icon

Trápi ma extrémna únava

nikiki29
10. sep 2021

Ahojte, v poslednej dobe ma trápi extrémna únava. Prichádza to na mňa v rôznych časoch počas dňa, kľudne už aj doobeda okolo 10.tej napriek tomu, že som spala vždy aspoň 6-7 hodín. Doma mi klipkajú oči keď sa so synom hráme a nehýbem sa, pri pohybovej aktivite sa zas ledva hýbem, cítim sa extrémne vyčerpaná. No nie je to úplne každý deň takto, no neviem prečo a kedy sa mi to deje... ☹ v poslednom čase je to ale naozaj často. "Zaspávam" aj v aute, keď šoférujem, síce všetko vnímam, ale je to ten pocit ako tesne pred mikrospánkom - reflexy spomalené, musím sa naozaj premáhať aby som vnímala všetko čo sa v premávke deje... Povedala som to mužovi, tak ma včera nechal pospať, či to nebude lepšie, vstala som na obed a nič moc teda 😒
Začína ma to naozaj trápiť. Kde by som mohla hľadať príčinu?

nikiki29
autor
12. sep 2021

@rebeca40 ďakujem 😊 veru nič ma nebaví, veď sa cítim ako zbitý pes. A keď do toho dostanem migrénu, tak to sú fakt dni o držku 😞

myrusiatko
12. sep 2021

@nikiki29 jednoznačne si daj spraviť mineralogram, doplniť železo a poriadnu preventívnu prehliadku. Ak chceš meniť lekára, určite to neodkladaj

majkabajka1
12. sep 2021

@nikiki29 môže to byť aj borelióza, resp. jej prekonanie.

tinka9501
12. sep 2021

U mna to bola silna anemia. Zistila az dr pri odebere krvi.

erikad82
12. sep 2021

@nikiki29 bacha na to teliesko,známa aj tak otehotnela....

abellone
12. sep 2021

@nikiki29 určite k dr na odbery, mohla si kľudne prekonat niečo o com si ani len netušila a kľudne to môže byť aj z Covidu aj keď si bola vtedy bez príznakov.. Mam podobny problém, ale lekarka zistila pricinu. Drzim prsty

tncka
12. sep 2021

@nikiki29 najlepsie by bol odber krvi,zelezo,mne sa to podoba na anemiu,mozno nedostatok vit.B a mozno aj aj.

mojitka13
12. sep 2021

@nikiki29 určite treba zájsť k lekárke.Moze to byt ako píšu baby železo, štítna žľaza, borelióza a xy dalších veci.Ja sama som prekonala 2x boreliózu, riešim si železo a najnovšie sa objavil problém so štítnou žľazou.Rozlisujem dni, keď som unavená a keď som úplne vyčerpaná.Rano som dajme tomu ok, ale presne už okolo 10 som unavená.Myslela som si, že je to tým, ze mám maličké deti, medzi ktorými je rok aj 10 mesiacov rozdiel.Ale teda na preventívne som to všetko spomenula lekárke a ta má hneď začala riešiť.Akurat zajtra idem na endokrinológiu, lebo mám pozitívny nález zo sono.Ak s tým tvoja lekárka nič nerobí, určite Odporucam ju zmeniť.Velmi dobre sa viem vcítiť do tvojej koze a byt dlho a stále unavená je ozaj od veci.Jasne, vitamíny treba papať, ale hlavne treba, aby sa to toho obula lekárka.Napriklad kedysi, keď som mala tu boreliozu to bola ozaj únava ako hrom.Uz 20 minútová prechádzka má dokázala odrovnať na cely deň.A to som nemala deti.Kamoska tiež tak raz mala boreliozu.Ked sa raz od únavy nedokázala postaviť z postele, muž ju zobral k lekárke, lebo dovtedy nechcela a vravela si, že únava prejde, brala antibiotiká a po preliečení z nej bol novy človek.

