Ukáže CT brucha s kontrastom rakovinu čreva?

danka_111
26. jún 2018

Dobry...chcem sa opytat, ci CT brucha s pichnutim kontrastnej latky do zily ukaze rakovinu hr.alebo tenkeho creva? Dakujem...

3009
26. jún 2018

Áno popri iných odberoch - krv. Urobia následne určite aj kolonoskopiu, ktorá to určí na 100 %.

danka_111
autor
26. jún 2018

@3009 Myslite v krvnom obraze, budu nejake zmeny? Problem je v tom, ze prva bola robena kolonoskopia, ale pre bolest sa nepodarilo cele crevo a potom bolo nasledne robene ct, ktore nic nenaslo..Ci sa treba obavat rakoviny alebo nie..

3009
26. jún 2018

@danka_111 ja mám bolesti v hrubom čreve skoro s menšími prestávkami skoro rok. Beriem antibiotiká na črevá a bola robená aj kolonoskopia a tiež mi zistili len diverkulitídu, ktorá sa mi opakuje. Takže netreba hneď myslieť na rakovinu. Či z toho môže vzniknúť rakovina, to tu na MK nikto nevie a ak tam nie je, tak ani lekár nevie dať záruku, že tam niekedy nemôže vzniknúť. Vždy môže, ale zakiaľ sa nepotvrdí netreba robiť paniku, lebo na črevá ani stres nerobí dobre.

danka_111
autor
26. jún 2018

@3009 A to viete tak lokalizovat, ze vas boli hrube crevo?

milus777
26. jún 2018

Moj otec si presiel rakovinou hrubeho creva.zistili nahodne pri preventive kde mal krv v stolici a nasledne kolonoskopiou. A co sa tyka krvi tak mal malo zeleza z toho krvacania. Da sa zistit aj hladina onkomarkeru v krvi ktora je zamerana na hrube crevo ale preventivne sa neberie. Po naleze na kolono bol poslany na ct kde zistovali ci nema inde metastazy na organoch. Creva mu nafukli vzduchom a pred vysetrenim mal dietu aby sa creva vyprazdnili aj dajaku specialnu tekutinu pil.... Takze by boli creva na ct dobte viditelne tak treba specialnu pripravu nato...

lusyc
26. jún 2018

Tenké a hrubé črevo treba vycistit a specialne pripravit tekutinou alebo vzduchom, aby ich bolo dobre vidno. Aj do zily sa davaju lieky a potom kontrastna latka. Vola sa to CTenteroklyza alebo CT kolonografia.

loginexistuje
26. jún 2018

Mne to robili par mesiacov dozadu najprv sono potom kolonoskopia a potom CT dali mi vypit taku vodu potom mi dali kontrastnu latku do zily a rste aj cez konecnik ako infuzku ale dalo sa to vydrzat predtym som musela mat dietu a prehanadla

danka_111
autor
26. jún 2018

Dakujem za odpovede🙂 Uz ste mi to vysvetlili, ze ako to vlastne je. Cize obycajne CT brucha bez pripravy criev sa robi, len na prezretie ostatnych organov v bruchu, ale ci je trebars niekde nador v creve sa uz nezisti a musi sa to s tou pripravou?

lusyc
26. jún 2018

@danka_111 áno, musí byť príprava. Prípadný nádor čreva by bez pripravy bolo vidno, len keby uz bol velmi veľký s metastazami.

danka_111
autor
26. jún 2018

@lusyc Dakujem...ja som si myslela, ze to vidno aj bez pripravy...:(

zuzik307
27. jún 2018

@danka_111 da sa spravit aj kolonoskopia v kratkodobej celkovej anesteze/sedacii...je to jedina moznost, ako ziskat vzorku z podozriveho miesta /nemusi byt viditelne na CT/ a histologicky ju vysetrit...su aj zapalove ochorenia criev- Crohnova choroba, ulcerozna kolitida, divertikulitida, polypy...

hopo1145
26. jan 2019

@zuzik307 Dobry den.Ja sa chcem opytat isla som na ct kde mi zistilu zhrubnute tenke crevo na konci co sa spaja uz z hrubym za hrube mi nevraveli nic.Bola som na hadici aj kolonoskopii pred ct an na usg na kolonoskopii mi zistili erizie a zlatu zilu no poslednych 5%sa nepodarilo vysetrit vraj mam dlhe crevo.Na to ct som bola bez kontrastu kedze som alergicka na jod.Takze keby som mala rakovinu tak by mi to tam nezistili?

gugu56
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mekkit
Autor odpoveď zmazal
Zobraz