Zdravé potraviny
Ahojte vsetci, zakladam tuto temu, kde by sme mohli rozobrat zdrave-nezdrave potraviny, myty o nich, najnovsie poznatky a podobne. Temu, kde by sme nehovorili o nejakej konkretnej veci, ale rozobrali to komplexnejsie. Rada by som zacala s tukmi a cholesterolom. Ako to vidim ja:
Cholesterol- Mnoho ludi si mysli, ze cholesterol je zly, tlacia nam to do hlav reklamy,... Ale to je klamstvo a podvod! Vobec nie je taky nepriatel, ako sa o nom hovori. Cholesterol je pre telo velmi potrebny. Je nevyhnutny pre vsetky bunky v tele a osobitne je potrebny pre tvorbu niektorych hormonov a mozgovych buniek. Vysadenie vsetkeho s jeho obsahom je nezdrave a ked vam niekto hovori nieco ine, je to blud! Bez neho by sa nemohli vstrebavat do tela mnohe dolezite latky.
Cholesterol sa deli sa na tzv. zly a dobry. Dobry moze telo ziskat napr. z rastlinnych olejov (napr. repkový olej, olivový olej), tučnych ryb (napr. makrela, losos, sleď) alebo orechov.
-na zvyseny cholesterol viac vplyva konzumacia cukrov ako tukov!
-nizka hladina cholesterolu je ovela nebezpecnejsia ako vysoka!
-mierne zvyseny cholesterol nie je ziadny zasadny zdravotny problem!
Takze nebojte sa dopriat si maslo alebo vajicka, su velmi zdrave. Pre zdrave srdce a cievy je najdolezitejsi pohyb, zdrava vyvazena strava a vyvarovat sa obezite, nie nedodavat telu zdrave potraviny s obsahom cholesterolu. Tuky su v rozumnej miere nevyhnutne a zdrave!
Vysoky cholesterol
Co vam lekari nepovedia, je znizovanie hladiny homocysteinu v krvi, ktory je zpodpovedny za poskodzovanie/zdrsnovanie hladkych vystelkov ciev, na ktore si po zdrsneni moze jednoducho cholesterol ,,nasadat". Samozrejme sa o tom nehovori, neprispieva to farmaceutickemu priemyslu, oni sleduju len znizovanie cholesterolov, lebo na to maju lieky a to im tvori velku cast prijmov. Proti vysokym hladinam skodliveho homocysteinu pomahaju vitaminy B6 B9 a B12, ktore homocystein zneskodnuju.
B-12 je ale potrebne dostat priamo do krvi, lebo v zaludku sa ho prakticky 98% znici a vyluci. V tele sa vitamin B-12 vytvara najma v probiotickej crevnej flore, preto aj tu je dolezite nasadzat si pravidelne probiotika, a najma kazdodenne brat doplnok mikrovlanin, co samo o sebe znizuje skodlivu hladinu ,,zleho" cholesterolu a zlepsuje pomer zleho a dobreho.
Prikladam jeden zaujimavy clanok, ktory bude mat k realite zrejme blizsie ako zauzivane nazory ludi, ktory maju zisky z predaja liekov na vysoky cholesterol http://www.vitalia.cz/clanky/cholesterol-z-potr...
Maslo
Nenehajte sa oklamat reklamami na rastlinne, margarinove masla s popisom ,,bez cholesterolu". Taketo ,,masla" patria medzi najskodlivejsie potraviny! Ak maslo, tak jednoznacne klasicke, ziadna Rama a podobne. Su to chemicky znicene, umelo ztuzovane rastlinne tuky, neprirodzene a skodlive pre nase telo. K tomu obsahuju farbiva, konzervanty a umele aromy. Dalej obsahuju omega-6 mastne kyseliny, ktore su nezdrave a mozu prispiet k srdcovo cievnym chorobam, rakovine, zapalom, astme alebo depresiam.
Klasicke maslo obsahuje vela vitaminov A, E,D, selen, lecitin a antioxidanty.Vitamín A je nevyhnutny pre fungovanie kardiovaskulárneho systému.Vitamin E a selen spolu s vitaminom A chrania srdce pred poskodenim volnymi radikalmi. Obsahuje tiež lecitin nevyhnutny pre spravne pouzitie cholesterolu v tele.
