icon

Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?

natalschen
3. apr 2010

mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹

dostex
10. apr 2016

Magnerot beriem v tbl.mozno dvakrát týždenne, neurol som bral 0,5 mg denne v pravidelných dávkach, čím som si vytvoril závislosť.... A v zásade som ho vôbec nepotreboval,pretože moje problémy vyplývajú z krčnej chrbtice. Mám sice diagnostikovanu neurogennu tetániu, ale to je len stav nie diagnóza. Myriada,ak chceš o tetánii na fb som v skupine Tetánia -preč s ňou,je nás 351členov. Volám sa Jožo kunka

myriada
10. apr 2016

@dostex oki, idem na fb

sarah024
12. apr 2016

Ahojte chcem sa opýtať aké magnesium uzivate mne magne b6 ani šumivé magnesium nerobí dobre je mi po nich hrozné zle viete mi poradiť ešte niečo iné pri tetanii dakujem

natalka2412
12. apr 2016

Ahoj sarah024
Mne tiez nezaberalo magnezium a uzivala som ho dokonca rok. Ja teraz neberem nic len sa snazim nato nemysliet. Mavam obcas take neprijemne pocity az ze sa mi tazko dycha. Uzivam homeopaticke kvapky a pijem bylinkove cake ktore striedam. Medovku a lubovnik...

lianne7
12. apr 2016

@sarah024 skus ACIDO FIT šumivé tablety.tetania nie je choroba,ale len priznak ze nieco v organizme nie je v poriadku..

myriada
13. apr 2016

@sarah024 magnerot

zizi11
13. apr 2016

@sarah024 To poznam, ja som po vsetkom mala velke krce v bruchu a prehanky. Mozem iba magneziove tablety 500mg od f. Galvex aj to ich nesmiem uzit skor ako minimalne hodinu po jedle. Realne zacali zaberat tak po 2 tyzdnoch mam pocit.

myriada
13. apr 2016

@zizi11
@sarah024 Aj mňa Magne B6 preháňalo...Magnerot mi nerobí zle

sarah024
13. apr 2016

Dakujem za všetky odpovede vyskúšam no momentálne som tak vystresovana bola som u lekára ktorý mi povedal že môj stav nemá nič spoločné s tetaniou pritom mi ju potvrdili Robili mi aj vyšetrenie na sklerosu multiplex pred dvoma rokmi ale nepotvrdí mi ju a teraz ma posiela znova aby som si to dala vyšetriť som zúfalá dakujem za skúsenosti

janka30
13. apr 2016
janka30
13. apr 2016

A preco Ta znovu posielaju na sm? Ake mas priznaky? Moja teta ma sm a ta sa jej potvdzovala dlho, ale ked sa uz raz nepotvrdila, tak nechapem, preco opakovat?

sarah024
13. apr 2016

@janka30 no ja neviem liecim sa aj u psych. Ktorý mi dal tabletky na take ukludnenie tetania sa mi spustila keď sme mali pred 4 rokmi problémy v rodine malá som hroznu uzskost pocit na zvracanie a bolesť nôh pri dlhšom stati ma bolia nohy ako po poriadnej svalovici. Vtedy ma poslali na neurológ vyšetrenia kde sa po rezonancii sm nepotvrdila. Potom som mala dva roky kľud sem tam bolesť rúk a bolesť na hrudi potom sa to zase skomplikovalo tam už boli pocity horšie tak znova mi robili vyšetrenie na sm už tak že mi robili odber z miechy kde lekár tvrdil že tak sa to da vylúčiť alebo potvrdiť na 100% chvalabohu sa nepotvrdila pripísali to tetanii. Potom bol zase kľud a teraz som malá opäť stresove situácie a znovu je mi tak blbo išla som sa iba k lekárovi poradiť co by som mohla užívať namiesto toho magnezia co mi nerobí dobre vraj sa da užívať aj vitamín d3 pri bolesti kĺbov a svalov a on ma zabil tým aby som sa dala vyšetriť na sm. Takže znovu ten strach a stres každé 2 roky je to normálne?

janka30
13. apr 2016

Ja si myslim, ze ked sa to nepotvrdilo dvakrat, naco hladat nieco, co nie je. Ja mam tetaniu potvrdenu v 8/2013, po prvom zachvate, potom skoro rok pokoj, od 6/2014 sa stale necitim dobre, pobehala som uz vsetkych lekarov vratane mr hlavy, vsetko o.k., citim sa ako hypochonder, lekari sa tvaria, ze co chcem, beriem len magnezko a stale sa necitim ako predtym. Dokonca som si vcera musela volat 112 😦. Asi sa s tym iba naucit existovat...

