icon

Sú pokazené zuby dedičné?

dettilv
4. dec 2022

Ahoj. Podľa vás zle zuby sú dedične?alebo je to iba výhovorka a neumyvaju si zuby🤔

s_o_n_i_k_e
4. dec 2022

Za mňa dedične, čistím si na max, starám sa a kazia sa aj tak, takže za mňa tam určite genetika niečo môže povedať. Môj manžel sa bojí zubára tak kým sme sa poznali nebol u zubára 7rokov a prišiel k zubárovi a nemal žiadny kaz. Ja idem do roka k zubárovi a vždy meníme plomby, chodím aj na Dentálnu hygienu, takže a mňa určite niečo môže byť ovplyvnené aj genetikou 🙂

grilazka
4. dec 2022

@dettilv kedysi hovorili,že všetko je dedične. Dnes už hovoria,že to s genetikou nemá nič spoločné. Ale ja si aj tak myslím,že je to genetikou 😀 A už vôbec nechápem,keď niekto si ani poriadne neumýva zuby,má kameň na zuboch a zuby "zdravé" a niekto si ich umýva,stará sa a vždy sa nájde nejaký kaz...

amelie2017
4. dec 2022

Sme 3 sestry. Starsia zacala mat problemy az po 30 po uzivani mnohych liekov. Mladsia ma zuby ako do reklamy. Ja sa trapim od detstva. Podla mna moze za to z casti genetika, z casti ochorenia, ktore ako deti prekoname (ja som mala nonstop anginy, zapaly priedusiek, stale nejake lieky, spreje do ust), z casti hygiena. Aj ked ako deti sme si umyali zuby rovnako, v puberte som ich doslova drhla pred kazdym odchodom z domu, pred spanim. Skoro mi zacali rast osmicky, poposuvali mi ostatne zuby, tie nemali miesto, popraskali..

sona96
4. dec 2022

@dettilv Nikdy som nemala kazy a za 17 mesiacov kojenia som mala 4, aj keď som nič nezmenila. Takže ak má niekto nejaké zdravotné problémy alebo genetickú predispozíciu na niečo také, môže robiť čokoľvek a nepomôže si.

kikus7
4. dec 2022

@dettilv Myslím, že ide aj o genetiku aj o stravu. Napr.to môže ovplyvňovať aj to, ako sú usporiadané zuby. Čítala som raz článok jedného biochemika, v ktorom sa písalo, že sú aj ľudia, ktorí si zuby nečistia a nemajú kazy. Dával to do súvislosti so stravou.

kikus7
4. dec 2022

@sona96 Nebolo to tým, že počas kojenia Ti chýbali vitamíny a minerály?

kristinka92
4. dec 2022

je to nedostatočnou hygienou 🙂 veľa ľudí si zuby večer a rano iba “preblafne” a mysli že si zuby umyli. málokto si zuby naozaj zub za zubom dobre očistí a potom použije medzizubné kefky.

anjelicek26
4. dec 2022

Ciastocne samozrejme genetika, nieco pitny rezim, nieco strava, nieco samozrejme sposob cistenia... moje deti mali do 5 rokov kazy, kazdy jeden z nich 2-3 kusy 🙄 Synovi potvrdili chronicky nedostatok vitaminu D - tym padom horsie vsetrebavanie vapnika - maksie zuby... kazde tri mesiace na kontrole a zubnej hygiene a aj tak medzi tym kaz... Odkedy maju trvale (a zapecatene) zuby, je svaty pokoj...a davam D-ko kazdy jeden den od oktobra do velkej noci... vsetkym...

aaadkaaa
4. dec 2022

@anjelicek26 prosim ta, aku mal hodnotu Dcka? A dalo sa mu to nejak doporiadku?

