icon

Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?

natalschen
3. apr 2010

mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹

mia002
29. jan 2017

@simona826 aké testy sa robia na tetaniu?

sayurinka
29. jan 2017

Tetaniu diagnostikovali aj mne, asi najhorší rok, čo som prežila, nevedela som spať, v zachvatoch som sa skrúcala na zemi.
Dnes sa nad tým len pousmejem. Malo to totiž výhradne psychický pôvod, stačilo zmeniť prostredie a životný štýl a teraz už pár rokov ani len náznak nejakej "tetánie" 🙂
Držím ti palce a želám ti, aby si sa cítila čo najlepsie ❤

mia002
29. jan 2017

@sayurinka aj lieky si brala?

simona826
29. jan 2017

@mia002
Poslali ma z neurologie do nemocnice s papierom na vysetrenie tetanie..tam ma napojili na nejaky pristroj, nieco mi dali na ruku a na hlavu..chvilu som polezala a do pristroja sa zaznamenavali udaje...potom som si chvilu pockala a dostala som vysledky..

sayurinka
29. jan 2017

@mia002 neurologička doporucila magnezium a kalcium, no nepomahalo, tak som si prešla cez rôzne utlmujuce lieky až po diazepam.

emiliam
5. mar 2017

@sayurinka aj ja ked mi je velmi zle dam si diazepam a nie je to navykove?

emiliam
5. mar 2017

@natalschen ja ju mam tiez a je to priserne...ono by som to tiez nebrala.tragicky nebyt tych priznakov, ked ma clovek 2 male deti a stale sa mi toci hlava, pocit na odpadnutie, neda sa mi, dychat dobre, moce ma ako opitu a dennodenne sa mi toto strieda...ved to je uz o nervy...to je pliaga a nic poriadne nepomaha...ako.sa da.takto.fungovat netusim

majkam6
5. mar 2017

@emiliam ja celkom v pohode ale ked na mna ide menstruacia tak je to kastrofa.vsetko ma boli,na kazdu bolest uz v hlave najhorsia mozna diagnoza.no hruza.tie hormonalne vykyvy,scerveniem, cuka mi cele telo a ked mi strpnu usta tak ani rozpravat nemozem

emiliam
5. mar 2017

@majkam6 takze je to mozne ze pred menstruaciou sa tetania zhorsuje? Lebo ja mam teraz pred...a velmi spatne mi je uz 3 den raz sa mi hlava toci, porucha rovnovahy a stazene dychanie ...

majkam6
5. mar 2017

@emiliam tak u mna na 100percent a aj ked mam plodne dni.asi na hormo.nerovnovaha to stazuje. ja tiez som pred a picha ma v bruchu a tak mi svaly stahuje.inak na tocenie mi poradila jedna doktorka ze postavit upazit a potom sa dotknut nosa so zazmurenymi ocami.ak sa dotknes tak sa nekrutis.ak nie tak si sadni lebo ta mota.

emiliam
5. mar 2017

Mate niekto este skusenost, ze sa prejavy tetanie par dni pred menstruaciou vyrazne zhorsia? Dakujem

natalschen
autor
5. mar 2017

@emiliam
mne je nahoršie prvé 2 dni menštuácie a potom po fyzickej námahe - moje svaly akosi už nevládzu, hneď sa mi začnú triasť, celkovo sa fyzicky cítim o 20 rokov strašia ale musím povedať že sa sa mi tetania výrazne zlepšila ... odkedy som si pri záchvatoch začala uvedomovať že objektívne mi nič nehrozí (zatial nikdy nikto na to neumrel-lebo telo funguje dobre -to len v hlave ti vznikne myšlienka a pocit že ti niečo hrozí) a ak by som odpadla, tak je to preto lebo telo si to vyžiada aby sa mysel vypla a telo sa ukludnilo ... veľmi mi pomohli dve veci: prečítala som si knihu Secret- Tajomstvo, vďaka ktorej som si uvedomila ako všetko funguje a ako môžem zmeniť veci a potom druhá keď som pochopila veľkú životnú múdrosť, ktorá platí a funguje na 100% percent - "naše telo je naprogramované tak, že vždy urobí to, čo mu hlava prikáže" -ak do hlavy vtesnáš myšlienku že sa cítiš dobre, bezpečne .... tak sa tak o chvíľu naozaj začneš cítiť"

