Styk s pozitívnym
Ahojte, v sobotu sme boli na oslave a dnes mi volala kamoška, že ďalšie deti ktoré boli u nich na oslave tiež, sú pozitívne. Takže ako postupovať? Kedy ísť na testy a či testovať aj naše deti ktoré sa s nimi hrali alebo len ja s mužom? Ja som z toho totálny maďar ďakujem 🙏
@ckatka nikto netvrdí že je to úplne rovnaké neprekrucaj povedané na niečo čo povedané nebolo....len som napísala že očkovaní sa nemusia preukazovať negatívnym testom a môžu byť takisto šíritelia vírusu. Tým že sa z nich robia zdraví jedinci bez jediného testu ktorý od takého človeka nikto nepýta sa vírus šíri si myslím rýchlejšie akoby sa šíril keby je povinnosť testovania bez rozdielu pre každého.... (Keď som očkovana proti chrípke tak môžem behať aj keď som chorá lebo veď som očkovana a neprenesiem to na iného človeka? To je hlúposť možno je to iný príklad ale v zásade ide o pointu) Čo je fakt a vyvrátiť to nemôžeš. To do akej miery som nikde nepísala. Lepšie by sa však zabránilo šíreniu keby sa testoval každý čo tiež poprieť nedokážeš. Myslím že v rodine máme tiež dosť ľudí pracujúcich v nemocnici ktorí do toho vidia musia pracovať s ľuďmi ktorí umierajú a viem aké je to u nás s oddelením kovidovym zlé. Lenže napr v takom Belgicku lekár v rozhovore povedal že na ich kovidovom ležia sami očkovaní pacienti. Na plné ústa to povedal tak ako je. Mne sa len nepáči aké rozdiely sa robia len aby tlačili na ľudí verím na to aká je to hnusná choroba ale neverím na to hadzanie viny buď na jednu alebo druhú skupinu...ja mám známych ockovanych veľa nikdy by som nerobila rozdiely ty si očkovany ty nie nemám v sebe zlosť pre nikoho za očkovanie a to je to o čo ide. Je to každého slobodne rozhodnutie. Kto mi zaručí ak sa mi niečo stane že za to bude niekto niesť následky? Ja si nesiem zodpovednosť za svoje zdravie keď ochoriem je to moja chyba že som sa nedala očkovať ale keď sa mi stane niečo z vakcíny tak kto pomôže rodine aby vyžili z jedného platu napr. Nikto za to zodpovedať nechce ale všetci na to tlačia. Pritom polovica z tých ľudí zaočkovana vo vláde napr ani nie je. Hlavne že moralizuju. Viete partnerovej babke po vakcíne našli trombozu v chlopni. Doteraz zdravá žena. Tá bola u kaderníčky a povedala jej že jej 19 ročná neter po vakcíne plné pľúca tromboz.... Proste nie je všetko čiernobiele ja netvrdím že to je zlo ale prosím nechajte to na každého človeka každý má svoju cenu bezohľadu na to či je očkovany alebo nie...zloby je už dosť aj hnevu aj všetkého zmierte sa s tým že nikdy nepresvedčite celý svet pre váš názor lebo aj niektorí lekári a sestri v nemocniciach majú iný názor len tým nás nebudú v takej Markíze kŕmiť. Veríte naozaj štatistikám ktoré uvádzajú v telke? Kde sa údajne pomýlili s počtom pozitívnych vtedy v tej nemocnici? A pomýlili sa o stovky ? Ja jednoducho neverím tomuto špinavstvu ktoré sa deje lebo oni si tie čísla vyťahujú z palca ani štipku úprimnosti sa za ich "dobrotou" nedá hľadať...preto neustále napr ja osobne váham s očkovaním...ale to je môj názor ty si asi zaočkovana a vieš čo? Si pre mňa rovnaký človek ako nezaockovany robíš to v najlepšej viere že to je pre tvoje dobro a dobro tvojich blízkych a niekto sa z rovnakého statusu očkovať nedá lebo si myslí že je to to najlepšie čo môže urobiť. Otvorme oči boli sú a aj budú tu aj horšie a zakernejsie choroby na ktoré zomrelo oveľa viac ľudí. Musíme sa naučiť normálne žiť. Zabudlo sa na iných ľudí ktorí potrebujú vyšetrenia a operácie. Nie je všetko čiernobiele.
