icon

Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?

natalschen
3. apr 2010

mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹

miskakyska
3. aug 2012

@andrejkam no to veru veľmi dobre viem o čom píšeš :o) mne tak byvalo zle,až mi lepilo..to som vôbec nemala šajnu,že nejaká tetania existuje..

andrejkam
3. aug 2012

@miskakyska ak nechceš písať sem napíš IP veľmi ma to zaujíma .....tiež ti tak trpla alebo ta bolela hlava....bola si na EMG a EEG ?

bubina1
5. aug 2012

inak by sukromna diskusia bodla ... 🙂

bubina1
5. aug 2012

ja som už skoro 3 roky ani nevedela, že mam tetaniu... a teraz sa vrátila 😒 neznášam tieto vysoké teploty, mam pocit, že nedostávam kyslík ... zmeny počasia su tiež problém... teraz sa dopujem magneB6-kou ... ale čítala som , že doležitejsie je Calcium... tetania je strasne obmedzujuca, lebo už mam strach, kedy a kde to na mna príde...vážne ide ruka v ruke s panikou ....

evickapooh
5. aug 2012

@petot nic v zlom ale to s vitamnom C je nezmysel...ved vit C nema ukludnujuce ucinky ale opacne ...povzbudzujuce...a hlavne vecer sa neodporuca vyssia davka...moze sposobit neklud nespavost...co si spomenul tie davky su iz omnoho vysie co je v norme...a mimochodom citala om niekde ze vit C je navykove...asi preto potrebujes take vysoke davky... 😒 sorry ale ani na ziadnom Vit C som necitala ze treba brat 10 nasobne davky potom ma ukludnujuce ucinky...a preco nie je to napisane v pribalovych letakoch? ved pre farmaceuticke firmy by to bol velky biznis...asi preto to nie je uvedene lebo vit C neucinkuje ako ukludn. pripravok..alebo mozno ma ukludnujuce ucinky..ale aj kopu vedl. ucinkov(v megadavkach) na ludsky organizmus...ale ty vies co ti prospieva a co nie....
http://oko.yin.cz/10/vitamin-c/

@natalschen k teme- tetaniu mam aj ja....aj podla mne je to len syndrom...mam to od 12 tich...sem tam 2-3 do roka mam krce ...v prstoch na rukach...ale nie je to nic strasne chvala Bohu... mne neurolog odporucal vapnik nielen horcik a samozrejme B komplex...

petot
5. aug 2012

@evickapooh Aj v článku, na ktorý odkazuješ, sa píše, že návykovosť nebola preukázaná, ani nekľud alebo nespavosť. 😅

Vitamín C je v skutočnosti protistresový hormón, pre človeka je vitamínom len preto, že kvôli genetickej poruche si ho nedokáže vytvoriť, na rozdiel od takmer všetkých ostatných cicavcov. To je aj dôvod, prečo sú v skutočnosti prirodzenejšie dávky obdobné ako u iných cicavcov, a nie tie tzv. Odporúčané dávky (mikrodávky) ktoré slúžia JEDINE na prevenciu smrteľného štádia deficitu - skorbutu.

Takže ak je príčinou nespavosti stres, tak vitamín C môže pomôcť. Lepšie samozrejme pracuje v kombinácii s niacínamidom a horčíkom.

Vedľajšími účinkami tzv. megadávok môže byť hnačka (ak dávka prekročí spotrebu organizmu), zriedkavo vyrážky. Obavy z vážnejších zhoršení stavu existujú v prípade niektorých porúch obličiek (RTA, hyperoxalúria), pri niektorých poruchách metabolizmu železa/medi a pri deficiencii G6PD. Ťažko však rozlíšiť, do akej miere sú teoretické a do akej reálne. Infúzia niekoľkých desiatok gramov naraz by mohla pri rakovine viesť k náhlemu odumretiu nádoru, preto sa odporúča iba postupne dávky zvyšovať. A keďže vitamín C je aktivátorom inzulínu, cukrovkári na to musia pamätať pri užívaní.