emiliam
5. mar 2017

@natalschen to je super aj ze ti je lepaie..keby som ja mala svalove priznaky alebo trpnutia, to by som vedela s tym existovat, ale ja mam hlavne zavrate, dusenie sa, tazke dychanie a tocenie hlavy, porucha rovnovahy...a s tymto sa mi velmi tazko bojuje aj ja si.vravim ze to prejde to prejde nic to nie je, ale priznam sa som cele dni sama s 2 malymi detmi a tie pocity na odpadnutie pridu casto a vtedy sa velmi bojim...co s detmi ak.odpadnem? Neviem za kolko sa clovek preberie a nemozem kazdy den vyvolavat rp alebo dakoho otravovat...ja si tiez hovorim, ze to prejde ale ked sa mi neda dychat, neviem sa ukludnit, kym mi to neprejde a este s malymi detmi 😥jento cisty stres...a obmedzena som...idem do mesta s kocikom a od zaciatku som naladena ze pohoda dobre mi je a potom v strede cesty sa mi zacne porucha rovnovahy idem ako opita, pocit na odpadnutie a niekedy neviem ci ten kocik aj domov dotlacim vobec...a potom sa prirodzene bojim ist sama peso daleko...a tuto realitu potrebujem nejako riesit...musim asi.zajst za psycholog...vraj aj tam.davaju na to lieky. Takto sa to uz neda...a ty si uz odpadla z.toho? A hmed si sa sama prebrala?

natalschen
autor
5. mar 2017

@emiliam prežlia som si to isté ako ty - závraty, nemôcť sa nadýchnuť a pocit že o pár sekúnd umriem ... viem presne ako sa cítiš .... a pri pôrode som dostala také kŕče, že som myslela že ani neporodím,, sami doktori nevedeli čo so mnou majú robiť a ja som im musela vysvetliť že čo sa to deje a nech mi dajú sáčok na dýchanie a zvládla som to ... tiež boli chvíle ke´d som si bola istá že už už odpadnem a čo bude s mojim dvomi deťmi, ale .... nikdy som neodpadla ... a naučila som sa správne dýchať a už nepotrebujem ani ten sáčok - už to viem predýchať aj bez neho ... a dávali mi lexauríny, diazepami ale ja som sa rozhodla že toto svnistvo jesť nebudem a zašla som k psychológovi -tam sme spolu prišli na to, že lieky naozaj nepotrebujem lebo všetko sa mi deje z toho, že nesprávne dýcham ... naučili ma správne dýchať a veci sa začali rýchlo a bez liekov samé zlepšovať ... to točenie hlavy, závraty ... a iné príznaky sú bu´d z toho, že ti rastie niečo v hlave (to sa dá zistiť), alebo z toho, že telo nedostáva toľko kyslíku koľko potrebuje, alebo že si pri nesprávnom dýchaní naopak vydýchaš kysličník a tá nerovnováha plynov v tele spôsobuje prejavy tetanie

natalschen
autor
5. mar 2017

@emiliam
a nevravím že už tetaniu nemám, stále ma bolí hlava a mám záchvaty a zvládnem ich hneď ako začínajú a už sa nerozvinú to riadneho záchvatu ...do 20 minút je po nich 🙂

emiliam
5. mar 2017

@natalschen ach, uz som si myslela, ze len mne je takto zle...dakujem ti velmi za rady aj skusenost...budem musiet aj ja zajst za psychologom to stazene dychanie nemavam tak.casto ale mavam..a tocenie hlavy viac. Aj ja som niekedy uz tak ze fakt odpadnem ale este som nikdy, lebo som na mterskej a doma si mozem lahnut, ale keby som bola dakde v praci tak neviem....ja to neviem rozdychat..dam si mg a dakedy poldiazepamu lahnem zavriem.sa a cakam vacsinou vzdy prejde ale je to o zivot...mozno by ma naucili dychat u toho psychologa tiez. A to tocenie.no ja som myslela.ze to je z tetanie ale ak by mi daco rastlo v hlave no neviem...ono aj mna to vzdy prejde a potom zas a tak.dokola.dakedy.viac dakedy menej ale uz by som chcela mat aspon tyzden pokoj a bez strachu...