@malia18 na tých iných ludi sa práveže nezabudlo. Ale faktom je, že zdroje v zdravotníctve sú obmedzené, hlavne tie ľudské.
A teraz príklad máš poslednú voľnú posteľ s ventilátorom a obsluhujúci personálom. Do nemocnice privezú nekovidoveho, ktorý má infarkt či vážnu úraz a potrebuje operáciu s anestéziou a zároveň potom lôžko na oim. Zároveň dovezú covid pacienta čo lapa po dychu a zhoršuje sa mu stav potrebuje tiež lôžko aj s odborným personálom. Ale ty máš len jedno.
Ti co sa zaockovali mysleli aj na tzv. Verejné zdravie.
A už sú štúdie, že áno očko ľudia prenášajú nákazu v menšej miere.
To nie je obchod, že pridáš regál a prijmes o jednu pani predavačku viac a je po návale zákazníkov.
@janage rešpektujem tvoj názor a viem že je to zle...len takisto viem že končia tam takisto očkovaní ako aj neočkovaní niekde je väčší pomer aj očkovaných ako neočkovaných len tu na SVK to nikdy nepriznajú nedajú do telky do správ ani do štatistík...my sa pravdu nedozvieme ako sa s tým oni hrajú žiaľ zatiaľ nie som presvedčená na očkovanie aj prave vďaka všetkým tým klamstvám a hrám vyšších...a potom z prípadov s ktorými sa stretla moja sestra v nemocnici a aj s tou babkinou trombozou....zatiaľ nevidím tie výhody...už aj plne očkovaní (kamarátova kolegyňa z práce) skončili na plucnej ventilácii on odpadol brala ho záchranka znovu dostal covid proste je už toho veľa ja žiaľ nie som presvedčená ale rešpektujem opačne názory 🙏🙏
no len aby si kamaratov a rodinu pri tomto style zivota vidavala este dlho v zdravi a stasti...good luck
@janage ako môžeme veriť tým štatistikám? Že to umelo nenavysuju? Veď neustále sa derú na povrch nejaké akože omyly v počte pozitívnych atď...ja verím tej chorobe ale nie tomuto čo sa robí okolo toho. Keď už to dospelo do takéhoto štádia kedy obmedzujú slobodu, porušujú základné ľudské práva, vydierajú ľudí skrz prácu a živobytie...nedokážem nejako v sebe potlačiť ten pocit ktorý v sebe mám. Mám žiaľ inu skúsenosť s ľuďmi ktorí sa dali zaočkovať otcov kolega v práci mladý chalan také zdravotné problémy oľutoval že sa dal očkovať... Ja nechcem nikoho prehovárať od očkovania je to každého slobodné rozhodnutie ale tým že som obklopená ľuďmi ktorým to očkovanie až tak neprospelo a nevyšlo sa nedokážem proste teraz v tejto momentálnej situácii zaočkovať... Mne nikto nezaručí nejaké odškodné za spôsobené vážne dôsledky alebo za smrť...takže keď to mám brať na vlastnú zodpovednosť radšej si vezmem to že sa nezaockujem...do budúcna nie som rozhodnutá nie som antivaxer ale zatiaľ to tak necítim chcem si počkať
@scorpionflower1 ja zažívam opakujem opačnú skúsenosť so vzniknutymi problémami po očkovaní a niektorí nie všetci samozrejme oľutovali očkovanie....zatiaľ pre mňa nie a v rodine sa toho názoru držia viacerí takže nikto si vzájomne nepotrebujeme vyčítať kto to od koho dostal vieš v jednej diskusii písali že každého to stretne nikto sa tomu nevyhne ani zaočkovani ktorí chodia len na nákup verím tomu...takže každý z blízkych ktorí sa nedali zaočkovať si tu zodpovednosť vzali na seba ja neobvinujem nikoho za to že som to už prekonala jedine že by to vedome rozširoval ďalej takže tak...ale diky za