@dettilv ja mam zuby celkom fajn, nejake kazy boli, hlavne v detstve,ked som to flakala s umyvanim, such sem, such tam a bolo... teraz uz kazy nemavam, max.raz za par rokov nejaky povrchovy...ako som otehotnela, za 4 mesiace 4 kazy... skoro som odpadla, zuby som si cistila rovnako ako predtym, nemala som nevolnosti. Potom mi zistili nedostatok vapnika a bolo mi to jasne...uz mam vapnik aj zuby zase v poriadku 🙂 za nieco moze urcite aj genetika, za nieco zdr.stav a samozrejme hlavne starostlivost o zuby

anjelicek26
4. dec 2022

@aaadkaaa nie nedalo, teda...teraz ma hodnoty na dolnej hranici normy, ale uz v norme... berie klasika 60 jednotiek na 1kg vahy, pri 37 kilach, co teraz ma je to 2220 jednotiek, co by "mal" brat, davam mu 2500 jednotiek...

aaadkaaa
4. dec 2022

@anjelicek26 a po akej dobe sa mu to dostalo aspon "do normy" resp.do takehoto stavu? Ja mam D stale menej😪

midori123
4. dec 2022

U nas je krasny priklad moj muž. Su traja surodenci, moja svokra ma 70 rokov a ma vsetky svoje zuby a ak ma 3 plomby, pisem vela. Moj muz si ich prebehne kefkou že cak-cak a u zubara nebol snad dobrych 13 rokov. Nema ani 1! slovom jeden-jediny kaz! Fajci od svojich snad 16 rokov, pije colu na litre a sladkym tiez nepohrdne. Svagrina, jeho sestra, ktora sa o seba stara ozaj prikladne, hovori, ze si vzdy ide poctivo posediet k zubarovi raz do roka, kvoli preventivke a svagor nema ani kartu zalozenu nikde u ziadneho zubara.
Ja, co som mohla mat uz ,,v Prahe dom” za peniaze, ktore pravidelne nechavam u zubara a na hygiene, sa mozem aj pos*at, a aj tak mam stale nejaky problem v hube!
Moji rodicia maju vyklapačky, snad od kedy si pamatam. A surodenci su na tom rovnako ako ja🤦‍♀️
Vzdy sa pytam len Prečo?? A kde je tu ta spravodlivost??😫

anjelicek26
4. dec 2022

@aaadkaaa tak ono to ide ruku v ruke s autoimunnymi defektami, niektorymi potravinovymi intoleranciami a kadecim moznym. Berie to D-ko roky rokuce.

aaadkaaa
5. dec 2022

@anjelicek26 ano, to som citala niekde, ze ma kadeco tvoj syn... no ktovie, kde je u mna problem..

zun
5. dec 2022

Myslím že pokazené zuby sa nezdedia ale faktory ostatné môžu- zloženie, trávenie, postavenie zubou…. Čistiť treba vzdy

sona96
5. dec 2022

@kikus7 ale to určite áno. Ale bol to vonkajší vplyv, ktorý ovplyvňoval kvalitu zubov. Chcem tým povedať, že do rovnakej situácie sa môžu dostať aj iní ľudia, na základe iného vonkajšieho vplyvu. Dlhodobý, stres, nedostatočná výživa, choroby, genetika toto všetko môže mať vplyv na našu schopnosť vstrebávať a syntetizovat vitamíny, čo má vplyv na kvalitu zubov. Možno nie až tak extrémne ako pri kojeni, že 4 kazy za pol roka, ale aj tak.

syslik81
5. dec 2022

genetikou je dana kvalita zubou ... to ci sa pokazia je uz zalezitost strania sa a cistenia .... ak ma niekto sklon ku kazom treba dat maximalnu namahu na cistenie ,castejsia navsteva dentalnej a zubara .. preventivka je zaklad ..

domca1408
5. dec 2022

sú dedičné....čistím od mala, zubná niť, dentálna...všetko mi je prd platné...zuby mám ako zo syru...krehké, jemné, miestami až priesvitné, zuby múdrosti sa už drali hnilé von a s bolesťou šli von. rovnako sa mi kazia zuby....nebola jediná návšteva u doktora kedy by mi neopravoval zub že mám kaz (a to pritom sladké ani nelúbim, ja by mohla robiť v čokoládovni a nezobrala by som si jediný bonbon). mám 32 a napriek maximálnej starostlivosti mi chýba už 9 zubov (teda dala som si ich dorobiť ale už to nie sú moje) ps: mám to po mame tá uplne rovnako...