Pre farmafirmy vitamín C nie je zaujímavý, pretože je veľmi lacný a nepatentovateľný.

babulkovo
11. aug 2012

Ahojte, mám už zo dva roky diagnostifikovaný najvyšší stupeň tetánie. Moje problémy začali tým, že som pociťovala strašné bolesti na tele. Niekedy to boli len časti tela, časom to zasahovalo väčšie oblasti. Bol to pocit, ako keby niekto vysielal neustále elektrické šoky, strašne to pichalo a bolelo. Najhoršie bolo, že túto bolesť mi spôsoboval hocijaký dotyk. Tým pádom aj obyčajné tričko, ktoré som mala oblečené, nehovoriac o tom, že keď som šla večer spať a prikryla sa perinou, tak som doslova plakala. Chodila som po doktoroch a všetci ma považovali za blázna. Všetky interné výsledky boli v poriadku. Potom ma niektorý z doktorov poslal na neurológiu a odtiaľ ma poslali na test tetánie, ktorý sa mi potvrdil. Milá doktorka, ktorá pracuje na tom stredisku mi vravela, že kedysi pred 10 rokmi otvorili ich oddelenie s tým, že im tam chodilo asi tak 3 ženy týždenne. Dnes majú kalendár plný na najbližšie 3 mesiace a čo je horšie, vraj tam začína chodiť aj veľmi veľa detí vo veku od 11 rokov. Dnešná doba je naozaj veľmi stresujúca a človek by sa mal zamyslieť nad tým, čo je v živote podstatné a čo nie. Žijeme len raz a mali by sme myslieť na to, aby sme život prežili plnohodnotne. Od kedy poznám svoju diagnózu a viem, čo mám robiť, tak príznaky ustáli, sem tam sa vždy vynoria. Ešte nemám deti, ale tiež by ma zaujímalo, či budem vedieť s hyperventilačnou tetániou odrodiť dieťa. Mám veľmi nízky prah bolesti a neviem si ani predstaviť, ako to zvládnem. Budem rada, ak sa ženy, ktoré to už majú za sebou podelia zo svojimi skúsenosťami.

bubina1
13. aug 2012

@babulkovo ahoj...ja mam diagnozu tetania už niekolko rokov ... tiež som mala obavy čo budem robit počas tehotenstva... najzaujímavejšie na tom je, že vtedy mi nič nebolo, pritom aj počas tehotenstva som prekonávala stresy...bolo to moje najčistejšie obdobie ... rodiť sa mi nepodarilo prirodzeným sposobom, pre komplikácie počas porodu, ale verim, že by som malu porodila aj bežným sposobom....
tetania sa objavila znovu teraz po cca 3 rokoch ...

babulkovo
13. aug 2012

@bubina1 ak sa smiem opýtať, je pôrod cisárskym horší než normálny? vieš to nejako posúdiť? stretávam sa s názormi, že cisársky pôrod nie je nič moc záležitosť

kukinkova
14. aug 2012

@babulkovo ahoj,ja mám tiež tetániu,zistili mi ju hneď ako ma napichli na prístroje,konečne som si vydýchla,že mi už zistili čo mi vlastne je,lebo som pochodila toľko doktorov a nikto mi nevedel pomocť.Ja som zasa mala stavy že prišiel na mňa proste tlak do hlavy,slabosť a len odpadnúť a odpadnúť,proste hrozné niečo,nebola som schopná prejsť z WC do postele,manžel ma tam musel doniesť na rukách.Ale aj tak mi tabletky moc od neurologičky nepomohli,zašla som sama za psychiatričkou a tá mi dala tabletky čo mi naozaj pomohli a pomáhajú doteraz.Aj vec tehotenstvo sa u lekárov líši,neurologička mi odporučila otehotnieť čo najskor,že si myslí,že sa budem cítiť lepšie, a na druhej strane psychiatrička mi to neodporúčala,že mám ešte vydržať,ale aj tak som to riskla,po roku brania AD som otehotnela a celé tehu bolo bez problémov,aj porod som zvládla na moj obdiv,parádne,rodila som prirodzene a z toho som mala obavy,že čo ak na mňa prídu tie stavy,ale vobec nič,nebolo kedy na to myslieť.Aj v nemocke bolo všetko o.k.ale po pár týždňoch som nabehla na AD znova,vyčerpanie,stresy,čo už.Hlavne že malý je v poriadku aj tehu prebehlo bez komplikácíí a liekov.

