Som zúfalá zo stravovania
Potrebujem sa vyžalovať....
Zistili mi intoleranciu na:
- lepok
- vajcia
- kvasnice (ocot, sušené ovocie, víno, pivo)
- kukuricu (modifikovaný škrob)
Ja neviem, čo mám jesť.
Vždy som mala problémy s trávením. Zo zeleniny (rajčina, paprika, brokolica) mi je ťažko odjakživa a z mlieka ma preháňa.
Veci z mrazničky mi nechutia, smrdí mi to.
V práci som 10 hodín denne, nemám si kedy pripravovať jedlo pre seba. V zariadeniach je nemožné nájsť niečo, čo by som mohla.
Nikam ani nemôžem ísť (návšteva, výlet).
Viem, že sú aj horšie veci, ale ja naozaj neviem čo mám robiť......
@catherinah PS. A pecivo ani nepozeraj, to k zivotu fakt nepotrebujes. 🙂 To bezlepkove je len straaasne predrazene a zbytocne. 🙂
ja mam alergie na dve A4 a keby som sa mala riadit tym co mozem podla testov a co nie tak papam len krkvu a kalerab.Co ma priamo nezabije normalne jem
v podstate mozes byt Paleo stravnik len bez vajicok...ja som nim dobrovolne a nejem presne tie iste veci,plus aj ovela viac..len vajicka mam navyse...super to zabera na alergie,vahu a dadava aj vela energie.Jes vlastne len skutocne nespracovane potraviny...ryby,maso,zakysane mliecne vyrobky bez zahustovadiel cukru,kopec zeleniny ,ovocie ,semienka , orechy a zdrave tuky ako olivac,maslo,kokosac,rybi tuk... Ty mas navyse mozmost jest aj pseudoobilniny ako pohanku,pseno,quinou,ryzu,strukoviny.. je toho kopec,staci sa len vytrhnut zo zauzivanych stravovacich ritualov.
@bianca niekedy to je lepsie brat tak ako ty, ako ked sa ludia len stazuju ze to nemozu a to
@marianna_11 co mi ine ostava.Len sa naucit s tym zit
@catherinah mozem ti odporučiť začať pit aloe vera gel ktorý ti urcite pomôže bude ti aj lepšie tráviť aj zdravotne sa budes cítiť lepšie .ak mas záujem o tomto ti mozem povedat viac ked tak mi napis správu . Mozem ti poradiť aj co jest a pod .
@alaguema Ano, pravdu mas o tom chlebe... Kamut som neskusala, ani to nepoznam. Ale teraz som ked som to vygooglila, tak to bezlepkove ani nie je.
Ja som este z tej generacie celiatikov, ked sa nehovorilo aky stupen celiakie mame.. Proste sme bud boli alebo neboli.. 😀
A teraz sa to uz spatne zistit neda...
Cize ja ani take veci, ktore "vacsina", "mnoho", "niekolko" celiatikov "toleruje" ani neskusam.. 😀
no to si na tom este dobre moja dcerka ma 6 rokov a nemoze tak 3 stranovy zoznam veci a fakt ze nie a po case sme prisli na to ako sa to da. ale pravda je ze musim varit a do skolky si jedlo berie cize kazdy den aj polievku aj druhe jedlo, chlieb peciem miesto drozdia davam sodu bikarbonu. urob si cas ale su aj donasky kde sa da namixovat ingrediencie, nie vsak vo vsetkych mestach. ale var na niekolko dni do predu a ziadne polotovary. inac glukozovo fruktozovy sirup je tiez kukurica to je u nas tiez des. ale prides po case na sposob a recepty ja chlieb napeciem za 45 minut v rure priprava 2 minuty a hotovo ale mam stastie moje dieta nie je preberave zje kazdeco najlepsia je pohanka co by som ja nezjedla, ale moze soju, mandlove mlieko su aj ine ryzove kokosove a kadeco da sa ak tak mi napis spravu mozem poslat nejake typy na recepty a zas treba aj mat ziviny cize ak nieco vylucis treba to hodnotne nahradit nutricne a probiotika urcite tiez je aj kolostrum bez kazeinu a na zaciatok fajn pomoze. drzim palce
