privelke naroky na dieta, tak isto skodia prinizke. je vsak tazke odhadnut, kde je ta hranica. na to treba sledovat vlastne dieta, ako sa sprava a podla toho urcit, co este ano a co uz nie. hej, su mamicky, ktore to prehanaju a snazia si naplnit svoje detske sny prostrednictvom deti, ale su aj opacne, ktore radsej od dietata nic nechcu, len aby ho nahodou nepretazili.
ak ide mamicka s 3-rocnym raz do tyzdna cvicit a pripadne plavat, nevidim na tom nic zle, ak to dieta bavi, urcite mu to na skodu nebude.
a radsej budem 6 rocneho chlapca vozit 2x do tyzdna na trening a cez vikend na turnaje, kde sa nauci, ze obcas vyhra, obcas prehra, ako ho nechat vymyslat somariny. nemusi sa tym zivit, nech to robi, kym ho to bavi a kym chodi rad.

su deti, ktore zvladnu v 5r jeden kruzok a su spokojne a su deti, ktore potrebuju 3 kruzky aby boli spokojne. neda sa to pausalizovat. su deti, ktore radsej tvoria, a ine su zivsie a radsej behauju. skratka sa, tak ako pri vsetkom, treba zamysliet, ci to, co dieta robi, robi preto, ze to dieta chcelo alebo preto, ze som to chcela ja 😉

ichbinich
26. feb 2014

Suhlasim. Pomaly budu ponukat kurzy cinstiny pre embrya...
Ja som s mojimi detmi nechodila ani len na plavanie... Ak mam byt uprimna, zabit pol dna a byt de facto asi pol hodiny vo vode, to nie. So synom som chodila na "hudobny kruzok", ak sa to da tak nazvat. Nenutene spolocne spievanie, tancovanie, basnicky a riekanky. Syn zvycajne chodil po celej miestnosti a kaskal na spolocne tlieskanie a pod. Ale pacilo sa mu to a iste pesnicky chce pocut doteraz. S dcerou som tam este nebola, ale chcela by som. Len neviem kedy, kedze pracujem z domu...

Jasle a skolku sme vyberali nie podla toho, ci maju kurzy teoretickej fyziky, ale ze maju velku zahradu a su s detmi vonku za kazdeho pocasia...

Obaja mame ukoncene univerzitne studium, deti vyrastaju dvojjazycne, kedze sme zmiesane manzelstvo, ale chceme najma, aby nase deti boli DETMI. So spinavymi kolenami, oskretymi laktami, premocenymi topankami... Vezmeme ich na vylet, odpovieme na vsetky otazky, ale najma ich nechame byt detmi.

Kdesi som citala, ze casto chcu rodicia akoby dohnat to, co oni nemali: kadejake kruzky, a premietaju vlastne ich vlastne sny a potreby na deti.

Ak budu mat moje deti vazny zaujem o nejaky kruzok, tak im to umoznim. Ale tlacit ich nechcem do nicoho.

Inak podobne temy spracuvava aj Herbert Renz-Polster, pre nemecky hovoriacich vrelo odporucam! "Born to be wild" je tazsie, "Menschenkinder" lahsie, "Wie Kinder heute wachsen" som este nestihla precitat ☹

zuzkaanicka
26. feb 2014

@bubelko uplny suhlas 😉 ... kazde dieta je ine a treba brat v prvom rade do uvahy, ci to dieta bavi, zvlada to a nie, ci si maminka alebo otecko potrebuju naplnit svoje ambicie 😉 ... a tak ako nie je dobry "prepchaty" rozvrh, nie je dobry ani uplne prazdny ... idealne je, ked si dieta same vyberie kruzok, ktory ho bavi a potom ho treba v tom podporit ... obcas dieta potrebuje vyskusat viac kruzkov, kym najde to prave 😉