evamaemu
6. dec 2022

@dettilv genetika to urcite nie je. Zubny kaz sposobuju bakterie ktore sa prenasaju z rodica na dieta z partnera na partnera a tym sa buduje mikrobialne osydlenie v ustach uz od utleho detstva. Ak v ustnej dutine prevazuju bakterie, ktore su zodpovedne za zubny kaz... budete mat vyssiu kazivost.
Pravidla pri vysokej kazivosti:
1. len 100% cisty zub sa nepokazi. Musi byt ocisteny kazdy den z 5. stran (cize aj medzizubne priestory) len bakterie v pevne uchytenom povlaku na zuboch dokazu nahlodat zub, cize ak su zuby dobre ocistene, nepokazia sa.
1. Cukor 😉 cukru mozte kolko chcete, pre mna za mna aj kilo cukru denne a zuby sa vam kazit nemusia 😉 prekvapko co? Nie je dolezite ze konzumujete cukor v akejkolvek podobe ale AKO CASTO ho prijimate. Ak pravidelne popijate sladene napoje (osladena kava, caj, kolove napoje, limonady..etc) do toho daka sladkost a hlavne skryte cukry v potrave (kecup, kompoty, dressingy, syrupove lieky, pastily na cmulanie.... cukor je fakt skoro vsade!) Ak casto prijimate cukor, kysle pH v ustach po jedle sa nestiha vyrovnavat na neutralne a to vedie k odvapnovaniu skloviny (zub. kazu)
... a este jedna dolezita vec. Parodontitida a zubny kaz su dve kompletne odlisne veci. Ten, kto ma predispoziciu na parodontitidu moze zjest cukro kolko chce a kedy chce, no zubny kaz mat nebude ✋ ak v ustnej dutine prevazuju bakterie ktore sposobuju zapal dasien... znamena to, ze tychto bakterii je prevaha a potlacaju bakterie ktore sposobudu kaz. Aj pri parodontitide plati, ze cistit treba na 100% a ak sa da, tak aj na 110% 👌 bohuzial.. toto zapalove ochorenie dasien a zavesneho aparatu vie bezny clovek spozorovat zvacsa ked uz je neskoro. Cize cely zivot krasne biele zuby bez kazu, len sem tam zakrvaca... ale to ,,vraj,, kazkemu 🙏 ... az po dobu kedy sa zuby zacnu z kosti uvolnovat (vplyvam zapalu dochadza k strate kosti)
.. a uz posledna premudrela vec ☺️ zdave dasna pei cisteni ani pri jedeni NEKRVACAJU...vobec... nikdy...ani trochu, ani vela!

janka1011
8. dec 2022

@dettilv dievčatá, žiadny zubár na svete vám nepovie, že pokazené zuby sú dedičné. Nie sú. Nededíte zlé zuby, len zlú starostlivosť a nesprávne stravovacie a hygienické navyky. To je celé a všetko okolo dedičnosti sú len výhovorky na upokojenie sa. Sú faktory, ktoré prispievajú k zvýšenej kazivosti zubov ako lieky napr., hlavne tie sirupy pre deti sú riadne zákerné a preto treba byť veľmi dôslední pri hygiene a učiť deti od mala čistiť si poriadne zuby. Kedysi sa na to až tak nedbalo ako dnes, ten rozdiel je vidieť. A nevyhovárať sa na dedičnosť. Zdediť sa dajú veci ako postavenie, tvar zubov,... ale zubný kaz nikdy nezdedíte.

mandzula
8. dec 2022

Moja vlastna skusenost - ako dieta a este aj ako cerstvy pubertak som sa o zuby nestarala, co, samozrejme, skoncilo pokazenymi zubmi. Ako som si to uvedomila a vzala starostlivost do vlastnych ruk, za 27 rokov nemam novy kaz ani jeden.
Dcera ma 16 a plombu ani jednu, lebo som si povedala, ze nedopustim, aby dopadla ako ja.