Faktom je, ze cholesterol ma zasadny vyznam pre ludske zdravie. Bez neho by bunky nemohli spravne fungovat.
Maslo je potrebne hlavne u malych deti, pretoze cholesterol je nevyhnutny pre vyvin organov, metabolicke a hormonalne funkcie v organizme. Obmedzenie tukov v strave malych deti moze mat velmi zle nasledky pri ich dalsom vyvine.
V buducom prispevku by som rada nieco povedala o mliecnych vyrobkoch.
@katarinamarkova len,to sa striekame pripravkami a uz pouceni kazde 4hodiny. Len,ked to prijmem,vnutorne,nemam tomu ako zabranit,jedine ockovanim a do toho sa mi moc nechce.
medovka14 @ Na zimu sme uskladňovali zeler, mrkvu, kaleráby, petržlen (to čo sa používa viac menej do vývaru a na polievky) a červenú repu. Dávali sme ich do debničiek s hlinou, proste sme ich tam popchali koreňmi nadol a ostalo to pekne vcelku čerstvé (nie síce celkom ako zo záhrady ale bolo to fajn) a mali sme dosť na celú zimu. Máme to v pivnici kde je celú zimu chladno a vlhko takže tam je tomu dobre. Cibuli sa moc nedarilo a bolo jej málo, takže sa pojedla rýchlo, ale tú sme vždy iba nechali usušiť aby cíby opadli a dala sa iba na volno do debničiek a vždy vydržala. Keďže sme mali minulý rok prebytok paradajok a aj dosť papriky, tak paradajky sme olúpali nakrájali a buď samotné alebo spolu s paprikou sme ich dali do pohára a vysterilizovali, použitelné je to potom napríklad do leča alebo rizota + narobilo sa kopu pretlaku a omáčok na pizzu 🙂 No a všetko zaváratelné sa zavarilo, čiže paprika, repa, uhorky, nejaké to ovocie
@siska53 ked uz sme pri tej encefalitde a jej nebezpecnosti vs. prospesnosti nepasterizovanych vyrobkov.....u zdraveho cloveka s normalnou imunitou prebehne ochorenie ako lahsia chripka, len u ludi so znizenou imunitou nastavaju komplikacie.....ano ockovat sa proti nej da, ale tiez to osobne povazujem za zbytocne- asi ako ockovanie proti chripke.....repelenty - funguju len tak, ze kliest sa presunie na ine miesto, takze chrania minimalne.....
soja? moj nazor nie je vyhraneny, ci ano ci nie.....povazujem ju za prirodnu potravinu - ok.
., urcite lepsie ako margarin 🙂 ci milion( trosku prehanam) chemickych latok pridavanych uz do obycajneho peciva - napadlo niekedy niekoho z vas citat zlozenie pri rozkoch, ci chlebe co kupujuete? Mna len raz....stacilo 🙂 najdete tam viac konzervantov, EEEEE, pridavnych latok a zlepsujucich pripravkov ako v kadejakych parkoch, o ktorych sa furt diskutuje ci sladkostiach ci polotovaroch.....
Vsetko co rastie na zahrade a uteka vonku po dvore ci lese, da sa vypestovat ci ulovit je jedle 🙂 chemia patri do laboratoria, nie do cloveka......
ps: atopicky exem, furt prechorene deticky, tzv civilizacne choroby ako vysoky tlak, cholesterol, alergie atd.....jedzte ludsky, ste ludia 🙂 JEDNODUCHE
po uprave stravy, na skoro normalnu 🙂 - samozrejme trosku chemie sa v nej najde, aj v supermarketoch sa nakupuje, nezijeme v stredoveku, to sa dnes asi inak neda - malej atopicky exem uplne zmizol, kozna len tak cucala ze akou mastou som ju zacala natierat - ziadnou 🙂 .....chori doma sme boli naposledy asi pred 3 rokmi - neratam dvojdnove detske sopliky na jesen
Pri skladovani, hlavne aby tam bola tma a chlad. Vitaminy su citlive na teplo, svetlo aj vzduch. Hlavne vitamin C, ten je najcitlivejsi. Vacsina potravin bohatych na C po dlhej preprave, skladovani a po upravach pred konzumaciou uz vlastne ziadny vitamin C ani neobsahuje...