natalschen
autor
5. mar 2017

@emiliam skús zatiaľ toto, keď cíitiš že to na teba ide ... sleduj čas na hodinkách a začni dýchať takto: nádych na 5 sekúnd potom zadrž dych na 5 sekúnd potom výdych na 5 sek. a po výdychu zadrž dych na 5 sek. -čiže vzorec dýchania 5-5-5-5 . Ak nevydržiš 5 sekúnd lebo budeš dýchať prirýchlo a bude ti pri moc búšiť srdce, tak si daj 3 alebo 4 sekundy- koľko vydržíš - po takomto dýchaní na 5 minút by malo byť po záchvate .... inak - ak by si mala vážne zdravotné problémy- bolo by ti zle stále nielen niekedy, keď si na to spomenieš ...

emiliam
5. mar 2017

@natalschen dakujem kraaasne, urcite to vyskusam...lebo ja vtedy praveze dycham velmi rychlo a viem ze to nie je dobre ale tak ma to nejako nuti...ale urcite skusim toto. Ja som objednana neurologicke na kontrolu ale az 14.3 lebo ma dovolenku...ked som bola 1x tak, tak sa mi tocila hlava doma, ze som ledva presla alebo tak skor ma motalo a to dychanie a poslali ma na test a vyslo mi vysoko pozitivna neurogenna tetania, dali mi na mesiac prasky magnosolv a 5 injekcii do zily s mg. Citila som.sa ovela lepsie odvtedy som ale len na kadejakych sumivych z lekarne a zacina sa mi to po 3 mesiacoch vracat uz zasa mam pocit ako na zaciatku...ale mozem spomenut to tocenie nech ma pre istoru daju na ct hlavy...a tieto dni pred kramami mi je zle kazdy den ale skor to dychanie a myslim se nador na mozgu sa neprejavuje stazenym dychanim...ale mne sa to tak.strieda ked mam horsie zavraty vtedy sa mi dobre dycha ked sa mi zasa zle.dycha.vtedy nemam take zavraty...a este aj ine hnacky, sucho v ustach, picha ma do oboch ruk, triaska alebo zimnica, zvyseny tlak a predtym som mala aj pocit ako hrca v krku a bolest na.hrudniku vyssi tep ale to uz nemam ako beriem mg. Ale najviac ma obmedzuju to dychanie, zavraty a pocit na odpadnutie.

natalschen
autor
5. mar 2017

@emiliam
aj ja denne užívam magnézko ale k tomu si dávam aj B6 -pyridoxín -uľahčuje vstrebávanie a predlžuje účinok a veeeeľa celaskonu -denne si dávam aj 3 tabletky 250 mg - vitamín C dobre bojuje so stresom ... tak nech ti to dobre dopadne a ešte jedna vec - tie tvoje príznaky sedia aj na panickú poruchu - skús si o tom niečo prečítať 🙂

emiliam
5. mar 2017

@natalschen oki dakujem krasne zacnem ten vitamin c urcite brat..uz som citala aj o tom ale ja zasa nemam take problemy ze by som sa nevedela pohnut bez tabletiek alebo bolanuplne zavreta..ja praveze aj idem a raz mi je dobre a raz zle ale precitam si a navstivim psycholog.ona urci

sayurinka
5. mar 2017

@emiliam diazepam je navykovy, za seba jednoznacne neodporucam, vyzerala som doslova ako na drogach, stale som potrebovala zvysovat davku

emiliam
5. mar 2017

@sayurinka fiiha dakujem, dobre vediet.