babulkovo
14. aug 2012

@kukinkova vyzerá to, že to telo a dieťatko si vie s týmto syndrómom poradiť. je to super a hlavne asi aj prirodzené 🙂

bubina1
16. aug 2012

@babulkovo porod cisarskym je jasné, že horší ... hlavne čo sa týka rekonvalescencie ... máš prerezanu maternicu, co ju može oslabit ... určite kebyže mam možnost si vybrt, tak prirodzeným sposobom... tak ako píse @kukinkova, ni ej čas myslieť vtedy na syndrom 🙂)))))))))))))))))

bagira89
3. nov 2012

@vinifera Ahoj chcem sa spytat ako prebiehal tvoj porod, mam tetaniu, kolapsove stavy som mavala v zamestnani aj z mensieho stresu, alebo strachu, busenie srdca, na odpadnutie atd, dychanie do sacku. Gynekologicka ma odporucila k neurologicke aby mi napisala ako mozem rodit kedze tam je potrebne dychat a je to stres. Mm vsak bude urcite pri mne on jediny ma vedel zo zachvatu ukludnit. Dakujem...a inac brala som (v minulosti antidepresiva) teraz magne 800, millgamma a E vit asi rok, pocas tehu od 2.semestra neuzivam nic kedze som pn nemam taky stres... Gynekologicka neodporuca posledny mesiac uzivat magnezium vraj sa z neho prenasa...

danielitka26
24. nov 2012

ahojte dievcata myslim ze som nasla konecne koren mojho problemu a nim je tetania, nik mi ju doteraz nepotvrdil ale podla vasich opisov ju mam ...rada sa s vami zapojim do tejto temy a ak je sukromna skupina prosim o prijatie
@bagira89
@babulkovo
@andrejkam
@kukinkova
@miskakyska

andrejkam
24. nov 2012

@miskakyska
@bubina1
@bagira89
@danielitka26
@kukinkova
@andy231
Dievčatá pozývam vás do súkromnej diskusie...

...a všetci ,ktorí máte tento problém pridajte sa

miskakyska
24. nov 2012

@andrejkam dííííííííííky,moja 🙂 🙂

fiffinkaa
24. nov 2012

@natalschen
Ahoj.Prosím ťa aké su príznaky - stavy tetanie okrem krčov?

natalschen
autor
24. nov 2012

@fiffinkaa ahoj - ja mám príznakov viac -časté (skoro každodenné) bolesti hlavy, brní mi v prstoch na rukách a celých chodidlách, oslabli mi svaly -už nie sú také ohybné a výkonné ako kedysi - rýchlo sa mi pri námahe začnú triasť, som celkovo taká vytrasená a mám problémy s dýchaním- dakedy sa musím sústrediť, aby som dýchala správne, lebo niekedy dýcham pomaly ale väčšinou dýcham prirýchlo ... stále mi "šklbe" všetkými možnými svalmi na tele (dokonca aj srdcovým svalom) a zrazu mám pocit, že "idem zomrieť" - ale po tých rokoch praxe už si rýchlo uvedomím, že to je len tetanický záchvat a o 20 min. prejde - vždy, lebo táto choroba je o hlavne psychike, aj keď som výrazne fyzicky slabšia a unavená 😝 . Niektorým ľuďom musia zakaždým pri takýchto záchvatoch volať záchranku a tá im pichne akurát oblbovák a ide preč -takže ja som sa to naučila zvládať aj bez toho , ak chceš prekecnúť a poradiť, kľudne sa ozvi 😉

bagira89
24. nov 2012

@natalschen tak to "idem zomriet" si trafila...niekedy je ale tazke sa ukludnit aj kes viem o tetanii ked ma clovek pocit ze kazdu chvilu dostane infarkt ... Ale ano je to iba o psychike...

