Vyšetrenie štítnej žľazy v tehotenstve

brna1989
23. apr 2020

Ahojte, poprosím Vás o radu vo veci.
Vyšetruje sa prosím v tehotenstve z krvi, či máme nejaké zvýšené/znížené hodnoty niečoho, čo by naznačovalo, že mám problém so štítnou žľazou?
Myslím tým, neviem o tom, že mám problém so štítnou žľazou a otehotniem, či sa to teda vyšetruje počas tehu v odbere krvi alebo nie.
Môj príklad, mám zvýšenú funkciu štítnej žľazy, čož som vôbec netušila.
A teraz čítam, že ak sa nelieči ŠŽ počas tehu, môže to mat vplyv na CNS plodu, problémy s jeho psychomotorickym vyvojom po pôrode, čož moja dcérka má.
Môže to mať s tym súvis?Vyšetruje sa teda nejak krvou v tehu tá ŠŽ alebo nie?

kajka951
23. apr 2020

@brna1989 Ahoj. Ja mám 24 rokov a na zníženú funkciu štítnej žľazy som bola liečená od 8 do 16 rokov. Odvtedy som tabletky nemala. Dnes som v 35.týždni tehotenstva. Hneď ako moja gynekologička potvrdila tehotenstvo poslala ma k môjmu endokrinológovi, ktorý mi v každom trimestri bral krv a sledoval funkciu ŠŽ, pretože sa vraj v tehotenstve jej funkcia môže hladinou hormónov zvyšovať alebo znižovať. V 20.týždni mi zistili z krvi opäť zníženú funkciu takže od polovice tehotenstva mám Euthyrox 50.

carduelis
23. apr 2020

Áno vyšetruje, hneď na začiatku, ak niečo nie je v poriadku posiela gynekológ hneď na endokrinológiu. Ale ak už si vedená na endokrino, tak nezávisle od toho sa tam objednaj a povedz, že si tehotná. Vtedy sa tým gynekológ nezaoberá.

leuska0910
23. apr 2020

Ja som uz pred tehotenstvom brala lieky na znizenu cinnost ŠZ, doktorka mi zvysila davku a chodila som na kontroly kazde 2 mesiace, bezne som mala kontrolu raz za rok.
Doktorka mi uz roky predtym prizvukovala, ze ak otehotniem tak mam okamzite prist.

brna1989
autor
23. apr 2020

@kajka951
@carduelis ahoj, nie som tehotná.dcerka má 1rok a až teraz mi zistili problém so ŠŽ.takze sa to bezne vyšetruje,keď si tehotná.

brna1989
autor
23. apr 2020

@leuska0910 no len to je môj problém, ja som sa nikdy neliecila a možno som mala problém so ŠŽ už počas tehu a nevedela som.preto som zvedavá , ci sa všetkým tehotným robí test.ked napr o Tom neviem,ako som bola ja a teda som nemohla gynekológa upozornit

kylie1983
23. apr 2020

@brna1989 Ahoj, tiez si myslim ze v prvom rade by to mal zachytiť gynekológ z krvi, a následne ak je nejaká odchýlka poslať ta na endokrinologiu. Ja som vedená naendokrinóogii zatiaľ bez liečby, a sama som šla v 10tt na vyšetrenie. Spravili sono aj vzali krv. Nemyslím si ze by to gynekolog prehliadol 🤔

brna1989
autor
23. apr 2020

@kylie1983 lebo netuším , či sa priamo robia testy na ŠŽ.musim to prebrať ešte s doktormi.dakuje

mima1
23. apr 2020

Robi sa na zaciatku tehotenstva odber krvi no nie vyslovene na Šž. Gynekologovi pride len vo vysledkoch ze je nieco zle a potom ta odosle na endo kde ti urobia presnejsi odber krvi a sono stitnej

dobromila
23. apr 2020

@brna1989 už minimálne 2 roky sa v tehotenstve zisťuje z krvi aj nejaký faktor alebo čosi ohľadom štítnej žľazy. Mne tak bola zistená diagnóza pri poslednom tehotenstve.

brna1989
autor
23. apr 2020

@mima1 super,ďakujem za odpoveď , tak to môžem vylúčiť. Robia sa na to testy

brna1989
autor
23. apr 2020

@dobromila ďakujem 🙏

jaskolka
24. apr 2020

Som po operácii stitnej žľazy, zrejme aj kvôli tomu prvé tehotenstvo skončilo MA, teraz som sledovaná, kontrolujú mi pravidelne hodnoty, sama endokrinologicka povedala, že keď zistím, že som tehotná, hneď mam prísť. Momentálne je to všetko v poriadku, čiže áno, sleduje sa to. Aj bežné v tehotenstve sa robia odbery na funkciu stitnej žľazy, čize ak by, dačo vyšlo zle, pošlú ta k endokrinológovi

brna1989
autor
24. apr 2020

@jaskolka ďakujem pekne za vysvetlenie 🙏

kiki23
2. máj 2020

@dobromila ahoj, môžem sa spýtať mala si aj nejaké ťažkosti ako ti v tehu zistili tu štítnu? Som 9tt a mám zvláštny pocit pri prehĺtaní v hrdle,tak rozmýšľam či to nemôže byť štítnou 🤔

brna1989
autor
2. máj 2020

@kiki23 ahoj, práve mne nezistili v tehu nič.dcerka má už jeden rok teraz a až teraz mi štítnu zistili.preto ma zaujímalo, ci sa v tehu , keď sa berie krv,zisťuje , či máš niečo so štítnou žľazou..a mamičky mi napísali, že sa to v tehu v krvi ukáže..mne štítnu zistili až teraz..
Pýtala som sa , lebo som citala, že ak sa v tehu štítna žľaza nelieči, tak to má vplyv na vývoj plodu ( na centrálny nervový systém a psychomotoricky vývoj)..moja dcéra má problém práve s týmto.tak som si myslela, že preto, že som v tehu nevedela, že mám niečo so štítnou žľazou...ale maminy mi to tu vyvrátili.ked pôjdeš na prehliadku k dr, mohla by si sa ho na to spytat,ak to pocitujes a napíšeš mi prosím, či sa to zisťuje a sleduje tie hodnoty štítnej žľazy v tehu všetkým alebo len tym , čo majú podozrenie , že majú niečo so štítnou žľazou alebo sa už na ňu liečia..
Dakujem

dobromila
2. máj 2020

@kiki23 žiadne ťažkosti. Gyn. mi povedala, že to mám riešiť až po pôrode. Tak som šla asi pol roka - rok po a tam ma vyhrešili, prečo som nebola sledovaná už v tehotenstve....Každopádne som sledovaná, ale bez akýchkoľvek príznakov či ťažkostí. Naprv som chodila na kontrolu raz za polrok, teraz mi kázala prísť na krv až o rok.

dobromila
2. máj 2020

@kiki23 som bez liekov zatiaľ

kiki23
2. máj 2020

@brna1989 jasné skúsim sa spýtať. Ja mám mať v utorok výsledky z odberov a sa mi zdá že som niekde čítala že sa tam vyšetruje aj štítna. Tak som zvedavá či mi to vide ok,lebo som začala mať teraz tie ťažkosti a vraj to moze byť aj štítnou. Doteraz som sa na ňu neliečila. 🙂
@dobromila aha tak ja som zvedavá ako dopadnem. Lebo neviem už čím to môže byť to prehltanie začali to teraz.