ironicku poznámku ale tieto citové veci na mňa a moju rodinu neplatia sme si všetkého vedomí no žial musíš rešpektovať aj názory druhých aj tebe good luck aby si ešte nedostala prekvapená že sa môžeš aj ako očkovana dostať do nemocnice na ventiláciu my sa testujeme a to je ukazovateľ či je niekto nositeľom vírusu alebo nie....mamina ma problémy s tlakom užíva lieky problémy s ladvinami prekonala covid no zaočkovať sa nechce a po tom čo sa stalo priateľovej babke s trombozou ju to utvrdilo v tom človek sa boji aj jednej aj druhej variante ani ty sama nemôžeš povedať ktorá je správna a tu by som moje komenty ukončila. Prajem zdravie všetkym🙏
@malia18 a presne preto je "lockdown" pre neockovanych. Aby SA nenakazili. Lebo my očkovaní, keď si dáme v reštauráciách dolu respirator, a náhodou sa od seba nakazime (s malou pravdepodobnosťou ale môže sa to stať), tak to prekonáme s nejakým soplom a chvíľou zvýšenej teploty. Jeden z 10 možno bude mať ťažší priebeh.
Ale keď si v reštaurácii dajú respirátory dole neockovani a nakazia sa, hrozia im oveľa horšie stavy, niektorým smrť.
A keďže v nemocniciach je dnes viac než 80% pacientov neockovanych, medzi mŕtvymi takisto drvivá väčšina...treba sa na to pozerať tak, že ten lockdown chráni VÁS. Mňa chráni vakcína, mne môže byť lautr fuk ci sa nakazim...
Momentálne má covid takmer celá moja rodina (očkovaná).
,aj dôchodcovia. Majú soplík, trocha teplotu. Deti takmer nič. Nádcha. Kojene bábätko úplne v pohode. Má protilátky odo mňa.
Nakazilo sa dieťa v škôlke a donieslo to domov. Žiaden problém, zvládli sme bez problémov. Na jar mama neockovana skoro na covid zomrela. Dodnes ma následky.
Každý poznáme niekoho komu covid niekoho vzal...A rovnako niekoho, komu vakcína niečo spôsobila. V globále pri týchto počtoch chorých a mŕtvych sú však čísla úmrtí a následkov na vakcínu naozaj ako sa vraví "collateral damage". Nemôžme zachrániť všetkých a neobetovat pritom niečo...to nejde. Keby sme covid prehnali celou populáciou bez akéhokoľvek očkovania, spraví nám tu dôchodkovú reformu a ostanú len "silní". Ale neviem, ci toto je úplne etické...
Dáme ľuďom vakcínu....A oni ju nechcú.
To mi príde ako úplne na hlavu.
Ale čo už. Koniec koncov...my mame z čoho žiť korona/nekorona. Moji blízki sú zaočkovaní a prekonaní bez problémov, ja nemám najmensi dôvod sa strachovat. Len mi je naozaj ľúto tých ľudí v nemocniciach, čo lutuju, ze odmietali vakcínu.
@malia18 tak keď neveríš štatistikám čo tak osobná skúsenosť. Pred cca 4 rokmi som na Vianoce presne 24.12. ležala na infekčnom v KE so zápalom pľúc. Na celom oddelení sme boli tuším 3. Slovom traja. Chod sa spýtať niekoho kto tam pracuje koľko mali minulý a koľko vyzerá ze tento rok. A ten kokteil liekov čo do mňa popchali, ich vedľajšie účinky ako nevoľnosť az som vracala z liekov a zapálené žily na rukách, ktoré som liečila vyše mesiaca. No ďakujem. Mne úplne raz stačilo. A to nebol ani obojstranný zapal pľúc, nakoniec ani kyslík nebolo treba. Dnes by som sa asi ani do tej nemocnice nedostala aj napriek vysokému CRP a ktovie akoby som skončila. A samozrejme po tom zápale organizmus každý bacil chytil čo išiel hodinu predo mnou po chodbe.