sarah024
13. apr 2016

Dakujem za podporu zajtra idem na tu neurologiu to bude zase noc ako sa pani bude tváriť ale strach mám veľký dakujem a dám vedieť ako som dopadla.

zizi11
13. apr 2016

@sarah024 S tym D3 mas pravdu ak malo vitaminu D. Ja ho beriem D3+ K2 od fimy Biomin a mam pocit ze zabera teda mala som bolesti svalov a pominulo to.

myriada
13. apr 2016

@janka30 a keď pride záchranka, čo ti na to dajú? aké si mala prejavy,ked si ich musela volať? nemajú nejaké komenty, že je to len tetánia?

janka30
13. apr 2016

@sarah024 drzim palce 🙂
@myriada Ked sa mi to stalo prvykrat, bola som v 26 tyzdni a z nicoho nic som nevedela odpovedat malemu, normalne som necedela zostavit vetu, zacali mi trpnut prsty na rukach a usta, zlakla som sa, mamina mi volala zachranku, zobrali ma, vsetko o.k., dali mi infuziu magnezka a poslali domov. ale zobrali ma iba preto, ze som bola tehotna, tak sa bali a oni, co to je… az potom po vysetreniach mi neurolog povedal, ze je to tetania, nikdy som o tom nepocula.
Vcera mi bolo od rana zle, strasne navaly slabosti a zase noha a ruka mi mravcali, lenze som sa nevedela poriadne nadychnut, strasny tlak na hrudi, pulz cez 100, muz bol odcestovany, ja z malym dvojrocnym sama doma, tak ma donutil ich zavolat. Prisli, odmerali tlak, spravili ekg, dali sacok, dychala som a nejaku injekciu, potom presli tie krce aj tlak, citila som sa ako opita 🙂 a zaspala som na tri hodiny 🙂. Medzitym prisiel muz, tak som si oddychla. Dnes som este slaba, obcas naval takeho divneho pocitu, ale da sa…
Ti zachranari boli super, vobec neriesil, ze iba tetania….

myriada
13. apr 2016

@janka30 to je fajn, že k tomu tak pristupujú...ja som tetániu intenzívne prežívala v začiatkoch, keď sa mi prvý krát prejavila (polovica februára 2016)...trvalo to asi mesiac, schudla som 6 kg, neustále závraty, točenie hlavy, zle od žalúdka, v noci vysoký tep aj krvný tlak...pomáhalo mi dýchanie do sáčku, magnézium, tiež som mala jednu noc pri sebe lekára, lebo som to nevedela zvládnuť, tlak sa stále držal na 160 a ja som sa celá triasla, preháňalo ma, zášklby po celom tele, krče v ľavej ruke, dala mi magnézium a uľavilo sa mi. Absolvovala som asi všetky možné vyšetrenia u všetkých možných lekároch, mala som vyšetrené všetko a som O.K., to je pre mňa dôležitá informácia a dnes to zvládam tak ako to zvládam, vlastne, tlak si už nemeriam, závraty rozchodím (to fakt pomáha, pohyb, záťaž), tep si nevšímam ani búšenie na hrudi...jednoducho hovorím si, som O.K., všetko je to v hlave a robíme si to sami, sami sa atakujeme a to si treba uvedomiť...aj dnes som išla s malou z ihriska a už som cítila neskutočný chlad do končekov prstov, akoby neprekrvenie, triaška začala a pod. a zrazu sa mi mala chcela rozbehnúť dole kopcom na odráždle, tak som za ňou musela utekať a bolo po tetánii 😀 fakt, jednoducho to prešlo a znovu som sa cítila normálne...možno mi je lepšie len teraz ale verím, že to bude trvať dlho, že budem vedieť stále prekonávať svoju myseľ, pocity a zvládať to a držím aj tebe palce