horana
26. feb 2014

Myslim ze dnesne deti maju malo volnosti a moznosti travit cas ako predosle generacie, ci uz na detine hodit tasku po skole do kuta behat po vonku, co rozvija mmch omnoho viac nez kdeake kruzky, nakolko to vytvara volnu zasobaren energie na pozdejsie a otvorenost v uceni, skor nez zahltenie podnetmi prilis skoro, alebo stacilo by aj to "nase socikovske" pobehovanie s klucom na krku a tiez hodenie tasky do kuta po skole a totalne odreagovanie niecim volnym.
Suhlasim ze momentalna situcia toto tazko nasimuluje, aj tak je casto prospesna obycajna nuda, relax, hra a pozorovanie.
Mam kamosku ktoru uz od skoly takto premotivovali, ona to nebrala ako zataz ze chodila na nastroj, jazyk, sport a neviemco ale ani z toho nema nijaky zisk v dospelosti, vyhranila sa uplne inak.
Niekde som citala rozhovor s sefom najvacsej americkej leteckej spolocnosti, do cela ktorej sa vysvihol tym ze bol najprv spickovy odbornik. V rozhovore sa ho pytali ako sa k tejto specializacii v zivote dostal. Vravel, ze bol uplne obycajny chlapec, ktory behal po vonku a blizko ich dediny bolo letisko. S partou chalanov stavali casto cele dlhe hodiny, dni, tyzdne, mesiace... pri plote letiska a snivali o tom ake to je v tom svete okolo lietadiel. Vymyslali si hry na to a tak. Vravel ze si uvedomuje ze prave ta volnost a nechanie priestoru pre nieco neurcene, fatazia, hry a snivanie v nom spravili tu tuzbu a aj miesto na jej naplnenie. Ze potom ako vacsi zamakal.
Niekedy je skore vyhradzovanie skor na skodu. Ale je to dobou, myslime si ze ked nezacneme s niecim v 3 rokoch pod vedenim skolitela, ze je neskoro. A ono prave naopak. Ked si dieta najde zaujem skoro je to OK, ale ked nie, nic nie je stratene. Mozno sa stale len hlada a spracovava podnety. A cesta k vyhraneniu nemusi nutne viest vyskusanim vsetkeho co existuje, to skor zahlti.
Ja sa snazim detom vytvarat volny priestor predovsetkym. Tazko sa to definuje co je to v praxi, nakolko u kazdej rodiny by to vzhladom na jej situaciu a moznosti vyzeralo navonok inak. Je tam pritomne aj bdele pozorovanie toho co konkretne dieta bavi a toho aby nebolo zahltene, co nemusi byt na prvy pohlad vidno. Aj toto je u kazdeho dietata ine, vyzera to inak. Hlavna by mala byt pohoda dietata.

klincek
26. feb 2014

@fog731bi1515 dnes sa to s aktivitami fakt prehana. moje deti maju 2,5 r a okrem jasli a navstev priatelov nechodime nikam, teda ak neratam babky na dedine, obe maju dom s dvorom🙂. a mam pocit, ze im to takto uplne staci (nam vlastne tiez, obaja pracujeme a fakt by nemal kto riesit rozvozy trikrat do tyzdna). vecer byvaju take unavene, ze niekedy zaspia este pred rozpravkou. neviem si predstavit, ze by som ich mala teraz trapit nejakymi jazykmi, tanecnou a pod. na kruzky zacnu chodit az vtedy, ked to same budu chciet, a aj to v danom case len na jeden.
inak som zistila, ze prehnane ambicie rodicov nie su jedinym dovodom takto organizovaneho casu deti..druhym velmi castym dovodom je praobycajna lenivost-dieta dam na kruzok a mam svaty pokoj, nech sa mu venuje niekto iny. s tymto sa nestotoznujem, detom venujeme v podstate vsetok cas mimo prace. a aj bez kruzkov je to na nich vidiet 😉 🙂