apoloma
11. jan 2013

baby ako sa da tato pliaga diagnostikovat?co na to zabera keby bola naozaj diagnostikovan diki....

radka288
16. jan 2013

Ahojte baby , diagnostikovali mi hyperventilacnu tetaniu, velmi by ma zaujimalo kedy sa vam to zacalo stavat tieto tetanicke stavy. Ja som bola na operacii, laparoskopicky ma davali do poriadku po mimomaternicovom tehotenstve a hned ako som sa zobudila z narkozy, som bola cela strpnuta, mala som bolesti kosti klbov, akoby tlak v zilach..mesiac som patrala kym na mna prisiel prvy zachvat, stazene dychanie, pocit dusenia, raz zasa velka nahla bolest hlavy a strpnutie tvare..no hroza..lekari ma neriesili az na pohotovosti som stretla jednu super doktorku ktora ma poslala na EMG. Diagnozu viem par dni a stale mam problem sa vyrovnat s tym..resp tym ze som po operacii a tym ze citim ten akoby tlak v zilach a potom na plucach..bojim sa trombozy a embolie a podobne..no skratka za tie dva mesiace ktore mi nikto nechcel pomoct som skoro zosalela a teraz mi nedje zo dna na den prestat na to mysliet a naladit sa pozitivne. Mate aj vy bolesti akoby kosti ci zil?neviem to opisat presne...A ako ste sa vyrovnali psychicky s tymi stavmi?

janulka227
22. jan 2013

ahojte dnes som mala nejaký panický záchvat vraj a chcem vedieť či to je teda tetania alebo nie,,...ešte som nebola na vyšetrení ale pojdme v blízkej dobe.....takže najprv som pocitovala len ťažke dýchanie potom som sa začala triať celá a nakoniec som sa strašne rozplakala z bolesti ako krčoviteli prsty a išlo mi hlavu roztrhnuť od bolesti....mala som dosť vysoký tlak a zvýšenu cukrovku. Bola by som rada keby ste mi poradili dakujem za radu

radka288
24. jan 2013

@janulka227 ahoj, jaj mam tiez novo diagnostikovanu tetaniu..to co opisujes sa podoba na tetaniu ale neviem ci s tym moze suvisiet ten cukor. ..mam skoro take iste zachvaty ale okrem toho ma stale bolei klby a stale mam nejaku oslabnutu lavu stranu tela..mas nejake priznaky aj mimo zachvatu?

jaya47
24. jan 2013

Ahojte baby, ja mam diagnostikovanu hyperventilacnu tetaniu asi 5 rokov dozadu. Odkedy mi povedali, co mi je, tak je to ovela lepsie, lebo viem co mam robit. Ked mi pride zle, nesmiem zacat viac dychat, otvarat okno a podobne. Takze ta cast ovplyvnitelna spravanim sa odstranila. Obcas mam zachvat na treningu, kde si clovek neuvedomi, ze sa trochu viac nadychal. Potom do seba supnem 2x2 tabletky magnezia a snazim sa uplne ukludnit. Vacsinou to pomoze. Ak nie, tak sa stane, ze sa prejdem k lekarke, kde mi pichnu magnezium do zily. Urcite mi pomaha, ze beriem 500mg magnezia denne (brala som 250, aj tak sa obcas stalo, ale 500 mi uz fakt pomaha). Neurologicka povedala, ze staci to magnezium, okrem toho chodim k psychologicke, nech sa ucim lepsie narabat so stresom. Neurologicka mi este odporucala pri zachvate nejake homeopaticke cukriky, bohuzial si fakt nepamatam ake. S tymto vsetkym v pohode fungujem, akurat nedavno som mala zachvat po prebrati z anestezy, ale pomohlo ukludnenie a hlavne danie dole kyslikovej masky. Pretoze ta hyperventilacna tetania ma zaklad v tom, ze treba mat vhodnu hladinu kyslika v tele, privela vyvolava zachvat, co je sposobene aj nejakym zlym vyuzitim magnezia a vapnika. To potom vyvola neurologicku aktivitu.