janka30
13. apr 2016

@myriada Mne to zacalo v 8/2013, po dvoch tyzdnoch ju diagnostikovali, vsetko odznelo a bolo fajn. V novembri 2013 sa mi narodil maly, vsetko o.k., a v juni 2014 sa to vratilo v plnej parade, neuveritelne zaludocne nevolnosti - schudla som za dva mesiace 8 kg, absolvovala som gastro, sono, vsetko v poriadku, boli stavy, ked som nevedela rano vstat s postele, uplna unava a trvalo to dlho…. tiez som mala vysetrene vsetko, co sa dalo, mri hlavy, kardio, neurologia….keby som to nezazila, neuverim, ze jedna hnusna tetania moze sposobit taketo stavy 🙂
Ale tiez sa snazim si to nepripustat, ked to pride, rozdychat, ale su obdobia, ked sa budim na to, ako sa mi vnutorne chveje cele telo, trva to aj hodinu, navaly niekolkokrat za den, pocity "opitosti" - ale prejde….
Ale mam kamaratku, ktora sa z toho dostala po 14 rokoch, aj ked s pomocou psychologicky, ale dostala a uz je uplne v pohode veeeelmi dlho 🙂 🙂 🙂 🙂

myriada
13. apr 2016

@janka30 a neuvažuješ nad psychologičkou? ja som nad tým začala rozmýšlať...ale ešte som sa stále neodhodlala

janka30
13. apr 2016

@myriada Uz som mala aj termin a potom mi ochorel maly a viac som sa k tomu nedokopala. Ale asi budem musiet. Myslim, ze ked nepomoze, neuskodi… Ak by si sa rozhodla a isla si, daj vediet, ako to dopadlo 🙂

mirkaaa80
13. apr 2016

@myriada áno, máš pravdu. Aj mne pomáha keď sa zámeram na niečo ine, vtedy si tie zavrate akoby prestanem všímať a je mi lepšie. Teda ak je to len taky " menší "atak. Stalo sa mi že mi trpla polovica tela, nemala som cit v ruke, ani periférne videnie, pred očami som videla čierne kruhy....a vtedy veru moc nepomáha aktivita, skôr som si musela lahnut a čakať kým to prejde.

zizi11
14. apr 2016

@janka30 Mne psychologicka pomaha. A moja sefka este viac. Mam obrovske stastie suhlasila s polovicnym uvazkom momentalne peniaze niesu az take dolezite ako to aby som vedela pre rodinu a hlavne dcerku fungovat. Velmi mi to pomohlo cele doobedia mam iba pre seba. Cvicim jogu, sem tam trosku upracem ale hlavne mam oddych od vtedy nemam tiky ci zasklby ani palenie ruk, citim sa zatial skvelo. Dufam ze sa to nevrati. Nesmiem sa rozculovat to sa mi v momente rozkruti cely svet, upcha nos a busi srdce.

lillieen77
14. apr 2016

@zizi11 ahoj, tebe sa upchava nos z tetanie?... ja mam stale problem s upchaty nosom a nic nepomaha, tak preto sa pytam, dakujem 🙂

zizi11
14. apr 2016

@lillieen77 Ano, ked som bola na tom horsie tak to vkuse zabral mi iba muconasal. Teraz mam nastastie obdobie ze mi je lepsie a ked nieco mierne tak mi staci morska sol. Ale ano bolo to jedno zo sprievodnych priznakov.

zizi11
14. apr 2016

Dievcata este jedna malickost a mozno si poviete hlupost, ale za skusku nic nedate. Pre 3 tyzdnami mi volala sestra ktora zije v Kanade a zistovala pociatok tetanie u ich lekarov, tento pojem velmi nepoznaju volaju to skor panicka porucha ale zistila ze dost casto je povodcom caste pitie kavy. Tak teda ak casto pijete kavu skuste ju obmedzit alebo uplne vylucit. Ja som ju hned vylucila (pija som aj 2-3 denne) a ono to podla mna zabralo, urcite aj lieky, psychika atd.... ale kava mi podla mna sposobovala busenie srdca a nasledne som z toho bola viac a viac unavena a do toho uz potom ostatne sa nabalovalo. Chcem pomoct vsetkym co si na sebe vsimam tak hadam niekomu tym pomozem 🙂 Ja uz som bola v stave anorexie a dnes mam o 4kg viac a neskutocne sa z toho tesim 😀