cervenesrdce
5. mar 2017

@emiliam Ahoj , ja som mala pred 2 rokmi strasne tocenie hlavy, nemohla som dychat, vracala som .... hrozny stav. Skoncila som na pohotovosti. dali mi infuziu a bolo mi uplne v pohode. Neviem co mi tam dali. Diagnoza - vertikalny syndrom. Isla som ku svojej neurologicke, davala mi infuzie , tocenie ustupilo asi po cca 2 tyzdnoch. Bola som spokojna, ved o nic nejde. Postupne som mala rozne priznaky, mala som strach soferovat, bola som nervozna, trpli mi ruky v noci. Presla som si vsetky vysetrenia a po cca 8 mesiacoch som si sama diagnostikovala tetaniu. Doktori nevedeli co mi je, vsetky vysledky v poriadku. ked mi potvrdili tetaniu , neurologicka nasadila AD. Strasne som sa toho bala , nechcela som si pripustit, ze ja to fakt potrebujem, Uz som bola v takom stave, ze som mala hnacky, brucho bolelo, chudla som, mala som pocit, ze umieram, v noci som nespavala. Zacala som to brat asi az po mesiaci AD a dobre som spravila. Bola som sice ospata, unavena, ale postupne ma vsetko prestalo boliet, citila som sa dobre a po 4 mesiacoch som si uvedomila, ze som bola naozaj v hroznom stave. Postupne som vysadzala lieky, ale mam ich stale v zasobe. Ja mam pocit, ze magnezko je len na udrziavanie stavu ( urcite nestaci v tvojom pripade) , pouzivam prirodne bylinkove tinktury ale hlavne si uvedomujem, co sa somnou deje . Posledna MS bola hrozna, nemohla som sa ani hybat, Namiesto ibuprofenu , dala som si bylinkovu tinkturu a do 20 min v pohode. TO iste pri ovulacii. Tetania - citliva nervova sustava a treba ju utlmit.

emiliam
5. mar 2017

@cervenesrdce dakujem ti krasne...aspon jeden nazor, ze si bola spokojna s ad..ja si myslim ze tiez mi mg nestaci, lebo neda sa mi fungovat pti detoch naplno...je.to.hroza niekedy...a ake su to tie bylinkove tinktury? Ja sa tiez bojim soferovat a velmi ma tetania obmedzuje...takze sa daju potom tie lieky vysadit? Nezostala si zavisla od nich? A ake bylinkove tinktury pouzivas?

emiliam
5. mar 2017

@emiliam ja skor pri MS nemam zhorsenu samotnu MS tetaniou ale zhorsia sa mi prejavy tetanie...teda neboli ma viac brucho z MS ale skor to ze sa mi horsie dycha alebo hlava toci. Ale mozno aj tym, ze sme boli na navsteve a dala som sa prehovorit na kavu a jede stamprlik becherovky inak ja vobec nepijem a hned vecer mi bolo horsie...asi sa.to vobec nesmie a tiez neviem, myslite, ze aj pocasie moze vplyvat na prejavy tetanie?

cervenesrdce
6. mar 2017

@emiliam Tiez som sa bala AD, lebo vsetci pisu , ako clovek ostane zavisly. Ale ked sa zle citi, tak si myslim, ze je to lepsia cesta zivotom, ako sa trapit a nevediet ako z toho von. Na zaciatok mozes skusit tie bylinkove a uvidis, ci ti to zabere. Vkazdej zdravej vyzive ti poradia. Ja som pouzivala rozne
http://nadeje-byliny.eu/tinktury/59-cedof.html
http://nadeje-byliny.eu/tinktury/52-trezalka-sa...
http://nadeje-byliny.eu/tinktury/99-lipa.html
http://nadeje-byliny.eu/tinktury/119-vres.html
Ale musis pocitat, ze budes unavena, treba chodit spavat aj cez obed s detmi, Vecer hned s detmi. Aby si co najviac spala. Vykaslat sa na prehnane upratovanie, prehnane obskakovanie rodiny. Na par mesiacov treba relax.

emiliam
6. mar 2017

@cervenesrdce dakujem pekne 😘

martina2005
11. mar 2017

@cervenesrdce Ahoj, mám už dlhšiu dobu podobné príznaky ako si písala vyššie. Minulý týždeň mi predpísala DR ad citalec, ale bojím sa ho začať brať nakoľko mi dr hovorila že na na 10 dní sa príznaky môžu zhoršiť..každé ráno rozmýšlam či si ich dať. Niekoľko dní ma bolí brucho na rôznych miestach, každý deň inak, strašne sucho v ústach, motanie hlavy, vnútorný nepokoj, nechutenstvo. Prvé príznaky pred dvoma rokmi ale teraz sa to moc vystupňovalo. V bruchu nemám kŕče, skôr taká palivá bolesť po bruchu. Môže to byť z tetánie? Nemala si problém s nasadením ad? Ďakujem pekne

veroninna1
12. mar 2017

Ahojte, chcem sa spytat, k neurologicke, na EMG test, mozem ist bez odporucania vseobecneho lekara? Dakujem

majkam6
12. mar 2017

@veroninna1 nie.na to ta musi poslat neurolog a ku neurologovy potrebujes vymenny listok od neurologa