Takze moje rady: vela horcika a hlavne sa vzdy ukludnit. A papierove vrecko na dychanie pri zachvate je velmi dobra pomocka.

janulka227
24. jan 2013

@radka288 radka ahoj dakujem za radu no ten cukor može byť z toho že som bola v šoku a hej na pravej ruje mám nejaku slabotu teda hlavne na prstoch a na palci ale nejak to nevním extra ale teraz je to v pohode občas sa mi ťažšie dýcha a mám problemy s chrbticou teda stále ma bolí krk takže možne to je že je to tetania ale musím si zájsť na vyšetrenie ale dakujem za radu cením si toho 🙂

janulienka1
31. jan 2013

@jaya47 mne ju dnes diagnostikovala neurologička nemám až také príznaky ako vy tu ale okrem magne mi napísala xanax ,tak mne to príde divvné ,lebo ja sa necitím depresívne ,môj problem je ten ,že mám vyšší pulz a sem tam mám bodky pred očami a potom ma začne bolieť hlava... 🙂

jaya47
31. jan 2013

@janulienka1 xanax nie je len proti depresii, ale aj proti zvysenej neurologickej aktivite. Ked mi raz nestacilo ani podane magnezium, tak som nejaky cas uzivala xanax, aby sa mi prestalo telo svojvolne mykat... A pomohlo to.

janulienka1
2. feb 2013

@jaya47 ja viem ,len mne ide o to ,že so mnou nemýkya,len mám bušenie srdca ,musím si to vykonzultovať s Dr.DAKUJEM, 🙂

tommyka
2. feb 2013

Tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej dráždivosti centrálneho a periférneho nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Ochorenie nie je životu nebezpečné, ale vie poriadne znepríjemniť život pacienta. Má mimoriadne široký klinický obraz, s mnohými príznakmi.
timulom jej vzniku sú zmeny koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine (ich pokles). Ide hlavne o zníženie hladiny voľného krvného vápnika (hypokalciémia) , ktorá môže nastať pri:

Nedostatočnosti príštitných teliesok (hypoparatyreóza) nedostatku vitamínu D
Pri nedostatku vápnika v potrave stratami pri hnačkách
Pri hysterických záchvatoch a psychických poruchách, keď človek rýchlo a prehĺbené dýcha (hyperventiluje).
Syndróm pripomínajúci tetániu, ale nie je spojený s hypokalciémiou, sa nazýva benígny kŕčový syndróm (benign cramp syndrome).

Pokles koncentrácie sérového magnézia (hypomagneziémia) môže byť spôsobený:

Niektorými liekmi, nepriaznivo ovplyvňujúcimi metabolizmus Mg ( diuretiká – lieky na odvodnenie, kortikosteroidy, sulfonamidy atd ) hlavne pri ich dlhodobom používaní
Redukčnými diétami a hladovaním
Pri chronických stresových situáciách dochádza k jeho zvýšenému vylučovaniu močom, následnej hypomagneziémii, až prejavom tetanického ataku.

nakoľko s tetaniou mám velmi osbné skúsenosti viem poedať že je spôsobená hlavne stresom šokom, a leiky od lekárov len tlmia, Mg+ pomáha ale časom sa dávaju veľké dávky.
Treba skúsiť aj akupunktúru, pokoj..nevravím že sa nedá vyliečiť

tommyka
2. feb 2013

lekáry dávaju antipsychotiká, alebo atarax a podobné srandy áno nakoľko tetaniu spôsobuje znížené množstvo minerálu a to je spôsobené stresom, nepohodou.
ved koľkým z vás pri strese behá oko, nerv na tele?
pri strese je dôležitý Mg+ pre nervy a keďže ho je málo tak vznikajú zášklby