katerina12345
26. feb 2014

uplne si to vystihla...tento rok ,ked nam v skoke vymenovali kruzky,ake maju,tak som uz vybuchla do takeho smiechu a vsetky mamicky na mna pozerali ako na sibnutu,ved uznajte- aj,vytvarna,tanecna,balet,futbal,bojove umenie,joga...a uz si ani vsetky nepamatam......vtedy ma napadlo,ze uz tam chyba len kamasutra 😀 😀 😀 😀 😀 a vsetky mamicky sa pekne nahrnuli k ucitelke a nahlasovali na vsetky kruzky,bolo im uplne jedno,ci diet chce alebo nie (na rodicku deti nemali so sebou podotykam,tak vyberali za ne ☹ ) tak ich dali na vsetky,nech ma dietatko program...nechapem...ja som prisla domov opytala sa maleho nech si vyberie jeden a hotovo 🙂 🙂

fog731bi1515
autor
27. feb 2014

Ahojte dámy, nevedela som, že ste reagovali, som tu nová, mail ma upozornil 🙂

katerina12345: myslim si, ze tak by to malo byt. Moja patrocna neterka je riadne sidlo a hoci su jej rodicia obaja zamestnani, skratka popoludnie po skolke jej venuju a takisto cely vikend. Je nesmierne dolezite sa dietatu venovat osobne a nie ho stale prevlakat z jednej hodiny na druhu. Neviem si to predstavit, mna by to velmi otravovalo aj ako dospelu. Kazde dieta sa tesi domov, je jedno, na aky kruzok chodi. Pride mi to velmi necitlive. Najkrajsi cas je predsa straveny v blizkosti rodiny robenim blbosti a spolocnym smiechom. Ked chce dieta sportovat ci chodit na tanecnu, to je len dobre. Ale tri a viac kruzkov je uz podla mna prilis.

prasiatko30
27. feb 2014

Zalezi to na dietati a samozrejme aj na rodicovi - moje deti na kruzky chodia 7r ma 3kruzky a 4r chodi na dva zacali postupne - od tych 3r najprv zacali s hudobnou - raz do tyzdna hodinu, potom od 4r sme starsiu aj na odporucenie ortopeda a aj jej sa to pacilo dali na balet - 2x za tyzden - nadsena, potom strasne rada maluje ked sa blizko pri nas otvorila akademia vytvarnej tak sme ju museli prihlasit lebo chcela a bavi ju to tohto roku -ako 7r - sa chcela zacat ucit hrat na gitaru - 1x tyzdenne. Mladsia ta uz minuly rok ako 3r rucala ako pavian zakazdym ked sme nechavali sestru na balete - chcela ist aj ona a tohto roku zacala chodit aj ona, a ta mala ma este aj hudobnu raz do tyzdna - a to sa uz v pondelok vypytuje ci dneska ma piano - ako preco nie dieta pokial chce a chodi tam rado tak preco by nemalo chodit aj na viacero aktivit a pokial este ma cas nemusi sa tolko ucit ma cas - tieto aktivity im zaberaju hodinku denne a ostatok casu sa mozu hrat ist do parku a aj byt s nami v ramci moznosti. Mozem vam zodpovedne prehlasit ze pre mna by bolo omnoho jednoduchsie kebyze nechodia na ziadny kruzok - kazdy den prebrazdime cele mesto lebo tie kruzky nie su na jednom mieste. Ale medy sa ma dieta naucit alebo vyskusat nove veci? Spoznat novych kamaratov - u nas v okoli vacsina deti ma poobede zaujmy a na dvore cez zimu nie je nikoho okrem toho ze je hnusne pocasie a tiez sa vela vonku robit neda. Tako sa aj ucia organizovat si cas - co je myslim si tiez dost dolezite a ked chodia s radostou na taketo cinnosti ja nie som proti. Moje by sa pozapisovali aj na viacej aktivit ale nechcem aby mali viac ako 1 aktivitu denne

prasiatko30
27. feb 2014

Inaksie u nas je velmi ucinna vystraha aby nieco robili ze ich odhlasim z kruzku 😀

