Trhanie všetkých zubov múdrosti naraz - za a proti

oblivian
6. júl 2023

Ahojte,
dolné zuby múdrosti sa mi veľmi kazia, jeden horný rastie do boku, talčí na ostatné zuby, a druhý horný prerazil ďasno ale nerastie ďalej, ostal pod ďasnom, je akoby vo vačku - ten by museli vyoperovať.
Zubár odporúča extrakciu, ja som dlho váhala, lebo sa toho bojím, ale tie dolné, ktoré sa kazia, mi spôsobujú silné bolesti hlavy.
Rozmýšľam, či by sa nedali vytiahnuť všetky naraz... Nikdy mi netrhali zub, neviem, aké to je bolestivé, ako dlho sa hojí a pod. Aké máte skúsenosti? Dajú sa vytiahnuť všetky naraz bez väčšieho problému alebo je lepšie postupne, rad za radom?

lenkakravcova
6. júl 2023

@oblivian zvyčajne sa vytrhavaju postupne. Je to dosť veľký zásah do organizmu. Po trhani každého z nich (max 2 naraz) ti nasadia antibiotiká.

o__o
6. júl 2023

To musi posudit zubar, niekomu vytrhnu vsetky naraz, ja som mala zub hore a dole na lavej strane a nechcel mi vytrhnut naraz, ale 2. az o 3 tyzdne.. aj som ho presviedcala, ale vraj je to tak lepsie 🙂 zubar ti poradi, ale neodkladaj to

buberova
6. júl 2023

Ja som chodila po 1, asi 1 za mesiac ak si dobre pamätám. Bola som taká opuchnutá a tak zle sa mi jedlo že som bola rada, že aspoň 1 stranu mám funkčnú

jjanulienka
6. júl 2023

Och nie daj si to po jednom, je to dosť veľký zásah do tela budeš odpálená aj keď vytrhnu len jeden. Držím palce

gemerka17
6. júl 2023

Dajú sa aj naraz, ale to sa vykonáva len v celkovej anesteze. V lokálnej ideš po jednom, max 2 na jedno sedenie.

laurita285
6. júl 2023

v lokálke sa nedajú trhať viac ako dva lebo sú na rôznych miestach a teda by to bola príliš veľká dávka anestézy...

zuzanaete
6. júl 2023

Ja uz mam vsetky vonku. Isli postupne. Zalezi od zubu a reakcii tvojho tela. Raz to bola u mna uplna katastrofa, dlho som sa zotavovala. Neviem si predstavit mat tak viacej zubov naraz. To bol prvy. Potom som stale ocakavala katastrofu, ale uz to bolo iba bez problemov. Ale to uz mali zuby ovepa lepsie polohy a von isli lahko.

crazy_lazy
6. júl 2023

Mne všetky 4 osmičky, 1 sedmičku a 1 devinku(anomalia) robili naraz v celkovej anestezii a bola som rada, že to mám za sebou. Čiže 6 zubov. Ale ani jeden som nemala prerezany von. Ďalší krát už neviem, či by ma tam niekto dostal.

lelelienka
6. júl 2023

Ja by som si naraz nedala, mne trhali 1, 1, 2 a uz pri dvoch to bolo dost blbe, lebo cela ta strana mi opuchla a usta som nemohla takmer vobec otvorit par dni a neviem si predstavit, ako by som obojstranne opuchnuta nieco zjedla alebo dychala. Tie dva ale boli v zlom postaveni a este ma nasledne sili, tak neviem, mozno preto to bolo take horsie.

barcinka13
6. júl 2023

Odporucam tiež po jednom aj keď asi je to individuálne. Manželovi to robili po jednom ale on mal dva veľmi komplikovane pretože mal extrémne skrútené korene a museli mu to po kúskoch vyberať a trvalo to asi hodinu. Bol spuchnuty asi tri dni a na liekoch od bolesti. Ale niekomu to ide vytiahnuť rýchlejšie. Záleží od rtg - zubár ti dá určite odporúčanie, nakoľko je to individuálne ako rastu. Manzel hovorí že spravil najlepšie čo mohol, lebo jemu rástli aj 3 roky a mal silne bolesti. Tak to dal postupne vybrať všetko.