Tak ale niektorí potrebujú zrejme vlastnú skúsenosť.
Nepopieram, že vakcína tiež predstavuje isté riziko, ale momentálne je mnou vyhodnotené ako minimálne oproti riziku samotného Covidu a jeho následkom.
@ckatka mna stve to, ze my v skole ako zaockovani musime robit za nezaockovanych, ktori si od oktobra sedia doma na plnych platoch lebo ze su stale v karantene..je toto normalne?? Ja som sa nedala zaockovat preto, aby som tahala organizaciu..ale kvoli sebe a kvoli zdraviu inych..okrem toho, sama som ako ockovana tefaz prekonala, ano, priebeh dobry, nasledky nemam ale kludne mozem ochoriet zase..nesuhlasim s tym ze chranit iba neockovanych, ale treba chranit vsetkych bez rozdielu, aj ja chcem dostat testy, ked som x krat v kontakte s pozitivnymi ziakmi...preto si myzlim nech pekne chodia neockovani do roboty v skafandroch..je to ich vec, ze riskuju, nie moja, preco teraz vsetci zamestnavatelia musis okolo.nich chodit, co su oni VIP?.. stazuju sa na diskriminaciu, pritom su momentalne zvyhodnovani.v mnohych veciach
@lacibo ale oni nemajú plný plat. Ale súhlasím s tým, že tí, ktorí nie sú v karanténe musia za nich ťahať, nehovoriac o tom, že kopec hodín deti nemajú odsuplované odborne, veľakrát si to len odsedia. Na druhej strane, sú aj takí, ktorí sa jednoducho očkovať nepôjdu zo zdravotných dôvodov. Problém je, že len málo lekárov to dá aj na papier, väčšinou len ústne odporučia, že by bolo lepšie neočkovať...
@slavaf maju plny plat lebo ucia distancne, ale triedy, ktore su v skole, tie nemozu, cize sa za nich supluje stale..ano,musia ist povinne do karanteny, aj na pcr idu...oproti tomu ockovani nema narok ani do karanteny ist ani sa nemoze objednat na pvr, lebo keby tam dal ze bol.v kontakte, tak mu RUVZ posle sms ze ma ostat v izolacii do.vysledku testu...tak sa ockovani testuju len vlastnymi zakupenymi testami doma aby mali aspon aku taku istotu ze nie su chori, keby boli, tak musia ist n PN, samozrejme plat krateny...skratka su znevyhodneni oproti neockovanym..to mi vadi..a teraz im este aj testy bude zabezpecovat riaditel..za to ze su chudaci neockovani...a ockovany porad si sam, ..co.koho po tebe..nie je spravny tento pristup podla mna
@ckatka Hned na zaciatok napisem ze nie som antvaxer, ale proste delenie ockovani neockovani v celej populacii je hlupostost....
K tomu tvojmu lockdownu "nezaockovanych" je to lockdown mladych ludi, ktori vacsinou v nemocnici neskoncia... dedkovi a babke, ktori sa ockovat nedaju a behaju hore dole s ruskami pod nosom je to ukradnute ze bude lockdown, na nich taketo opatrenie vobec nevplyva. Lebo 30tnik nezaockovany, nie je ziadny problem.. protilatky lepsie ziska z prekonania aj za cenu trvalejsich nasledkov (jeho rozhodnutie), kedze co mi povedal lekar su caste, ale v nemocnici ich neskoncia tisicky... v CR som uz videla statistiky v nemocniciach, vacsina (drviva) su starsi ludia, neockovani... co si pamatam ejdna nemocnica mala cca 18-20pacietvo a bol tam jeden 31rocny, drviva vacsina mala nad 60r (presne cisla si nepamatam).