aliza
27. feb 2014

@ichbinich ja len, ze preco si myslis, ze dieta, ktore robi aktivne nejaky sport/sporty/kruzky, nemoze chodit aj na vylety, ci len tak na dvor, do zahrady a nemoze mat premocene topanky a zablatene, ci oskrete kolena? ved to sa predsa nevylucuje, ci? vies, na svete su aj vrcholovi sportovci, pre niekoho je to zmysel zivota, tak, ako niekto chce byt doktor, ci ucitel, ci umelec....niekto chce byt svetovy tenista, ci futbalista, hokejista....aby sa vsak toto dosiahlo, musi sa zacat od detstva, neda sa zacat hrat tenis v 12 rokoch alebo zacat robit taku gymnastiku v 10. rokoch, proste vacsina sportov vyzaduje pravidelne treningy uz od detstva. Su deti, ktore po tom tuzia a radi chodia na kruzky, aj ked nie vzdy, krizy su bezne a normalne, ale je to ich sen. Napriklad moja dcera chce byt uspesnou tenistkou. Velakrat som to chcela vzdat lebo je to velka obeta zo strany jedneho rodica, ide to na ukor volneho casu, skoly, stoji to kopec penazi a podobne a uspech nie je zaruceny. Ale dcera plakala, ze ona proste hrat chce, je to jej sen....a tak to dnes vyzera, ze ma sportovy kruzok 6 dni v tyzdni, plus skolu takmer do 16-tej (sme v UK, tu je iny system, tu sa ucia dlho) a este musi aj ulohy zvladat, takze sa da povedat, ze moje dieta je prave take, ako bolo opisane v prvom prispevku a ja som matka, ktora svoje dieta terorizuje. Ale, zaroven chodime cez vikendy na vylety, chodime na stadion korculovat, do parku bicyklovat alebo sa hraju doma na zahrade, robime si opekacky, maju v zahrade preliezky, hojdacky, trampolinu a tam sa vyblbnu do sytosti aj s detmi od susedov (tu verejne ihriska nefunguju ako u nas na SK), aj sa zaspinia, aj kolena oskru. Aj sa dcera raz tyzdenne stretava s najlepsou kamoskou, aby sa pohrali tak, ako ony chcu...takze si nemyslim, ze je to az take 'peklo'. Musi to vsak dieta bavit a musi to chciet. Ono casto taketo nasadenie si dieta nesie aj do neskorsieho zivota, nemyslim, ze je to na skodu. Samozrejme, su rodicia, ktori tlacia dieta za kazdu cenu, aj ked to dieta absolutne nebavi alebo ho pretazia, ale to nie je chyba kruzkov ako takych, ale rodicov, vo vsetkom treba mat mieru

0silvia0
27. feb 2014

@fog731bi1515 keďže sama píšeš, že si mala náročných rodičov a veľa od teba vyžadovali - mala si aj ty pocity depresie ako dieťa? Ako si to prežívala ty ako dieťa?
Z mojich skúseností ako matky (moje deti sú už dosť veľké 10 a12 r.), vždy sme mali 1-2 krúžky týždenne. Dnes si to deti sami korigujú, už sa nedajú navliecť do niečoho, čo by im nesedelo. Som presvedčená, že je priaznivé a dobré nechať dieťa aj bez aktivít, aby si mohlo v priebehu dňa samo urobiť program. Vláčenie z krúžku na krúžok mi pripadá dosť mimo a zaťažujúce, z toho by som aj ja mala depku keby som ich tam mala len povoziť a zorganizovať ☹

simca06022011
27. feb 2014

a co ked to dieta terorizuje takymto dennym rezimom prave otec, babicka.. atd... ? ;) Vsade pisete o mamickach, aby sme sa zamysleli atd... ale to ze uz vsetci davaju prava ostatnych clenov rodiny nad pravo matky, to sa uz nikde nespomina.
My mame napr. takyto problem, ja nechcem aby mi mala chodila na xy kruzkov, stravila denne dochadzanim xyz kilometrov a som najhorsia. Pretoze mam realny strach jednak o zdravie, lebo niektore sporty jednoducho podla mna nie su vhodne pre kazdeho a takteiz ked je dieta cely den v kolektive, hovori 3 jazykmi a zaujima sa viac o knizky a hudbu ako o nejaky sport.