- teplo: tepelna uprava ovocia a zeleniny zabija niektore vitaminy vo velkom ( hlavne Bcka a C) Po zohriati zmyzne zo zeleniny az 75% vitaminu C, az 95% B5,....
Ak odlozite zeleninu do teplej komory, kazdy mesiac pride o 10 az 15% vitaminov.
- vlhkost: Vitamíny rozpustné vo vode (skupiny B a C) su citlive na vlhkost. Ked olupete zemiaky alebo korenovu zeleninu, pokrajate a nechate vo vode, ktoru potom scedite, na tanieri budete mat jedlo bez tychto vitaminov.
-svetlo: Na slnku uz po kratkom case klesa obsah vitaminu C o stvrtinu az polovicu (teplo+svetlo), za rovnaký cas v tieni iba o cca 15%. Na dlhe skladovanie je citlivy vitamin E. Slnecnicovy olej, ktory mate dva mesiace v kuchyni, uz ho vobec neobsahuje.
-zmrazovanie: zmrazena zelenina by sa nemala pomaly rozmrazovat, pride tak o viac ako polovicu vitaminov.
Zmrazenu zeleninu treba dat rovno do vriacej vody alebo na panvicu
-vzduch: zo zeleniny nastruhanej na drobno sa za asi 15 min. strati polovica vitaminu C a tiez vyznamne percento vitaminov A, D, E alebo B1. Cim drobnejsie kusky, tym viac vzduchu na zeleninu posobi.
@medovka14 Toto je uplne idealne, to ako si so susedmi vymienate cerstve potraviny, skoda, ze taku moznost nema kazdy 🙂
@ medovka14 všetko sme uskladňovali bez vňate, tá išla dolu, ono ti časom také lístočky začnú na tom vyrastať 🙂 a áno, správne to chápeš, nemusí to byť zase tak napevno ako v zemi, proste aby to malo koreň v hline, ale ak sa ti mrkvu podarí celú znova "zasadiť", je to lepšie, my sme mali minulý rok takú drobunkú mrkvu, tak sa dala v pohode popchať pekne celá do tej zeminy. A uskladňovali sme niekedy cca v októbri, keď už začalo byť chladno, ono napríklad petržlen ti vydrží aj v zime, ale my sme ho nenechávali, mrkva ti pri tuhých mrazoch vymrzne, aj zeler a kaleráb, potom je to také o ničom, gumené bez chuti. My napríklad stále priebežne dosádzame, keď sa zje mladá cibulka, ide do hriadky hneď niečo ďalšie a samozrejme nechávame ju pekne aj dorásť na veľkú aby bolo na zimu.
http://jozefurban.webnode.sk/clanky-masaze/lano...
Tu je niečo o zdravých a nezdravých tukoch.
Tu sa to dá stiahnuť. http://uloz.to/xmf9yNeW/dr-budwigova-lanovy-ole...
Prajem veľa zdravia.
omega-6 mastné kyseliny sú nezdravé? =D Omega-3 a Omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny sú tzv. esenciálne mastné kyseliny. Ľudské telo si ich nevytvára a preto je nútené ich získavať v potrave. Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť krvi a činnosť mozgu i očí. Majú blahodarný účinok na pamäť a udržiavanie dobrého duševného zdravia.
taktiež podobne ako maser prikladám jeden článok kde je o tom niečo napísané http://www.dixo.sk/tuky-a-spalovanie-tukov/
@daduska132 Omega 6 su nezdrave, pokial nie su v rovnovahe s omega 3. Taktiez je nezdrave konzumovat ich vo vacsom mnozstve. Privela omega 6 kyselin a ich nerovnovaha s omega 3 kyselinami moze sposobit zapaly, choroby srdca, artritidu alebo prispiet k rakovine .
Omega6 su zdrave (na kozu, vlasy a nechty, hormonalnu a emocionalnu rovnovahu,...), iba pokial konzumujeme aj dostatok omega3 kyselin a udrzujeme ich v rovnovahe (co je uz skor rarita)
Priemerny clovek konzumuje O3 a O6 v pomere 10:1 az 20:1 ( co je nezdrava prevaha O6 kyselin), pricom optimalny pomer by mal byt okolo 4-5:1.
ešte niečo o sóji (I. Bukovský, AKV):
http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&...