cimage
6. júl 2023

Ak sa da, tak co najviac by som ich dala naraz von. Bude to sila, ale radsej raz to prezit, ako 4x. Mne vytrhli 1 osmicku a hned aj 7cku, lebo boli nejak zakliesnene korene do seba. Asi 2tyzdne som nevedela otvorit poriadne usta. Asi 4dni som mala opuch a bolest ako ked boli hrdlo. Antibiotika nebolo treba, aj ked som ich mala pre istotu predpisane. Mala som si dat len v pripade nudze kedze som kojila. Drzim palce

simca06022011
6. júl 2023

dala by som si po dvoch.. po jednom zbytocne... a najlepsie ti povie lekar, lebo zalezi od toho ako su postavene, korene, nervy... ci to len vysklbne alebo treba chirurgicky riesit... nie je extrakcia ako extrakcia. urcite ti nebude chciet vytrhnut vsetky naraz ak to bude komplikovane.... niekto odide po extrakcii v pohode, iny je 2tyzdne KO...

vladinka
6. júl 2023

@oblivian ja som mala 4 zuby mudrosti, naraz mi vytrhli dva, a o dva mesiace tretí a este mám štvrtý,nejako sa k tomu neviem dokopat. Vsetky naraz ti asi nevytrhnu, mne to aj zašívali.. bolelo to este nejaký čas, ale normalne som chodila do práce. Ale tak závisí aké maju tie zuby korene atd...

bloger
6. júl 2023

@oblivian V celkovej anestézií by ti mohli aj všetky dať. Pokiaľ je človek zdravý nie je problém. Ale záleží aj korene aké sú tam.

mane01
6. júl 2023

@oblivian ak by boli zdrave, tak by som mozno isla do jednej strany a o dva tyzdne do druhej. Pokazene dolne su ale dost komplikacia. Treba dat na radu lekara, ja som mala horne vyrastene, dali mi ich von naraz a v pohode. Dolne su ina kategoria, tam bol jeden zdravy, dalo sa na tabletkach par dni vydrzat. Ten jeden dolny som mala tiez pokazeny… to bolo horsie, dlho som bola na tabletkach po tom a aj ten zakrok bol zlozitejsi… mna pri trhani dolnych bolela polovica hlavy 1-2 tyzdne tak, ze este aj prehrabnutie vlasmi ma bolelo… bola som 24 hodin na tabletkach. Preto ked tak, tak jednu stranu naraz… a potom druhu odporucam. Ale teda, v prvom rade to konzultuj s lekarom.

oblivian
autor
6. júl 2023

@crazy_lazy wow to je sila... bolelo to potom veľmi? a dlho?

crazy_lazy
7. júl 2023

@oblivian asi 3 týždne som bola len mixovanej strave a bola som opuchnutá ako syseľ . Ale ja som im v MT narovinu povedala, že si to odtrpim naraz radšej.
Ale musím povedať, že nejaké extra silné bolesti som našťastie nemala. Pár krát som si dala tabletku od bolesti. Skôr bol len problém, že som nemohla žuť a ešte niekoľko týždňov po zákroku som nemohla poriadne otvoriť ústa.

kikiballa
7. júl 2023

@oblivian mne vyberali všetky 4 v narkóze. Ani jeden nebol vyrasteny a rástli akoby doboku. Poviem ti, to bola bolesť akú som ešte nezažila. Strašný opuch som mala. Líca som mala väčšie ako hlavu. 😬😬😬týždeň som bola v nemocnici a dávali nám antibiotiká a silnejšie lieky od bolesti.

katkaba1
7. júl 2023

@oblivian ja som bola pred 3 týždňami na extrakcii 3 zubov na lavej strane, 2x zub múdosti a jedna zapálená 6tka(tam bude implantat). Bola som vo štvrtok, piatok ráno som si dala posledný Mig600 na bolesť, už potom nič, nebolelo vôbec, opuch žiadny.
Záleží od zubára asi aj. Mne dávala Dr aj 1 steh všade, u nich je to štandard.
Na Tvojom mieste by som dala najprv jednu stranu 2 zuby a potom druhú stranu 2 zuby aby si mala kde žuť.

janulik2008
7. júl 2023

@oblivian mne tahali asi pred mesiacom dolny. Boleli ma dole zuby, nevidela som ziadny kaz tak som sla k dr a hovorila ze zuby su ok ze to bude najskor osmickou. Vytiahli mi ho, a asi dva tyzdne ma to bolelo a brala som valetol, co ja tbl nezvyknem brat 😵‍💫 ale uz je dobre. Dr povedal ze aj pekny mi vyrastol ani nie krivo a cely, atb mi nedali 🙂 Ja by som sla na to postupne ;)