Vacsina babiek a dedkov po restauraciach nechodi... a osobne nepoznam cloveka ktory by sa tam nakazil, ani v obchode, na ulici... vacsina bola na navsteve, oslave, alebo su to fakt ludia pracujuci vo velkom kolektive, pripadne v ambulacniach/nemocniciach, kde napr. minulu zimu par tyzdnov pred vypuknutim cirskusu a plnymi nemocnicami stalo 50dochodcov na mini chodbe veselo hodiny, lebo pridu dobreze nie s vychodom slnka a sedia (cize iste sa nik nenakazil, o tyzden som volala na vysledky a pozitivna a chora bola uz aj lekarka a sestry, nepracovali a podobnych prpadov mam xy aj teraz ked veselo to siria ockovani, chori lebosi myslia, ze su prechladnuti a covid iste nemaju a nebudu sa testovat predsa)... U nas na firme za cely cas nik pozitivny nebol, doma nik tiez a to nam tam denne chodia klienti... a vidis, ockovani nie sme (doma, sice sme len dvaja.. na firme uz teda kolegovia su od jesene:D)... vy ste a cela rodina ste chori... tak ako to je ? :D kto potrebuje lockdown, kto to skor donesie babke/dedkovi, rodine? ti co nie su ockvoani a davaju si pozor, alebo ockovani, ktori veselo chodia kade tade? Jasne, smola sa stane, neovplyvnime to, ale ked ochoriem ja nic sa nestane, ked babka skonci v nemocnici na 99%, na ako dlho sa nevie, ale ak bude mat priznaky, predpoklady na to su vysoke, ekdze uz len pre "istotu" ju vezmu. Akykolvek neockovany/ockvoani clovek ked si dava pozor, eliminuje kontakty v tejto vaznej situacii, ked su plne nemocnice, sa dokaze kovidu vyhnut, nik ma nepresvedci ze nie. Aktualne najvacsie riziko nesu rodicia, lebo napr. moj najblizsi stret s kovidom su dceriny spoluziaci 🙂 S tym nic nedokazeme urobit, ale napr. minimalizovali sme oslavy urcite a nastastie/bohuzial riaditelka nezrusila povinnost rusok.
@simca06022011 ano mas pravdu..ale ako toto riesit..ked neockovani dochodci zaplnia nemocnice a ostatnych uz nebudu riesit s inymi diagnozami je to ok? Kto komu potom siaha na zakladne ludske prava? Ono by to bolo jednoduche, keby jednoducho mohli neockovaneho nehospitali,ovat s covidom, lebo ved odmietol liecbu ( ockovanie by mohli uzakonit ako prvy krok samotnej liecby) a potom liec sa sam doma..ale dalo by sa to v praxi? Sanitky by si volali akoze na ine diagnozy, takze nedalo. Co s tym teda? Podla mna by mali byt ti ktori su ockovani a tahaju organizaciu aj za tych co sedia doma v karantene lebo sa nezaockovali, hoci aj zdravi su a mohli by pracovat, byt financne lepsue ohodnoteni, aspon 150 eur mesacne priplatok...to by sa do 3 ty,dnov dali vsetci zaocko at
@lacibo ale chapes, ze neockovany dochodca aj tak nebude sedit doma na riti? a donesie mu to zaockovani vnuk/syn, ked pride na navstevu? jedine riesenie je aby lekari, chytili telefony, zavolali si pacientov do ambulancie, prehovorili im do duse a rovno ich zaockovali. Bez toho "chodte sa dat zaockovat".
@slavaf to nemas pravdu, v skolskom semFore je to jasne uvedene, ked je kontakt s poziti nym ziakom, neockovani ucitelia aj spoluziaci idu do karanteny...ziaci sa ucia distan ne a ucitelia ucia distancne,nejdu na Pn, jedine ze by mi pcr poziti ny, Le aj tak by nesli, naco ked mozu dostat plny plat, odkrutia si lahsi priebeh covidu pocas tych 10 dni karanteny
@simca06022011 cize si za povinne hej?