@monkabr ako keby som druhý krát čítala Daru R.tá o tom teraz tiež totiž písala 😀
@sigma510 preto naše babiny dávaju zeleninu ,aj ovocie do "jamy" 😉
ja vnaťku zbieram tiež celý rok
@jaron ja , sojofka dakujem ,že prispievaš na mk ,ja som rada,ked natrafím na tvoje príspevky,recepty,články,poznatky ,dakujem aj za mnohé cenné rady 😉
@barcelona94901 nepreháňaj 🙂
@jaron ,,Aby som to skrátil, je tu moja druhá verejná výzva: Prvý človek, ktorí mi predloží relevantný dôkaz o tom, že starí Číňania už pred našim letopočtom poznali proteázové inhibítory, saponíny, hemaglutiníny a ostatné sójové „antinutrienty“ a preto sóju nejedli, dostane od Ambulancie klinickej výživy 10 tisíc Eur!"
Teraz to uz vieme, takze je lepsie sa takej soji vyhnut. Fermentaciou sa tieto latky znicia. Ani I.B. to v clanku nejako nespochybnil. Alebo nieco s obsahom takychto latok povazujes za zdrave ?
@jaron Aj ja tu mozem davat miliony linkov na clanky, studie a vyjadrenia odbornikov o soji, to nikam nevedie...
https://www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=nezdrava+soja
Je kopec zastancov a kopec odporcov, pravda bude asi niekde medzi. Ja zastavam nazor, ze ked soju, tak fermentovanu, zbavenu spominanych nezdravych latok a tym by som chcela soju konecne uzavriet ak dovolis 🙂
Mohli by sme nieco napisat uz aj o zdravych potravinach, zaujimam sa napr. o tzv. ,,superstravu" poznate niekto takto oznacovane potraviny ? 🙂
@jaron Minimalne nespochybnuje, ze nefermentovana soja obsahuje mnoho toxinov a antinutrientov. Nikde to nevidim. To sa ani spochybnit neda, pretoze to, ze ich obsahuje je jednosucho zmeratelny fakt. Ja nemam nazor, ze soju nie. Ale v primeranych mnozstvach a zbavenu tychto nezdravych latok - fermentovanu
Mohli by sme to uz prosim ta ukoncit ? Mozes si zalozit temu ,,zdrava soja" 🙂 Pekny den ti zelam Jaron
@monkabr
ešte raz: IB vo svojom článku úplne spochybňuje, že by bola nefermentovaná sója škodlivá (napr. varené sójové bôby, tofu, sójové mlieko), nejde mi ani tak o sóju, ako o to, že si absolútne prekrútila zmysel článku
(inak tie tzv. antinutrienty obsahuje napr. aj náš cícer, šošovica, fazuľa... sú kvôli tomu nezdravé? Predpokladám, že väčšina normálnych ľudí, ak je sóju, tak ju neje surovú, tak ako sa neje surová ani fazuľa alebo cícer (namáčajú sa a varia))
@jaron OK este raz https://www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=nezdrava+soja
Nevravim, ze je tam vsetko pravda a je tam aj vela bludov. ale aj vela pravdy. Bez vetra sa ani listok nepohne
Nas cicer a sosovica sa nepestuje za pomoci genetickej modifikacie ako vacsina soje na nasom trhu, co je tiez rozdiel. Je tiez rozdiel, kolko a akych toxinov obsahuje soja a kolko napr, spominana sosovica
väčšina sóje na našom trhu GMO? určite nie, na našom trhu nenájdeš (takmer) žiadne GMO tofu, sóju, sójové mlieko a pod.
s Googlom si človek dokáže, čo chce, napr. sa to dá aj takto (prípadne ešte vytriediť, ak by bolo niečo proti) 🙂 https://www.google.com/search?q=soy+benefits
ale už by sme sa asi opakovali.

@siska53 co sa kliestovej encefalitídy týka, je omnoho pravdepodobnejsie ze ju chytis doma na zahrade ci v parku od kliesta