v prvom rade si uvedom ze mas intoleranciu nie alergiu, t.j. urcite mnozstvo znesies treba zistit kolko. ja mam npar. na mlieko intoleranciu ale znesiem 1/2deci studeneho mlieka denne. ak dam viac prezenie ma a podobne. a mas intoleranciu na lepok skus tmavy chlieb vola sa cierna tehla je tusim z raze maju ho napr. v cauflande. bezlepkove masove vyrobky su berto vyskusaj ci ti nesadnu a ktore..... proste treba skusat mrkni sem http://histaminovaintolerancia.sk/ mozno ti to pomoze je tu aj stranka o HIT pohladaj a nastuduj. neboj nie si v tom sama, kto ma taketo problemy. posli mi do ip mail poslem ti tabulku s jedlami ktore ti mozu skodit a ktore nie (napr. na margo tej migreny) pomoze ti to zorientovat sa v potravinach
drzim palceky
Kvasok je ale symbiont kvasnic a bakterii, sice nie priamo klasickych pekarskych ale su to kvasinky, ak chces kvaskovy da sa aj bezlepkovy, len sa kvasok horsie udrziava, ale da sa to, ak si z Ba, hit to zistia napr na imunologii na ousa u dr. Hrubisko sa tym zaobera(on je okrem imunologa aj alergolog)
@charity prepac ale dnes mozes dostat rakovinu zo vselicoho a povedala dost dobru konihu na margo intolerancie. potom moje dieta ju urcite dostane kedze ma histaminovu intoleranciu, a histamin sa nachadza v kazdej cerstvej potravine ☹ takze vlastne musim nechat dieta hladovat aby nedostalo rakovinu - takze total pakovina od doktorky. neber to doslovne co povedala. intolerancia a alergia su rozne veci... ale urcite v priamom dosledku nesposobuju rakovinu. skor to ako sa stravujes!
http://www.laktoza.sk/vedci-predpokladaju-ze-st...
napr. tu to mas napisane a dokonca to sami v zavere vyvracaju, ze to vobec nemusi byt pravda co pisu....
@bianca presne ako si napisala
to je len tvoj prvotny pocit, že nemvieš čo máš jesť.Moja dceras, ked mala 15 zisili jej alergiu na soju , žihlavu, benzoan sodny a čiastočne HIT. Soja a benzoan sodny sa nachadza skoro vo všetkom z obchodu. Prve tri týždne bola na zemiakoch, zelenine a povedala mi, že bud umrie od hladu, alebo od alergie, ked bude jesť všetko. Časom sme sa naučili vyberať potraviny, pridružili sa dalšie obmedzenia, dnes si vari sama, každy den, hoc pride neskoro z prace. Zdravuje sa zdravo ,vydatne- ovocie, ovsene kaše, pšeno, fazula, zelenina a kopec veci, ktore si za tie roky vytipovala a ,ked pred pol rokom zistili aj mladšej dcerke-4 -ročnej Hit, už sme vedeli o čo ide a mala si hned zvykla, lebo sme v podstate zž aj tak varili. Najhoršie bolo v školke, ked boli dni, že mala jedla len zemiaky a chleba s maslom. Ale mame zlate kucharky a tie jej pripravuju vždy len to čo može . Neboj, je to len pocit, ktory časom prejde, ale najprv sa s tým musíš vyrovnať v hlave. Držim palce 🙂

@catherinah Z toho, co nemozes by som osobne mala problem len s vajickami.. ostatne veci vobec k stastiu nepotrebujes. 🙂 Bezlepkovu dietu drzim uz 25 rokov a som aj alergicka na laktozu..
V klude si zober par potravin, ktore mozes a mas rada a pohladaj si recepty.. Z tych receptov si vyber take, kde nie su ine suroviny, ktore nemozes alebo sa daju nahradit. 🙂
Fakt to bude v pohode, len nestracaj hlavu a nepanikar. 🙂
Zeleninu urcite budes papat a uvidis, ze bude tvorit zaklad Tvojho jedalnicka.. doteraz Ti z nej urcite bolo zle preto, ze si mala cele potapane travenie. 🙂