tamichloe
12. sep 2021

@nikiki29 môže to byť štítna žľaza....daj si zobrať krv a porobiť výsledky

minyminy
12. sep 2021

@iwesska ahoj a toto sa dá ako vyšetriť a vyliečiť? Toto mám asi ja :( aj sa občas zobudím na to že kampaň po dychu

suzinkaf
12. sep 2021

@nikiki29 pricina sa moze hladat velmi tazko. okrem vyssie spomenutych odporucam sa zamerat aj na travenie a Vasu stravu. unava sa moze prejavovat aj pri roznych intoleranciach, alergiach, celiakii, kvasinkovej infekcii. ja mam napriklad histaminovu intoleranciu, a byvam velmi vycerpana. samozrejmostou je skontrolovat krvny obraz, moze sa jednat aj o anemiu, prip. za priplatok si viete dat vysetrit z krvi aj onkomarkery. do uvahy pripada absolvovat aj kardiologicke vysetrenie (ekg, echo, aj srdcove markery), vysetrit covid protilatky - po covide, ockovani mohlo dojst k miernej myokarditide... urcite nevahajte a navstivte lekara, treba viacero odbornych vysetreni. drzim palce.

matricia
12. sep 2021

@nikiki29 Jedno by jej to nemalo byt. Ozaj čas na zmenu doktorky

luccija
12. sep 2021

@nikiki29 ja som tiež sova chodím spávať neskoro roky, aj som rada robila nocne aj často som bola unavená aj som týždeň z mesiaca vstávala 5:20 do prace, ale ja si myslím, že toľko hodín spánku je pre teba málo.Teraz som bola v lete PN ja som spávala 9,10 hodin a konečne som nebola unavená.Je strašný rozdiel ísť spat 0:30 v noci a spať do 8 ako ľahnúť si o 22:30 Ja mám teraz obrovský problém prehodiť sa, aby som zaspala skôr kvôli vstavaniu s dcérou do školy o 06.
Takže skús začať chodit spávať skôr bude to trvať, ale normálnejsi režim aj sa Ti to zíde, keď nastúpis do práce.Az po čase uvidíš rozdiel to, že si cez deň pospis s deťmi nenaberies hneď energiu.Ja si výnimočne poobede ľahnem a to som ešte unavenejsia po zobudení nerobí mi to dobre.Ak nie si anemicka, a iná príčina...
Aj nízky tlak môže robiť strašnú únavu.Malo vody, zlá strava nepravidelná, nízky cukor .....začni spánkom dooln minerály magnézium a uvidíš...
A veľmi pomáha pohyb šport ja mám veľmi nízky tlak a po športe sa cítim super.Ludia dlhodobo spávajú malo nepravidelne.. cez víkend dlhšie ako cez týždeň a potom už ku koncu týždňa sa to nazbiera a sú unavení.Pre mňa by bol ideál ísť spať po polnoci, ale nemôžem🙂biorytmus máš aj daný z ranostaja sovu nespravis a potom trpím, keď treba ísť do práce na 7

iwesska
12. sep 2021

@minyminy Ja som sa k tejto teme dostala nahodou, ked som patrala po pricine svojich problemov,ale zistila som,ze to bolo skor psychicke a uz spavam lepsie. Ale ak lapas po dychu zo spanku,moze to byt presne ono. Treba ist za obvodnou,ona odosle na plucne,tam ti daju taky monitorovaci stipec na noc domov,co ti meria saturacie a ked sa zaznamena casty pokles cez noc,tak odosle do spankoveho labaku. Ale tam je cakacka aj rok😕 Potom ak sa potvrdi apnoe,dava sa taky pristoj dychaci na noc.

wayway
12. sep 2021

Trpim tym istym, krvne vysledky ok, ale uz som aj skolabovala. Mam tri deti, je toho vela. 6-7 hodin spanku mi pride malo, pri dietati sa fyzicky aj psychicky vycerpas. Mozno mas malo vitaminov, mineralov, na to sa testy bezne nerobia. Iba na vitamin D a zelezo, co viem. A ako pisu baby, nizky tlak robi vela. Kava ma vzdy spruzi.

obcanka123
12. sep 2021

@nikiki29 môže to byť aj štítna žľaza aj nejaké intolerancie potravín. Na každého tieto veci inak vplývajú 🤔

bona_dea
12. sep 2021

@nikiki29 hmmm...a toto nie je bezny stav? Lebo ja sa tak, ako popisujes citim velmi casto, ale nenapadlo mi sa tym zaoberat.
Dnes som napr.odpalena uplne brutalne a to som spala takmer 9 hodin 🤷‍♀️...

lubina
12. sep 2021

@nikiki29 byvala som takto unavena a nakoniec mi zistili silnu anemiu. Treba ist na vysetrenia, ak chyba zelezo, to zistia z krvi, cize minimalne tu treba vysetrit a potom dalej zistovat preco...drzim palce.