@slavaf a ano.ked je rodinny prislusnik pozitivny, ok ale ak je kontakt v skole tak si podpisuju ocko ani ze kvoli zabezpeceniu prezencnej vyucby budu chodit normalne do roboty lebo.keby to nikto nepodpisal mozu rovno.zatvorit skolu..a na pcr tiez ist nemoze..lebo.by musel byt v izolacii...jedine ze by mal priznaky, vtedy by mal ist do karanteny ale v praxi normalne chodia, lebo skratka nema kto ucit a zabezpecobat vyucovanie..pozri si skolsky semafor, siu najcastejsie otazky na stranke MSVaV
@slavaf tak nejdete podla skolskeho semaforu.. mna by zaujimalo aku PN teda maju? Pandemicku? Ta by sa im zrusila po negativnom vysledku pcr okamzite a potom co, na normalnu pn? Kto by ich vypisal ako zdravych? Ktory lekar? A soc.poisto na ich ma platit cele mesiace a za co prosim ta? A na zaklade cohi by im vyplacali pandemucke nemocenske? Nechapem...jasne je napisane, ze neockovani ucitelia idu do karanteny...a ucia distan ne...keby boli pozitivni, tak idu do izolacie, tam uz mozu PN..karantena a izolacia je totiz rozdiel
@lacibo podla mna tu nema co byt riesene financne ohodnocovanie a odmeny za ockovanie a pod. blbiny. Ludia maju chodit do prace, ti c vedia robit HO, tak super, ale ohrozene osoby maju byt ockovane ich lekarmi, nie niekde v noname centre, proste ma ich zaockovat ich lekar ku ktoremu chodia na mieste im vyvrati vsetky hoaxy, prehovori do duse a zaockuje ho hned. myslim, ze viac by sa ich potom ockovalo... ak nepomoze, dala by som aj povinne ockovanie, ak lekar neda potvrdenie ze je nevhodne. A tento lekar by za taketo ockovanie mal napr. dostat vyssiu platbu ako za obyc. ockvoanie, kedze casovo to moze byt narocnejsie.
Osobne si myslim, napr. v tych tvojich pirpadoch zo skoly, ze aj ockovene kontakty by mali byt testovane a to ze by zavreli skoly? no tak zavruu... lepsie zavriet skolu ako roznasat kovid po rodinach cez deti, na ucitelov a k nim domov a hore dole.
Na karanetnu je PN, ale na to ze su doma a nepracuju, su neockovani pnka neexistuje.. je to prekazka na strane zamestnanca ak nenastupi kvoli tomu ze je neockovany (myslim, ze este neschvalili to testovanie zamestnancov, nepustenie do prace.. cize ani neviem ci to vobec plati).
@autorka ja ti k priateľom a rodine, ktorých MUSÍŠ navštevovať, lebo ich máš rada napíšem len jedno - tiež sme mali v rodine takých hrdinov, že museli sa za svojou mamou (nezaočkovanou) trepať cez pol republiky, za tri dni volali že sú obaja pozit. Dopadlo to tak, že nakazili svoju mamu (80r), jej dcéru s manželom a ten nakazil svoju mamu (80r). Bilancia je taka, že očkovaní doma pár dní teploty a kašeľ a obe babky už ležia na covid odd a čakáme čo bude, lebo starý človek tak rozsiahly zápal pľúc málokedy rozdycha.
Ale áno, súhlasím treba sa stretávať a chodiť kade tade, lebo... Ani neviem prečo 🤷♀️
@simca06022011 ved ano mas pravdu radsej nech zavru skoly ale nepamatas tie protesty? Uz to tu raz bolo..preto pisem o tom ohodnoteni je to namieste podla mna..lebo inak nech si rodicia potom riesia doma deti sami..a povinne ockovanie, ano super napad, hlavne v urcitych strategickych sferach aj dochodcov..ale myslis ze to by neboli protesty?

@hivanik to ma mrzí. Hockde to môžeš dostať ako dievčatko čo sme s ňou boli v styku. Boli len doma a v obchode posledné týždne pretože bola prechladnutá ...