mm42
14. apr 2016

Ahojte, ja mam tetaniu uz veeeelmi, veeelmi dlho. Prve priznaky som zacala mat ako nast rocna, v 1998 asi prvy taky mensi zachvat. Ja som si x toho nic nerobila a vsetko pripisovala vzdy niecomu inemu. Oficialne potvrdena tetania mi bola v 2007. Bolo mi velmi zle ....ale nie z tetanie.... manzel mi zavolal zachranku, odviezli ma do nemocnice a tam bola jedna velmi dobra lekarka, ktora to dokazala zistit len skoro pohladom. Natiahlo ma tam na zvracanie a on na mna, ze netrpne vam teraz jazyk, nos, ruky atd? Pozeram na nu a hovorim, ze ano. Trpnutie boli uplne jemne, nebadatelne, ale kazdopadne lekarka bola perfektna a vdaka nej som sa dozvedela, ze mam tetaniu. A teta poriadnu. Hned ma poslala na emg vysetrenie, tam mi nasadili tie somarinky na hlavu a ruku a doktorka so slovami "vysetrenie bude trvat asi osem minut, lezte a nehybte sa sa vybrala prec z miestnosti. Nestihla ani vyjst ked jej tam vsetko zacalo pipat, s rukov na klucke sa otocila a hovori, ze ci sa hybem ....ja na nu pozeram...haha ze o co jej ide 🙂 a hovorim, ze nie. Hned sa vratila odpojila ma od vsetkeho a zacala vypisovat papier. Ja na nu pozeram, ze preco nic nehovori ved aj ja chcem vediet hehe 🙂 tak som sa jej opytala ci som v pohode a ona na mna, ze mam teda poriadne silnu tetaniu a moja lekarka mi vsetko vysvetli. Taaaak takto som sa ja dozvedela o tetanii. Od 2007 som mala par zachvatov. Mne strpnu ruky a tvar stale plus k tomu vzdy ina cast tela (nohy, hrud atd.) Ked strpnem tak mi uplne pokryvene usta, palce na rukach mi stiahne az tak ze ma to boli ...ale asi to poznate 🙂 vyzeram ako ked nieto dostane porazku. Ruky by mi mohli rubat sekerou a necitila by som to v akom krci su. Nahjhorsie raz bolo ked mi k tomu strpla aj cast od brucha hore, vtedy som nemohla dychat. Naposledy som mala zachvat asi pred rokom, ale tento trval velmi dlho...nechcelo to prejst tak mi manzel zavolal zachranku. Prisli cakali somnou a ked sa uz aj im zdalo, ze to trva dlho tak volali lekarovi napichli ma a odviezli do nemocnice. Tam som dostala dve infuzky, lieky a vecer sla domov. A najlepsie na tom bolo, ze po ceste domov som v aute dostala dalsi zachvat, ale uz slabsi. Ani nehovorim aka som bola vystavena.. ved vy to isto poznate. Spala som a ani som nevedela o sebe az do druheho dna. Ja som napriklad vypozorovala ...(neviem mozno to niekomu pomoze) stranim sa velkeho tepla, lebo vtedy som v nepohode a ide to na mna, tiez stresu ...ten to tiez zapricinuje ...a potom toto neviem ci ma kazdy tetanik niekedy sa mi to stane aj ked ma uz dlho nieco boli, ze ked bolest najaka trva dlho a som z toho nevladna , tak aj vtedy pride zachvat. Inac velmi pomaha dychanie do sacku! A klud! Ja si z tetanie nic nerobim...zaklad je velmi sa nestresovat, lebo sa to len zhorsi, ked to na cloveka ide a ma moznost si sadnut tak to treba urobit. Treba si zobrat sacok ukludnit sa a dychat don, lebo ked sa v tej chvili velmi prelaknete je z toho nakoniec az uzkost a panika a vtedy sa to zhorsi este viac. Takto to mam vypozorovane. A aby som nezabudla po zachvate je najlepsie si oddychnut, lebo telo dostalo zabrat. A este okrem magnezka nezabnutite sem tam uzit aj kalcium...hlavne kudia, ktory maju zachvaty kde poriadne strpnu. ...kvoli kostiam 🙂

mm42
14. apr 2016

Inac pardon za chyby...vidim, ze som tam napisal rukov haha... aj par hluposti ..pisem na rychlo cez mobil

sarah024
14. apr 2016

@janka30 dobrý deň tak dnes som bola na neuroligii a lekárka povedala že žiadne vyšetrenie nepotrebujem a bola prekvapená na reakciu obvodného lekára ktorý ma tak vystresoval. Potvrdila mi že tento môj stav je naozaj tetania a nie sm. Skúsim ten magnerot a uvidím čí sa polepsi Dakujem za príspevky a prajem všetko dobre a veľa zdravia

myriada
14. apr 2016

@sarah024 a dala nejakú liečbu na tetániu?