aliza
27. feb 2014

@fog731bi1515 no, len nezabudaj, ze kazdy clovek je iny 😉. Niekto ma vztah k sportu, niekto k umeniu, k hudbe ....a preto k tomu vedie aj svoje deti, na tom predsa nie je nic necitlive 😕. teba by nebavilo vozit dieta po kruzkoch a mna to napriklad bavi a velmi. Nemozes podla seba posudzovat ostatnych a ak to ostatni robia inak, tak to hned odsudit...keby nebolo kruzkov, tak by sme dnes nemali uspesnych sportovcov a teda by neboli ziadne olympiady, neboli by ziadne umelecke diela, ci klavirni virtuozovia....a pod. A vidno, ze este nemas deti, to v dobrom 😉. V istom veku uz rodic pre dieta nie je partnerom na hru a ani by nim nemal byt, takze to kazdodenne venovanie sa detom po skole nie je takym prinosom, ako tu opisujes. Dieta sa pri kruzkoch uci viac do zivota, ako pri 'robeni blbosti' s rodicom. A mimochodom, blbnut s dietatom sa da aj po kruzku 😉

sedmokravka
27. feb 2014

@fog731bi1515 je to pravda. rodicia by mali odhadnut povahu, naroky a zaluby dietata.

ichbinich
27. feb 2014

@aliza:
Nie, to sa nevylucuje. Kruzky, na ktore dieta chodi dobrovolne(!) a dostatok volneho, neplanovaneho casu.
V tom texte ide o to, ze deti maju naplanovanu aj tu poslednu sekundu, casto rozlisnymi kruzkami, k tomu skola, ulohy, a detstvo nikde...
Ano, s vrcholovym sportom je to pravda, to sa neda zacat neskoro. Ale ide o to, aby to dieta robilo dobrpvolne, a nie kvoli tomu, ze si rodicia vymyslia, ze ich dieta bude spickovym sportovcom/vedcom/hudobnikom/... (Vid smutno znamu tzv. Draciu matku z USA, ktora nutila dcery hrat na klaviri a pod.)
Ale moje deti su teraz male, syn ma 4 roky, dcera necely jeden. Takze na ziadne kruzky nechodia. Ked budu javit vazny zaujem, ako tvoja dcera ohladom tenisu, tak im to umoznim. Ale ako aj ty, budem sa snazit nechat im volne, neplanovane chvile s inymi detmi a rodinou.

aliza
27. feb 2014

@ichbinich no, aj ked dieta tuzi po kruzkoch, aj ked ho to bavi a robi ich dobrovolne, aj tak sa neda vyhnut krizam lebo je to naozaj narocne spolu so skolou, kedze nam zalezi aj na vzdelani. Cize nie je to vzdy idealne, dcera byva aj unavena, aj sa jej nechce ucit, ale s kruzkami prestat nechce. Ako som pisala, tu je skola velmi dlho, dcera konci kazdy den 15:40, potom sa ideme domov najest a prezliect a utekame na kruzky, DOmov prideme po 19-tej, treba robit ulohy, vecera, sprcha....este si kazdy vecer pred spanim cita pol hodinku knihu lebo chce...robime si ulohy aj v aute cestou na kruzok 😀 ....je to vela, to priznavam, ale inak to nejde. Teraz bola ta zimna olympiada a moja dcera bola uplne fascinovana, vsetko sme spolu pozerali, vsetky discipliny, musela som ju cez vikend zobrat do indooroveho lyziarskeho centra, chcela vyskusat lyze....tento vikend ideme zase lebo ju to chytilo....takze ona tym sportom zije. Syn ma 3 a pol, chodi raz na gymnastiku a raz na tenis, po Velkej noci zacne este s plavanim. Ale to je vsetko raz tyzdenne a jeho to strasne bavi, on mi doma nonstop robi kotrmelce a stojky, stale ma loptu v ruke, balon...on neobsedi.