leeo
12. sep 2021

ja som to tak mala vzdy pocas tehotenstva, raz som zaspala v praci na klavesnici. Niekedy sa moze "zadarit" aj s telieskom, skus si spravit test len tak - pre pokoj duse.
@nikiki29

luccija
12. sep 2021

@bona_dea ináč tiež neviem čo je norma a čo nie🙂lebo komu som povedala, že som unavená všetci povedia, že tiež🙂)únava je subjektívny pocit a strašne ťažko sa hľadá problem.Ale človek by mal ráno tak vstať, že ho nerezu oči a je oddýchnutý.A počas dňa by nemal byť veľmi unavený.Ked som mala zlý deň v práci pár x som si sadla na gauč a zdriemla 15-25 min a strašne mi to pomohlo.Po Covidu nemala som silný som bola aj 2 m unavená aj z toho, že bola zima, veľa sme boli doma...ja potrebujem aktivitu vtedy zabudnem na všetko akonahle som doma som unavenaaaa

kristianka2255
12. sep 2021

@nikiki29 a uzkosti nemavas? depresie? tuto hnavu zvykne robit aj nedostatok serotoninu.. ja to tak mam 🙂🙂

rawmamka
12. sep 2021

@danulicek Ak sa smiem spýtať, aké si mala príznaky pri uzloch na štítnej žľaze ?

coco1
12. sep 2021

@nikiki29 tlak, strava... ja som vcera zistila ze toto mi sposobuje bryndza. Mam intoleranciu na laktozu, nie vzdy sa mi podari dodrziavat dietu ale vyslovene po bryndzovych haluskach/pirohoch mam tlak asi 30 na 20 😅🤣🤣 a doslova odpadnem do postele.tak skus odstriehnut aj stravu

martina772
12. sep 2021

@nikiki29 kúp si tlakomer a meraj si tlak. Toto sú presne príznaky nízkeho tlaku. Mam úplne to isté. Ak budeš mat tlak v poriadku, môžeš hľadať ďalej. Na tlak u Dr by som sa nespoliehala, u doktorov vždy vyskočí zo stresu 🙂 piješ kávu?

nikiki29
autor
12. sep 2021

@wayway mne káva vôbec nepomáha, môžem si dať silnú kávu aj doobeda aj okolo 17.tej a zívam tesne po káve o 106 😕 nepijem ju ale pravidelne, skôr keď pociťujem únavu a dávam jej nádej, že ma zachráni… ale teda bez efektu 😕
@bona_dea akože unavená som bola aj pred tým, taká bežná únava z kolobehu doma… ale teraz už extrém, idem doobeda autom a ledva mám oči otvorené? Že naozaj chytám pomaly mikrospánky? Toto podľa mňa to nie je ok. Nemôžem normálne fungovať, obmedzuje ma to, doma nevládzem porobiť čo treba, nevládzem sa hrať so synom, bojím sa šoférovať, že sa nám niečo stane… tak ja neviem 😞 možno som precitlivená.
@kristianka2255 tak niekedy sú psychicky fakt ťažké dni, že ešte trochu tlaku a depresia istá, ale ja mám pocit, že som unavená aj keď som úplne v pohodičke.

nikiki29
autor
12. sep 2021

@martina772 doma ju pijem príležitostne, som taký kaviarňový typ. Ale keď na mňa ide únava tak skúsim, ale bez efektu…

nikiki29
autor
12. sep 2021

@leeo skúsim aj kúpiť test, veď za to nedám nič…

kristianka2255
12. sep 2021

@nikiki29 ano aj ja som unavena aj ked som v pohode, su lepsie dni a su horsie, obcas sa stane ze som aj plna energie.. vsetko to robi serotonin.🙂

tianna
12. sep 2021

@nikiki29 môže byť kľudne aj potravinová alergia.. Podobne som vyzerala kým som pila a jedla mlieko a mliečne výrobky.. Mam abkm no tráviace priznaky neboli u mňa žiadne 🤨 len nenormálna únava, nevládala som ani s deťmi von chodiť.. Nič.. Len som sa premiestnovala za nimi medzi izbami 🥴 vďaka najmladšiemu drobcovi som musela vysadiť všetko mliečne a energiu mám spať 😁

nika_17
12. sep 2021

Psychika?