sedmokravka
27. feb 2014

@darula nie je to o tom ze dieta robi nieco nasilu, ci nerado. dieta robi co sa od neho vyzaduje, nechape svoje moznosti, hranice, doveruje matke, moze rado chodit na gitaru a akceptuje mamin entuziazmus (su take povahy deti) tam je to najrizikovejsie, dieta si zvoli gitaru nie na zaklade seba ale na zaklade popudu niekoho ineho - zvacsa matky, kamaratky atd... ale dospely clovek vie odhadnut spravne). nikto netvrdi, ze robite nieco zle, len reagujem aby sa viac apelovalo na vychovu deti stylom, ze deti maju naplnat poziadavky a predstavy rodicov, bez slobodnej vole. respektovat a byt respektovany. a co je pre ktore dieta vhodne treba zvazovat len individualne a kto pozna najlepsie svoje dieta, ked nie ten, co je s nim nonstop. zvacsa je to matka.

sedmokravka
27. feb 2014

oprava
.len reagujem aby sa viac apelovalo na vychovu deti stylom, ze deti nemaju naplnat poziadavky a predstavy rodicov, bez slobodnej vole, deti treba spoznavat a viest, nie iba viest.

zuzkaanicka
27. feb 2014

@aliza no, ale aj v davnej minulosti vznikali umelecke diela (a umelci neboli vzdy iba zo zamoznych rodin) a kruzky neboli ... moje dieta tiez chodi na kruzky, ale len na take, ktore si vybrala sama a sice by som bola rada, keby robila aj nieco ine (co som kedysi robila ja, resp. co sa mi paci), ale ona nieco z toho aj skusila, ale nebavilo ju to, vyskusala viac veci, niektore si vybrala sama, k niektorym sme ju navigovali my ... po case si vyselektovala to, co ju bavi ... najskor ma aj trapilo, ze toho vystriedala viac, bala som sa, ze pri nicom dlho nevydrzi ... ale nie je to tak, vyskusala a teraz sa drzi tych svojich zaujmov a samozrejme ma nasu podporu 😉 ... ono, do urciteho veku sa daju tie zaujmy posuvat tym smerom, ktorym chcu rodicia, ale pride obdobie, ked si dieta aj tak urobi svoje ... kazde ma to obdobie inokedy, niektore deti sa mozno ani neodvazia rodicom protirecit 😖 ... niekde maju mozno take stastie, ze deti bavi to iste, co rodicov, ale vo vseobecnosti to tak nie je a je blbe, ak rodicia dieta do niecoho tlacia 😉 ... a co sa tyka robenia blbosti dietata s rodicom (teda mimo kruzku) -nuz, velmi zalezi od schopnosti rodicov-niekde je to naozaj len take blbnutie, niekde to moze mat vyssiu uroven ako na kruzku ... tak, ako su deti rozne, tak aj rodicia su rozni 😉 ... univerzalny model neexistuje v nicom.

sedmokravka
27. feb 2014

@cerez idealny adept na fobiu, spustacom su rozne zivotne udalosti, ktore sa nedaju predvidat. smrt blizkeho, rozvod, trauma, sok, havaria... najhorisa kombinacia je neskor prilisna lenivost, vypestuje si fobicke navyky aby sa vyhybala situaciam, ktore stresuju. detsky mozocek spracovava inac a kedy ma toto vsetko stihat spracovavat a naucit sa ovela dolezitejsie veci, zit. nesudim, len varujem.

aliza
27. feb 2014

@zuzkaanicka ale no, ucitelia hudby, ci umenia boli vzdy, aj v davnej minulosti 😉.

zuzkaanicka
27. feb 2014

@aliza schvalne som tam napisala, ze umelci neboli iba zo zamoznych rodin 😉 ... takze mnohi umelci resp. ich rodicia nemali na ziadneho ucitela umenia 😉

darula
27. feb 2014

@sedmokravka keby deti neboli sem tam motivované neviem akoby to skončilo, môj by veľa vecí nerobil len preto že sa musí obliekať, práve preto je tu ten rodič aby zvážil čo je pre dieťa dobré, ak už bude školák, nechám tie záujmy naňho 🙂

Strana
z3